måndag 30 januari 2012

post-tarmstress

Min mage är tack och lov på väg att bli återställd. Knappt nån feber längre och det onda har letat sig ner och... ähum ut.
Det var skitjobbigt innan det blev skitjobbigt på riktigt och sen blev det bättre.
Hade så ont ovanför naveln att jag inte kunde ta på magen ens och feber på det fick mig att noja om diverse allvarligare varianter. Åkte istället för att ligga i soffan och gråta en tur till akuten i fredagskväll men vände väl framme nä jag fattade vinken och de timmar som förväntades av mig på träbänk och bestämde att nä, jag dör inte av det här.
Väl hemma tankade jag värktabletter trots avrådan och kunde sen sova hyfsat. På lördagen var det lite bättre där uppe i magen och jag trodde att allt började vara frid och fröjd tills jag på kvällen efter en snabbtur till konsum sket på mig innan jag hunnit hem. Ja sen dess går jag inte långt, om man säger så. Fast nu är jag ganska fast igen invändigt och prover togs idag på vc så vi får se hur gå vidare.
Självklart tog de inte det provet jag önskade, men när gör de som man önskar? Har tjatat om bakterieodling i magsäcken (ett enkelt blodprov i fingret) i nästan 10 år då de flesta i min familj haft en sådan jävlig liten sak som kallas Helico och blivit kvitt sina magproblem och den efter penicillinbehandling, men nej, det ska inte tas på mig förrän efter gastroskopi och jag gör inte gastroskopi.
Ja ja.
Magen mår bättre och jag är smart. Jag hade pluggböcker i väntrummet och kom rätt långt i studierna så nu firar jag med ett blogginlägg om mina tarmar. Tjohoo.

Vad mer?
Nä inget mer.
Ja eller det här då -börjar kunna äta nu med. Bara en sån sak.

Kram.

9 kommentarer:

Maria sa...

Det låter ju helt knäppt att de inte kan ta blodprovet!? Kan du inte gå till något privat ställe där du kanske blir bättre bemött?

Apropå gastroskopi, vet du att man kan få göra det sövd om det är själva undersökningen du tycker är obehaglig. I och för sig kan man ju tycka att det inte är jättetoppen att bli nedsövd heller. Jag har dock gjort både gastroskopi och koloskopi nedsövd. Fungerade bra för mig.

Hoppas du mår bra snart!

Kram

annapanna sa...

Kräv att få ta testet!!! Det är ju så enkelt!! Flera i min familj har också haft det och ingen av dem har gjort gastro innan. Vanligtvis vill man ju undvika såna saker är både billigare, snabbare och mer smärtfritt med ett litet blodprov. Byt läkare annars! Låter HELT bakvänt att göra gastro innan man tar provet...

Anonym sa...

Skönt att du mår bättre Jonna. Har tänkt på dig. Hoppas du får bra hjälp,så du blir bra i din mage och tarm.

Anonym sa...

Vilken mardröm du gått igenom. Tänkte också säga att man kan göra gastroskopi (och kolonskopi) under narkos, om man vill - inte på alla ställen dock, jag har gjort det på Läkarmottagningen Victoria vid Medborgarplatsen Stockholm. Lycka till!

Anonym sa...

Skönt att höra att du mår bättre nu! Det är ett jädrans skit att ha ont i magen och feber och så löst tarminnehåll dessutom som bara "ska" ut vare sig man vill eller och vare sig man är på toan eller inte. Men som sagt, skönt att du mår bättre nu.
Sen det där med Helicobakt-provet; Är ju betydligt billigare att analysera ett blodprov, än att engagera ett antal sjukvårdsmänniskor för att göra gastroskopi plus att det kan upplevas väldigt jobbigt för patienten. Ska man dessutom söva patienten så kostar det ju ännu mer. Fattar inte varför inte vc kunde ta provet, men om jag var du skulle jag bara kräva att få det taget! Men vänta och se om problemet dyker upp igen, det kanske "bara" var en släng av maginfluensa du haft.
Ät nu nåt du är sugen på och ta hand om dig ikväll. Det är en dag i morgon också och då kan du plugga.
Ta hand om dig och familjen.
Kramar från Maggan1

Anonym sa...

Hej! Krya på dig! Jag vägrar också gastroskopi, ..De kan söva lätt om de vill. Min pappa tvingade de till det flera gånger så nej tack! Provet borde du kunna få, byt läkare annars. Krama de små anna

MrsRos sa...

Men va konstigt! Jag fick också ta det där blodprover utan problem, inget snack om gastroskopi där inte. Byt läkare säger jag med.

Anonym sa...

Hejsan! Jag satt precis och googlade och blev så glad över att råkade ramla in på din blogg, där jag läste ett gammalt inlägg om konisering och graviditet. Jag är 23 år gammal och gjorde min andra konisering för grava cellförändringar i december. Fick för några dagar sedan provsvaren på den senaste koniseringen, att de nu bara kunde se lätta förändringar. Imorgon ska jag och min sambo göra vårt andra besök på en fertilitets klinik. Har dessutom PCO-S, vilket innebär att jag inte får ägglossning. Imorgon ska läkaren kolla hur läkningen ser ut och dessutom ska vi få lämna spermieprov. Båda sakerna oroar mig. Jag oroar mig för vad hans prover ska visa, då han bland annat haft pungbråck som liten. Och hur jag ser ut. Har ju alltid vetat (sen jag fick diagnos PCO) att jag måste få hormonbehandling för graviditet, och som "grädde på moset" så blev det som det blev med mina cellförändringar. Jag oroar mig för att om jag blir gravid, att jag ska få missfall sent in i graviditeten eller föda för tidigt. Jag oroar mig över att vi inte kan bli gravida överhuvudtaget. Jag känner mig redan så jäkla snuvad på allt det här med graviditeten och förlossning, fast jag vet att det lika gärna kan gå hur bra som helst. Ärligt talat känner jag mig arg.. Inte så att jag missunnar andra i min omgivning som får barn, tvärtom!!! Å andra sidan kan jag tycka att det är så många som absolut inte BORDE ha barn, som i princip skiter ut ungar på löpande band! Det känns så ORÄTTVIST! Jag är bara så ledsen.. Och här sitter jag och skriver en långt osammanhängande kommentar på en blogg vars ägare jag inte känner.. Men jag och min sambo har valt att inte prata om detta, förutom med vår läkare, om önskan efter barn, oron för att inte kunna få några, .. Just för att slippa de ständiga förfrågningarna "hur går det?" "är ni gravida än?" eller "ni kan ju alltid adoptera" osv.. Innan jag blev kallad för första cellprovet, hade vi försökt i ca 6 månader, på naturlig väg utan hormoner osv. Utan resultat.. Jag vet inte.. Men jag är glad över att jag fann din blogg, det gav mig hopp! Så tack!!

Sjuksyster Elin sa...

På många sjukhus i Sverige har de numer en liten kamera i tablettstorlek som de använder när de gör gastroskopi, alltså man sväljer den helt enkelt och så kommer den ut vanliga vägen sen. Tänkte om du var anti gastroskopi pga den gamla metoden med en stor slang.