fredag 18 juli 2008

längta barn

Som ni vet har jag svårt för begreppet "skaffa barn". Folk slänger med det hit och dit och jag har förståelse för att det är lätt hänt, att man pratar om tiden då någon är redo att försöka få barn som att nu är det dags att skaffa. Men det gör man inte. Man skaffar inte barn! Återigen så förstår jag om man kanske säger det utan att riktigt tänka sig för men att på allvar och upprepat prata (eller skriva som jag ser många coola morsor göra) om att skaffa och åter skaffa åt höger och vänster, det låter så illa i mina öron och känns fruktansvärt nonchalant och respektlöst mot det lilla livet man drömmer om.
Visst är det så att jag är lätt skadad efter ett förtidigt fött, dött barn, sent missfall, otaliga misslyckade försök och sedan provrörsbehandling, men jag måste faktiskt säga att inte ens innan allt det hade jag någonsin tänkt skaffa barn, även om jag säkert råkat använda ordet nån gång. Har istället längtat efter, så länge jag kan minnas och absolut trott att det skulle vara enklare än så här att få men att skaffa, nej, det gjorde jag med mina katter. Kattungar skaffar man, liksom bil, eller hus om man har råd.

Så läser jag i tidningen idag ett reportage om Martina Haag, som jag inte tidigare har ansett något särskilt om, aldrig läst och tack och lov bara sett ett par gånger på film. Eller jo, jag följde henne på hennes blogg för ett halvår sen när hon hade gått över tiden med sitt fjärde barn och hoppades allt skulle gå bra, vilket det gjorde och en underbart söt liten tjej föddes. Men i övrigt har jag ingen större koll på vad eller hur hon är, mer än att det ofta verkar vara så cool och latjo med henne som med så många andra storstadsmammor, eller att det åtmistone är ett sken de ofta vill ge av sig själva.
Hursom, i dagens reportage läser jag något som sticker till i mitt öga och det är hennes lätt kalla resonerande vad gäller det här med barn. Bland annat får jag veta att första barnet var den största omställningen och visst, så brukar det ofta vara men sen kommer slutklämmen som får mig att frysa "-Alla barn därefter var som att skaffa ytterligare en katt". Och så här resonerar hon enligt artikeln, inget skrattar Martina, eller skojar hon till det, hon bara resonerar. Martina skaffar tydligen barn som vore de katter. Kul för henne kan tyckas, att hon iaf inte har svårt att få barn, men sorgligt ändå på något vis. Även om man rent praktiskt kan göra och få barn på löpande band (=skaffa) så önskar jag alla, utan att låta som en moralpredikande knasboll, en attityd om att varje liten efterlängtad ny människa som blir till är ett eget mirakel och bör behandlas och betraktas som det. Alldeles för många barn i världen far illa för att man ska underminera deras värde ytterligare. Jag tror och hoppas egentligen att hon inte menar det där med varje barn var som att skaffa ny katt, men nog låter det illa, och allt säkert bara för att inte förlora sin position som en av de coola och latjo morsorna.

Men det kanske bara är jag som är känslig...

24 kommentarer:

LolitaRegina sa...

jag tycker inte du är känslig, jag tycker du skriver klokt, smart, och bra!
(som vanligt med andra ord.. :) )

Anna sa...

Ja, du är känslig, och ska få vara känslig med just DITT bagage.

De som har annan färg på sitt bagage kan förhoppningsvis lära sig lite av dina färger, men som tvåbarnsmor (utan fertilitetsmotgångar) förstår jag hur Martina tänker. Jag är helt säker på att hon är ironisk, och liknelsen speglar precis vilken stor skillnad det är mellan första och andra barnet. Och det säger hon med all sannolikhet samtidigt som hon värdesätter respektive barns egenhet och värde.

Kram till dig.

Helena sa...

Håller med Anna, du är och har rätt att vara känslig.
Men efter att ha läst både Martina och många andras krönikor så har jag lärt mig att de inte alltid skriver så "rätt"
Men jag har varit på föreläsning med Martina Haag, där hon pratar om sina barn som mirakel, skatter osv.
När man lyssnade på henne så kände man kärlek till barnen i hela rummet.

Men uttrycket att skaffa barn har jag heller aldrig använt, för jag tycker att det låter fel.

Jag följer din blogg dagligen och jag hoppas och tror för allt i världen att det ska gå bra denna gång. NI är värda detta

Kram från Helena

nacka-nads sa...

Jag stör mig också väldigt mycket på detta med att "skaffa barn"! Skrev precis om detta själv i min blogg (under stycket "Att bemöta missfall / barnlöshet).
Kan som sagt inte förstå varför människor fortfarande pratar i dessa termer även då alla vet att ca vart 10:e par inte kan få barn...?

Madde (maddepladder) sa...

Självklart är du känslig (med rätta!) men även för en person som inte är känslig på samma sätt (t.ex. jag) låter det riktigt illa.

Kan bara hoppas att meningen är tagen ur ett skämtsamt sammanhang i verkligheten där reportern i skrift inte fick till det så lyckat som önskvärt vore.

Även om det känns som att orden på sätt och vis i sig talar sitt tydliga språk, oavsett vilket sammanhang dom är tagna ur...

Har märkt att det råder en viss arrogans bland en del föräldrar när det gäller att få barn och det är samma föräldrar som anser sig "skaffa" barn. Trodde inte att Marina va en av dom och jag hoppas hon inte är det.

Eva sa...

Måste bara påpeka en sak...

Har hört en del "radiokrönikor" av din M och ganska ofta har han raljerat över hur folk var löjliga då de var stolta över att de lyckats ligga på varandra (dvs göra barn). Obs att detta var för ett antal år sedan då han gick att lyssna på i P3 och deras program Frank.

Jag skriver inte detta för att vara elak och jag är jätteglad att ni nu väntar barn på nytt, men visst är det otroligt vad perspektiven ändras då man upptäcker att varje barn faktiskt är ett mirakel som föräldrar har all rätt i världen att vara stoltast i världen över.

Anonym sa...

Håller med dej!
Skaffa?
Få!
Man får barn som en gåva!
Undra vad Martina Haags barn tycker om att läsa den artikeln när de är äldre. Att de var som att skaffa en katt.
Hoppas aldrig min mamma tyckte så om oss.
/elin(trassel)

Anonym sa...

Nej du är inte känslig alls. Många säger på det viset och då har det gått bra för dom på alla sätt. Det är slarvigt att uttrycka sig så tycker jag. Det är inte alla förunnat att få barn. Själv har jag tre barn, men mitt sista barn har Downs Syndrom. Då får man också lite perspektiv på tillvaron kan jag säga. Med hjärtoperation och sjukhusvistelser. Nu 11 år senare så är allt bra och jag har ett frisk barn. Men det har varit tungt även om jag idag känner mig priviligerad att ha fått denna härliga unge.

finnjonna sa...

anna och helena: Jag menar absolut inte att Martina inte skulle älska och uppskatta vart och ett av sina barn lika mycket och säkert oändligt mycket! Jag tycker bara att skaffa-barn-attityden eller jargongen som det blivit på vissa håll inte gynnar något barn. Även om det är ironiskt. Men det är klart att jag har mina färger och att det präglar mitt sätt att se på saker och ting.
Kram till er alla och tack för era ord!

Malin sa...

Hej och tack för en trevlig blogg!

Jag blir också irriterad över när folk säger att de "skaffar" barn, precis som om det vore en hund eller katt. Barn är något man F-Å-R.

Linda sa...

ville bara säga grattis till ert nya hopp o att det kommer gå bra i framtiden också...
Jag har ju redan 2 st barn en på 10 år o en son på 7 men i våras fick jag missfall i v 13 med tvillingar o det var det värsta jag varit med.Jag förstår er sorg ännu mer nu när jag varit med om det själv.Jag har gett upp jag ska lära mina 2 älsklingar allt jag kan o jag ska ge dom trygghet så gott jag kan.men en viss sorg kommer alltif finnas kvar av dom 2 tvillingarna som en gång levde i mig....Kram

Linda sa...

Hej jonna! Jag ville bara titta in pch säga Jippi!!! Hurra för eran mini fighter och hurra för dig och M!! All lycka. kram

Malin sa...

Jag håller med dig.
Barn är inget man skaffar. Utan en gåva tyvärr inte alla förunnat.
Många kramar Malin

Anonym sa...

Längta barn...det är ju så man ska säga...vad vackert! Jag har tre barn och jag har längtat mig till dem alla! Jag försökte skaffa barn i många år men det kom inga, bara missfall, både tidiga och sena, eller så ingenting alls. Jag är efter detta mycket ödmjuk inför att bli mamma.
Så har jag även uppfattat Martina Haag, det är därför jag gillar henne. I hennes krönikor inför tredje barnet kommer alla rädslor och ödmjuka tankar fram. Så också inför fjärde. Hoppas det var ett enstaka, klumpigt uttalande hon gjorde.
Nu önskar jag dig och Marcus all lycka till! Ni är fantastiska föräldrar!
Mien på Gotland
www.hagsarve.com

Elin i Björken sa...

Jag är överkänslig att folk tar för givet att man ska ha "vanliga" barn.

Med två autister med allt vad det innebär blir jag oerhört störd när föräldrar tycker sina "vanliga" barn är jobbiga när de gör "vanliga" saker.

Mest reagerar jag på föräldrar som tycker sina barn pratar för mycket.

Det är inte en självklarhet att få "vanliga" barn.

Men jag är som sagt känslig i denna fråga.

Anonym sa...

En fråga bara. Du skriver att ni väntar barn sedan juni...får inte hop det riktigt. Blev du inte gravid i maj? Du är bara en vecka från mig om man kollar på babystrologyn. Blev bara lite konfunderad...

Juno sa...

Äh vad skjutton, spänn av!

Fattar ärligt talat inte vad som är fel med ordet "skaffa". Är det någon som "skaffat" barn är det väl ni då jag ser skaffa som en mer praktisk/aktiv handling än att t ex "få" barn som känns väldigt passivt.
Och att gå runt och längta har väl ärligt talat aldrig satt några barn till världen?

Angelica sa...

Du är känslosam och förnuftig, inte samma sak som att vara känslig. Men det är en fin egenskap som kommer göra dig till en mycket bra mamma.
Jag tillhör dem som använder ordet "skaffa", omedvetet gör jag detta och det har inte samma innebörd som skaffa bil eller djur. Självklart ska man inte ta något för givet, men det är lätt att det blir så ändå. Jag talar i mobil utan headset med tanken att just jag sa klara mig från tumör ändå osv. Men jag förstår hur du tänker och tycker det var bra skrivet, det fick mig att tänka till. Kram på dig!

finnjonna sa...

anonym: Äggplock var den 1 juni och man räknar från den dagen plus två veckor när man gör IVF. I vanliga fall är det ju senaste mens man utgår ifrån även fast det de två första veckorna ite ens har skett någon befruktning.

juno: Jag är så avspänd jag kan och vill vara. Din fråga svarade jag på i inlägget. Så därför, dels, tycker jag att man inte bör slänga med ordet skaffa.
Att du tycker vi har skaffat barn, är helt upp till dig att göra. Jag längtar och hoppas fortfarande och är väldigt försiktig med att vid det här läget ens våga tro för mycket.

Tack alla för era kommentarer!

Anna sa...

Jag förstår vad du tycker och känner. Tycker dock inte att ordet skaffa behöver vara "fel" att använda, beror snarare på hur man uttrycker sig. För det är ju knappast något man kan bestämma sig för att göra, "skaffa barn". Utan man får helt enkelt göra vad man kan och hoppas på att det kommer gå vägen. Inte ens att adoptera är det lättaste i dagens läge.
Men man kan ju se på ordet skaffa på olika sätt. Själv brukar jag sällan hänga upp mig på ord, hur folk uttrycker sig och sådant. Alla har vi vårt sätt att se på ord och dess innebörd. Vi är ju alla unika varelser med olika saker i bagaget, så alla möjliga ord kan vara mer eller mindre sårande, mer eller mindre passande, helt beroende på vem man pratar med. Och inget är ju faktiskt fel. Alla har vi rätt. Det är var och ens verklighet. Och vi kan ofta tycka och känna precis likadant, men ändå använda oss av helt vitt skilda ord när vi uttrycker det. Ord som någon annan kanske aldrig skulle drömma om att använda vid det tillfället.

Jag har dock full respekt för vad du känner!

Och det finns säkerligen mer än en sak som jag retar mig på, tycker är olämpligt eller liknande ..som du kanske skulle rycka på axlarna om och aldrig ens reagera på.
Och det är en stor charm här i livet, att vi är så olika , men ändå så lika!

finnjonna sa...

anna: Visst är det så!

Marresmamma sa...

Jonna, bra skrivet och Anna, jag håller helt med dig. Jag säger minsann skaffa oftare än få/ hoppas på barn men jag menar ändå inte att det är något självklart. Jag tänker inte alltid igenom allt jag säger till 100 % och hoppas verkligen att även Martina uttryckte sig klumpigt. Vill också bara säga att även om man har den ofantliga turen att bli gravid snabbt är det lika mycket ett mirakel som man värdesätter över allt annat. Och att bli med barn är ju bara ett steg på vägen mot att hålla en bebis i sin famn, så mycket annat kan gå fel på vägen. Och Elin, alla utgår ju från sin verklighet utan att mena något illa.

Anna sa...

Jo du har rätt till din känslighet och ofta missbrukar vi svenskan men att skaffa barn är ju ett uttryck som används och det ligger kärlek i det i mina öron. Ingen säger det som annat... Sedan att man "skämtar" så som Martina HMMM... Men visst det ligger något i det där med första barnet och sedan rullar det på...Jag fick höra efter en abort i sent skede att jag inte skulle kunna få barn. Jag har 6 idag och de är en välsignelse. Jag tror inte jag använt uttrycket så utan tror jag brukar säga "fick barn" för det är verkligen en gåva. Samtidigt som det går lite på räls kan jag försäkra om att det inte går av sig själv, barn 2, barn 3 osv...:) Vi har 2 hundar och en katt också, vete tusan vad jag sa då de kom hit till familjen....:) De är en del av den de också...

Anonym sa...

Jag har alltid reagerat på uttrycket "skaffa barn", för det låter som en pryl man går och köper. Om man sedan dessutom vet hur det kan vara att ha svårighet att bli gravid, blir uttrycket ännu mer absurt! Just ordet "skaffa" förknippar jag dessutom med något lättvindligt, något man fixar fram lite snabbt noncharlant sådär. Tycker dock att många säger ifrån, eller reagerar på något sätt när någon använder uttrycket - det är trots allt rätt många som är medvetna om att långt ifrån alla kan bli gravida lätt och snabbt.

Jag förstår inte vad Martina Haag menar, kanske uppfattade journalisten henne fel eller så var hon ironisk på något sätt som inte var så lyckat i skrift. Det låter illa även för mig...
/F.