måndag 18 februari 2008

konsums bedrägeri

Kommer till det. Först måste jag bara få ge mig själv en eloge för att jag slitit som ett litet djur idag trots feber och sjukdom, för nej, ingen annan tackar mig.

Konsum då. Så här är det. Jag är en latmask. En gnällig latmask. Gnällig med rätta, latmask för att jag inte orkar annat. Dyrt och dåligt var ett omdöme jag tidigt gav affären mitt emot när jag började anse mig som tvingad (lat) att med motsträviga fötter släpa runt på deras blöta golv sedan vi flyttat hit. Det var ju så nära och personalen verkade trevlig. Men. Och ett stort sådant. De luras! Medvetet lurar de mig varje dag. Och det handlar inte om några finska korvar nu utan om misstänkt bedrägeri på låg nivå.
Överallt i affären hänger skyltar om veckans medlemsvaror och veckans det ena och det andra. Såklart plockar jag som medveten och ekonomiskt begränsad kund ner just dessa varor i min korg så fort jag kommer åt och tror varje gång att nu har jag gjort ett kap minsann. När det sedan blir dags att betala har jag alltid räknat fel. Det stämmer ju inte. Men jag vill inte börja tjafsa, många stampar bakom i kön och har bråttom hem till sitt. Så jag biter mig i tungan och och går hem med kassen full av förra veckans varor.

För en dryg vecka sen var det nära att jag gick på bluffen igen. Kalles randiga för 19:90 kr! Det var ju rätt nyligen jag plockade på mig en tub och märkte till min besvikelse hemma att den inte alls kostat 19:90. Jag måste ha sett fel. Men nu, med stora röda rabattsiffror nitton och nittio! Heja mig! Ett fynd och jag sparar fyra kronor. Fast sen börjar jag titta nogrannare. Vänder mig i princip upp och ner för att se det finstilta längst ut i hörnet och där, med liten vertikal text ser jag gäller v.3 till den 21/1-08. Vad? Nu är ju februari. Jag blir arg och inser att skyltet hängt där hur länge som helst och lurat oss. Sliter ilsket sönder skyltfanskapet (är lite labil) och slänger in det längst bak i hyllan. Inget mer båg! Känner mig nöjd. Går hem och tilkännager där stolt mitt tilltag. Inga mer felpriser.

Så var jag tillbaka från Rom igår, gick in på konsum med korgen och såg skylten igen. Samma skylt! Gäller v 3! Den stod lutad mot hyllan och log falskt mot mig. Voi vittu, tänkte jag, tog tuben och slängde ner den i ren protest. I kassan ville hon som väntat ha 24 kronor för den. Så fan heller.
"19:90 stod det på skylten", säger jag.
"Nää.." säger hon.
"Joo..." säger jag.
"Anna. 19:90?" frågar hon kollegan i andra kassan.
"Nä jag vet inte" säger Anna. "Men ta det"
"Ok. Vi säger 19:90" går hon sedan med på och jag betalar.
"Jo, för det stod så" avslutar jag.
Mer orkade jag inte igår. Gick hem, muttrade om exil och att sätta eld på hela skiten till saluhall (är lite labil) för att sedan nästan glömma bort det igen. Kan ju inte gå och bli rättshaverist över Kalles randiga tänkte jag. Tills idag.
Jag var tvungen (lat) att gå och köpa det lilla sista, kattmat och toapapper innan skiten stängde och vad är det jag åter ser? Skylten! Nu hänger den uppe till och med. I en hel klämma hänger den från hyllan. Jag hade ju sönder en exakt likadan för en dryg vecka sen och nu har de hängt upp skylten med en ny. Säkert den där Anna. Veckans vara, med bautatext. Gäller v 3, med pytteliten. Vi är i v 8 och lurendrejeriet bara fortsätter. Jag går runt och tittar noga på de andra veckans varor-skyltarna. I ett litet område på några kvadratmeter kring påläggen finner jag sju (!) skyltar som gått ut. En i december förra året! Men det ser man bara med huvudet på sned och om synen är super. Veckans vara å andra sidan lyser stort och starkt mot stackars lilla konsumenten som nöjt plockar ned sitt kap i korgen och bluffen är ett faktum.
Konsum lurar och bedrar!
Nu ska jag kontakta Sverker.

8 kommentarer:

Stefan sa...

Det där låter ju inte alls bra...det är ju så att man får skämmas för att man är anställd inom samma koncern...fast jag är ju på terminalen här i Västerås...men faktum är att jag råkat ut för det där med luriga skyltar med...dom hade e stor skylt med Fun Light...saften...stora flaskan typ en femma billigare än normalt...och jag köpte naturligtvis två som jag aldrig sett förut...men då gällde det INTE dom nya...och det fanns det ingenting på skylten som sa...en stunds stridande men till slut fick jag dem för extrapriset...och de fick uppmaningen att ta ner skylten eller öndra den...
Hoppas det löser sej...med eller utan Sverker*ler*
Kram

Anonym sa...

Men oj jösses! Imorgon kommer jag att syna "mitt" Konsum i sömmarna...

Linda sa...

Jag har haft samma problem med Konsum Saluhallen! Handlar vanligtvis inte på så dyra affärer, men när jag var in där en gång hade de jättemycket extrapriser på lite diverse saker så då packade jag korgen full med sådant. När jag sedan betalade i kassan tyckte jag det lät lite väl dyrt och synade därför kvittot. De hade tagit fel på över hundrasjuttio kronor! Det var nämligen inte bara en vara det stod fel på, utan de flesta extraprisvarorna.

När jag klagade fick jag dock betala rätt pris (vare sig extrapriset hade gått ut eller ej). Dock så kommer ju garanterat fler bli lurade efter mig och köper man bara en sak med rabatt märker man det antagligen inte förrän man kommit hem... Usch och fy! De systematiskt lurar folk för att de tjänar på det, känns det som. De förlorar mindre än de tjänar på det, liksom.

Man bör dock veta med sig att står det en rabatt på en skylt och sedan står det i minitext att det gått ut, har man ändå rätt att få det till det priset, enligt Konsumentverket. Så kontakta Sverker du.

Numera synar jag dock alltid mina kvitton nogrannt. Har upptäckt att det inte bara är Konsum som sysslar med detta. Fast det brukar oftast handla om att det ska vara extrapris, men att de inte "lagt in det i systemet" bara... Vilket nästan känns värre. Ica Kvantum är experter på detta.

Ofta handlar det endast om några få kronor, men det blir ju mycket i slutändan. Dessutom känns det så irriterande att inte få sin rabatt eftersom man antagligen inte alls köpt varan om den inte varit på extrapris.

Fertilitetsturist sa...

Heja heja!
Och jag blir så nyfiken på översättningen av "voi vittu"! Det ser nämligen ut som att jag blir tvungen att öva på finskan inför IVF...
Kram!

Tisalen sa...

Go Jonna Go!

och nu komemr jag åxå kika på vad som egentligen står på skyltarna

Anonym sa...

Jessus, vad jag fick mig ett gott skratt till detta inlägg.
Hoppas det är ok... ;-)
Jag riktig ser hur du går där i affären, och spanar in ALLA skyltarna...
Konsum AKTA ER...

Men usch och fy vilket slappt bemötande/service dom visade dig.
Min konsumbutik uppskattar när man säger till, då dom vill vara en BRA och PÅLITLIG butik.

GO Jonna GO! Fortsätt säga till... till slut så.
/e

Anonym sa...

Hahahah vad kul! Ja, man ska inte handla på konsum och inte ica...ja vart ska man handla då?

Anna sa...

I natt drömde jag att du, Marcus och jag skulle laga mat hemma hos er. Vi var först och handlade ingredienser på Konsum Saluhallen, komiskt nog :-) Om vi blev lurade på priset även i min dröm fick jag tyvärr ingen uppfattning om, men allt borde ju tyda på det...
Ha en bra dag.