tisdag 10 maj 2011

otrevligt välkomnande fast skönt ändå

Hemma.
Mamma följde med oss från Stockholm och bra var väl det. Vet inte riktigt alls hur det skulle, om det skulle, gått annars. Behöver heller inte veta, för nu är vi ju här och det mesta är i ordning.
Fast alltså, vilket jobb att komma hem.
Visste att det skulle bli till att packa upp allt och att bara det i sig är ett jobb, men sen sortera post och tidningar, städa och fixa, vattna blommor, kasta döda, tvätta det smutsiga och bara försöka landa när man fortfarande är helt resstinn och fullständigt slut. Så där som man motsägelsefullt nog alltid är efter semester. Jag i alla fall.
Sen har det varit rätt kaotiskt på sina håll de sista dagarna, vilket tagit musten ur alla oss och för att inte tala om... nej är inte riktigt redo att tala om det än kände jag nu.
Men hemma är vi och det efter en alldeles helt fantastisk och underbar resa! Vilka månader det har varit! Rom är så vackert och jag kommer sakna hänförelsen man kände där så fort man rundade ett hörn, människorna som ler och börjar prata om allt och inget, nyper barnen i kinderna, lyfter upp dom och ger spontankomplimanger om just det man sekunden innan var lite osäker om.
Norrköping är något annat. Fast inte helt fel och faktiskt och efter mellanlandningen och hetsen i Stockholm andas jag just nu mycket lättare.
Konstigt. Rom är stort, större än Stockholm, men det finns få ställen som jag upplevt så stressig, fullt av folk och just hetsigt som vår otroligt vackra huvudstad. Knappt någon ler. Ingen möter ens blick eller säger något trevligt bara sådär rent impulsmässigt.
Eller jo, det gör dom. Eller hon gjorde det. En mycket trevlig tjej, ung kvinna, kanske i min ålder, frågade mig -när jag ensam i söndags eftermiddag med båda barnen plötsligt sovandes letade efter en plats i solen att sitta på under ett andetag- ifall jag skulle äta eller dricka.
Hon satt själv och åt, pekade på ett litet ensamt bord och sa leende -Passa på. Det gör jag. Är mamma själv.
-Tar gärna nåt att dricka faktiskt, svarade jag och vips hade hon hämtat en flasköl åt mig (brukade jobba där visst) och bara sådär satt jag sen på bästa solplatsen och drack lite spontanbärs, läste tidning och tankade kraft. Precis lagom lång var tuppluren efter vilken vi skyndade till hotellet bara två kvarter bort och var där mycket gladare allihop. Den lilla pausen gjorde mycket av min dag. För min dag. Hon den trevliga tjejen gjorde så mycket. Hade precis innan trängts på Hemköp under Åhlens och mött så många sura miner och suckar att jag nästan blivit gråtfärdig.
Så jo, det finns faktiskt pärlor även i Stockholm och staden är ju som sagt himla vacker. När det är solsken. Fast Norrköping är bra det med. Lugna, gamla härliga stad.
Idag skiner solen och jag tänker just nu gå ut med Milo på vår balkis och lapa lite. Rätt fett bra om jag får säga det själv ;)!

9 kommentarer:

Ann Jolby Solander sa...

Välkommen hem till sommarvärmen :)

Helene sa...

Om det är nånstans man inte ska vara i Stockholm så är det i affärerna mellan Åhléns och NK. Får ångest bara jag tänker på det. Sist jag var där var det så mycket folk så jag och min kompis åkte därifrån utan att ha handlat något. Satte oss på ett café på Söder i stället. Mycket lugnare. T.o.m så lugnt att självaste Kristian Lugn kom intraskande med barbarn :-)

Anonym sa...

Ja,du Jonna, Orup skrev redan på 80-talet "Stockholm har blivit kallt".Det var för 25 år sedan, så nu är det istid här. Har bott i stan sedan 1975 och om jag hade möjlighet skulle jag fly fortare än kvickt. Stanna kvar i Norrköping, det är en mysig och trevlig stad! Kram från Mia

Anonym sa...

Välkomna tillbaka till Nkpg. Blev trött bara av att läsa allt ni hade att göra när ni så småningom kom ända hem. Tur du har en sån himla bra morsa! Fast det där i rubriken med "otrevligt välkomnande" lät ju inte speciellt bra. Men om och när du känner för att berätta så gör du, om du inte känner för det så låter du bli att berätta, självklart är det helt din egen grej!
Hoppas dagen har varit bra för er, här har i alla fall varit årets varmaste dag hittills - helt underbar.
Kram från Maggan1

Anonym sa...

Så olika man kan uppleva en stad. Är född i Stockholm för "många år sedan" . Tyvärr ser många inget mer än Hamngatan, Klarabergsgatan och Västerlånggatan.
Det finns så många vackra lugna platser att bara sitta och vara på. Stockholm är en av de vackraste städer jag vet. Stress kanske är en läggningsfråga. Blir aldrig stressad i storstäder. Älskar att sakta strosa runt eller sitta på ett cafe´i våra metropoler.
Hoppas du hittar lugne nästa gång du kommer hit.
MVH
Karin

Anonym sa...

Jösses. Stockholm får skit här. Ni (du o din sambo) har pratat om att flytta hitåt. Gör det, ni kommer inte att ångra er! Är själv inflyttad till vår fina huvudstad efter att ha bott i Norrbotten, Dalarna och Norrköping i många många år.
Fattar inte varför man måste ge sig in i vimlet under rush hour och helger? Och Orup - håhåjaja. "Kallt"? Det var "kallare" i Dalarna för min och familjens del.Norrköping var helt OK!!!
Här i Sthlm påtar jag i lilla trädgår´n och umgås med oftast trevliga närboende efter jobbet. Lugnt, vackert, man kan bestämma rätt mycket själv!

Anna-K sa...

Jag älskar Stockholm - men jag bor inte i den vackra huvudstaden. Däremot åker jag ofta dit när längtan blir stor.Man kan ju passa på att hälsa på släkten också!

Anonym sa...

Jag älskar mitt Stockholm, är född här och trivs underbart bra. Jag gillar inte alls när folk talar illa om Sverige, svenskarna och min vackra hemstad som både du och Marcus ständigt gör. Varför stannar ni inte i Rom?
Hälsn Lotta

Sofie sa...

Välkomna hem. Synd att du inte uppskattar mitt härliga Stockholm.Vackrare stad får man leta efter. Stressigt?? ja visst om man med små barn tar sig in mitt i smeten, men ta en tur ut till vackra fina Ekerö och Drottningholmsslottspark eller varför inte sköna djurgården. En fin promis på gärdet. Där finns ingen stress. Stockholm är så mycket mer än innerstan. Att Stockholm är kallt? Ja det ligger nog snarare inom betraktaren. Mitt Stockholm är värme kärlek och trygghet. Aldrig flyttar jag härifrån :) Men vi människor är nog olika och söker och finner olika saker. Själv skulle jag dö av tristess i en mindre stad och skulle sakna ihjäl mig efter storstadens puls.