måndag 25 februari 2008

cerklage och annat

Det är så roligt att se hur vissa har hittat till mig. Oftast går det såklart via andras bloggar som vänligt länkat hit eller så googlas det på mitt lilla namn (som måste av någon anledning ha memorerats, hi hi vad stort det känns!) och ibland händer det att någon främling googlar på något helt annat och får upp denna min fina finnjonna-blogg som ett alternativ. Och jag bara undrar, hur häftigt är inte det?
Bland annat har "koriander" googlats ett par gånger varefter den koriandersugne har hamnat här. Inte så konstigt kanske då koriander är relativt ofta förekommande i mina recept och andra texter, då jag fullkomligt älskar den gröna växten. Och en gång hade någon googlat på "graviditet och ridning" varav det första inte är så konstigt att det leder till mig, men ridit har jag i princip aldrig gjort så lite kul att den ridsugne också landade här.
Idag ser jag att någon har googlat på "cerklage" och fått upp mig. Vilket gör mig extra glad. Kanske fanns det något jag skrivit om denna livlina som på något sätt hjälpte den undrande. Och är det något mer du/ni undrar om bandet får ni gärna fråga! Har blivit lite av ett ofrivilligt proffs vad gäller det och kan mitt kunnande stötta någon annan så är min dag gjord.

Mitt cerklage är av det ovanligare slaget så jag passar härmed på att undra om någon annan har samma? Har ännu inte lyckats lokalisera någon annan med denna variant.
Det är alltså ett (trans)abdominalt cerklage jag har i mig, något som sätts i genom en bukoperation i förebyggande syfte. Ett vaginalt vanligt är ju det som sätts på plats efter att en graviditet börjar runt v 13-15.
Cerklage får man som ett stöd (bokstavligt talat) inför en graviditet, om man har cervixinsuffiens, dvs försvagad livmoderhals. Något som oftast upptäcks efter att den drabbade råkat ut för flera sena missfall eller fått förtidigt födda barn på grund av att livmoderhalsen öppnat sig "tyst" utan förvarning/smärta. En försvagning kan man t ex. ha medfött, eller få efter förlossning (ovanligt), eller om man gjort konisering eller andra ingrepp i livmoderhalsen efter cellförändringar.
Anledning till att jag fick ett abdominalt cerklage var att jag ansågs vara infektionskänslig "där nere" (graviditeten med Dante slutade pga av det) och ett vaginalt band kan vara lite av ett kalas för bakterier. Annars är det vanligast förekommande med väldigt gott resultat!
Så där. Ifall någon mer är ute och googlar kring detta.

6 kommentarer:

Tovan tycker sa...

Jonna du är en riktig hjältinna! Tack för allt du delar och lär oss. Framför allt tack för din värme och omsorg. Här sitter jag och oroar mig för ett föredrag jag skall hålla i morgon. Löjligt. Nu ska jag tänka på dig och hålla mina tummar hårt. Självklart har du massor med positiva änglar med dig som beskydd! Kram och lycka till!

ingela sa...

lycka till, tänker på dig!

Mellan med mellis sa...

Önskar dig all lycka och att det snart fastnar nån liten "rackare"
Jag själv fick ett cerklage...andra och tredje gången jag var gravid...men mina två första slutade inte väl...tredje gången läg jag 10,5 v och fick en underbar son..
Kolla min blogg mellan.blogspot.com
Kämpa på det är sååå värt det :-)
Kram Kajsa

Mellan med mellis sa...

Önskar så att ett lite frö får fäste snart.
Jag själv har av tre graviditeter fårr två cerclage. De två första grav. slutade inte väl men tredje låg jag 10,5 vecka och fick en underbar son. Förstätt kämpa , det är SÅÅÅÅ värt varje sekund.
Kolla min blogg, han är nu 9 1/2 mån.
mellan.blogspot.com
Kram Kajsa

Mellan med mellis sa...

soorry skrev visst många gågnger..när jag trodde jag fifflat bort det första...haha
hare bra

Lilla J sa...

Håller tummarna för att det ska gå bra imorn! Det gör det säkert?

Nu när du ändå är på utlärandestråt: hur ser man vad folk googlat på för att hamna på ens blogg? =)