lördag 28 februari 2009

nervig, trött mamma och oro

Gick väl sådär i natt med.
Han vill helt enkelt inte trots att han verkar helt slut lilla mannen. När han väl motvilligt somnat i min famn och jag lagt ner honom i sängen i sängen jag byggt bredvid mig, sover han en kort stund för att sedan plötsligt vakna med ett skrik. Han somnar oftast rätt snabbt om igen för att ett kort tag efter åter skrika. Och så håller det på. Precis som att han har ont :-( Äter gör han varannan timme ungefär och det verkar smaka gott fortfarande, men mot morgontimmarna är han så täppt att jag är rädd att han inte får någon luft alls och då kan jag inte ens för en stund blunda, så vi är inte pigga klubben någon av oss. Marcus försöker sova ute i v-rummet halva natten för att ta morgonpasset så jag kan sova lite, vilket jag aldrig kan ändå.
Vår vagn (chassit) är nere i entrén. Tyvärr. Hissen är så liten att inte ens marknadens minsta får plats. Annars hade det nog varit en idé. Kanske borde man köpa en till, billig, begagnad och ha som innevagn?
Just nu har han iaf för en stund funnit ro i sin vagga. För första gången sedan igår.
Bara han inte är sjuk. Hatar den där krypande, obehagliga känslan som flåsar i nacken och viskar -att kanske är det något fel på honom, att lilla förskylningen inte är något litet utan början på något värre. Vet att jag (vi, Marcus är faktiskt värre) antagligen har tendens att måla han med horn på lite väl många väggar, alldeles för ofta, vilket inte känns bättre direkt. Vill ju kunna lita på det som känns. Men vi får faktiskt komma ihåg att som det är nu så har han blivit kollad flera gånger och en liten förkylning är det enda som har konstaterats. Alltså är det upp till oss att välja vad göra. Fortsätta oroa oss eller ta fram den där tilliten och helt sonika bara välja den. Såklart blir läget ett annat om han får feber eller slutar äta eller annat, fast som det är nu som sagt...

Pust.
Och jag som tyckte att det vara oroligt att var gravid.

69 kommentarer:

Christina sa...

Förstår dig så mycket. Man vill så gärna göra det bästa för han. Jag tror han kan äta lite för snabbt och får därför lite magont. Mina hade det. Jag gav dem miniformdroppar och då vände det. Dessa gör att magen lugnar sig och inte det bildas så mycket luft i magen. de går att köpa på apoteket.

Anonym sa...

Hej jonna! Grattis ännu en gång. Läser här att du är orolig över förkylningen, samma här. Har en pojke på tre månader, han har varit täppt ja nästan sen han kom ut känns det som. Kan det inte vara att han är allergisk mot katterna ni har? Vi har en liten chihuahua o jag börjar misstänka att han kan vara allergisk mot henne.

Anonym sa...

Att ha vagn inne så man kan rulla honom lite tror jag är bra, Kommer ihåg att vi gjorde det när mina grabbar var små. Satt i soffan och rullade tills de somnade sedan snabbt vila lite själv. Tror också att man kan hålla på med dem för mycket, så de inte får någon ro.
Men det vet jag är lättare sagt än gjort. Allt blir bättre, jag lovar.
Tur att ni för det mesta kan vara hemma båda två. Hade han öroninflammation eller hur var det?
I så fall kanske han behöver penicillin. Kramar till Er alla.

Alexandra sa...

Hej. Här är en till mamma. Vår tjej är 6månader idag med det du berättar om er lilleman låter precis som Iris var i den åldern. Jag löste det på det sättet att jag ändrade min kost, ABSOLUT ingen choklad eller godis, inga äpplen, vindruvor, kål, franskisar eller annat som är friterat som munkar, kyckling osv. Och det viktigaste var nog att jag lämnade bort alla mjölkprodukter. Det gick ungefär två dagar och Iris var som ny!! Sen finns det ett amningste som man kan köpa på hälsobodar här i Finland iallafall. Weleda tror jag bestämt att märket var.
Angående sovandet kan jag också tipsa om något som vi gjorde med Iris. Jag sov med en mjuk bomulsfilt under pyjamasen en natt så att filtenh luktade som mig, sen lindade vi in vår lille tjej i den och hon sov så gott så gott i sin egen säng. Jag hade också en filt under henne som luktade som mig. Du kan ju också pröva att ha honom att sova på magen lite nu som då, det gjorde Iris hela tiden och det hjälpte magen mycket.
Lite tips, men alla bebisar är ju olika. Jag minns bara att jag gärna tog emot alla tips jag bara fick och sen plockade jag det jag själv var bekväm med. :) Fint namn er kille har föresten, och vad snabbt han växer. Känns som att det var igår jag läste att han kommit ut. Lycka till med allt och njut av er lilla bebis, de växer skrämmande snabbt! :)

Anonym sa...

Jadu, oron är verkligen något man får lära sig att leva med när man får barn.

Du har säkert sökt och läst allt om täppta nyfödda på nätet, men jag länkar ändå, verkar som det är helt ofarligt!

http://www.familjeliv.se/Foralder/Forum-3-20/m39763881.html

Kram
AnetteJ

Anonym sa...

jag tycker att ni ska ta honom till barnakuten om ni är oroliga,min upplevelse är att de är mkt bättre på att ta ens oro på allvar.med tanke på RS-viruset....
på bvc är allt så himla "normalt" jämt att man kan bli tokig.
gå på er magkänsla-bara ni vet vad som är bäst.
lycka till!
Ewa S

Anonym sa...

Låter som er lille stackare har magont och kanske kolik. Ett tips som ni säkert redan fått men säger det ändå...köpt Sempers magdroppar och Minifom på apoteket. Det hjälpte min lilla kille. Vi började med det när han var 2 veckor, nu är han 1,5 månad och har inte skrikit på flera veckor. Magknipen är kvar men han kan hantera den bättre nu. Lycka till, hoppas han blir bättre.

Anonym sa...

Usch vad jobbigt! Jag vet för min lilleman är också superförkyld nu. Han hostar så han kräks flera ggr per natt och är täppt i näsan. Har du provat Näsfrida? En sån där nässug? Jag köpte en för en tid sen och kan verkligen rekommendera det för det tar effektivt och skonsamt bort snor i lilla näsan så dom kan andas lättare. Annat tips: har ni en gungstol? För oss har det varit/är en gudagåva med båda våra barn. Jag köpte den för 200 kr på blocket och när dom är sjuka eller av annan orsak inte kan sova så är det perfekt att sitta och gunga dom i.Hoppas han kryar på sig snart!

Kram Ia

Anonym sa...

Först av allt vill jag slå ett slag för sömntablett för din del. Om du inte sover själv känns allt hemskt och otäckt. Jag sover varenda natt mycket nära min bebis och jag vaknar precis lika lätt som jag skulle gjort utan tablett. Man ligger inte ihjäl sin bebis bara för att man somnar. I alla fall inte på Propavan som bara gör en trött och inte påverkar musklerna.

Sen kan jag som nu råkat ut för det värsta i förkylningsväg, Mini fick RS, bara uppmana er att lita på er känsla. Tycker ni att han verkar ha svårt att andas så åk in till sjukhuset igen och igen. Men svårt att andas handlar inte om nästäppa utan om slem i lungor och luftrör. Om det piper och rosslar så kan det vara bråttom. Vi åkte in för att Mini var så medtagen och inte åt.

Anonym sa...

Hej. Ger du Milo Santino droppar mot koliksmärtor? (Minifom)

Lycka till!
Kram Manda

Anna sa...

Jag tror att lillemannen känner av er oro...
Mitt tips är att ni skaffar en "hängmattestol" och fäster med en stadig krok i taket. Sedan kan mamma eller pappa låta sig vaggas till sömn i den med lilleman på bröstet. Nu menar jag inte en hängmattestol av modell mini som kan köpas på IKEA och andra vanliga butiker utan en hängmatta modell större som är vanlig hos sydamerikas indianer (de älskar, föder barn och sover i sina)Min köpte jag för 500:- för ett par år sedan på Granheds kursgård (mellan Katrineholm och Flen) Den är fantastisk och kan varmt rekommenderas. Den gungar så sakterliga och får lilleman att känna sig som om han gungade omkring i mammas livmoder.

Christina sa...

Jag tycker absolut ni ska köpa en vagn till....när han vaknar bara köra fram o tillbaka....så somnar han säkert om rätt snart...men är han så tät så behöver han kanske komma upp lite med huvudet...till mina fick jag köpa spjälsäng ganska snart...också vinterbarn o tidigt förkylda....så satte jag frambenen (sängens :)) på Nordisk familjebok eller annan tjock volym....så det blev lite högre vid huvudet.
Sedan åt de va timma allesammans....i 3 månader....men det var liksom en annan trötthet....inte oroligt iaf vilket det ju blir om de inte sover av annan orsak...
En natt emellanåt pumpade jag ur mjölk och min man fick ta vagn o barn till annat rum för en natt...och då stensov jag...många år sedan nu men bara man liksom kommer igenom första månaderna så får man sova iaf några timmar i sträck.
Men tänk på dig själv....Bebben blir inte lyckligare av en mamma som går på knäna....och sömn behöver man...
Lycka till....

Christina sa...

Eller förresten...varför inte be mormor vara vaken med Bebben en natt....så får ni sova bådatvå.....mjölk på flaska och en mormors mysiga sällskp.....inte dåligt...:) been there-done that...:)

Anonym sa...

Har du testat att amma liggande? På så vis kanske ni båda slappnar av, kommer till ro och kan somna gott, åtminstone en liten stund? Hade lite samma problem med vårt anra barn och upptäckte att detta var ett bra sätt att få lite extra sömn.
Önskar er lycka till och kom ihåg att allt löser sig, förr eller senare. Ni är jätteduktiga och de bästa föräldrar till er lillgosse!

Anonym sa...

Hej! Är lillkillen täppt i näsan när han äter också? Ibland sväljer ju barnen mera luft vid amning om de är nästäppta får de mera luft i magen som ger magknip. Jag känner igen det där plötsliga uppvaknandet...Vår äldsta son hade mycket problem med det och vi fick vara noga med att rapa och ge Minifomdroppar för magen och Renässans koksaltlösning till näsan. Det är också jättelätt att spädbarn känner ens egen oro och har svårt att komma till ro. Jag önskar ER så lycka till, kram Ingela

Anonym sa...

Om barnet har täppt näsa kan du höja huvudänden på sängen eller vaggan, t ex genom att lägga en eller två handdukar under madrassen. Att sova med höjd huvudände kan lindra nästäppan.(Palla inte upp barnet med kuddar på grund av kvävningsrisken och lägg inga kuddar under madrassen.)
Det är jätte vanligt att så små barn är täppta i näsan. Jag vet att det är ruskigt jobbigt, men det blir bättre jag lovar =)
Båda mina barn hade samma problem.

Kramar Marie

Anonym sa...

Stackars er tre. Förmodligen är det förkylningen som spökar och så låter som han har ont i magen.
Låter väldigt klokt med en begagnad vagn att ha inne/uppe.
Vår son ville alltid som´n ai bilbarnstolen eller liften till vagnen när det gungade ordentligt. Våra stackars armar-det var tungt.
Du har säkert fått alla goda råd som finns men ...har du lagt inunder så att huvudänden höjs. Bra att göra när de små är förkylda. När man har spjälsäng är det bara att lägga en bok under sängbenen fram.
Hoppas det fixar sig snart
För fixar sig gör det givetvis.
Lycka till

Kikki Liljeblad sa...

Hej
Ska ändå trots att jag själv ogillar det komma med några råd.

Jag har hört att en del barn är trånga i näsan och att det kan förvärra nästäppan. Kolla det nästa gång på VC eller BVC.

Sedan när gäller sömn så har jag både läst och även erfarenhet av att när barnen vaknar på natten vill de att det ska vara på samma sätt som när de somnade. alltså vill han att famnen ska finnas där, inte ligga ensam i sängen. Ett tips är då att försöka få honom att somna i sängen och inte i famnen. vet att det är lättare sagt än gjort. dessutom tror jag att barn inte få någon ordentlig sömnrytm tills de blir ca 4-5 månader.
Kan ni låta honom sova sittandes? eller kanske lägga böcker under ena sänggaveln så att han kommer upp lite?

Hoppas det löser sig. Mina barn har inte alls velat sova själva utan sovit bredvid mig i flera månader.

Anonym sa...

Usch, stackars er som inte får sova och är oroliga också. Vet att mina två inte vände dygnet rätt förrän efter några veckor/någon månad. Det var mest vaket nattetid och väldigt mycket sömn dagtid i början. Precis som i magen. På dagarna sov de när jag vaggade omkring, men på nätterna levde de om när jag var stilla.
De vet helt enkelt inte vad som är dag och natt i början. Och på dagen verkar han ju sova bättre.

Och visst är det konstigt. Den oro man kände när de var i magen är ingenting jämfört med sedan (ändå kan jag inte jämföra mina graviditeter med din, du har gått igenom så mycket mer). Det ÄR en chock att bli mamma. En omställning. Man har massor med hormoner, sover inget och är så osäker så osäker.

Nu när jag skriver minns jag hur jag i början satt upp med den äldste till säkert 2-3 på natten i veckor i början. Sedan somnade han en liten stund. Såg många konstiga saker på tv den tiden. Var liksom ingen idé att försöka sova. Så småningom somnade han vid midnatt, för att sedan somna 22 - av sig självt. Fast hela nätter sover han tyvärr inte alltid än - fem år som han är.

Kan rekommendera www.alltforforaldrar.se/snack2 och att du deltar i en snackgrupp där med föräldrar som har jämnåriga. Där kan man bli lugnad och få höra om och att andra har det likadant. Likaså kanske du kan hitta råd och hjälp på familjeliv.

Men framförallt. Utnyttja bvc. Ring, ring och ring igen. Bättre att ringa tio gånger för mycket har alltid min bvc-tant sagt.

De tre första månaderna var jobbiga, sedan kom man lite ur en slags bubbla man levt i tyckte jag med äldste sonen.

Anonym sa...

Åh vad jobbigt när den lille är ledsen. Kanske tål han inte mjölk? Det är ju så vanligt numera. Kanske har du redan tagit bort mjölken från din kost? Annars kan det vara värt att prova.

Lycka till, hoppas att det går över. Det finns inget värre än när de små älsklingarna inte mår bra.

/K

Anonym sa...

Hej på er!

Försök att sluta att oroa er, jag vet av egen erfarenhet att det är sååå svårt. Men tänkt på vad läkarna sagt, han är "bara" förkyld! Blir han sämre får ni ringa BVC igen, men nu är det bara att försöka njuta.
Har skrivt om inne vagn förut och tipsar om det igen. Vår son älskade att ligga i vagnen och sova när vi var ute på promenad, hemma var han lik Milo, sov oroligt och vi visste varken ut eller in, för vi blev bara tröttare och tröttare! Sen köpte vi en gammal, begagnad vagn som vi fixade fin och sen sov han i den, somnade genom att vi rullade med honom och sen SOV han superbra mellan alla mål mat!

Lycka till, kämpa på och försök att inte oroa er!

Var rädda om varandra och lev väl!

Många varma kramar från Kicki

Åsa sa...

Hej Jonna,

Jag förstår verkligen din oro... Du har säkert hört det förut men jag skriver det ändå... Milou var oxå jättetäppt i näsan ett par veckor efter förlossningen... Jag satt upp i sängen med henne på bröstet för jag vågade inte låta henne ligga ner... Nu till det jag ville säga, har ni provat koksalt droppar? Renässans heter dom och finns på apoteket... Dom hjälpte min lilla så att hon kunde andas bättre... Hoppas att det snart släpper i hans lilla näsa...

Kramar i massor

/// Åsa

Anonym sa...

När ett spädbarn blit förkylt får det svårt att äta, eftersom det suger i sig maten och näsan är täppt så får det ofta släppa taget och hämta luft. För att rensa näsan kan man droppa några droppar saltlösning i näsan, man kan också försöka med några droppar modersmjölk.
När barnet sover har det lättare att andas om man lägger det på en hög, mjuk kudde så att slemmet kan rinna tillbaks.

Mummel sa...

Mina är 22, 19 och 7 och jag är fortfarande skräckslagen. Det går aldrig över.
Gudskelov uppväger det positiva!

Jag sov aldrig mer än max 2 timmar i sträck under sönernas första år. De vaknade och pep/skrek/tjöt, beroende på vad som var felet: hunger (mycket täta amningar i början, små spinkisar som de var då de föddes ville de äta och växa, äta och växa, äta och...) en fis på tvären, full blöja, sällskapssjuka...

Man får vara "hysterisk". Det är nog t o m mycket mer "normalt" att vara det än att vara fullkomligt kolugn när ens lilla barn gråter.

Jag "vagnade". Slet ut en tröskel. Satt och drog den där sabla vagnen sovande.
En kompis körde bil nätterna igenom, då sov ungen minsann...
Har du sett reklamen med barnet fastspänt på tvättmaskinen som står och vibrerar? Inte så långt från sanningen...

Det blir bra. Det ÄR bra! Och trött, det kommer du och Marcus att fortsätta att vara många år till... :-)

Annika M sa...

Den första månaden/månaderna har ofta de små ingen som helst dygnsrytm och vet inte vad som är natt eller dag.

Du har säkert redan googlat, men här är några länkar:

http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=2399

http://se.babycenter.com/baby/sleep/upallnightsleepsalldayexpert/

http://www.viforaldrar.se/artiklar/2008/05/08/sa-far-din-bebis-och-du-ba/

http://www.familjeliv.se/Forum-3-23/m35982828.html

http://www.tryggabarn.nu/barn/Page1194.html

Anonym sa...

Har du provat att ha lite bröstmjölk i näsan på honom varje gång du ammar?
Funkade för oss. Han påminner starkt om våran minsta lättväckt och så. jag gav upp och lät henne sova i vår säng på en liten kudde så hon ej kunde flytta efter mig när jag la mig en bit bort. vi flyttar henne nu till "skarven" mellan våra madrasser där sover hon bra. Vi har ett enda stort lakan så skarven blir inte så skarp. Om hon blir orolig lägger jag en hand på henne eller mig själv nära ett tag, sen flyttar jag undan efter ett tag.
Lägg både hans huvud och axlar och lite rygg uppe på kudden.
Stora kramar Tess W

Johanna sa...

Hej Jonna!
Har följt din blogg ett tag och vill GRATTULERA Å DET VARMASTE till er föräldralycka. Känner inte er men känner med er i både sorg och glädje.

Angående din sömnkris... När mina barn var små kunde jag inte sova bredvid dem. Jag vaknade av minsta fnys, knorr och grymt och det funkade inte. Min man kunde slappna av ändå och fick ligga bredvid och langa över dem till mig när de blev hungriga. Sov gjorde barnen hos oss i sängen i ett bo jag gjort av en hoprullad filt i ett bebislakan. Då får bebisen en kant runt sig som blir trygg för både dem och oss. Sen har vi alltid lindat in våra små i filt (tajt och med flikarna "låsta" under kroppen) och de har sovit jättegott. Många gåner väcker de ju sig själva när de viftar med armarna i sömnen. Med sonen hade vi sängarna mot väggen så han hade sitt bo mellan väggen och oss. Dottern sov mellan våra huvuden. Ingen risk att rulla på då.

Till täpta näsor har koksaltlösning och snorsugen varit våran sömnräddare.

Hoppas innerligt att du får sova snart.
Kram Johanna

Anonym sa...

Hej !
Det är INTE kul med förkylda SMÅ bebisar.Har Ni försökt med att höja huvudändan av sängen ? Och lite svag koksaltlösning i näsan ? ( Droppa med pipett eller en fylld bomullstuss , finns på apoteket i flaska också ). Ni kommer att småle åt den här tiden efter ett antal barnsjukdomar men det hjälper ju inte Er oro nu.
Även om man inser massa saker med förståndet så tar känslorna över när det gäller ens barn. Så är det bara och det fyller ju en funktion men attans va jobbigt det är !!

Kramar till Er !!!!

Malin sa...

Ett tips mot nästäppa, köp en nosefrida då får du suga ut snoret på honom. Har själv en fem veckors bäbis som är täppt och fridan funkar så bra!! Lycka till

Anonym sa...

hejsan.
jag har hängt med och läst din blogg ganska länge och inte förns nu skriver jag något. Men ett stort GRATTIS till eran kille..

Har läst det du skrev om hur han är och jag vet inte om nån har sagt det förut men det låter precis som om han har kolik. Min minsta dotter på snart 3 månader har haft det sen hon var 3 veckor..
Här är en sida som handlar om kolik.

http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?ArticleID=3201


Det som har hjälp oss är minfom, sempersmagdroppar och så kan ja inte äta stark mat eller dricka mjölk..
Och det här med förkylningen, det finns ju nässpray för nyfödda nu och vi brukar använda en snorfrida.
Lycka till med allt iaf.

Kramar Angelica

Anonym sa...

När våran lilla älskling blev sådär förkyld i början så ställde vi babysittern i sängen- vi hade "fåtölj typen" finns liknande på coop billigt- han sov rätt ok då när näsan var täppt- då kan ju huvudet komma upp lite. Annat hett tips är att rulla en filt på längden och lägga "korven" runt bebbens kropp- då har han det trängt och mysigt i mamma och pappas säng- och vi kunde sova 1dm bort iaf :) Lycka till

Ylva sa...

jag hade samma problem med min lilla kille, men jag började att ligga ner och amma och då somnade han bättre och sov längre stunder. Pröva att ge honom näsdroppar för små, som finns på apoteket och vänta en stund och sug ur näsan med en näsfrida,jag tyckte det var lite otäckt att göra det, men det blir lättare för dom att andas och äta efteråt, lycka till!

Fluffan sa...

Om din son visar sig ha kolik kan jag rekommendera akupunktur, många har verkligen blivit hjälpa av akupunktur. Vet inte om det finns någon i närheten av dig, själv gick jag i Stenungsund http://www.aqpunktur.se/

Tess sa...

kolla in tävlingen på min blogg vin ett presentkort på barnkläder hos www.fifilur.se

Anonym sa...

Hej Jonna,

Jag har tre barn, och allihop höll på så där de första månaderna. Somnade, vaknade, somnade, vaknade, somnade, vaknade. Då handlade det inte alls om nästäppa, utan bara om allmänt dålig bebissömn. Det är jättevanligt. Man ska liksom hålla på och bära och vagga och amma och allt vad de nu vill, för annars sover de inte. Så var det för oss. Och man blir ju GALEN och oroar sig tills man blir helt svettig. Men det går över. Det gör det.

Ta en natt i taget. Och djupandas.

Gråa musen sa...

ÅÅÅhh jag förstår precis hur du känner. Om du visste vad många nätter jag suttit på akuten med min plutta. Åh så den där förb. tröttheten som ligger som en dimma över allt. JAG hade en period när jag bara grät av trötthet. Du har ju redan fått tips så du bågnar. Mitt är: höj huvudändan och åk och kolla öronen igen.. Bättre en gång för mycket. Det finns inget som babysar skriker så för som ont i öronen.

Anonym sa...

tänk på att bvc är till för friska barn,åk till barnakuten!

incan sa...

kan du inte prova att ha han sovande på armen om han vaknar till när du lägger han i sängen bredvid så som du skrev. Mina har varit så där som du skriver om.Kram

Anonym sa...

Håller med dom som tipsar om att ta bort mjölken ur din kost, iallafall tillfälligt. Det kommer helt säkert ge resultat o det skadar ju knappast att prova. Du kan påverka mycket hur han mår genom hur du äter, sover o mår själv, så det är viktigt.

Anonym sa...

Hej! Ja koksalt, näsfrida och högläge är det bästa. Finns nässpray från 4 månader.
Har de kollat så att han inte har fått öroninflammation. Barnen kan få mycket ont när man lägger dem ner, då blir det mer tryck i öronen. De kan ha tittat i öronen på Vårdcentr. på morgonen och inte se något, på kvällen kan han fått det - så snabbt går det. Fast oftast har de feber isf.
Inte lätt med de små. Min lilla är uppvuxen på nässpray. Hon var 1 månad första gången hon blev förkyld, fick RS-virus när hon var 4-mån. Inte lätt att komma undan när man har 2 större barn som går på dagis :( Jag har suttit upp och sovit med henne i famnen många nätter. Det är tufft, men man slappnar av med tiden. Tog mig ca 8 mån innan jag kunde sova många timmar i sträck och inte låg och lyssnade efter minsta ljud. För när de är tysta och sover, ville jag gärna gå där o peta o kolla varför det var så himskans tyst helst plötsligt. Ja konstig är man, men man är ju så rädd om de små. Som tur är brukar ju inte förkylningar hålla i sig mer än två veckor.
Men håll koll så att han inte blir tröttare. När min dotter fick RS virus var hon på toppen humör, men ver tröttare än vanligt och hade mkt jobbig rethosta och det verkade som om det gjorde ont när vi tog i henne. Hoppas det går över mkt snart, så att ni kan njuta o vila. /Therese

Anna-K sa...

Hej! Trötta o oroliga - nästäppa - magknip.Det är en jobbig situation. Jag skulle nog försöka testa med att lämna bort katterna några dagar till någon villig kattvakt .Jag skulle heller inte amma så ofta. Vet man att man har tillräckligt med mjölk, då behöver man ju inte vara orolig att den lille får för lite mat. Det kan bli värre för den lilla magen om den är fullmatad hela tiden.Har själv en son som inte tål katter - o sova blir värre när man är förkyld el har ev. allergi.Hoppas mina råd kan hjälpa er en bit - Lycka till!

e sa...

Det är så jobbigt med oron. Den går aldrig över. Hänger ihop med kärleken. När det gäller sömnen så var min son (nu två) en icke-sovare. Vi bor högst upp utan hiss så att ta upp vagnen var aldriga aktuellet men vi köpte en extra för 200 kr på Blocket och använde mjukliften från den vanliga vagnen. På så sätt kunde vi efter promenera bära honom sovande i mjukliften upp till lgh och få honom att fortsätta sova i vagnen i lgh. Slå till på en vagn till är mitt tips. Lycka till!

Frida Asklund sa...

Min dotter är född 2 februari och är alltså i princip lika gammal som er son. Hon blir oxå täppt på natten. Samlas snor i de trånga näsgångarna vilket är fullt normalt och väldigt vanligt. Det går lätt att fixa med lite koksaltlösning (renessans) som droppas in i borrarna, sedan flyger gubben ut med en väldig fart efter ett tag eller oxå slinker den ner i magen. Och om barn som skriker på natten....oxå väldigt vanligt. Samma här. Men när de börjar bli större 2-3 månader brukar även sådant lägga sig. oroa er inte. Skrik i lagom mängd är bara ett tecken på att han är med på noterna. Det vore värre om han var helt tyst, då skulle jag vara orolig i alla fall. Och magont...prova Minifom eller sempers magdroppar. Kan fungera, men behöver inte fungera. Väl värt ett försök. För övrigt så har du bästa bloggen !

Stina (med Svea i magen) sa...

Hej!
Vad jobbigt ni har det alla 3. Hoppas han blir av med sin förkylning så ni alla kan bli lugna och även få lite sömn. Lita på er magkänsla! Känns det som ni behöver åka in så gör det! Det är ni som känner lille killen.

Tänker på er!

Anna sa...

Prova en kväll att fälla ihop barnvagnschassit och ta upp det i lägenheten. Se om lillen då kan sova i vagnen om nu gungar honom i den.

Funkar det bra så vet du ju om det är värt att investera i extra vagn.

Leandervaggor är ju också kända för att ha en gungande och sövande effekt.

Stora styrkekramar från Anna

mia sa...

O ja, oron.. den känner jag igen. mina råd blir:
*NäsFrida (näs-sug), är kanonbra och man kan suga ur allt snor ut näsan på lillen. Har ni inte den är det ett måste att skaffa ;) finns på babyproffsen

*Det finns näsdroppar vanligt koksalt på apoteket: Renäsans. De har oxå en nässpray som heter iliadin som man kan använda på spädbarn.

O på blocket finns mängder begagnade vagna till bra pris

Anonym sa...

var noga med att få honom att rapa ordentligt efter maten.

Anonym sa...

Grattis till er lille son! Jag är mamma till tre och det är en ständig oro med små barn och nu även när två av barnen är tonåringar. Vi hade både spjälsäng och vagga till våra barn ..men dom ville aldrig ligga däri, så för att vi överhuvudtaget skulle få sova, så har vi haft barnen mellan oss i dubbelsängen, dom har vaggats i den trygga magen i 9 månader, inte konstigt eg. att dom inte vill ligga ensamma. Barn trivs bäst och blir trygga av att sova nära mamman eller pappan då dom hör hjärtslagen som dom är vana vid. Sen är det ju individuellet hur man vill göra, men det är ju samtidigt praktiskt när man nattammar, att slippa gå ur sängen. Det kommer massor av sjukdomar under barnåren som kommer oroa er, men försök att inte oroa upp er i onödan. Oro smittar av på de små liven..
Vid nästäppa kan det hjälpa med ett par droppar bröstmjölk eller Renässans koksalt från apoteket. Sen vill man ju för alltid linda in sig med barnen i en trygg filt och stänga all ondska ute, man blir ju så gärna överbeskyddande, kycklingmamma och curlingförälder. Och trött...ja det kommer man vara hela livet nu...sen den dagen man får barn så är det slut med att sova en hel natt! Det är inte alltid en rosa drömtillvara med barn!

Anonym sa...

Här är lite mer tips:
Om du tror att han äter för snabbt och får i sig luft och därmed magknip så prova att ta en paus i ätandet var femte minut.
Känner igen mej för några månader sen och förmodligen kommer det nog snart att bli lite bättre då tarmarna mognar på sig så håll ut!
Semper magdroppar är bra. Och prova minifomet för luftbubblorna. De är ofarliga båda två så det gör inget att prova men välj bara en av dom, inte båda samtidigt.
Funkar inte koksaltlösningen på nästäppan? Det är också väldigt vanligt att nyfödda har lite trångt i luftrören. Att spola lite varmt i badrummet och sätta sig där kan också rensa lite i luftrören då det är skönt att andas varm fuktig luft, ungefär som om han skulle haft krupp.
Dt finns fötter som man kan sätta på vaggan så det gungar lite, kanske kan funka?
Om det känns jobbigt att ha honom i sängen om du sover dåligt, prov att lägga honom i vagninsatsen och ställ mitt i sängen. Nått han trivs att sova i, han är nära er och ändå finns det en kant ivägen så ni inte behöver oro er.
Många kramar!
TrasselElin.

Emma sa...

Hej Jonna och grattis till lillen!
Fick tips av min mamma att läsa din blogg, hon läser visst varje dag =)
Har en tjej på snart fyra månader, och hon hade magproblem och var jämt och ständigt täpt i näsan när hon var alledes ny. Skrek och grät hela nätterna hur man än bar sej åt!
Täpt i näsan och så kan bebisen bli om den äter för fort och får mat i luftvägarna, det sa bvc iaf till oss om våran tjej. Trodde först hon var allergisk då vi har tre katter, men allergi hos nyfödda ger utslag, inte nästäppa.
Ang magen, var försiktig med vad du stoppar i dej! Vissa bebisar är känsliga för precis allt. Kaffe, choklad, cola, kryddstark mat, mjölkprodukter. Räkor och lök ska man passa sej för oxå, det kan dom få jätteont i magen av! Tycker du ska stoppa i lilla Milo minifom-droppar innan varje måltid, det hjälper något iaf! Annars får man leva på hoppet om att det blir bättre! Även fast man har himla svårt att tro det när man knappt får en timme sömn varje dygn. Stå ut och var starka! Det blir bättre!

Hoppas ni hittar någon hjälp i alla bra tips ni får. Ta hand om er!

Emma

Anonym sa...

http://www.newsdesk.se/pressroom/ccs_clean_chemical_sweden_ab/pressrelease/view/iliadin-hjaelper-de-allra-minsta-att-andas-ut-241293

den här är bra när det är som värst!!!!Kraaam!Linda

Anonym sa...

Ett bra sovställe som vi har använt oss av mycket är bilstolen! Stoppa in honom i en varm fleeceoverall och sätt honom där. Min sov gott sådär när han var täppt!

Anonym sa...

Bra att du får en massa tips!Hoppas att det ordnar sig med lilla pyret.

Själv undrar jag hur det går med bärsjalen. Vad är det för sort?

Tänker skaffa en själv när det blir dags (i augusti).
Men man måste väl fixa barnvagn också antar jag...

Maria

babybloggaren sa...

Har nog skrivit förut att vår son har kolik. Nu behöver det ju inte va det som er lilla har men OM det är det å inget annat hjälper (droppar mm) så testa akupunktur direkt. Har hört det är det som hjälper bäst. På min BVC på Kungsgatan säger dom inget om det, men min barnmorska sa det finns en på Navestad BVC som gör det.

ps. En extra vagn verkar va en bra idé, det enda som funkar på vår.

Jupp sa...

Du har fått så mycket välmenta råd att mitt kanske är en upprepning... men här kommer det iallafall....

Använd bröstmjölken som "näsdroppar". Bröstmjölk är fantastiskt till det mesta. Och det works wonders om man droppar ett par droppar i vardera näsborre före/efter varje måltid.

Ann sa...

Hej Jonna, läste här och mindes min ena dotter som var förkyld och täppt i näsan under mer än sitt första halvår i livet. Det blev svårt för henne att sova lungt men till sist fick jag ett tips, ett gammal beprövat sådant som fungerade..Testa att dela en vanlig gul lök i två halvor, lägga på en tallrik och ställ nära där barnet sover. Löken rensar upp och gör det lättare för barnet att andas. Det fungerade för oss men vi fick iofs stå ut med att sovrummet luktade lök ett tag, men det var det värt.

Anna-K sa...

Hej! Hoppas ni har fått lite sömn, o den lille killen inte är förkyld längre.Efter en sådan påfrestande tid som du har bakom dej tar det kanske lite tid att komma tillbaka till en normal tid o nu med en till familjemedlem.Kan du bara sova normalt då ordnar det upp sig, alla behöver sova - annars fungerar inte "knoppen" Lycka till med söndagens alla bestyr.

Maria sa...

Fler goda råd... Vår son var precis sådär - sov 30 min sträck, ville bli buren hela tiden, troligen kolik eller bara "baby-oro". Vi delade upp nätterna med skiftbyte kl 02, så fick vi åtminstone sova några timmar var. Vi älskar vår son, men det var så galet jobbigt den första tiden! Sen när han var två månader kurade vi honom enligt Anna Wahlgrens "sova-hela-natten-kuren". Det var det bästa vi gjort! Han började sova 21-07 med endast ett mat-uppvak! Nu har vi ett utsövt och glatt barn! Läs mer på annawahlgren.com Och nej, det går inte ut på att barnet ska skrika sig till sömns, inte alls. Man inför fasta tider för mat o sömn och "vagnar" till sömns - i korthet.
Kram, lycka till!

Anonym sa...

Såg att Marcus nämnts på Hejja Abbe-bloggen efter senaste melodifestivalsinlägget. Här är länken.
http://www.hejaabbe.com/2009/02/melodifestivalfunderingar.html

Jag håller med Abbes pappa! Marcus skriver så det känns i magen.

(Men du skriver så det känns i hjärtat)
/A

Maria sa...

Hej - här är bra samling länkar: om sömn, hur man får barn att sova hela natten!

http://www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php?t=14070

ÅZA sa...

Hej Jonna.
Var inne o gluttade lite o såg din oro. Jag förstår dej.Vår minsta blev förkyld vid 1 veckas ålder o har inte blivit frisk än(9mån). Det finns näsdroppar för så där små.Nezeril. Rinner näsan mkt kan jag rekomendera NäsFrida som finns på babyproffsen, där man suger ut massor av snor.Lägg böcker i huvudändan så att huvudet höjs lite o använd kudde. Du får inte massor av sömn, men lite mer. Är du jätteorolig åk upp till barnkliniken, de kollar syresättningen.Läkarna där sa till mej att allmänläkare inte ska utreda så små barn, utan att det krävs specialister. Vi har legat inne flera gånger när hon var liten och hon går nu på astmasprey för att luftrören ska utvigdas så hon får i sej tillräkligt m luft. Inget farligt det här men det är inte skoj att oroa sitt mamma- hjärta.
mvh vildblommor Åza

Anonym sa...

Förstår så väl att ni är oroliga efter allt ni upplevt.
Nyfödda brukar inte vara allergiska +att du ammar.
Jag har hört att det bara är bra att ha husdjur när barn växer upp det gör den inte allergiska ,tvärt om.
Kram / Rigmor

Anonym sa...

Hej Jonna!

Jag vet inte om du har någon åsikt om Anna Wahlgren, men en sak som hon har ursäkta mig "jävligt" rätt i är hennes teorier om maten. Ett barn som inte är nöjt är oftast hungrigt, barn som får mat, ännu mera mat & lite mera mat är nöjda barn som sover bra. Min dotter var en missnöjd skrikig bebis som sov dåligt sina första 3 månader, när jag äntligen fick henne att ta tillägg i flaska & hon fick så mycket mat hon ville ha (det kunde variera på 30 ml på morgonen & så mycket som 300ml på kvällen) så blev hon som förbytt, hon är nöjd, glad, gnäller sällan & sover 12-13 timmars nätter!

Förespråkar även magläge med andningslarm, iallafall dagtid då DU är vaken och kan kika till honom...

Lycka till & TRO på dig själv, du är en underbar mamam som vill ditt barns bästa & ring eller sök läkare om du är det minsta orolig över sonen din, hellre fråga en gång för mycket än en för lite!

Kramar om!

Anonym sa...

Tips:

När lillskrutt blev förkyld & vi sökte VC sa läkaren att man ska höja huvudänden REJÄLT & då menar jag inte 5-10 cm utan 20-30 cm. Det har en avsvällande effekt, lixom näsdroppar!

Kramis

Anonym sa...

Jag vill bara tipsa om att ta bort mjölkprotein ur din kost (alltså inte laktos utan ALLT som har med mjölk att göra). Det kan ju vara värt ett försök men mna måste ge det några veckor i alla fall.
Kram, det är tufft i början med små bebisar men det blir bara bättre.

ylwa sa...

Koksalt, näsfrida och ev försiktigt pillepill med en fuktig tops för att få ut ev snorkråkor som fastnat på vägen är mitt snortips ;)

Våran lilla pojke kräktes ofta genom näsan när han var liten vilket gjorde att jag tillslut inte vågade lägga honom ner för natten. Istället satt vi i soffan i skift, uppbullade med massa kuddar och bebisen tryggt och gott sovandes på bröstet.

Oavsett vad ni väljer att göra så försök minnas att dålig (nästintill obefintlig) sömn hör till de första månaderna. De som säger att deras bebis sover själv hela natten från natt ett ljuger. Eller förnekar sanningen. Så är det, det har jag bestämt ;)

Josefine www.Prinsessansdagbok.com sa...

Skickar MASSA styrkekramar!!! Ni gör det så bra och jag älskar att läsa om den oändliga och vackra kärleken ni har. KRAM

Åsa sa...

Om jag också får säga vad jag tycker *s* så ska ni kolla öronen igen.
En förkylning leder så lätt till öroninflammation med deras korta örongångar och inflammationen gör så ont så dom skriker sådär.
Vår son har haft det flera gånger utan feber, bara skrikit och gråtit på nätterna och pigg och glad på dagarna...

Anonym sa...

Hej Jonna! Grattis till er lilla kille! Vi är många som gick och hoppades med er i alla dessa månader.

Det är verkligen roligt hur man helt plötsligt delar liv med en massa främmande människor när man får barn. Jag fick en dotter för snart två månader sen och vi har haft precis samma problem som ni, hon har magknip på nätterna och är täppt som sjutton. Vi kör på koksalt och semperdroppar, precis som många här tipsat om. Koksaltet funkar fint men dropparna verkar inte ha så stor effekt.

Men visst är det så att man omvärderar ordet oro helt plötsligt?! Trodde också att man skulle få lite ro efter graviditeten men det har visst bara börjat. Tur att man får så mycket mysiga gos-stunder så att man slipper vara orolig HELA tiden!