fredag 17 februari 2012

mamma, jag kjäks

Glad för flytet jag hade igår då Milo åter började kräkas sent på kvällen och idag är båda hemma med mig.
Nu sover de och jag ska försöka räta till hjärncellerna så jag kan få in några italienska modala hjälpverb och prepositioner som jag har osedvanligt svårt för just nu.

Det är verkligen pest det här med magsjuka och jag uppmanar alla föräldrar att hålla syskon hemma när ett annat är kräkigt.
Igår kom en mamma med stora barnet till Milos förskola och hade med sig lillasyskonet, som går på Mimmis avdelningen och som tydligen hade kräkts på natten. Lillan tog hon sen hem och bra var väl det men då hade redan hon knallat runt där i hallen och ja, jag vet inte, men det hela kändes bara lite onödigt och illavarslande.
Kan vara att det är något annat, från någon annan och jag skyller inte på någon och vet att alla gör sitt bästa verkligen, men när Milo vaknade på kvällen och klagade på ont i magen för att sedan börja kaskadkräkningarna timmen senare tänkte jag bara -faaan.
Det är olika rekommendationer på olika förskolor och jag vet inte vad som gäller på vårat men smittskyddsinstitutet säger:
"Barn kan återgå till barnomsorgen när det ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré på två dygn. Även friska barn kan vara smittbärare och därför vore det bra om man även kan hålla symptomfria syskon hemma under samma period."
Det är inte roligt för Mimmi att vara kry och vara hemma igen med sjuk brorsa (som ändå är mycket piggareoch inga direkta symptom längre har) och jag får än mindre gjort, men så får det vara. Ett elände är vad det är och vi bör hjälpas åt för att minska smittspridningen så gott vi kan.

Nu lite per, in och a Roma!
Ciao!

13 kommentarer:

Annisen sa...

Fy vad tråkigt. På vråan förskola får inga barn lämnas om det är någon i familjen som har kräkts. Sambon fick vara hemma när jag hade magsjuka tex. Tycker det är kanon att det är så även om det inte alltid är så lätt att lösa med jobb och annat.

MrsRos sa...

Jag förstår inte föräldrar som inte kan hålla barnen hemma. På vårt dagis säger de 48 timmar efter sista kräkning eller diarré. Jag håller stenhårt på den regeln. Fattar inte andra som inte gör det. INGEN vill väl att barnen ska bli magsjuka.

Och om syskonet kräkts på natten ska ju absolut inte det andra barnet gå till dagis.

Ingela sa...

bra där jonna! även vuxna ska se till att hålla sig hemma ett par dagar när de själva varit sjuka. folk är dåliga på det. "jag har inte kräkts sedan igår"... eh... tack för den. magsjuka sprids som bara den, håll er hemma!

Anonym sa...

Usch inte igen.. Stackars er!! Det är så surt med föräldrar som inte kan ta sin förnuft till fånga och hålla ALLA barnen hemma när ett syskon är sjuka, det är ju precis så denna pestsprids. Jag jobbar på förskola och känner mig precis lika tjatig varje år när magsjukan börjar härja.. Trots lappar på dörren om att barn och syskon ska va hemma MINST 48 timmar så händer det att man få mota dem i dörren och skicka hem dem igen.. Tråkigt. Så detta syskon på Milos avdelning är med all sannolikhet en rejäl smittbärare så till den mamman vill jag bara skrika HÅLL DINA BARN HEMMA!!! På vår vårdcentral fick vi faktiskt informationen att det är 72 timmar som gäller för att vara på den säkra sidan.. Hur ska det gå för alla de som tycker det är pest ochpina att behöva vara hemma ytterligare en dag vid magsjuka... Bara bita i det sura äpplet och hålla sig hemma och inlåst..

Anonym sa...

på vårt dagis får inte friska barnet vara på dagis om syskonet har magsjuka. Jag tycker det är bra. Det är ju det värsta bland sjukdomar och så himla smittsamt.
Har FULL förståelse för din reaktion. /Cissi

Anonym sa...

På förskolan jag jobbar på gäller 48 timmar hemma efter sista symtom och även att hålla syskonen hemma! Allt för att undvika epedemier som sätter fart! Helt hopplöst och slutar oftast med att det bara går runt runt....

Anonym sa...

På den förskolan jag jobbar på, måste den som är sjuk och syskon vara hemma i 48 timmar. Allt för att det inte bara ska gå runt hela tiden, för det kan vara svårt att bli av med allra helst på en småbarnsavdelning

Anonym sa...

Självklart ska syskonen stanna hemma! Likaså lämnar man inte barnen på förskolan om någon av föräldrarna är sjuka. Det är inte roligt för föräldrarna, personalen eller framförallt inte för barnen att åka på skiten flera gånger per vinter. Det handlar om respekt för alla parter. På vår förskola har denna regel gällt och minst två symtomfria dagar hemma.

Anonym sa...

Jis inte nu igen =O ...ni har verkigen otur.....hoppas ingen mer blir sjuk och att att kryar på sig snabbt.

Anonym sa...

Fast om vi vill stoppa smittan på riktigt så borde väl alla i familjen stanna hemma. Dvs alla barn och alla vuxna. Så länge den ena vuxne går och jobbar så fortsätter spridningen. Tänker jag. / Helena

Anonym sa...

Trist att vissa föräldrar inte kan respektera de rekommendationer som finns när gäller kräksjukan! Resultatet blir ju bara en ping-pong-effekt och drabbar i och för sig föräldrarna, men framför allt barnen, som blir mer och mer nedsatta i sin kondition och motståndskraft.
Samma sak gäller ju för "variga ögon", som smittar precis lika mycket. Men är ju inte lika påfrestande psykiskt och fysiskt som kräkisen.
Nä, mer respekt efterlyses från föräldrar som verkar sätta jobbet före barnens bästa!
Hoppas att sjukan upphört nu och att ni från måndag kan återgå till det normala igen!
Kram till er alla från Maggan1

Anonym sa...

Ciao cara, sei una Mamma magnifica, sopratutto perche hai sempre lo spirito di sacrifico alleggerito da una leggerezza gioconda e radicato in amore profondo.

Anonym sa...

På vårt dagis ismåland är det totalförbud mot att lämna syskon till magsjuka barn