måndag 22 oktober 2007

hur är detta möjligt?

http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article1066687.ab

Vi lever i 20-hundratalet och 3 ooo ooo barn (se hur många nollor det är!) dör per år i förlossningar (dels) pga brister inom vården! Och ytterligare 500 000 mödrar ryker med. Av slarv många gånger!
Jag blir kall. Rädd. Illamående.
Vad händer? 2007!?

Har under det senaste året mött flera mammor som fått begrava sina barn på grund av läkarslarv. Läkaren får i bästa fall en prick.
Men vad är en prick mot ett helt liv av sorg och saknad? Mot att behöva begrava en bit av sitt eget hjärta och sin framtid?
Vad är en eller mot ett släckt litet liv?

Vad händer med dessa siffror nu?
Vi tittar på dom, suckar, visar för en bekant, kanske ojjar oss en aning och imorgon dör ytterligare 8 219 barn och 1 370 av deras mödrar en död som kunde ha förhindrats.

2007 ska det inte hända!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju hela världen de siffrorna gäller, och en del länder har ju knappt nån sjukvård att tala om, men visst är det skrämmande höga siffror!

finnjonna sa...

anonym: Visst gäller det världen, men Jag tycker/hoppas att sådana siffror ändå ska gå neråt med tiden inte uppåt som det visar sig att det gör på många håll. Dessutom är siffran högre än det sammanlagda dödsantalet för malaria och tuberkulos också i hela världen räknat! Och dessa två är globala infektionsSJUKDoMAR "graviditet är ingen sjukdom".

Anonym sa...

hur är detta möjligt? det är många okunniga i vården, ännu flera som inte bryr sig om. efter det jag varit med innan, under och efter förlossningen blir det svårt att övertyga mig om nånting annat.

finnjonna sa...

anonym: Visst är det säkert så till väldigt stor del och det är det man blir så mörkrädd av. Låter som att du varit med om jobbiga saker i samband med din förlossning. Jag är ledsen...