torsdag 12 januari 2012

gravad lax




Grava din lax!
Köp en färsk bit, en sida, lax. Brukar ofta vara rätt bra pris på någon av våra större matkedjor.
Frys i tre dygn så bakterier dör, tina upp och lägg sidan med skinnet ner i en grovsaltad form eller burk eller nåt.
Häll grovsalt även uppepå hela biten och avsluta med att strö pyttelite socker över. Bara litelite för att undvika att laxen blir så hård.
Sen stoppar man in fisken i kylen och nästa dag är det mums! Framförallt på rågbröd till ett glas kall mjölk.
Eventuellt har du mest för syns skull en dillkvist på laxmackan men inget grönt eller annat under tillredningen, bara salt. Så enkelt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Det är inte gravad lax du beskrev! Du ska ha 2 laxbitar ,,,gnida in dommed salt och socker,,lägga massor av dill salt och peppar på, lägga laxen i press ett dygn,,,sedan vånda på bitarna . På med press och vänta ett dyng till. Det är gravad lax. Hälsningar Ami.

Tina sa...

mmmm, vad gott, får prova att göra det själv nån gång

Anonym sa...

Enkelt och låter gott. Det måste jag pröva! Men idag har jag tyvärr ingen färsk laxsida!
//Maggan1

Anonym sa...

Är det inte RIMMAD lax du beskriver?

Strunt samma, det är gott i alla fall.

/Elin i Björken