lördag 14 februari 2009

nio dagar -smekveckan över?

Sitter just nu med en liten gudomligt doftande älskling i sjalen. Han sover äntligen, mot mitt bröst. Lugnt och stilla.
Annat var det igårkväll...
Efter tuppluren på em var det skrik nonstop resten av kvällen. Och visst. Bebisar skriker. Men vad ont det gör i hjärtat. Det låter aldrig kul när små barn gråter, men när det är ens eget, då går man ju sönder. Förtvivlan kom som ett tåg (ej SJ) och maktlösheten med den. Även skuldkänslorna var och knackade på.
Vad gör vi för fel? Vad är det för fel? Har han ont? Var? Varför förstår vi inte vad han menar? Vad kan vi göra? Hjälp?
Men inget hjälpte. Förutom bröstet i korta stunder. Men att amma varje timme och oftare ändå gör inte onda bröstvårtor gladare, ej heller misstänkt gasig babymage trevligare. Min lille kille, som han grimaserade.
Sen somnade han till sist, efter ett någongång och sov rätt bra med bara ett antal kortare pauser, allt medan mamma och pappa oroligt vakade bredvid.
Jag tar all sömnlöshet och andra biverkningar i världen bara mitt barn slipper ont.
Hoppas idag inte bjuder på repris.
Lilla älsklingen. Så värnlös. Mamma ska skydda. Alltid!
Nu sover han.
Lugnt och stilla.

48 kommentarer:

Nikki sa...

Vill bara önska er alla tre en alldeles underbar Alla Hjärtans Dag.
Kram
Nikki

Karin sa...

vänta du bara tills han blir tonåring. ;)

Anonym sa...

Prova med att få i honom en tesked kamomillte vid magknip!

Sabina sa...

Hoppas ni fick en lugn natt o att ingen repris ska komma.. Men om, så är det inte för ni gör fel!

Ni misstänkte gasig mage, har ngn visat er hur man gör magmassage på bebisar? Vi fick lära oss det på BVC. Hjälpte en del ibland. (minifom-droppar fr apoteket kan man också ta hjälp av). Fråga SSK på BVC om råd.

Det gör ont i mamma o pappahjärtat när ens lilla gråter o man inte kan hjälpa.. Man håller på att gå sönder o man önskar inget högre än att ta över deras smärta. Var det som var värst under Adrians koliktid, inte sömnbristen men att inte kunna hjälpa! Det slet sönder en fullständigt.

Hoppas det var en engångsgrej..

Kramar o Tankar, ni gör allt rätt! :)

(o grattis på alla hjärtans dag)

Anonym sa...

ojoj...ja det känns onekligen!!! Lapa anis-fänkål-kummin te. Köp miniform direkt (apoteket!) och tänk på vad du äter. Själv är jag väldigt försiktig med mjölkprodukter och allt gasbildande! Ofta är de små övertrötta...så sova så mycker som möjligt är bra!! Tänk att en ny liten mage ska starta sitt nya liv...! Massera och cykla med de små benen är skönt för onda magar!
Stora kramar!!!!!

Hannah sa...

Hej. tror det är rätt vanligt att de kan vara ledsna och magknipiga sådär. Men visst gör det ont i hjärtat när de skriker.. :-(
Vår BVC sköterska sa att det ju inte är så konstigt då deras tarmar i princip är oanvända innan, och speciellt då om man har ett väldigt tuttigt barn- som vi oxå hade, så blir det ju mkt mjölk som ska igenom.
Vi använde Minifom droppar som finns på apoteket, det lindrade lite grann, den "slår sönder" gasbubblorna i magen på dem.
Sen köpte vi även sempers magdroppar (på apoteket de med), men de var riktigt dyra och vi märkte ingen skillnad.

Mamma-Mia sa...

Grattis till ett litet underverk. Jag är 4-barnsmamma, o vill ge ett tips åt dig. Det finns droppar att ge mot gas o kolik. I Finland heter de Cuplaton, men jag vet inte vad det heter i Sverige. Gas i magen e besvärligt för en liten baby...... Sköt er o ert lilla underverk :-) o hoppas det lugnar ner sig. Kram

Sandra sa...

Jag hittade in hit under din sista graviditetsvecka och vill gratta till ert underbara underverk! Vilken resa... Sen vill jag tipsa om Sempers Magdroppar som säljs över disk på Apoteket, mycket bra mot bubbliga små minimagar. Absolut värt att prova. Hoppas lille sötnosen slipper mer ont ikväll.

Anonym sa...

Ja det är inte lätt när dom skriker och man vet inte vad som är för fel. Men man lär sig snart vad dom mennar för det ör ju olika skrik för varje sak.Det är mycket att tänka på med små bebisar, vad du äter och hur mycket han får och så vidare jag skall inte ge dig en massa råd sådant lär man sig själv med tiden. Får Även Önska din Lilla Familj en Alla Hjärtans Dag Kram Från Tanten i Linköping (mormor och farmor till 7 barnbarn och sex egna barn)

Anonym sa...

Usch...det känns i hela kroppen!! Brösten sprutar mjölk och alla hormoner och instinkter ryter! Håller tummarna att Mini slipper kolik...ibland skriker de ju...alla bebisar! Akupunktur är visst det som hjälper allra bäst (i så fall).

Christina sa...

Jag har aldrig förstått varför de små godingarna ska ha sina "kolikskrik" mitt i natten. De borde kunna passa på dagtid då allt är lättare och man inte blir så himla orolig. Men "hang on"...det går över. Kram till er alla....Hjälper inget annat så brukar bilkörning funka....men hur kul är det....minns en natt då vi (göteborgare) gjorde Småland för att bebisen skulle sova. Men nu har alla egna barn och man har förträngt de där oroliga första månaderna....

Anna-K sa...

Hej! Det är besvärligt med magont.Min son hade kolik. Det började vid 2 veckors ålder o tyvärr höll det på i 3 mån- så kallad 3-månaderskolik.Men alla små barn som skriker behöver inte ha kolikDe måste skrika lite o vädra lungorna.Jag vet inte om du vill ha "goda" råd.Men jag själv undvek mjölk -jag ammade också.Det blev bättre, jag maserade också den lilla magen.Försökte att inte amma så ofta, eftersom det blev ännu värre då. På BVC kan du få hjälp, det är så synd om de små när de har ont.Det är även väldigt jobbigt för dig.Passa på att vila när den lille sover, det kommer att bli bra.Lycka till Anna-K

Anonym sa...

hej & grattis!
förra gången när jag ammade så fungerade det inte speciellt bra till en början, dels var jag snittad, dels hade jag diskbråck och hade ont ont ont. jag tror sådant spelar in. dessutom hade jag ju hört att det var amning som gällde. PUNKT.

Denna grav har jag mått toppen och "vanlig" förlossning. Amningen kom igång bättre och jag var på som en hök med salvan: Lansinoh (http://www.deklofi.se/) och det har gett bra resultat.

Dessutom så tvekade jag inte utan hade redan innan Rakel kom till världen sett till att ha ersättning hemma. Det har resulterat i tre mål av ersättning men en lugnare mamma.

Det här med amningen är inte enkel, inte sjutton vet man hur ont det gör innan! Med rut så grät jag och ammade och det var inte hållbart. FIck hjälp från amningshjälpen, kanske ni har ngn sådan i norrköping också? De är gudar i mina ögon!

Sen kör vi babymassage två gånger om dagen för magens skull. Gott för både henne och för oss.

Många lyckönskningar från oss här hemma och speciellt från Rakel som i v 41+6 bestämde sig för att titta ut, samma dag som er lille krabat.
mtn

sanna sa...

Hopaps lillkillen snart slipper ha ont i sin lilla mage.

smultron sa...

Bästa rådet jag någonsin fått är att tänka på tiden med spädbarn, för allting går så fort.

När man sitter mitt uppe med såriga bröst och ammar och är förtvivlans trött, så är det ju så att bara några dagar senare kan läget vara helt annorlunda. Likadant med vaknätter och skrik.

Man får verkligen lära sig att vara här och nu med en liten :)

Anonym sa...

Hej! visst gör det ont när ens barn är ledset, å inte går det över när barnet blir äldre. men man kommer till insikt om att man bara kan vara nära som förälder i dessa stunder. Nära kramas, oroas, lugna, allt detta ger så småningom något! Det är inte för inte som den nyförlösta mammans bröst spänner å sprutar och svetten rinner när ens barn är otröstligt, det fyller en funktion, en funktion som för barnet innebär trygghet och närhet. Mamma tar dig nu, nära för det är allt jag kan göra för att trösta dig! Å vilken lättnad det sen är när den lilla somnar in , börjar dra långa harmoniska andetag! Ni gör nog allt rätt i världen och er lilla son kommer överösas av kärlek och oroliga föräldrar :) det komer han må bra av!

Anonym sa...

Lugn musik...bära nära hud mot hud. Sakta vanka runt och buffa rumpan. När han tystnar...lägga till bröstet...svårt att ta då de skriker! Ibland kan ett bad distrahera och lugna!

Jessica och Isola sa...

Miniform hjälpte vår prinsessa, som var exakt som du beskriver det. Dropparna hjälpte och tack gode gud att hon slapp kolik och all annan magont! Glad alla hjärtansdag på er!

Anonym sa...

åh, nej ni gör INGET fel...!!! Vanligt med kvällsskrik...men otroligt påfrestande att se sin skatt så olycklig!! Ni är ju världens bästa Mini-föräldrar!!=) Linda

Jessica med Liam och Engla sa...

å visst skär det i mammahjärtat när dom små är otröstliga :-(
Mot gasig liten mage kan jag tipsa om miniformdroppar som finns på apoteket. har funkat kanon på båda mina barn när dom va spädisar!
kram

Anonym sa...

Så är det bara ibland! Det kommer bli så fler gånger utan att det finns någon "anledning" man kan göra nåt åt. Det är jättevanligt! :)

Anonym sa...

Grattis, har också en nyfödd underbar liten pojk hemma. Han äter oxå upp mina bröst, ajaj, men jag vet att det går över, så det är bara att härda ut. Du kan köpa en slags napp att sätta över bröstet som skydd om det blir sårigt.
Önskar er all lycka!

Gabriella sa...

Lite tips som funkade för oss:
-minifom till bebisen, kanon!!

Till mig:
- Inte dricka kaffe, cola eller äta någon slags lök.
- dricka massor av anis-och fänkålste. Kokade 2 liter varje morgon, vatten + torkade kryddor och sörplade i mig under dagen.

Men, hans gråt kan ju ha varit en engångsföreteelse:-)

Grattis till er!!

Anonym sa...

Ja, visst gör det ont när dom skriker. Det är verkligen hemskt.
Men kolik brukar inte utvecklas förrän efter ett par veckor. Om det nu är det.

Du har fått bra tips här redan. Annars rekommenderar jag Sempers magdroppar från Apoteket. (Mycket bättre än Minifom tycker jag). Och OM det skulle vara kolik så fungerar akupunktur bäst.

Lycka till och jättegrattis!

Anonym sa...

Gympa med benen upp mot magen på han så kommer fisarna ut lättare ;)

ida gbg sa...

Hoppas kommande natt blir lugnare! :) Säger som flera andra; Minifom är kanon! Funkade på vår lilla tjej. Annars vet jag en kompis som testade akupunktur på sin pojk som hade kolik. Det hjälpte redan första gången!

Anonym sa...

Amnings hjälpen!!!
Här i Gävle är de suveräna i alla fall.
Det finns en sak att sätta över bröstvårtan som ser ut som en "fusk tutte" som skyddar om man har sår eller blåsor på tutten. De kan man köpa här på amningshjälpen i alla fall. Finns även på apoteket men är en annan sort. kolla först med amningshjälpen.

Glad alla hjärtans dag alla tre!!

Ni skriver underbart i båda era bloggar.
Heja Gefle!!

Stora kramar Tess W

Marie sa...

Sådär var det med min son också när han var liten. Han skrek och hade magknip kvällstid. Fick tipset av min svägerska som jobbar med små pyttebebisar på neonatalen, att prova napp. Sugrörelserna kan nämligen vara bra för magen. På min lille hjälpte det lite. Gav även minifom från apoteket som hjälper till mot gas i magen. Hoppas det blir bättre!

Viktoria sa...

Innerligt grattis, verkligen, än en gång.

Dina bröstvårtor är som barfotafötter och måste "härdas" HÅLL UT det är värt det. Ett tips som hjälper är att efter varje amning droppa några droppar b-mjölk på en bit plastfolie och sätta på bröstvårtan och låta det verkar i 10 minuter. Det blir så mycket bättre! Var försiktig så du inte får mjölkstockning också att toppa av de onda bröstvårtorna, det är inte skönt! Lycka till!

Sanna sa...

Grattis till er underbare lille kille!

På nyårsafton-08 föddes vår son, Theo. När amningen hade kommit igång ordentligt fick Theo ont i magen. Vi köpte Minifom på apoteket som hjälpte lite. Men det som ger bäst effekt mot de onda gasbubblorna är den magmassage som vår Bvc-sköterska visade oss. Hon sa att vi skulle massera vid varje blöjbyte och vi märkte stor skillnad redan efter några timmar. Nu har vi kommit på att det ger bäst effekt om vi masserar magen en stund efter varje måltid samt vid varje blöjbyte. Theo får fortfarande ont i magen ibland men i snitt 1 gång om dagen jämfört med 10-15 gånger/dag.
många kramar!

Jeanette sa...

Om det sedan blir konstaterat att lillprinsen har kolik så finns en metod med mycket positiv framgång: akupunktur.

Nyfiken till tusen på er lille knodd: när får vi se honom???

Ha en riktigt trevlig alla hjärtans dag !!

Johanna sa...

jag skrev min c-uppsats om kolik. Och Hilding hade det. Det som hjälper är akupunktur och magdroppar (probiotika). Snittbarn får det oftare, likaså barn som är födda några veckor för tidigt. Men det finns hjälp! Akupunktur går till så att dom sätter en nål mellan tumme och pekfinger, tar en skund. Man upprepar det varannan dag tills barnet är bättre. Hilding blev helt bra på tre veckor. I vi som fått syskon tråden är vi några som provat. Och magdropparna (som proviva för bebisar) hjälper men effekten dröjer några veckor.

kram på er
johanna

Johanna sa...

och just ja! Massera absolut inte!! Det hjälper för stunden men får tarmarna att jobba ännu mer = ondare om en timme eller två. Minifom har under vetenskapliga tester inte visat sig ha bättre verkan än placebo.

Kimmi sa...

Grattis till lilla älsklingen önskar jag till er båda.
Vilken härlig mage han kom ur den lille krabaten. :-)

babybloggaren sa...

Känner så väl igen det där. Maktlöshet när inget lindrar skriket. Mammahjärtat blöder att inte kunna hjälpa. Men jag hoppas det går över snart å inte är kolik. Som några andra skrivit, vi har provat:
Massage, minifomdroppar, semperdroppar, mjölkfritt, levt på vatten o bröd nästan..fänkolste, fisventiler....inget hjälper.. du kan läsa mer om min "kolikkamp" på min blogg om du är intresserad.. du gör inget fel, kom i håg det, även om det känns tungt ibland.

Anonym sa...

sluta med alla skuldkänslor NU,
har du inte haft nog av dom???
dessutom är det aningens lite tröttsamt att läsa om...........

Anonym sa...

hej,grattis,min lille kom i nov-08,skrek oxå ibland,men vi fick råd att tilläggsmata i början,(bor i finland )och funkade bra,mina tissar var också söndriga så de vilade när jag gav flaskan.gav flaska på em och kväll och nu när han är större ammar jag bara,men skönt att använda flaska som avlastning i början när man är så skör både psykiskt och fysiskt.glöm inte att smörja tissarna och lufta lufta..lycka till.sanna

Anonym sa...

Vid gråt eller magknip.
Lägg honom på mage på din arm.stick in handen kupande runt hans bara mage,masera.
Ev gå omkring.
Brukar fungera och de somnar.
Kram till er alla tre och lycka till.

Anonym sa...

Ge inte miniform- ger ev hormonförändringar hos pojkar (sägs att de är förbjudna i Norge), men Sempers magdroppar kan ni ge. Spädbarnens tarmar är sterila- de behöver goda bakterier som lactobacillus är! Att du bär i sjal är också jätttebra.
Vet precis hur hemskt det känns när ens lilla hjärta är tröstlös...och man har försökt allt för att trösta.
Prova Semper!! Vi tror att det hjälpte oss! Många föräldrar som hade barn med kolik påstår samma sak.

Anonym sa...

Dricker du mjölk? När jag drack mjölk och ammade så visade det sig att min son fick ont i magen. Bara ett litet tips om du inte har fått det redan... Det finns även andra olika saker som bebis kan reagera på om man äter, så försök att kolla om det finns någon koppling.
Kramar till er alla!
Anna

Anonym sa...

Nu när ni skriver det...kommer jag ihåg:
"låtsasbröstvårta" när det gjorde ont...(i plast, tror jag)
Det använde jag, men om det var till ett barn, två eller alla tre...kommer jag inte ihåg...
:-) Mohikanen.
Just nu minns jag mkt väl hur ont det kunde göra...och så den lilla babyn som bara...HUGGER tag!! :-

ylwa sa...

Smörj dig med bröstmjölk och lufttorka efter varje amning (bröstvårtorna alltså, inte hela kroppen ;) ). Jag fick "blodblåsor" som faktiskt läktes väldigt fint av det. En viktig grej både för brösten och för bebisens mage är att den har rätt tag vid amningen, och det kan vara lite trixigt men bara kämpa på :) Och OM det inte funkar att ge bröstet så är det ingen som helst katastrof att ge sitt barn flaska vilket man kan tro om man lyssnar för mycket på en del bvc-tanter.. Men när amningen funkar är det faktiskt både behagligt och behändigt att alltid ha maten med.

Hoppas verkligen att lilla hjärtat slipper kolik! Har ingen direkt erfarenhet av kolik men det betyder inte att våran bebis var direkt tyst när det knep i magen. Tipset är att se till att försöka rapa honom efter varje måltid. I början trodde jag inte vår bebis behövde rapa, men sedan när vi fick in rutin på det blev magen lugnare. Jag ammade mig igenom kvällarna. Vill han ha bröstet så ge det tycker jag. Visst, mat ner i en spänd mage blir lite moment22 men bröstet och naken hud lugnar. När du inte ammar, låt honom ligga på era bröst och höra dina och marcus hjärtslag..

Anonym sa...

Jag håller med Sanna, ev kan det behövas lite tillägg. Jag vet andra bäbisar som har ammat lite och ofta, då får de inte tag på den lite tjockare "mjölken" och blir därför inte riktigt mätta. Prova ev det om lillen är otröstlig, det sparar ju mycket riktigt på tuttarna oxå. MEN förstår att det är mysigt att amma och kanske känns svårt att låta bli.

Tre kramar till Norrköping från Bussan i Borås

Anonym sa...

Har fyra snittbarn- ingen av dem har haft kolik, men däremot har de haft sin "skrikperioder"- oftast samma tider, varje kväll.....som upphör efter ett tag.
behöver inte vara kolik och jag undrar om man i medelhavsländerna och i övriga världen slutar äta lök och annat, tror inte man ska ropa Vargen direkt utan se tiden an lite.
Däremot har mina varit känsliga för komjölkprodukter, men jag åt både lök, vitlök och kryddad mat utan problem, kanske vande de sig helt enkelt.
Ammade alla barnen länge.....

Härligt att läsa din blogg om Mammalivet....*ler*

Kram
Lina

Lena sa...

Jonna jag vet inte om nån har tipsat om det men om smärtan blir för outhärdlig så finns det amningsnappar man kan använda tills såren har läkt. Jag använder Medelas och de köpte jag på babyland. Finns nog på nätet också. Vi hade både Minifom och sempers magdroppar till Stella och just magdropparna är en hit.
Om han skriker mycket mycket, tror det ska vara mer än 3 timmar per dag så kan du kolla upp akupunktur. Om det inte lbir bättre med skrikandet så får du kanske se över vad du äter men du har säkert fått massa bra råd. Tänk på en sak också, han har legat i vatten i nio månader och känt sig hyfsat trygg, sen kommer han ut här med massa nya intryck, vem skulle inte skrika då? :)

Anonym sa...

Har du hort om Dunstan Baby Language? Kanske gor det lite lattare att forsta vad lill-killen vill eller behover. http://www.dunstanbaby.com/

/Jen

Anonym sa...

Kan också rekommendera baby-massage. Testa det innan du testar en massa droppar. För min son räckte det med massage för att få ut den extra luften. Kolik är det inte så här tidigt, utan bara normala magproblem som även andra sagt innan magen och tarmarna kommer igång ordentligt.

Anonym sa...

Just det ja, och sedan är det viktigt kommer jag ihåg att låta deras magar vila lite, alltså inte äta hela tiden, även fast det är lätt att erbjuda bröstet som tröst.