torsdag 31 mars 2011

fortsatt fantastiskt fast trött

Plus 20 grader i skuggan.
En månad gjord, en kvar.
Tiden går grymt fort och det är väl mest ett tecken på att vi har roligt. Dock börjar det kännas som att snart, snart måste jag sova för att orka. Har sovit kasst här varje natt och med tanke på min sömn hemma där tidigare, ja jag är trött för att göra gnället kort. Fast nu börjar det tära på mig så där på riktigt, tidigare har jag bitit ihop och lyckats till och med intala mig att vadå trött? på dagarna, men nu börjar jag få svårt att vakna till även när jag är vaken trots att det är så mycket att se och göra. Vi ska testa lite nya rutiner och se om vi inte alla blir lite mer utvilade för det behövs då tempot onekligen är rätt högt hela tiden och visst kunde man tänka sig att sänka tempot men det är svårare sagt än gjort då Milo kommer bärandes på skorna vid nio och vill ut och ute är det fullt fokus då samme tvååring helst inte vill sitta i vagnen eller hålla i handen (vilket han iofs måste ändå). Barnen sover ju på dagarna så de blir inte lidande på samma sätt som vi stora av att nätterna är hackiga.
Nåväl. Sova när man är död sjunger... Bon Jovi, tror jag. Men för att inte dö kanske man ändå måste få sig en lur.

Igår var vi på jakt efter Pastamuseet, som tyvärr verkade ha stängt då inget gick att hitta vid adressen som stod angiven i boken. Promenaden gick vidare och vi letade oss åter till Villa Borghese, parken med de enorma ytorna. Det var kul som sist om inte kulare och roligast hade Milo som sprang, sprang och sprang. Mimmi var som vanligt nöjd i vagnen.

Vad gäller barn.
Blöjor är väldigt dyra här. Det dubbla minst. Och samma gäller det mesta i barnskötväg.
Sen finns ingen välling. Istället är det någon typ av kakor man ska lösa upp i varm mjölk man ger de små och jag som verkligen inte tycker att en glass eller kaka dödar så länge man borstar tänderna på de mindre är inte alls nöjd med det alternativet. Sockerhalten i dessa kakor är drygt 20% (!). Galet. Nej, vi har haft tur som haft besök så vi fått gammal hederlig välling hitfraktad till båda, så det är kanske bra att veta för er som ska över med barn, ta en extra väska full av underbar fullkornsvälling med er!
Sedan är det det här med salvor och våtservetter. Av någon underlig anledning ska allt parfymeras. På apoteket finns till och med eau de cologne till småttinger från 0 månader. Som om de skulle behöva parfymeras! Jag är glad att jag hittat oparfymerade våtservetter i matbutiken (annars finns det mesta för barn på apo) och någon kräm med som inte hade lukttillägg. Det mesta sånt hade som tur är med oss, men man blir ju lite förfärad när vi hemma lär oss att använda de mildaste av varianter till de bästa vi ha. Med rätta.
Apoteket förresten.
Är ni glutenallergiker, var inte rädda för Italien och Rom med all pasta och pizza som finns i varje hörn. Apoteket här har massor av glutenfria kakor, grissini (supergoda!), bröd, pasta och till och med öl (hur coolt är inte det) som är anpassat för er. Dessutom är man faktiskt i motsats till vad man lätt tror rätt medveten om celiaki och också andra allergier på många ställen. På flera restauranger finns tex glutenfri pasta som i alla fall på ett ställe (Osteria dell Gallo, nära piazza navona) enligt min vän som var här förra veckan och som är just glutenintolerant var skitgod. Annan mat där var också superbt så leta reda på det stället om ni är i knutarna.

Nä nu blir det läsa italiensk skvallerblaska med ordbok i ena handen och stark espresso i andra. Det går åt.

Puss.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, har ni redan varit en månad! Det är inte klokt vad snabbt det går. Med tanke på allt ni hunnit med på denna månad, full rulle hela dagarna, så förstår jag att du kan vara lite trött! Men tänk på vad mycket positivt du och ni har med er i bagaget hem, både saker och fina minnen! Och vad härligt att ni har möjlighet och tid att ta vara på varandra och framför allt för Milo som har all tid i princip från er och tvärt om.
Kul att du tragglar med italienskan också, bra sätt att lära sig genom att läsa och samtidigt använda lexikon.
Hoppas era planerade nya rutiner kan göra att ni får sova lite mer på nätterna så att din trötthet minskar lite. Men glöm inte att fortsätta att njuta av detta fantastiska tillfälle i livet som ni nu har!
Kramar till er från Maggan1

Hanna sa...

Hej,
Jag har bott drygt 4 år i Rom och vill tipsa er om Villa Pamphili, som, som jag gillar ännu mer än Villa Borghese (Då kan ni gå förbi uppe på Gianicolo också, om ni inte varit där än, ta buss 44 bakom "Il Ministero" på Viale Trastevere, dit åker man tram 8, så det är nära för er!). De har bl.a. två sjöar där man kan mata vattensköldpaddor och karpar (och änder såklart) med t.ex. sallad (sköldpaddorna är inte så förtjusta i bröd). Sen har de ett litet vattenfall man kan gå under och mycket annat spännande. Mer "skog" än vad Villa Borghese har och mycket mysigare enligt mig. Parken delas mitt i av en stor bilväg, östra delen av parken är mysigast! Ett annat barnvänligt tips är att ta pendeltåget från Piramide till Ostia, springa på stranden såhär på våren är ju supermysigt för både stora och små, och bra mycket mer plats nu än på sommaren!
Det där med barnprodukter är nog väldigt olika beroende på var i Italien man letar. Nu bor vi i Toscana, och på COOP här har de faktiskt exakt samma våtservetter som på ICA i Sverige, och vissa blöjsorter kostar tom. lite mindre här än där. Fast COOP finns väl inte i Rom än, det är högerpolitiken som ställer till det. Jag minns att vi köpte blöjor på varuhusen som ligger utanför stan, när de hade kampanjpris så var det ganska normala priser, inne i centrum är det såklart dyrare. Angående oparfymerade barnkrämer så ska du titta i någon erboristeria, eller på ett annat apotek (de är ju ofta privatägda och har därmed olika utbud). Många apotek har "prodotti biologici" att välja på, men kanske inte alltid framställt i hyllorna.
Lite tips från mig,
Ha det så trevligt!

Gråa musen sa...

Vet att det är svårt men ett tips är att dra ner sovtiderna på dagen för kidsen. De ska inte få "bonussova" på dan för att de inte sover på natten. Då är man inne i en ond cirkel. Milo är ingen bäbis längre han ska sova på nätterna nu annars är det antingen fel på sovrutiner eller ätrutiner eller att man belönar med att komma springande när de piper Hårda ord som känns. Men du tuppar ju av snart. Att man går några månader med sömnstörmningar det fixar man. Men du har ju gått sen Milo kom utan att sova. Sök hjälp. Sök nu. Innan du tuppar av md en unge i famnen. Kärleksfull spark i det onda arslet.

Anonym sa...

Hoppas du får sova snart för det spelar ju ingen roll hur underbart livet är med 2 små om man är så trött att allt känns dimmigt..

Jag vet hur det känns, mitt enda råd är att verkligen kämpa med rutiner. Jag tror jag la ner min stående i spjälsängen, vägra-sova 1-åring typ 20 gånger per natt med orden, du ska sova nu, mamma är här. Det tog 3 nätter sen förstod han att han får ingen mat på natten eller får komma upp. Efter det har han sovit hela nätter o det är så skönt. Dessutom en nödvändighet när han blev storebror vid 1,5 år. Lillebror hade kolik så oj, vad jag var glad att den ene sov iaf.

Hoppas det löser sig, kram kram