onsdag 13 juli 2011

tandfan -en historia som är allt annat än slut

Alltså.
Min tand. Den där halva ni vet. Som bråkat ett bra tag (sedan amalgamet byttes bort för något år sen) och sedan förra sommaren varit i akut kris.
I alla fall.
Idag åkte en lite bit av igen. Den är ju halv sedan i höstas redan pga av sprickor av amalgamet. Och det var i höstas min tandläkare skickade remiss till rotfylningsspecialisten i stan eftersom han inte klarade av att fylla den.
I juni fick jag tid.
En annan, inte lika bra men trevlig ändå, specialist pillade i den, lyckades inte rensa helt och jag skickades hem med en faktura på 1 500 och ny tid i juli för att göra samma sak så att man sen ska kunna göra det där riktigt dyra -fylla igen. Tid som de halvtimmen innan avbokade för att ge mig en annan i september när väl Specialisten med stort S -den enda, kommit tillbaka från semester.
Saken är att tanden ska få en krona för nästan tiotusen (shit jag måste börja jobba) när den väl är fylld, men frågan är om det kommer gå eftersom fyllan väntar på sig och när väl den stoppats i kommer jag vara massa tusenlappar fattigare och säkert tanden så illa därann den inte längre kan räddas.
Min fråga är om allt detta är rimligt?
Ska jag behöva vänta så här länge på att få en tand rotfylld och under väntan få den rensad, vänta nu, jag tror det blir sex gånger och betala för samma skit nästan lika många? När det ändå hela tiden måste göras om? Nu är min tandläkare -en privat, så schysst att han inte tagit något för dessa alla gap jag varit inne på hos honom eftersom de inte lett till något, men tex nu sist och så förra sommaren när jag var på Thea som närmast sket i käften på mig, men tog emot dryga tusenlappen utan att blinka medan jag fick gå hem och tjuta av värk så fort bedövningen släppt.
Jag är ett år senare faktiskt på ruta 0. Visserligen utan akut värk, oftast, fast med bara en halv tand kvar för jämnan. Som bara blir mindre.
Detta är skit.
Och jag förbannad (och fruktansvärt ledsen).
Finnjonna sparar på kraft och visar inte tänderna, hela eller halva, särskilt ofta, men nu gör hon det. Och morrar på kuppen.
Imorgon blir det samtal till jäklafolktandvårdsdruvanbajset och det blir inte trevligt.

10 kommentarer:

Birgitta å Herr Nyfiken sa...

Nä fy fanken! På dom bara! Låt det finska blodet svalla..Inte rimligt alls, lägg dig på golvet å skrik å sparka. Tröstekramar♥

Anonym sa...

Synd du inte bor i Stockholm, då hade jag rekomenderat min kompis som är tandläkare. Vi går där hela "ligan". Barn, barnbarn. Toppen med en duktig och förtroendeingivande tandläkare. Håller tummarna för dig./Karin

Anonym sa...

Dra ut den bara. Ingen idé att behålla en tand som bara krånglar.

Ingela sa...

Har själv en tand längre bak, som jag började rotfylla. Men nu har det visat sig ett en av rotkanalerna har en spricka och min tandläkare och hennes kollegor tror inte att den går att rädda. Kan få skickas till en speciallist, men eftersom den är en tand 6 så betalar jag allt själv och risken att tanden kan räddas är lite. Nu har jag bestämd att dra den senare i höst och kommer att ersätta den med en liten brygga el implantat. Det kostar ju, men då vet jag att det blir en tand där.
Skönt att höra att man inte är ensam med tandproblem...:)
Lycka till!

Anonym sa...

reklamera! man skulle ju aldrig accepetra att bilen kom tillbaka med tre däck av fyra, om man lämnat in den t.ex. reklamera arbetet!

Anita sa...

Stackars dig att ha sådant h-----e i munnen. Att dra ut tanden är inget alternativ, eller??

Anonym sa...

Heja dig! Helt rätt att ringa och klaga. Vi är allt för många som går och muttrar hemma för oss själva!
/mickis

Anonym sa...

Helt otroligt att man får behandlas såhär. Min första tanke är hur många fler därute i landet som är drabbade. Du borde ha fått ett fast pris från början så skulle allt som leder fram till att din tand är färdig ingått. Är det någonting som beslutsfattarna behöver titta på så är det Sveriges tandvård. Uppenbarligen så fungerar den inte. Skickar styrketankar och hoppas att du får ett bra samtal i morgon som leder någonstans. För hittills har ju varje besök varit förgäves. Kram från Gråa musen

Helene sa...

Det låter ju helsjukt! Det ska väl inte ta en halv (HEL) evighet att få en tand rotfylld?? Kan du inte vända dig till nån högre instans och klaga/överklaga?

Anonym sa...

Kul att ni flyttar jag menar att Marcus leder Kvällsöppet. Jag har en fotfan , det är liksom att skälla på den eller acceptera vilket jag inte gör alltid. Idrottsskada sa sjukgymnast , som om jag har slitit ut mig , jo lite. men med is på tassen var jag ordentligt sur på sjukgymnasten o kunde inte sparkas. Skämt eg. Oftast är den ok fotf.. men begränsar mig ibland. Det är för fyrt med tandvård i Sverige politikerna har inte kommit på , vad skall man begära att tänderna tillhör kroppen!!!! Lycka till med tanden o krama de två små o välkomna Marcus i TV.