fredag 8 april 2011

appropå gott och så


Mousse al caffe. Min nyfunna kärlek här i Rom.
Idag blev det två promenader till Café Eustachio som enligt Lotta och hennes man har det bästa kaffet i stan. Och visst, vi var där i söndags och cappuchinon jag drack var suverän, men ofta är kaffet mycket gott här så jag visste inte riktigt hur höga förväntningarna skulle vara idag när jag tog Marcus dit för att prova deras grancaffe och och så moussen som jag i ögonvrån såg granntjejen dricka vid bordet bredvid i helgen.
Och.
Ja.
Hur ska man säga det?
Grancaffet, som var något av en sanslöst krämig och stor espressobomb, redan sockrad, för kaffe ska i enlighet med de som kan kaffet här omkring vara söt, var helt makalöst god! Nästan galet krämig som sagt, och stark och precis lagom syrlig och så aningen beska och så sötman. Alltså jag bara... ja kärlek helt enkelt.
Och så moussen. Min kaffemousse. Mumma, mumsfilibabbum bom!
Moussen var lite som glass, fast inte mjölkig, mer lite isig och så klibbig, seg liksom och smakade massor av sådant gott kaffe man drömmer om när man inte druckit kaffe på många timmar och precis börjar ana eller minnas den där hotande huvudvärken som om två timmar kan komma krypande och allt man tänker och drömmer om är just kaffe, gott kaffe. (Väntar man två timmar till spelar smaken på kaffet ingen roll längre.) Precis lagom söt var den och kall så som man vill ha saker man stoppar i munnen när det är 25 grader i skuggan och så det där klibbet, åh det där klibbet. Älskar iskallt klibb! Den ljuvliga smaken levde livet i min mun en bra timme efter att vi gått därifrån och fortfarande både hör och känner jag bröllopsklockor slå när moussen kommer på tal.
Vi tog en varsin goding i förmiddags och efter lunchen var vi tvugna att gå dit och ta en till. Marcus testade då grancappuchino och jag återvände trånande till min mousse. Och jag blir nästan gråtfärdig nu när jag tänker på den. Så god var den och så många timmar är det till jag nästa gång kan äta/dricka en. Halv nio öppnar de i morgon... och då ska jag nog testa en kaffe granita.

För allt i världen. Älskar ni kaffe och är här på senester -missa inte cafe Eustachio på lilla piazzan med samma namn, intill Pantheon. Allt kostar minst det dubbla om ni sitter ner så testa er fram stående, al banco, för att sedan återkomma och ta det gottaste sittande ned dagen efter.  

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter bara helt muuuummmmmmssss! Är hur avundsjuk som helst! Och jag är övertygad om att nåt så här mumsigt finns inte att få här hemma i Sverige. Så Jonna, njut - jag säger det igen!!
Kram Maggan1 från ett stormigt och kyligt Sverige! (Tak blåser av, husvagnar välter, broar stängs, elavbrott, inställda tåg pga nedblåsta träd, trombliknande situationer etc etc). Ta vara på våren och sommaren i Italien.

Anonym sa...

Ni verkar ha det härligt! Nu till en fråga:
Jag ska till Norrköping om ett par veckor - har du tips på bra caféer (med gott fika - delicato-bollar och svettiga, inplastade ostmackor underbedes, osnobbig restaurant med smarriga hamburgare eller pastarätter, roliga butiker etc? Hoppas att du vill och har tid att svara! Mvh Susanne
kaxs007@hotmail.com

Italiensklärarinnan sa...

Hej söta Jonna! Du gör jättefina betraktelser om Rom och är bra på att skriva. Men nu är det dags att du börjar stava rätt till cappuccino!

Anonym sa...

Kärlek! Detta måste testas snarast!
Tack Jonna för tipset!
Kram
Mila

Carro sa...

Härliga tips! Ska till Rom om tre veckor och tänker absolut leta upp det där kaffehaket!

Till Anonym som ska besöka Norrköping skulle jag rekommendera Bagarstugan i Knäppingsborg! Absolut bäst i stan.