söndag 7 augusti 2011

attack på ett fullständigt värnlöst veck -om utseendefixering


Ett tio, femton år gammalt komplex gör sig påmint när jag blir ombedd att skaffa lugg eftersom min rynka i pannan är störande påtaglig.
Slut med snedbena skriver en i kommentarerna, det är tydligen no an no för mig och med lugg kommer jag se både yngre och snyggare ut lovar hän.
Detta är säkert skrivet i all välmening och jag bör väl tacka för rådet.
Fast samtidigt blir jag lite ställd och frågande.

Ni förstår, rynkor i pannan har jag länge haft (en av de där grejerna vi har i släkten) och stor del av tiden har jag dolt de eller framförallt den där stora djupa saken med just lugg. Har tänkt tanken Botox -give me! flertalet gånger i mina yngre dar tills jag någonstans mognade (tror jag), accepterade mitt veck och lät glatt framhåret växa innan jag stoppade det i tryggt förvar bakom örat.
Jag var söt och glad i lugg, absolut, men jag trivs just nu bättre i sned sådan även om det där strecket breder ut sig lite väl synligt för vissa.

Det här är inget gnäll, eller tyck synd om mig och mitt veck, utan snarare en fundering och iaktagelse på hur man ser på människor, ålder, utseende.
Jag behöver för egen del inte nödvändigtvis se yngre ut idag, och vad andra behöver i den frågan det måste jag faktiskt för eget välmående skita i lite lagom ödmjukt.
Intressant är ändå tycker jag att det anses så viktigt att se yngre (och snyggare) ut (hela tiden) och att man ens kommer på tanken att påpeka för en främling vad som skulle göra att vederbörande såg dessa ut.
Jag är 35. Varken ung eller gammal, eller det beror ju såklart på vem man jämför med, men jag kan inte se någon anledning till panik över mitt pannveck i alla fall, som faktiskt fanns där även innan min 25 årsdag och jag kan bara hoppas att inte jättemånga blir störda av det. För deras skull.
Snyggare i lugg?
Jo kanske det. Men det också är en högst subjektiv åsikt och ska man verkligen försöka anpassa sig till andras tyckanden där eller gå efter vad som känns bäst för en själv?
Jag vet vad jag vill svara. Ändå går jag kollar i spegeln, drar ner luggen och funderar innan jag kommer fram till att skit it, det är skönare utan gardinkappa, och stoppar in håret bakom örat igen.

Vad tycker ni om utseende- och ungdomsfixering?
Finns det?
Blir det värre?
Borde jag skaffa lugg? ;-)

19 kommentarer:

Tautolog sa...

Det är ju ingen åldersrynka, det är bara en del av utseendet som man kan ha. Och även om det hade varit en åldersrynka så... ja. Vad ska man ens säga? Kan det tänkas att vi alla skänker denna rådgivare en tanke och önskan om ett mer fullt liv, kanske?

Birgitta å Herr Nyfiken sa...

Hör du! Skit i dumma kommentarer! Botox, näe! Var den du är♥ Du är fin, och frisyr, ja det kan man variera. Men man ska själv trivas med den, Nyfikne Herrn, har två rynkor i pannan (han kan inte ha lugg) när dom fördjupas,kallas dom "missnöjesrynkor", hahaa, han har dom ofta! Kraam♥

Jenny Hallin sa...

Ålderstecken i form av rynkor och gråa hårstrån är ju ett tecken på att man levt. För mig är det ett tecken på visdom, efter att ha levt. Så jag välkomnar både det ena och det andra. För jag vill leva och det ska synast att jag levt.
Sedan om du ska ha lugg eller inte... Gör som du själv trivs bäst. För är du bekväm i ditt utseende, så är du också vackrare i form av att du utstrålar trygghet i dig själv. Och DET är det vackraste i mina ögon.

Gulli Johansson sa...

Hej Jonna! Shit i vad utseendefixerade människor tycker du är så fin som du är,från en tant som har följt dej sedan Marcus berättade i Karlavagnen.KRAM på er alla fyra
Gulli

Malinka sa...

Blaha vilken dum kommentar! Och anonym dessutom (jag var tvungen att kolla, förstås). Den som lämnade den har säkert tråkiga, snipiga rynkor kring mungiporna!

Anonym sa...

Måste bara be dig att kolla "fotbollsfuns" Malin Wollins blogg. Ang hur du upplevt SJ.. Så jädra bra. Utseende kommenterar jag icke. Alla är väl förhoppningsvis älskad av någon och det viktigaste är ändå att man älskar sig själv. Annars kan ingen annan göra det heller. Kraaam Gråa musen

Blinka sa...

haha! jag tror jag skrattar på mig vilken löjlig kommentar om din pannrynka!

Har aldrig hört något så dumt som att man inte skall kunna ha snelugg för att man har ett veck i pannan. Vad skall man göra sen då när rynkor kommer på allvar lite här o var med åren? Tycker anonym då att man skall kamma fram hela kalufsen så att man täcker hela ansiktet!?

Urlöjligt! Du är så fin Jonna i alla frisyrer du har visat upp genom åren och jag tycker inte du ser rynkig ut alls! Du är för söt helt enkelt och i somligas ögon sticker det och då måste tydligen en del skriva lite småelaka kommentarer!

Anonym sa...

Åh vad trött jag också blir på dumma kommentarer! Du är så himla fin Jonna, med eller utan rynka. Jag har då aldrig tänkt på att du skulle ha någon rynka som behöver döljas av någon form av lugg. Skit i såna kommentarer, men det är bra att du ryter till! Man ska alltid först titta sig själv i spegeln innan man kritiserar och kommenterar andra människors utseende OCH uppförande. Har sagt det tidigare och säger det igen - elakheter kan man slänga direkt i papperskorgen dom behöver inte skrivas här på Jonnas fina blogg.
Jonna, var som du är för det är det som är du.
Kram till dig och familjen från Maggan1

Tina sa...

För det första tycker jag det är snudd på ohyfsat att tala om vad någon ska göra med sitt utseende utan, utan att ha blivit ombedd att göra det. Men det är nog ett tecken på hur utseende- och åldersfixering sprider sig. För det tycker jag den gör och jag tycker det är skrämmande. HUR någon är, är idag mindre viktigt än hur han/hon ser ut och klär sig. Det allra värsta är att det sprider sig så neråt i åldrarna och att även relativt små barn är ytterst medvetna om utseende och kläder. Vilka signaler ger vi dem? Får vi en än mer cynisk värld när de blir vuxna, där det än mer än nu bedöms efter utseende och kropp? Titta bara på alla dessa bloggar som handlar om mode och skönhet, hur kan det vara det viktigaste i livet?

LADY DAHMER | Postpartiarkalt Genusluder sa...

Vad är det egentligen med oss kvinnor som konstant konstant konstant måste tipsa varandra om sätt att bli vackrare, smalare, slätare, mjukare och bättre? Byt frisyr! Färga håret! Gå ner i vikt, du har sånt fint ansikte! Prova lite smink, du skulle se piggare ut i lite maskara. Skaffa nya kläder som smickrar figuren! Råden är oändliga och välviljan på topp. Men varför denna fixering vid andra människors utseende?

Jag skrev ett inlägg om mina tankar kring vikten och genast ploppade det in femtioelva olika tips på hur jag ska göra för att gå ner i vikt men fan liksom, håll käften jag vill inte ha några jävla råd för då hade jag bett om dem! Jag ville ju bara berätta om mina känslor men blev liksom överkörd av välmenande människor. (som dessutom blev arga när jag bad dem sluta)

Men så är det ju. Så gör vi ju. Hela jävla tiden. Kommer med våra värderande observationer och oombedda råd. Jag gör det också. Och det är inte ok. Lägg av!

Mina sa...

Jag tycker att det är otroligt vackert när folk får rynkor och åldras. Det hör liksom livet till. Tycker att man ska vara stolt över sina rynkor. Jag är själv 40 år och har fått många rynkor runt ögonen. Har gråtit mig igenom många år i livet, och dessa rynkor kom under dessa åren. Men det är en del av mig, och en del av det som jag har gått igenom i livet. Så jag ser absolut inte någon anledning till att bli av med dessa rynkor. Tycker det är så synd att folk bekymrar sig för något så naturligt som rynkor.

Jag tycker att du ska ha den frisyr som du känner att du trivs med. Tycker att du är jättefin som du ser ut nu, och du ska verkligen inte skaffa lugg om du inte känner för det. Men du är säkerligen jättefin i lugg också. Och huruvida du ser yngre ut med eller utan lugg tycker jag inte du ska behöva fundera på. Utan ha den frisyr du trivs med.

antonia sa...

Du är så fin som du är!

Anonym sa...

JAg tycker det kan vara lite fint med rynkor el veck i pannan, jag tycker det gör att man ser smart ut. Måste komma från uttrycket "lägga pannan i djupa veck" som man säger om personer som tänker :-D så det ska du absolut inte skämmas för!

B sa...

Otroligt oförskämt att skriva en sådan kommentar till någon. Jag håller med dig - skit i det och var lycklig i din fina snedlugg. Strecket i pannan förstör INTE ditt utseende. Sen är det så löjligt att tjejer alltid ska bedömas efter sitt utseende på ett sätt som killar ofta slipper.

Tänk sådana som Stefan Sundström, Plura eller Leif GW Persson. De bedöms efter vilka de ÄR som personer eller vad de gör. Så fort det är en tjej ska dock utseendet granskas. Jobbigt.

Anonym sa...

Malinka: Suck. Jag har själv sådana där "tråkiga, snipiga rynkor vid mungiporna" som du skriver om. Hade det innan jag var 25, trots att jag är en glad och öppen tjej och inte särskilt tråkig eller snipig alls :-) Din kommentar fick mig dock att komma ihåg hur ledsen jag varit över dem, och hur mkt pengar jag lagt på anti-rynkkrämer... Inser du att du ville peppa Jonna att inte bry sig om kommentarer om hennes utseende - och så kom du själv med onödiga kommentarer om utseende.

Therese A sa...

Oj jag har aldrig tänkt på den, där ser man. På en tidigare arbetslplats pratade kollegorna så jäkla mycket om att plocka ögonbrynen så jag till slut gick och testade. Ja de hade inte sagt direkt till mig att gå och göra det, men ja... man tar så klart åt sig när man är osäker på sig själv. Fick jag då någon kommentar när jag genomlidit ryckandet och dragandet? Näe, nopp, näpp, inte en enda.... fast jag tyckte jag blev finare så det var väl bra i det stora hela :P

Linda sa...

Måste vara skönt att inte ha större problem än en annan persons pannveck! Själv har jag nyss fyllt 25 och har redan gråa hårstrån och celluliter. Men jag är en jäkligt glad skit som jobbar med det jag älskar och har en underbar man och fina vänner. Då kan jag ta lite tidiga ålderstecken. ;-)
Och du är jättevacker, det hoppas jag att du vet!

Johanna sa...

Rynkor i pannan är något bland det vackraste jag vet. Jag har inga egna men tvingar alltid de vänner jag har som är blessed med det att höja på ögonbrynen så jag får se! Det ger så otroligt mycket uttryck till ansiktet and I ADORE it!
Okej, nu lät jag störd. Men, vad jag ville vara komma fram till var att hälsa dina kritiker från mig, "Skit i det du så lever du längre".

KRAM!

Anonym sa...

Jag tycker inte att det var elakt av Anonym att tycka du eventuellt skulle vara snyggare i lugg det har väl inte med utseendefixering att göra utan om en åsikt som jag inte såg som illa menat har man en blogg måste man tåla viss negativ kritik och inte bara gullidejjonna pratande som det numera är här på din blogg.Jag har blogg och visst kan många vara elaka men dutar allt som negativ kritic tror faktiskt att du är snyggare i lugg.