torsdag 26 februari 2009

tre veckor!

Idag är det 21 dagar sedan han kom till världen, vårat guld! Helt otroligt vad tiden går. Men det gör den ju när man har roligt och roligt är det, trots gråt, oro och en mamma i semikoma. Jag ska ändå inte klaga så mycket på tröttheten, betalade inatt faktiskt av en hel del på sömnskulden jag dragit på mig, då älskade sonen sov ljuvligt gott och bara villa äta var tredje timme. Underbart.

Idag var vi till sjukhuset på hörseltest.
Dumt nog.
Den enda vakna hjärncellen i mitt huvud samarbetade tydligen inte och därför kom vi aldrig på tanken att man kanske inte ska (kan) kolla hörseln på en förkyld liten minimänniska. Nu gick det som det gick. Inte alls. Inga utslag någonstans och ny tid om två veckor. Även om det inte är helt ovanligt med det resultatet om förskylning eller annat är i vägen kan man ju inte låta bli att oroa sig. Läkarens ord om att det inte är många som föds döva eller med hörselnedsättning lugnade föga, det enda man hörde var just döv och hörselnedsättning. Våran lilla kille. Men han sov gott hela trippen, märkte knappt av att vi var där och väl hemma igen fortsatte jag att sjunga falskt för honom och tyckte mig också se reaktioner på det. Inga stående ovationer, men en subtil och kärleksfull uppskattning i alla fall. Vill jag tro.

Nu ska jag kolla en snabbis på tröjor. Amnings och vanliga. Det närmar sig inköp.
Tack för alla tipsen!

Supertack också för era kommentarer som jag hoppas ni förstår är väldigt uppskattade! och inte alls icke önskvärda som ett missförstånd här nedan gjorde gällande.

Kram!

23 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till tre veckor Milo Santino önskar 12veckors Sander!

Safi sa...

Förstår din oro. För vår del var hörseltestet obligatoriskt innan hemgång från BB, vilket enligt mig är idiotiskt eftersom de flesta nyfödda fortfarande har kvar både fosterfett och fostervatten i öronen så tidigt efter födseln. Testet gav inget utslag på höger öra och remiss skickades till audiologen och vi fick snällt gå hem och invänta kallelse dit. Under tiden gjorde vi allt möjligt för att se om vi fick någon reaktion från Alexander, om han vände huvudet efter ljud och liknande och så byggde man upp en oro utan dess like om reaktionen uteblev. När vi väl kom till audiologen och testet var gjort kunde vi andas ut och gå hem i vetskap om att vår son inte var hörselskadad. Men tänk vilken oro man kunnat undvika om de istället kallat oss till BVC för att göra testet efter några månader när man säkert vet att öronen är fria från allt fett och vatten efter förlossningen.
Håller tummarna för att nästa test ni gör visar att allt är ok.
Kram Åsa

Charlotte sa...

Oj oj vad tiden går! Känns som det var igår jag läste att er lilla Milo Santino var född :) Min son fick inte "godkänt" på hörseltestet vid 8-månaderskontrollen på grund av att han var förkyld, så ni behöver säkert inte oroa er för det. Fast det är ju det man gör, jämt och ständigt! Hur som helst så är det så härligt att läsa att ni har det bra!! Kramar

Anonym sa...

Tre veckor redan! Härligt, snart får ni se hans första leende.

FörKylning Jonna, inte förSkylning:)

Kram

Anonym sa...

Min var också döv första gången=) Vanligt visst!! Sen gick det bra andra gången! Linda

Anonym sa...

Grattis på treveckorsdagen!
Försök att inte oroa er för mycket för hörseln (lättare sagt än gjort, jag vet...). Det är säkert bra nästa gång.
Kram
Ditte

Anna-K sa...

Hej! Det ordnar sig nog .Som förälder är man orolig för det mesta - mycket för att allt är nytt i den rollen. Det har jag också varit. Lycka till!

Anonym sa...

Om det var rodnat och svullet i hörselgången pga lillens förkylning så är ju trumhinnan förtjockad och det passerar inte in ljud lika bra. Det kan ju också vara en del vätska bakom trumhinnan av förkylningen i näsan som pressar ut mot örontrumpeten. Jag ser många "småisar" på mitt jobb som distriktssköterska och jag tror att hörseln kommer att vara finemang efter förkylningen! Kram på er alla tre hälsar Ingela

Ann-Katrin sa...

Där ser du, det är lätt att missförstå, från alla håll. Utgå från att de flesta vill det bästa och försök tolka positivt :-)
Lycka till!!!

ylwa sa...

Grattis på treveckorsdagen! :)

Sitter och funderar på hur det är med nersatt hörsel och skrik. Har för mig att barn som inte hör sig själva inte låter men jag vet inte om det är en skröna..

Anonym sa...

Hör till dem som också var "tvungen" att göra hörseltestet redan på BB på son nummer två. Efter 1,5 dygn. Ingen hit alls, men det är väl billigt så, gissar jag, att undersöka alla nyfödda på en gång med samma apparatur. Men det är ju supervanligt med fosterfett kvar i örongångarna så tätt inpå förlossningen! Fick bara lite utslag på ena örat och inget alls på det andra. Efter en, två, veckor var vi tillbaka och då var allt okej. Men som sagt, man oroar sig ju massor och att komma direkt hem från BB och veta att ungen "kanske inte hör" är ju knappast vad man kan önska sig mitt bland alla amnings- och postgraviditetshormoner. Tror, hoppas, att allt är okej för lille Milo Santino med! Kram och grattis från en som följer bloggen sedan länge!

Anonym sa...

Oj, vad fort det går. Hoppas att alt löser sig med öronen, men jag förstår att du oroar dig. Det är väl en mammas uppgift, dessutom.

Nu måste jag fråga en annan sak:
Jag vet att du inte tycker att man ska fokusera på vikten när man är gravid och det är väl sant. MEN... jag är gravid i v24, har foglossning och SD så jag är inte superrörlig. Och jag blir tjockare för varje timme som går, känns det som.
Men när jag kollar på dina bilder så ser du så smal och fin ut hela välgen, fastän du äter after eight-muffins och grejer.
Hur gjorde du?
Tips mottages tacksamt.

Ha en bra treveckors-dag med din Milo Santino.

Mvh Hanna

Anonym sa...

Du behöver nog inte oroa dig!
Vi fick göra om hörseltestet på min lilla tjej för hon hade antagligen fosterfett i öronen!
De sa att det var jätte vanligt att man får göra om testet pga av just fosterfett. Men det är klart man oroar sig! Jag tänkte direkt hörselapparat, döv m.m. Allt gick dock bra andra gången!
Lycka till med er lille son!/ Johanna

Malinka sa...

Precis som Safi skulle vi testa sonens hörsel på BB. Gick inte, för mycket fosterfett. Så då fick vi en kallelse två veckor senare, och då var han förkyld.

Nästa gång hade han blivit för gammal för att testas med just den metoden så bebis och pappa fick åka hem igen. (Man tycker de kunde ha räknat ut det där med "för gammal" utan att behöva se bebisen, men nej.)

Då blev det besök hos audiologen på andra sjukhuset. Men först ett inställt besök p.g.a. sjuk audiolog och sedan ett p.g.a. återigen förkyld bebis. Sjätte gången lyckades de. Han hörde förstås helt normalt.

åsa sa...

min kompis gjorde precis hörseltest på sin förkylda tjej och fick lite dåligt resultat med men det var inget att oroa sig enligt läkaren, dom ska tillbaka om 2 månader.
Så ta det lugnt ni och försök strunta i det!

Sofie sa...

Hej! Jag har inte kommenterat här innan - grattis till lille killen :) Jag är snart färdig audionom, vilket betyder att det är jag som kommer att undersöka hörsel på små bebisar. Även om jag förstår din/er oro vill jag bara säga, precis som läkaren, att det inte alls är ovanligt att inte få utslag, speciellt inte om bebisen i fråga är förkyld. Det finns massor av orsaker som kan göra att det inte blir utslag, exempelvis kan det vara fosterfett kvar i hörselgångarna, vilket också är väldigt normalt och något som trillar ut så småningom. Det betyder inte att han inte hör, utan bara att det sitter i vägen när mätningen skall göras :)

Susanne sa...

min lille var det också lite knivigt att få utslag på den där maskinen på. Sen fick han inget utslag på ena örat när de testade honom på BVC med sånna där klockor när han var äldre. Men nu efter många konstiga hörseltester har han fått rör i öronen(han är nu 1 år och sex månader). Tror det är vanligare med vätska bakom öronen och att man får sätta rör än att de är döva eller har hörselnedsättning men jag vet inte... Men jag tror inte du behöver oroa dig, är han förkyld så är det ju inte så konstigt..=)

Anonym sa...

är nog ingen fara. ni kan ju när lillen ligger på rygg ta något som låter, typ en skallra el. något och se hur han reagerar vid det ljudet. det brukar synas i lilla ansiktet när han reagerar. det är nog hur som helst ingen fara. trevlig helg. /anna

Camilla sa...

Att göra hörseltester på så små bebisar kan skapa onödig oro hos föräldrarna när den första tiden tillsammans med barnet är mer viktigare. Hörselnedsättningar eller dövhet upptäcks ändå till slut om det skulle vara så, så jag är av den åsikten att man inte borde göra hörseltester så jättetidigt. Men det är så sjukvården ser ut idag.

Jag själv är döv sedan födelsen. Mina föräldrar började misstänka dövhet först när jag var 6 mån gammal, och det konstaterades av läkare när jag var drygt ett år. Idag är jag 22 och lever som alla andra. Fast utan ljud. :)

S. sa...

Hej!
Hittade hit via Veronica Axelssons blogg. Ville bara önska ett stooort grattis till lilla sonen!! Härligt!!
Vänliga hälsningar Sofia :)

Anonym sa...

Tack!
För att du alltid påminnde om hur viktigt det är att göra urin odlingar.
Gabriella som nu äter pencelin långt innan något kunnat hända.

Anonym sa...

Hej och grattis! Vad mysigt ni verkar ha det...Fundera inte för mycket över hörseltestet, och även om erat barn mot all förmodan har nedsatt hörsel tror jag att ni skulle lära er teckenspråk på nolltid. Det är dessutom ett mycket poetiskt språk så det skulle passa er båda..Nu lät det lite pessimistiskt, klart att lillkillen bara har snuva! Fortsätt vara bra päron som ni är nu, kram!

Anonym sa...

Åh är han redan 3 veckor,tänk vad tiden går fort.
Jag tror inte att du behöver vara orolig för det beror säkert på förkylningen.
Fortsätt att njuta av den underbara bebistiden.
Kram Eva