torsdag 24 januari 2008

jag och Sophia Loren

Läser i mama att Sophia Loren låg nio månader i sängen när hon väntade sina barn.
Kan hon så kan jag, typ.
Nu är det ju inte helt säkert att det blir strikt sängläge för mig hela vägen, eller ens lång tid, om nån alls. Är ju till skillnad från Sophia numera förstärkt och därmed förberedd i kroppen för en graviditet på ett annat sätt. Hoppas jag. Säger dom. Men att mycket tid kommer tillbringas horisontalt är vi överrens om.
Så nästa del i mitt optimistprojekt är att jag också mentalt ska förbereda mig för vad en graviditet kommer innebära. Att jag ska vilja dit med allt som är mig. Jag längtar som sommaren efter sol efter det där välsignade tillståndet, samtidigt som jag bävar inför det. Jag är livrädd. För helt ärligt. Det kommer bli läskigt och lockar inte sådär jättemycket att med ständigt växande kroppshydda lägga sig ner och förbli liggande månader i sträck -värk, förstoppning, onda tankar och oro som surrar. Jag vet. Har testat. I två veckor. Två futtiga veckor som kändes som en eon eller två. (It's an eon! som Al Bundy skulle ha uttryckt det.)
Dessutom så dyrkade jag mina magar. Ville alla skulle se. Vi var ju så vackra! Älskade att vara på smällen och bara blir tjockare. Vanka runt på stan och fika för två. Helt underbart. Och gott.
Så kommer det inte bli igen. Det är en liten sorg i sorgen. Men jag måste inse och acceptera det.
Jag vill med hela mig se fram emot väntandet av baby. Hjärta och själ är redan med men huvudet och kroppen måste också hänga på. Vi har ju förberett lite med going up - going down sängen och nu är det min tur att bli redo. På alla sätt.
Jag vet att jag lätt skulle stå på huvudet i fyra eller fler år om det gav mig min baby, så att ligga ner i hur många månader det än krävs är egentligen inget pris alls att betala, för belöningen som väntar är större än livet själv.
Men ändå fasar jag lite fortfarande.
Fast ändring på det och därmed räddning är på väg.


Del 2. Projekt Optimist
Syfte och mål: Att vänja mig vid tanken att ligga ner, länge. Och försöka se fram emot detta. Hur:
*Fokusera på det underbara som komma skall.
*Ladda genom att skriva listor med ickeansträngande pysslor att göra i sängen.
Smygstartar lite redan nu. Broderier, böcker, DVD-boxar och surfing på nätet. (Note to self: Köpa brickbord.)
*Värna om min kropp
*Äta massor fibrer för att tarmarna ska välja att samarbeta när det blir dags.
*Stretcha och sträcka på mig. Tänk Yoga.
*Promenera utomhus och andas mycket. Masskonsumera syre.

Fler ideér mottages tacksamt!


Obs. Kvinnan på bilden är inte Sophia Loren

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Som vanligt. Älskar dig. Du är finare än Loren. Tusen gånger finare än Loren.

Madde (maddepladder) sa...

En laptop att ha bredvid dig i sängen har du redan antar jag? Så du kan blogga som aldrig förr menar jag! ;-) På tal om brickbord, Ikeas malmbord är superpraktiska. Du kanske inte dom tycker är snygga, passar in hos dig, vad vet jag men med tanke på att det kommer bli väl använt så borde det nog funka toppenbra!

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80056936

Annat hett tips som jag tror många som läser din blogg håller med mig om: Skriv en bok! :-) Du är fantastisk på att beskriva händelser och känslor så det berör!

Anonym sa...

Hej! Jag hälsar på och läser här i din blogg nu och då och väntar ivrigt på ert plus! Hoppas, hoppas att det blir snart!

mandarin och ned sa...

stickning! du kan sticka små bebiskläder! matchande set... strumpor, jumprar, mössor!

som du inspirerar mig med ditt positiva tänkande... när jag läser det så inser jag att jag verkligen måste rycka upp mig. jag har fastnat i ett bittert och missunnsamt träsk. Jag har upptäckt en massa nya otrevliga sidor hos mig själv... avundsjuka och en tendens att stöta bort vänner som blir gravida för snabbt för mitt tyckande... usch usch.

Så nu ska jag också tänka ut min egen positiva plan! :)

finnjonna sa...

madde: Tack för tipset ska kolla in det! Spelar ingen roll hur det ser ut, bara det gör sitt jobb, dvs håller uppe laptopen och annat :-)Det blir långa månader så vem vet, det där med boken alltså...

anonym: Fortsätt hoppas för oss! Behöver allt stöd. Tack.

mandarinochned: Ja, stickning är bra! Det skriver jag upp. Ska köpa en fin skrivbok idag som jag ska ha alla mina (och andras) positiva ideér i.
Jag ser framemot att ta del av din plan. Men banna dig inte för lite bittra och sura känslor ibland. Dessa får ju såklart inte ta över (har i perioder varit såå under dom) men ibland måste man få tjura till det för att orka le igen. En spykvart om dan gör kroppen glad! ;-)

Anna sa...

Jag instämmer med Madde, skriv en bok! (Om lusten finns där vill säga ..skriva är du ju iallafall grym på)

Den dagen du får ett plus på stickan. Den dagen tar du en liten kruka och stoppar ett frö i (välj att plantera ett frö till en växt som du tycker mycket om, gärna en växt som gärna tar ett tag innan den växt klart och blommar).
Så kan du ha den här krukan ståendes bredvid sängen som en symbol för det där lilla fröt som växer i din mage. Och ju mer växten utvecklas, desto mer utvecklas den där lilla filuren i magen.
Och så en vacker dag blommar dom båda två. :)

..Känns som något jag skulle göra om jag var i din sitts. :)
Fast det är kanske för att jag älskar att se växter växa och ta liv ..dom är så vackra då. Jag blir så glad!

Och det allra allra viktigaste, bortsett ifrån, mat och sömn under den här perioden är Kärlek!! Och det tror jag knappast att du har någon brist på. Men glöm inte av att kärleken till dig själv också är oerhört viktig. Det är du som behöver vara stark och orka ta dig igenom den här perioden.
Så mycket mycket kärlek ifrån din Man, vänner och dig själv ..Då lovar jag att du kommer må som en liten prinsessa. :)

Anonym sa...

Ett annat tips på vad du kan pyssla med är korsord och kanske Sudoku.

Hoppas ni får ett plus och att allt kommer gå bra.

Mummel sa...

Förberedande: medicinsk qi gong. Stretch och styrka i hela kroppen. Jichu gong heter det.
Och ljudböcker, förstås... FÖr t o m när man inte kan sova får man lite vila då nån läser en saga i öronen.
Men inte mp3-spelare. Investera i en hederlig gammal portabel cd-spelare som minns exakt på sekunden när du stängde av, annars letar man filer som en tokig...
Kan rekommendera Panasonic SL-Sx480. Och jag är mycket rutinerad på boklyssnande...

Mona sa...

Oj, jag trodde du hade plussat, där ett tag... =/ Men NÄR du gör det - det där med lilla fröet i krukan lät ju jättemysigt! Skriva bok med, men det är ju inte kul om det blir prestationsångest av det, så nöj dig med att blogga annars... ;o)
HAr inte så mycket egna tips... Men jag lovar att återkomma om nåt poppar upp! =D
MVh Mona

Sweetish sa...

Du gör helt rätt - det är som idrottspsykologi att se målbilden!! Och, här är några mer saker att göra:
-Sticka & virka saker till bebben
-Sy lapptäcken till bebben...gärna gjorda av gamla lakan och t-shirtar. De blir så lena och fina. Det är dessutom ett labor of love.
-Japp, du har helt rätt om DVD-boxar. Entourage, Sex in the City, Grey's Anatomy
-Passa på att lär dig ett nytt språk med hjälp av CD skivor och böcker
-Du kanske redan är uber-organiserad men man kan göra lite roliga projekt med kreativa fotoalbum
-Börja måla (om du inte redan gör det) med vattenfärg, kolpennor..dock inte oljefärger om du är gravid

Du verkar vara en ruskigt stark person. Kämpa på och jag hoppas för dig och dina

malin sa...

Hmm, saker att göra när man ligger ner.
Till exempel lära sig nytt som att spela gitarr, teckna, språkkurs eller brodera. Eller starta en bokklubb, bjud hem folk och prata böcker.
Eller umgås! Bjud hem folk och låt dem ta med sig mat/lunch/fika och prata med dem!

Ljuvligaa sa...

Du får dela din vardag med alla som vill/kan på dina nya villkor....Ibland i livet får man tänka att det är bara en så begränsad tid egentligen. Laptop bra, som sagt. Jag hoppas du får må bra när det händer fastän sängläge...Klokt av dig att förbereda dig så...Det är fint och vackert som det är. Ta fina känslor med dig varje dag...när du misströstar glöm inte målet....Lycka till och Kram.