Det går tokfort. Sekunden senare önskar du allt innan ogjort, gjort på annat sätt, annat ställe eller vad som.
Men det går inte, däremot kan du trösta, lindra och göra dett:
-Kyl genast den brännskadade huden (även om den är täckt av kläder) med rinnande ljummet till svalt vatten i 20 minuter.
INTE iskallt. Kallt vatten täpper till porerna och det heta brännande vattnet stängs in i huden och bränner mer. Det ljumma vattnet täpper inte till porerna utan hjälper till att spä ut det heta vattnet i huden och kyler ner så skadans storlek och grad motverkas samtidigt som det lindrar smärtan.
-Ta av kläder medan du kyler av med vatten om de inte klibbar fast i såret. Om de är det minsta fastklibbade, så överlåt till sjukvården att ta bort klädesplagget.
-Rör inte det brännskadade området i onödan och stick inte hål på hela brännblåsor.
-När avkylningen är avslutad, låt det brännskadade området luftas så mycket som möjligt. Undvik salvor.
(Vid lindriga och små skador (mindre än ytan av barnets handflata) - det vill säga brännskador av grad 1, när huden bara är röd, svullen och svider - kan man lindra smärtan genom att stryka på Xylocainsalva som kan köpas receptfritt på apotek. Är barnet yngre än 1½ år, hör först med vårdcentralen om du kan använda salvan. Hydrokortisonkräm, som finns att köpa receptfritt på apotek, kan du smörja på i ett tunt lager två gånger dagligen. Det minskar inflammationen i huden och dämpar svullnaden och lindrar därmed smärtan)
Om det behövs så kan det skadade området täckas med något rent, luddfritt textilmaterial (t ex en bit av ett rent lakan eller örngott) för att skydda mot smuts. .
-Ta kontakt med sjukvårdsupplysningen för att få råd.
-Brännskador till följd av elolyckor ska alltid tas om hand på sjukhus.
-Man bör också uppsöka läkare för alla grader av skador ifall de börjar värka, vätska, avge dålig lukt, eller om allmäntillståndet blir påverkat med feber och sjukdomskänsla.
Ring 112, din vårdcentral eller sök akutsjukvården om brännskadan;
•är av andra graden (har blåsor, huden har gått sönder, skinn slitits bort) och är större än barnets handflata
•är av tredje graden (vit, grå eller svart känslolös hud), oberoende av storlek
•sitter i ansiktet, på könsorganen, i eller vid ändtarmsöppningen, på handen eller foten eller över leder
•är orsakad av elektricitet
•är stor och omfattande, exempelvis vid eldsvåda - ring 112 för akut transport till akutmottagning
•om barnet dessutom har andats in brandrök, andra gaser eller het vattenånga
Plugga in, sätt upp en lapp och plugga lite till.
Förhoppningsvis slipper du använda dig av det du lärt dig, men det kan gå fort och gör det det och fel sak händer är det bra att veta vad kunna göra rätt.
Kom ihåg rinnande ljummet till svalt vatten i 20 minuter och 112 ifall huden gått sönder på en yta större en barnets handflata.
Du är bara människa och kan inte skydda ditt barn från allt och olyckor sker, men mycket kan man göra för att förebygga.
-Ha inte termosar med het vätska så barn kan komma åt dom. Skruva åt korken -HÅRT.
-Drick inte heta drycker med barn i knät.
-Undvik långa dukar på kaffebord.
-Se till att vattenkokaren, eller andra apparater som värmer upp vätskor eller mat, inte har lösa sladdar som barn kan dra i och få den heta vätskan över sig.
-Ha skydd runt spis och tippskydd bakom.
-Se upp vid sommarens grillfester och vid nyår (fyrverkerier). Var försiktig med alkohol dessa tillfällen om barn finns i närheten, omdömet kanske inte är det bästa och faran kan vara framme.
Tusentals barn brännskadas varje år så de måste uppsöka akutvård. Det är för många :-(
Info från growing people, vårdguiden, tryggabarn och den första hjälpen kursen jag gick när Milo var liten.
Kram.
1 kommentar:
Tack för viktig information, Jonna! Min flicka är född två dagar efter Mimmi så jag kan bara föreställa mig er panik när er tös blev skadad. Önskar och hoppas att hennes hud läker fort och fint och att hon slipper ha ont! Och du, jag hoppas också att du inte anklagar dig själv. Vi är bara människor och olyckor händer när man minst anar det.
Skicka en kommentar