måndag 14 januari 2008

sömnlina

Måste sova ibland. Som tur är har jag nu fått lite hjälp. Vill inte ha för mycket, inte bli van vid det, men måste ju sova ibland.

Ikväll är jag förutom fast besluten att sova minst fyra timmar i sträck, sjukt (utan bidrag dock) stolt över min Marcus. Vet att formuleringen min... irriterar byxorna av vissa, men det skiter jag sådär lite smått högaktiningsfullt i just nu.
Läs denna artikel i dagens aftonbladet om FKs och AFs hets på de sjuka och svaga i samhället. Reaktionerna runt om i bloggrymden är oväntat nog blandade (eller så är det bara jag som är naiv). De flesta verkar ändå tack och lov ställa sig bakom orden och deras innebörd, men några högljudda verkar riktigt uppretade.
Jag tycker det är en klockren text och kunde inte ha sagt det bättre själv :-).
Det ÄR skrämmande hur myndigheter i en rättstat som Sverige tillåts agera som de gör. Vad hände t ex. med begreppet "oskyldig tills motsatsen är bevisad"? Uppenbarligen gäller det i alla fall inte för de som redan har det svårast. Är du sjuk eller arbetslös, är du fuskare. Punkt. En attityd som befrämjas(-r) av de verkliga storfuskarna och fifflarna tillsammans. Fast att anlita lite svartjobbare här och var och smita från andra avgifter på olika sätt är väl inte tillräckligt mycket fusk. Inte på samma sätt som det tydligen är att bli sjuk eller få sparken från sitt jobb. Fy skäms alla vi klena som inte kunnat dra tillräckligt många strån till stacken den senaste tiden. Smisk ska vi ha. Och smisk får vi.
Vad som sedan skrämmer mig ännu mer är att det står vanliga människor vid sidan av eller mitt ibland och applåderar denna hetsjakt på andra vanliga människor. "Dags att ta tag i med hårdhanskarna nu"."Jag vill inte betala för att den där ska få ligga hemma och lata sig" etc.
Nej, att se och höra folk bli upprörda av uppmuntran om solidaritet och medmänsklighet gör att man har all orsak att vara rädd.
Mycket rädd.

Nu ska jag sova.

5 kommentarer:

Anna sa...

Hoppas att du kunnat sova ordentligt i natt.

Tisalen sa...

Du har verkligen en superkille ;)

Anna sa...

Han är modig och har ett stort hjärta din Marcus!
Han skriver så otroligt bra om något som är skrämmande sant.
Och vi måste verkligen kämpa för att det ska bli en förändring NU!

Hoppas du lyckades sova iallafall din skönhetssömn i natt. :)

Anonym sa...

Ursäkta en dum fråga, men när jag läst om det här med att du är deltidsarbetslös och att AF vill att du söker heltidsjobb, vilket du själv vill ha eftersom du är registrerad på AF som sökande efter heltid, vad är då egentligen det stora problemet? Självklart var det totalt okänsligt av förmedlaren att säga åt dig att söka jobb inom kyrkogårdsförvaltningen. Men bortsett från detta undrar jag. Du kan ju välja att jobba 80 procent, vara nöjd med det för nu och inte vara inskriven på AF? Eller har jag helt missuppfattat?

finnjonna sa...

anonym: Ja, vad är problemet? Jag tror inte jag har sagt att det finns något. (Förutom kanske det där att jag tog det lite hårt när ett jobbtips damp ner i brevlådan som krävde erfarenhet från kyrkogårdsarbete. Verkar som du nog har missuppfattat.
Jag VILL arbeta heltid, men har idag bara en 80 % tjänst. Söker därför jobb hela tiden för att kunna komma upp i 100 %.
Inte för att det har resulterat i någon a-kassa ännu, även om jag har full rätt till det, precis som alla andra arbetssökande. Eller?