måndag 11 februari 2008

korven som försvann

Jag har nog smittats av mannen min, kan nämligen inte längre läsa morgontidningen utan att bli vansinnig på något och börja spota och fräsa som ett litet bi. Nu sover jag ju inte särskilt mycket så tröttheten kan kan kanske ha något med humöret att göra, men fy fan vad sur jag är på konsum!
Det började med en artikel i NT i morse om sagostunder på bibban. Det ska nu börja läsas sagor på de vanligaste invandrarspråken där. Bl. a bosniska, persiska och kinesiska sagor står på tur att kunna lyssnas till av barnen med dessa språk som modersmål. Vilket är jättebra! Verkligen. Jag tror på modersmålet. På språk. På barns förmåga att lära sig och deras vilja att kunna kommunicera och uttrycka sig på fler sätt/språk. Så hurra för sagostunderna!
Men. Jo ett men. För var är de finska sagorna? Jag läser listan igen. Kan ju inte tänka mig annat än att finskan måste vara bland de vanligaste invandrarspråken i staden, och inte helt likt svenskan som kanske de andra nordiska språken är. Men nej. Det blir inte några finska sagor. Varför det? Varför räknas inte vi? Vårat språk? Vi har aldrig varit och kommer aldrig bli äkta svenskar men heller aldrig riktigt "invandriga". Inte sådär som de andra, de genuina invandrarna. De som verkligen och bestämt vandrat in här. Vi finnar behandlas som att vi gått vilse och nog snart hittar hem igen. Visst finns det sisu-radio och lite annat blåvitt smått och gott här och var men försiktigt blir det mindre och mindre engagemang i och på finnarna och finskan. Hemspråksundervisningen i skolan är inte vad den var och inga sagor får vi. Vi är ju för sjutton hur många som helst!
När jag flyttade hit från gävle för snart tio år sen, fanns det fortfarande karelska piroger och lenkkimakkara att köpa på konsum. Nu finns inget av det. Först smygförsvann pirogerna och nu, var är korven liksom? Fortfarande letar jag envist och lite sorgset bland kötthyllorna när det börjar rycka i korvtarmen, även om jag vet att den är borta.
Kanske är vi finnar värre än norrköpingsborna och bara finner oss i allt. Men no more! Den här finnen ska perkele också inte finna sig. Jag ska samla min sisu och sätta igång med en kampanj och orubbligt kräva lenkkins återkomst till stadens hyllor, där den hör hemma, också. Mycket kan de ta men de ska fan inte ta min korv!

16 kommentarer:

Tovan tycker sa...

Nää nu...diskriminering på hög nivå, fy!...Här i Borås är vi tack och lov många finnar! Vår fin(n)butik med världens bästa korv kommer aldrig att sina. Jonna, ropa så kommer vi med korv och andra godsaker! Vi "finns" för dig!

Linda sa...

Fast finska och tornedalsfinska är ju åtminstone officiella minoritetsspråk i Sverige. Svenskan däremot är inte officiellt språk här...

finnjonna sa...

tovan: Känns tryggt att veta :-) Kanske får bli en tripp till Borås snart?

linda: Jo och det är ju helt rätt. I princip alla minoritetsspråk borde väl vara oficiella?
Nog är väl svenskan ett rätt officiellt språk i Sverige. Eller?
Jag älskar språk och tror att det får plats med massor!

Kram och god natt!

Mummel sa...

I min lilla kommun är det tvärtom - här har de karelska pirogerna och korven gjort comeback (?) i den välsorterade butiken!
I stort är den mer "internationaliserad", och där ingår tydligen även Finland i världen...

Anna sa...

Gillar ditt inlägg!
Har själv inte tänkt på det så mycket, men det är verkligen sant det du skriver. Finnar finns det ju väldigt gott om här i landet, så finska borde ju vara självklart i sådana sammanhang.
Det är ju även som mat. Det äts kinesiskt, japanskt, italienskt. spanskt ...Men finskt har man inte en aning om vad det är ens. Så nu blev jag jättenyfiken på bland annat den där korven du skrev om.
Du som titt som tätt har lite små mattips här på din sida. Kan du inte laga till något typiskt finskt någon dag och dela med dig av receptet här på sidan. Hade varit jättekul!

Anonym sa...

I Haga ligger Finska Korvbutiken. De har välkända finska matvaror importerat, bl a Atria korvar och Pirkka-neljän viljan puuro. Där har jag handlat mina moderslandsprodukter sedan år tillbaka.
Även Willy:s har Atria produkter.

Anonym sa...

I Malmö har dom karelska piroger på Hemköp, du kanske får börja flytta efter pirogerna.

Anonym sa...

Jag tror man glömmer finnarna i debatten invandrare, vilket är konstigt och idiotiskt. Att byta land måste vara precis lika jobbigt var man än kommer ifrån. Så jag tycker att du ska stå på dig, kulturarv är viktigt.

Och jag tycker om din blogg, du är tuff

Tovan tycker sa...

Jonna, klart att du kommer snart! Jag kommer att fylla dig med alla de bästa godsaker som "finns" att tillgå i staden. Se det som ett löfte. Kram

Linda sa...

Sverige är inte officiellt språk i Sverige, bara det att flest människor pratar det här. Däremot är det officiellt språk i Finland. Alla minoritetsspråk är heller inte officiella, endast finska, tornedalsfinska, samiska, romani och jiddisch.

Anonym sa...

Inte konsum kanske men du vet väl att vi har makkarakaupa?....Säkert felstavat..
Där har jag varit flertalet gånger med min ex finne....:)

Anonym sa...

Du vet väl att det finns en jättefin affär på Haga i Norrköping, Makkarakaupa (?), Finska Korvbutiken. Kan verkligen rekommenderas (om den finns kvar).
Hälsningar
Kicki

Chili sa...

I min lilla Stockholmsförort, har både ICA och Vi välfyllda hyllor med finnepinne mackor, korvar och piroger och choklad. Centrumets Konsum däremot har byggt en hel hyllsektion med orientalisk sortiment, och slutat sälja Efterugnslimporna. Jag är osäker på sambandet, men företeelsen är samtida.
Sverigefinnarna kanske har slutat att stödja kooperationens affärside, och inhandlar sitt nostalgiska livsuppehälle hos ICA-Stig istället.
Eller så flörtar Konsum obalanserat med våra ändrade smakpreferenser.
Men varför inte ett Korvuppror, för att uppmärksamma hur marginaliserade Sverigefinnarna är i dagens Sverige! Det finns ung. en halv miljon finnar/finnättlingar i Sverige. Rent matematiskt borde vi synas,påverka vardagen, inneha makt och beslutanderätt daglidags i det offentliga rummet.
Och...? Vi räknas nog in i invandrarkvoten när partierna sammanställer sina listor inför valåret,... på femtonde plats, strax utanför, så det kanske inte är konstigt att ingen längre läser sagor på finska på biblioteken.
Satumakkara för våra barn !!

ingela sa...

woho, control har äntligen biopremiär i stan! :) bio ikväll! tjohooooo!

Admin sa...

Varför inte baka dom karelska pirogerna själv dom blir mycket godare. Sauna makkara(bastukorv)supergott när man grillar dom i rökbastun mens man bastar.Föresten har nog din mamma den bästa musik smaken. Kram!

Ida sa...

Ursäkta att jag kommenterar detta lite gamla inlägg, hoppas du itne har något emot det :)
Jag håller med Lena. Men annars så är jag själv från Finland så jag vet hur det känns, men precis som någon annan sa så finns det ju Atria produkter på willys vilket gör mig lite glad i hjärtat. Finskt godis "beställer" jag dock från mormor :)
Kul att jag hittade din blogg, blir nog att fortsätta läsa den i framtiden :D