måndag 23 februari 2009

pömsen men glad och så byråkrati

Sovit en stund.
Känner mig alltid hundra gånger tröttare precis när jag jag vaknat och ett bra tag eftråt än vad jag var när jag aptrött somnade.
När känner man sig pigg egentligen?
Fast pigg är faktiskt rejält överskattat. Jag är hellre glad och lyckligt trött än det motsatta.

Skulle behöva gå och handla lite saker snart. Någon dag. Förutom att få köpa lite diverse onödiga men kul grejs till lille mannen här bredvid behöver jag kläder. Som jag skrivit har jag inget att ta på mig, mer än ett par amningslinnen och några tunna mammablusar. Har ju nätet såklart, men har inte hittat något än och vet inte min storlek heller. Magen har fint sjunkit undan. Fina magen. Saknar den fortfarande ibland. Men med underbara lilla killen utanför behöver jag den inte mer. Magen är borta alltså, men rumpa och höfter kvarstår, liksom de övriga lite allmänt uppsvällda kroppsdelarna. Ingen idé att handla massor av nytt med tanke på att kroppen kanske förändras fortfarande, men några tjockare tröjor (amningsvänliga?) och ett par brallor kanske, så jag slipper mina mjukisar från tvångvilans tid.
Ska ju ut snart, med barnvagn. Promenera. Massor! Och då kan (bör) jag ju inte hasa omkring i pyjamasliknande utrustning med oknäppt jacka i snön. Om inte annars så för att inte bli kall. Amningsbarnmorskan från i lördags gav mig bannor över mitt linnval. Man ska tydligen ha BH nu. Utan bygel, men med stöd och så klart något varmt däröver för att skydda mot mjölkstockning och andra hot. Hade tänkt att linne kanske räckte för min mjölkfyllda men ändå rätt blygsamma och fasta byst, men nej. BH gäller. Och det var viktigt! Så det får det bli alltså, en ny BH. Eller gärna flera. Har ju en sedan innan men med en ilsken bygel som gör ont och inte alls var att rekommendera.

Idag har anmälan-om-fastställt-faderskap-lapparna anlänt. Ännu en ny viktig grej att göra. Snart. Eftersom vi inte är gifta så måste alltså socialstyrelsen fastställa (hur de nu kan göra det för jag tror inte det handlar om några DNA prover?) att Marcus verkligen är pappan, för som ogift, endast förlovad, kan jag ju lättfotat ha vandrat över till grannen eller någon annan och blivit på smällen, något som såklart en äkta ringmärkning av vänsterhandens ringfinger effektivt hade skyddat emot. Bah.
Undrar som sagt hur de fastställer? Räcker det för oss att hänvisa till RMC som vet lika mycket om inte mer än vi om vilka som är guldklimpens föräldrar?
Ja, ja det blir spännande hur som. Ett möte måste vi tydligen ha med dom. Inom en vecka! Lite onödig stress mitt i allt, men det får ju inte vara enkelt något.

30 kommentarer:

Svala sa...

NI går in i ett rum , kvinnan hämtar ett par vittnen o frågar er Är marcus far till denna son, ni svara ja, o visar er legitimation, o skriver under ett par papper o sen får ni gå hem... Konstigt att de ändå kan lita på folk.. är nog många som luras, för det är ju som du säger att man "kan" ju lika gärna ha gått över till grannen eller om brevbäraren har haft lite många paket att leverera till en o samma kvinna hahah.. aja, de får gått tro på folk i detta läge, men jag kan tycka hela senariet är väldigt knepigt!! Lycka till med din guldklimp... Ha det bra.. kram svala

Anonym sa...

Tänkte på det där med bh. Om du ej är så sugen på "Riktig" amnings bh Så finns det en väldigt skön bh på Apoteket som är mer som ett linne utan knäppning. då kan du ha amningsinlägg av både papper (mot mjölk lekgage) och sånna i tyg ( så du ej får mjölkstockning) Båda dessa finns att köpa på Apoteket men även i baby affärer t.ex. Baby proffsen.
Den här bh är dessutom så skön att man kan sova med den.
Du och "imammasmage" Teresa synkar så bra er trötthet m.m. Alla känner nog igen det...
Min är 7 månader tyvärr är jag fortfarande trött...
Sov så fort du har chansen!
Med tre barn på 8år, 6år och 7 månader är det inte lätt men på något vis klarat man det!
stora kramar Tess W

mackan f sa...

Var rädd om boobisarna! :)
Tänker man ur ett barnperspektiv kan det ju vara ganska bra att både mamma och pappa tillsammans mött någon på socialen och varit överens över att de båda är föräldrar. Jag har själv varit där 2 ggr eftersom vi inte heller är gifta, bara förlovade.
Håller med om att det känns ganska mycket överkurs då man varit ihop så länge, men det vet ju inte samhället, och alla föräldrar är ju inte som vi.
Hoppas du får ut och pulsa med barnvagnen snart, kram till er alla tre!

Anonym sa...

Önskar jag kunde kommentera din mans blogg! Har aldrig förstått posei förän jag läst hans blogg. Är djupt tagen och även förbannad å Era vägnar så som kvällstidningen uppfört sig. Lysande drag att lägga ut Stureplan. All kärlek till Er och Er son! Glöm inte bort varandra!

SkåneAnna sa...

Hahahahah!
Minns det där "och nu hade sex ungefär vid den tidpunkt som barnet blivit till?"
TILLÅT MIG SMÅLE!!
men om vi varit gifta, hade de satt maken som fader även om jag knullat med halva grannskapet...
Undrar hur många barn till gifta par som har "fel" pappa??? Eftersom det förutsätts vara moderns man alltså....
Hmmm.....

Åsa Andersson sa...

Har också fått fylla i papper om faderskap... Vi har tack och lov inte behövt åka på möte, utan har "bara" fyllt i blanketten och fått den bevittnad. Illa nog. Ang kläder o amning; Jag köpte ett par "boob" tröjor och ett par linnen. De är himla smidiga om man har amningsbh under. Superkvalitet som tål att tvättas om o om o om igen... Jag lovar, den där sega tröttheten ger sej med tiden. Ta hand om er!

toraa sa...

Hej! När jag precis fått min son så sa min barnmorska till mig att jag inte skulle ha bh på mig. För om man ammar så kan bebisen få torsk lättare då. Så kör som du känner, han kanske inte får torsk ändå. Hoppas det går bra! Mvh toraa

Anonym sa...

Hej! Jag var jättesur när vi skulle fastställa faderskap på socialen. TYckte det var diskriminerande och gammalmodigt, Men fick sedan förklarat för mig att det är för barnets skull. Pappans påskrift handlar bara om att det ska finnas ett ekonomiskt skydd för barnet. Det är ju överlag annorlunda regler för gifta och sambor. kram ulrika

Jenny, Anders, Axel o kissarna sa...

Hej
Tror inte att jag lämnat kommentarer till dig tidigare men kände bara att jag ville tipsa dig om att det finns sportBH som är fodrat med fleece. Jag använde den utanpå min "vanliga" BH när jag ammade för att allt skulle hålla sig varmt. Upptäckte även lite senare att den var superskön på nätterna då jag läckte lite grann och denna sög upp det så att det slapp hamna i hela sängen. Annars är ullilägg outstanding för att hålla sig varm. Det är också otroligt snällt mot ömma bröstvårtor. Den försnämnda köpte jag på intersport och den sistnämnda på babyproffsen. Lycka till med ammningen och njut av er lilla hjälte

Helena sa...

Med vår äldsta dotter var det lite jox med att få faderskapet fastställt, man fick uppge födelsevikt som jämfördes med tabeller om det skulle stämma med "förmodat konceptionsdatum" så att jag inte skulle lura på sambon ett barn jag redan var gravid med eller så.
Man fick intyga på heder och samvete att man hade bott ihop under "konceptionstiden" och för dem som inte gjort det väntade en ännu utförligare utredning, hur säkra de än var på vem som var far.

Andra barnet var vi gifta, och då var det ju ingen som frågade om någonting alls. Kändes nästan lite väl lättvindigt ;-)

spaceylisie sa...

Äh men jisses! BVC kan... *muttrar surt* Nu har jag ammat i tre månader och det i linne - funkar perfekt! BVC säger ditt, BVC säger datt...men vad säger MAMMAN som tagit beslut att anse sig kompetent nog att skaffa barn? BVC må vara bra på många sätt, men av många jag pratat med är det mycket dumheter som kommer därifrån också. *anser starkt*

Ett tips vad gäller "amningsvänliga" tröjor är att INTE lägga hutlösa summor på amningskläder. Vanliga, stretchiga kläder/skjortor/klänningar funkar perfekt! Med ett linne under, såklart! ;)

Lena sa...

Känner så väl igen dessa papper om faderskap som måste fyllas i till Socialförvaltningen i kommunen (inte socialstyrelsen). Det kändes så dumt och inte så lite pinsamt. Nu verkade handläggaren tycka detsamma. Ja, inte att det var pinsamt men att det var fånigt.
Tydligen är det missbrukat annars skulle det knappast finnas kvar.
Hoppas att du får sova snart. Du behöver säkert 6-7 tim/dygn. Inte i sträck förstås. Allt för att inte du ska bli sjuk eller mjölken försvinna.
Ha det bra

Anonym sa...

Underbar amningsbh som sitter snyggt och som går att använda i efterhand också som sport-bh!
http://www.annacecilia.se/

Kram

Hannah sa...

Man får skriva under att det under den tidsperioden när barnet blev till (det har de räknat ut) så är det pappan bara som "varit där" ;-)

Anonym sa...

Har ni bestämt vad juvelen ska heta? Milo? Santino?

Bettansson sa...

Gift er!

linda sa...

följer din blogg dagligen och vill först önska ett stort grattis till er!!
ang detta med faderskap är de märkligt, iallafall här i skåne som vi bor. vi fick gå på lilla mötet med två tanter på kommunen. (jag var då i 7 månaden typ) dom frågade om T bodde hos mig när barnet blev till?jag svarde ja och dom kryssade i att han var barnets fader. mkt mkt tramsigt år 2006 att göra så men det är den bittra sanningen. hoppas det är mer seriöst hos er! kraaam från en skånetjej

Anonym sa...

Hjääälp, hur har du klarat dig UTAN bh????? Åh, det var ju det bästa som fanns, när man slutade amma och kunde få sova utan bh. Läcker inte dina bröst? Fattar ingenting, du är nog den första jag hört som inte haft bh på sig när man ammar;-) Här var det bh, tuttmjölksupptagare och ullvärmare på. Så skönt när man slapp dem. Ett linne, du är söt du:-)

Nina sa...

1 barn av 10 växer upp med "fel" pappa. Så det är nog ganska viktigt att pappan faktiskt tar på sig rollen att vara pappa. Även om det som sagt är många pappor som inte vet om att dom inte är pappa till "sina" barn.
Och det är väl egentligen inte särskilt fantastiskt. Men det viktigaste för barnet är ju trots allt att det har en pappa, som vill vara deras pappa.
Men om det skulle vara så att det hade införts bättre kontroll, så kanske mammorna hade varit försiktigare och framför allt ärligare .. så att det hade blivit rätt pappa till rätt barn. Men samtidigt finns då risken att det hade varit fler barn som hade fått växa upp under "trasiga"-förhållanden.

Linuxtjej sa...

När jag hade fött min dotter fick vi fylla i papper hos socialen. Där fick jag svara på när jag hade min senaste mens, så räknade hon datum fram tils dottern min föddes och kollade "konceptionsdatum". Sen fick jag och mitt ex skriva under och få våra underskrifter bevittnade av två tanter på soc. Det var för att jag skulle kunna få min mammapeng (jag var så pass ung att jag inte hade fått någon inkomst än).

När jag ammade min dotter köpte jag vaddinlägg på apoteket. Det är till för att hålla brösten varma så att man inte drabbas av mjölkstockning, som inte är så trevligt - man får feber och känner sig allmänt dåsig. I början fick man lägga dubbla inlägg eftersom jag läckte så mycket från brösten; men det jämnade ut sig efter ett tag.

Amningsbehå är väl att föredra, men jag använde aldrig någon, jag köpte en mjuk bh istället.

Linuxtjej sa...

Oj, tryckte visst lite för fort på knappen; i alla fall:

Så fort jag orkade; tog jag med min dotter ut på promenader - i vagnen. Vagnpromenader är det bästa för bebisar som vägrar sova... :)
Jag provade kläder, köpte lite småplock i affärer och det gick jättebra. Blev hon hungrig gick jag in på bibblans toa eller på ett café och ammade henne.

Det går säkert jättebra! Tycker du är helt super. Kramar.

Dinah sa...

Amningskläder kan nog vara bra men jag köpte knappt nåt sånt. Satsade på koftor och blusar som kunde knäppas upp i stället och som jag kan ha nu. När det fortfarande är vinter och kallt funkar det bra. Ammar man mera offentligt är det bara att knäppa upp blusen ovanifrån och koftan nedanifrån då får man en bra glugg för den lille...

Schäfer sa...

Haha, ja det mötet kändes helt onödigt... Man får bara skriva på en massa papper och svara på när bebis blev till ;-)

Rekommenderar boob´s amningskläder, de har även tröjor som är extra tjocka över bysten som värmer gott :-)
H&M´s ger jag inte mycket för... Förstår inte hur man ska kunna gå ut tutten tillräckligt i den lilla snåla öppning de har... Absolut inte en mamma som tagit fram de kläderna!!!
Boob är lite dyrare (såklart) men man kan om man vill hitta mycke bra second-hand på nätet har jag hört...

Kramiz

Maria sa...

Jag hade bara amningslinnen under de 4 månader jag ammade - H&M:s svara och vita - funkade toppen! Hade en amnings-bh också, men den användes nästan aldrig. Jag har B-kupa normalt, C-kupa under amningen. Så strunta i fåniga bvc-tantens råd!

mammamillis sa...

man skriver på ett papper med ett vittne i närheten. för oss var det väligt trevligt. vi var på familjenshus i staden vi bodde i då och fick fika och saft och sedan på det ett papper som min sambo skrev sitt namn på. inte så farligt alls. :)

Emilias mamma sa...

Med min erfarenhet av bröstbölder som krävt tömning genom operation rekommenderar jag alla att hålla tuttarna varma o gosiga och dessa är kanon =o)
http://www.apoteket.se/apoteket/jsp/polopoly.jsp?d=4301&ProductSKU=106826&prodinfotype=&showBuy=true&action=showProdInfo

Joanna sa...

Allt de vill är väl att Marcus blir juridiskt bunden till barnet, oavsett om han är "pappan" eller ej? Det finns ju mängder med barn ute i världen som har en juridisk pappa och en biologisk. Huvudsaken är att de är trygga.

babybloggaren sa...

Socialtanten i Norrköping:
- Hur länge har ni varit i hop?
Vi:
- I snart tre år.
- Jaaa å du blev gravid i mars, då verkar det stämma.
- Är ni säkra på att det är du som är pappan (till sambon).
- Ja.
- Å du ?(till mig)
- Ja.
- Bra, då kan ni skriva å de här fyrtio papprena.

Som sagt helt idiotiskt!

Anonym sa...

Jag har följt din blogg, sedan ni gjorde IVF-en, men detta är första gången jag kommentar. Jag har själv en IVF-bebis i magen som skall komma i maj. Jag har länge undrat över hur det går till vid faderskapsfastställandet. Precis som du skriver så är det ju enbart IVF-kliniken som vet vem som är fader. Och även moder för den delen också. Det mest riktiga vore ju att vi fick ett intyg från kliniken vem som är fader i och med att vi har blivit gravida utan att Pappan behöver ha "varit där" den månaden.

Anonym sa...

Du har fått massor av tipps men jag tror inte någon skrivit om bh de säljer på Apoteket...
Det är som en mjuk topp som är så skön att man även kan ha den på natten.
Själv använder jag bara bh när jag går ut den här gången.
Förra gången hade jag nog bh jämt utom när jag duschade...
Vi är olika och det kan alltså skilja från gång till gång.
Jag har faktiskt gått på stan (Gävle) utan bh denna gång. Trodde aldrig det skulle hända.
Storleken på senaste amnings bh var 80 H ...
Ingen vacker syn alltså efter tre barn som ammat men vem bryr sig?
Gör som du tycker funkar för dig.
Fast passa dig för mjölkstockning, det är därför jag har bh ute.
Och varma amningsinlägg.
Stora kramar Tess W