Amelie frågar om det.
Jag vet inte hur det är idag, flera år senare, men då 2007 januari den åttonde, ja häromdagen var det hela fem år sedan jag fick mitt band inopererat och abdominellt är just en variant då man snör åt livmodertappen bukvägen (för att förhindra sena missfall -förtidiga födslar) genom ett brett snitt, kanske och förhoppningsvis har man idag gått över till titthål.
Fördelar hursom är att det cerklaget anses lite kraftigare, starkare, då man sätter det högre upp än den vaginala som ju är på motsatt -nedre- ände av tappen. Jag har ju efter ett par operationer pga grava cellförändringar rätt lite tapp kvar som dessutom visade sig vara slapp, slapptapp släppte ut Liten, så det är ytterst osäkert om ett vaginalt cerklage hade hållt och som tur är behövde jag inte testa.
Sen är den abdominella inte lika infektionskänslig då den är inne i kroppen på ett annat sätt och detta var väl framförallt det som talade FÖR när det kom till mig och min kropp. Infektion dödade ju Dante.
Nackdelar?
En bukoperation är alltid en stor operation, med risker och här ska man intill och nedanför livmodern med dess stora vener runt om och ha sig.
Sen hade det ju onekligen kunnat bli väldigt svårt ifall något hade gått illa med bebis i magen ändå. Ett tidigt missfall hade kunnat "plockas" ut den vanliga vägen men efter ca 13-14 veckor är det stopp därnere så om något lite senare hade hänt hade man fått öppna magen och man vill helst inte göra det för tidigt då livmoderns väggar är tjocka och blodfyllda långt in i en graviditet och därför är det riskfyllt att skära i dom.
Med abdominellt cerklage måste man dessutom föda med snitt då bandet sitter där det sitter. Och sitter det gör det än, fem år senare. Känner inte av det alls. Fast ibland funderar jag vid mens och den gräsliga värken och kramperna då ifall bandet gör att livmodern måste jobba hårdare för att bli kvitt blodet? Jag vet inte men tycker det har varit värre senaste fem åren med den saken.
Men det är ett yttepyttepris att betala med tanke på vilka skatter jag fått!
Undrar du, Amelie, eller någon annan nåt mer -hör av er!
Finns nog att hitta mer långt bak i bloggen med. Under kropp gissar jag.
4 kommentarer:
Hej Jonna!
Tack för ett informativt inlägg.
Jag är läkarkandidat och har just läst gynekologi, tänkte därför kommentera på det sista du skrev, om mens och cerklage.
Om tidiga missfall <13 veckor kan passera tappen trots cerklage, så är det inte rimligt att mensen skulle behöva "pressas" ut med extra hårda kontraktioner. Däremot skulle det kunna vara så att du drabbats av endometrios (googla t.ex. internetmedicins hemsida) eller möjligen myom. Det förstnämnda ger i regel ökade menssmärtor + blödningsvolymer, det sistnämnda är jättevanligt och ger ofta inga symptom men kan ge ökade blödningsvolymer och ibland även smärta.
Kolla med din gynekolog vetja! Dumt att ha ont i onödan!
Mvh / Julia
Jag undrar om du vet hur lång tapp som du har kvar efter koniseringarna?
Nori
Tack Jonna!
Jag förlorade 2 söner, vecka 23 & vecka 26+5 pga en kornisering jag gjorde för 10 år sedan för grava cellförändringar. Fick akut cerklage 2:a graviditeten i vecka 18 men det höll bara fram till 26+5, sen föddes han..levde i 5 månader på neo i Lund innan han avled. Fruktansvärd tid.
Fick ett planerat cerklage i vecka 12 i min 3:e grav & det höll till vecka 31+3 & sen föddes vår dotter som idag är 1 år & fullt frisk.
Några fler graviditeter tror jag inte jag vågar mig på, men det är väldigt intressant att läsa om andra som har liknande problem, el haft. Kram på dig
Skicka en kommentar