onsdag 16 juli 2008

fixa och dona

Så var man hemma igen. Hemma i hemmet. Mitt. Även om det ibland kändes härligt hemma hos mamma och pappa också, framförallt när Marcus var där så var det ju inte hemma jag var. Inte som nu. Nu är jag hemma här hos oss. Känns bra. Oftast. Ibland vill jag inget hellre än att flytta min familj härifrån.
Det är bland annat dåliga gravidvibbar i den här lägenheten. Hade precis skrivit på kontraktet då Dante en vecka senare började sin färd ut. Sen blev vi gravida igen när vi precis hade flyttat in för att bara ett antal månader senare förlora även lillasyster och nu är jag alltså åter rätt nygravid och sitter i samma kök på samma stol där jag satt den där sista morgonen och åt frukost innan allt rasade för andra gången. Skåp och hyllor är fulla av bilder på döda barn och blodfattig jag själv, bilder jag inte orkat sätta in i albumet jag köpte för länge sedan, obduktionsprotokoll, andra sjukhusrelaterade papper och gamla mödravårdskort ligger löst här och var och så allt damm... Nä dåliga vibbar som sagt. Det gör ju inte saken bättre att jag kommer bli inlåst här om inte alltför många veckor. Och länge har jag velat men inte orkat göra något åt att det inte riktigt känns trivsamt. Städa, är ju en grej och det ska vi ta tag i. Men sen då? Har ni tips? Hur förvandla sitt hem till något mysigt, fint och trevligt? Enkelt och billigt gärna. Måste såklart först sortera alla papper och bilder från då för att kunna ta tag i det andra sen.
Så To do idag:
1. köpa lim och göra klart minnesalbum
2. köpa pärm för viktiga papper och SÄTTA IN de jädra papprena också!
3. tvätta fönster
Jag måste få mitt hem hemtrevligt och jag har ca fyra veckor på mig. Sen ligger jag här och då måste jag och Mini trivas. Blir tufft men det måste gå.
Nu ska jag på manikyr.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åk på loppis o handla lite saker, möblera om!

Toka2 sa...

Vi flyttade in förra våren. Vi ser fortfarande nyinflyttade ut. Projekt på G: IKEAs 3-pack enkla fotoramar för 15:-. Jag köpte 15 3-pack, och ska måla en del ramar i olika färger. Jag har redan skrivit ut lite kort som jag vill rama in. Bilder från vårt liv tillsammans. Maken. Katterna. Stura Mu. Barnen. Den lilla grodan jag hittade på en golfbana i Härjedalen. Ja, du fattar. Sen ska alla ramarna upp, för jag vill ha en (minst) kollage-vägg. Har någon galen idé om att ha en sektion med bilder som man kan byta ut beroende på årstid. Men mysigt ska det bli :-)

Anna sa...

Jag tror du får fråga dig själv vad du tycker är mysigt och trevligt. Vad tycker du om? Kommer du vara sängliggandes mycket? Eller kommer soffan vara där du ligger?
Försöker tänka själv hur jag skulle gjort. Min säng är benlös, madrassen ligger direkt på golvet, något som jag tycker är mysigt. Har en stor go långhårig matta under som sticker ut en bra bit på dom sidorna som inte är mot väggen. Jag hade nog köpt mig ett antal stora kuddar (på Ikea, billigt och bra) och lagt i sängen så det hade blivit som en mysig kuddhörna. Trave med olästaböcker bredvid sängen och böcker jag kan tänka mig att läsa om. Nya gardiner skulle jag skaffat. Och lite nya, riktigt fina, växter.
Byta ut, eller köpa till, lampor är också bra. Ett annat ljus kan göra ett rum väldigt annorlunda och mycket mysigare.

Trivs ni i lägenheten så ska ni självklart bo kvar. Men annars går det ju alltid att börja titta på annat boende. Lägenhet eller hus. Jag har själv flyttat några gånger i mitt liv när jag känt att jag vill sätta punkt och börja om med nya krafter. Då har nytt hem varit oerhört bra. Jobbiga händelser i livet har en förmåga att rista in sig i väggarna hemma, dom känns så fort man kliver in.

Jag har väl egentligen inte så mycket tips. Men smådetaljer, lampor, färger och annat kan göra stor skillnad om man byter ut. Möblera om är också bra.
Om du kommer kunna sitta när du är hemma, inred en mysig "pysselhörna".
Måla eller tapetsera om kan också göra susen. Behöver inte bli så dyrt om man kan göra jobbet själv.
Och hösten är snart påväg, så mycket värmeljus är bra. :)

Skrivmaskin sa...

Nya gardiner och lite kuddar gör underverk har jag märkt! Ett mar nya mattor förändrar också mycket. Allt finns ju relativt billigt på Ikea :) Passa på att byta ut duschdraperi och badrumsmattor också!

Anonym sa...

Sortera bland alla lösa grejer. Köp billiga lådor på IKEA och få undan sånt som bara ligger framme och "stör". Fundera på var du kommer att vara mest när du ska ligga fjättrad i hemmet...hur ser det ut där? Piffa till vad du kan, en ny pläd, nya gardiner, kanske några nya fina blommor att se på...

Köp en fin mugg att dricka ditt kaffe och te i, och ett vackert glas att alltid ha vatten i...

Jag håller alla tummar.

Marresmamma sa...

Nu vet ju inte jag hur det ser ut hemma hos er men gardiner och ljus gör mycket. Ljus som i både fina lampor och ljus som brinner. Lite fina ljuslyktor som lyser upp när du ligger på soffan hela hösten och några finfina kuddar att vila sig på... Sen är ju blommor alltid trevligt förstås. Nu är det ju dessutom rea så kanske indiska eller åhlens har några fina kuddar och lyktor som kostar nästan ingenting? Annars kan du ju alltid nätshoppa sen när du ligger och väntar på mini, internetshopping är the best!

Elin i Björken sa...

Jag var på en föreläsning med en präst som slog ett slag för att det bara finns 2 måsten i livet.

1 Man måste göra val
2 Man måste dö någon gång

Det är allt. Det är rätt skönt att kolla av ibland av alla "måsten" vad man själv tycker är måsten som i själva verket är ett passivt val man gjort och vad som är ett måste som är ett aktivit val man gör.

Gör det du "måste" men strunta i resten.

Kramis

jen sa...

Hej Jonna
Köp ngn rökelse och gå runt i er våning och tänk: ut med den gamla, in med det nya ! Det hjälper även om det kan tyckas låta flummigt.
Sedan stortstädar ni !
Nya tyger på kuddar, överkast etc är en billig men stor förändring.
Rensa. Släng.
Jag vill tipsa dig om boken rensa i röran med feng shui, den gör underverk för oss som har det lite rörigt omkring oss. Sedan: Lite nya fräscha blommor. lite ljus. Voilá! Ett NYTT hem ! Jag önskar dej all lycka till. Med allt!
Jen