måndag 21 juli 2008

därför

Så är man på jobbet igen. Fast bara i en vecka. Sen är det semester igen tills det blir lite jobb innan sjukskrivning. Men så långt tänker jag inte. Försöker i alla fall att låta bli.
Just idag är det jobb. Skönt att de flesta andra är lediga så det är någorlunda lugnt här.

Anledning till min sjukskrivning och vilandet framöver är min korta och försvagade livmoderhals. Mitt andra barn, min dotter Liten, förlorades oktober 2006 i v 17 som en följd av att att den inte ville hålla ihop. Då hade jag under en kort tid innan öppnat mig tyst som det kallas när det händer utan att man märker eller känner nåt. Rätt vad det var fick jag den där sista morgonen en smärtfri sammandragning, vi åkte in för att försäkra oss om att allt var bra, men väl där konstaterades att allt antagligen redan var försent. Liten kom ut (föddes) närmare två dygn senare. Eftersom inga infektioner var inblandade denna gång, som med Dante, så fick jag direkt diagnosen cervixinsuffiens.
Januari 2007 opererades jag och fick ett abdominellt cerklage, ett gummiband, insatt runt livmoderhalsen i förebyggande syfte. Detta band ska hjälpa mig att bära ett eller flera barn i framtiden till säkra veckor och livet. Men det bandet håller inte för allt, framförallt vet man inte hur bra eller dåligt det håller förrän det inte gör det längre så jag ska inte chansa utan istället samarbeta så gott jag kan dvs vara stilla och liggande så mycket som möjligt från att jag kommer in i veckorna då magen börjar tynga. Så därav min kommande rätt onormala graviditet.
Men jag är inte ensam och jag vet att andra kvinnor tack vare band och vila lyckats behålla sina barn nästan hela vägen, åtminstone tillräckligt länge så deras bebisar fötts pigga, krya och framförallt levande.
Ni är mina hjältar och ni vet vilka ni är!

Är det någon som undrar något om cervixinsuffiens, cerklage eller annat får ni gärna fråga.

6 kommentarer:

Elin i Björken sa...

En tröst är att framåt höstkanten brukar en massa tv-serier köra igång dagtid.

Håller tummarna!

macke f sa...

Alla tummar i småland för er.
Är det redan klart med sjukskrivning från FK eller är det något du kommer att behöva oroa dig för när det blir aktuellt?
Jag hoppas verkligen att du kan koncentrera dig på graviditeten och slippa FK ett bra tag framöver.
Kram kram / Macke

nacka-nads sa...

Efter tre missfall och en (medfödd) missbildad livmoder blev jag sjukskriven redan v.10 under min 4:e graviditet. I morgon har jag gått 37 fulla veckor! Har bara varit hemma och vilat mig igenom hela graviditeten, och nästan klarat mig med förståndet i behåll! :-) Det kommer gå bra för dig också, cerklaget kommer göra susen!

Linda sa...

Vi förstår att du måste vara sjukskriven. Du är ju heller inte ensam, som du säger, många blir sjukskrivna under graviditeten i stort. Ligg och ta det lugnt i dessa månader du. Ifrågasätter folk detta ligger problemet hos dem. Alla förstår väl att du helst skulle vilja jobba på och gå ut och leva som vanligt när du är gravid. Nu fungerar inte det och det är trist, men så länge du har accepterat det får alla andra göra detsamma. Med en fjärrkontroll både till sängen och teven är ju läget under kontroll dessutom.

Anonym sa...

Hejaheja, jag sitter och tittar på min dotter, född i vecka 37+1 i juni, efter att ha lagts in på sjukhus med hot om förtidsbörd i vecka 28, sedan utskriven med order om liggläge. Öppen, kort och mjuk tapp - knip ihop till vecka 32 sa de då och jag fattade noll. Men det kommer gå susen för dig, med vila och snäll man, - samt brickbord =)
Jag tror det där bandet gör extra susen. Kanske man kan få ett själv om det blir fler barn. Många lyckatillkramar!

Maria sa...

Jo, vi vet vilka vi är;-) Ta det riktigt lugnt nu så kommer din belöning. Soffan här hemma blev verkligen utnyttjad av mig förra våren/sommaren;-) & du: Tiden går fortare än du vågat drömma om. Lite dåligt med den minimala erfarenheten från bm etc..Jag har sagt till min bm att hon gärna får hänvisa till mig om nån mer ska få cerklage. Jag var hennes 2:a patient här i Hofors som haft det och den första var typ på 70 talet:-O. Kram Maria, misscat.