söndag 1 februari 2009

söndagsfrågor

Maja:
hej finnjonna. jag undrar vad du ska frossa i för gott efter förlossningen?
-Blev faktiskt idag riktigt rejält sugen på sushi. De där bitarna med lax på. Har bara vågat veg under graviditeten. Ska riktigt snart köpa mig en tolva lax att frossa i!

Anonym:
Har du någon gång under din graviditet haft hjälp av insomningstabletter eller sömntabletter. Sover själv dåligt och är i v29.
-Tar numera sen en tid en lergigan varje kväll. Ofarliga för bebis och hjälper att somna, eller åtminstone lugnar lite innan läggdags. Annars vet jag att propavan som mer är riktiga sömntabletter också kan tas. Men personligen gillar jag inte dom alls.
Finns också andra bra (bättre) metoder, CD-böcker, avslappningsskivor, rutiner etc. Men sova måste man så prata med din läkare om inget "naturligt" hjälper.

Vit magnolia:
Känns det inte lite konstigt när ni spenderat så lång tid på vänta och hoppas, och snart byts det till att ni har en bebis?

-Väldigt konstigt. Kan inte riktigt ta in det än så jag kommer nog vara i chock första tiden om nu allt går bra. Vilket det SKA göra.

Mila:
Jag skulle vilja fråga en sak - du skrev mycket om doftljus för ett tag sen, jag undrar om du har något tips på var man köpa doftljus, på ica maxi här i linköping är utbudet rätt så tråkigt.

-Doftljus är super! Köper från Lagerhaus. Gärna värmevarianten. Jasmin och lavendel är mina favvos just nu

Ulrika:
Du inser väl att ungefär 1 miljon människor världen över inte kommer kunna andas ut ordentligt tills vi hör ifrån dig ;-)? Ni måste lova att uppdatera så fort ni bara orkar.

-1 miljon vet jag inte :-) Men ni som läser, hur många eller få, är väldigt viktiga och jag håller på att klura ut ett sätt att komma åt bloggen så fort som möjligt med goda nyheterna på torsdag.

Anonym:
Vad gör jag om jag känner att jag vill skicka en liten present till Mini när H*n kommit??? Har Mini ngn adress??

-Mini bor just nu på Mammasmage 1, i Bästastistan. Sen kommer h*n ha samma adress som vi. En adress som är lätt att klura ut med hjälp av nätet...
Tack för tanken!

Gävlebo:
haha, nämen! DEN lisa? och aleksi? känner du dem? vad roligt och.. jätteotippat! :D

-Ja, jag känner dom! Han är min minsta lillebror. Känner du också dom? :-D

Johanna: (appropå babybox som glömdes att hämtas ut)
Undrar om man får komma och hämta den efter fem månader?

-Det skulle jag tro. Dock kanske det inte är så mycket att ha sen... några nybörjarblöjor, en napp, ett par tvättservetter och så blöjhinken då. Men samtidigt så vill man ju ha den om man varit inställd på det, så åk dit och fråga. Eller ring.

Mette:
En "dum" fråga. Varför har du så ont? Är det som värkar eller?

-Ja, har massor av förvärkar sedan en tid som gör ont. Sen är min kropp rätt söndervärkt av stillasittande/liggande under så lång tid att nästan allt annat från andning till minsta rörelse gör ont. För att inte tala om foglossning, cerklageslitage etc... gnäll gnäll... :-)

Therese:
Vilken underbar mage och vilken snygg tröja *avis*. Får man fråga var du hittat den? (se bild)

-HM. På nätet.

Maggan:
är du född i Finland ,behärskar du finska språket ,om du är uppvuxen i Sverige,hur svårt är det att hålla finskan kvar?
-Jag är född i Sverige. Mitt modersmål, första språket, är dock finska. Gick i finsk klass de första 6 åren vilket hjälpte mycket. Pratar fortfarande bara finska med familjen. Men visst, ibland kan det kännas knaggligt att samtala med släkten om "svårare" saker.

Vilket IKEA åker du till?
-Linköping.

Linda:
...och jag undrar om Mini blir tvåspråkig??

-Ja, gärna trespråkig :-). Språk är bra, en gåva, och kan jag ge mitt barn den gåvan är jag lycklig. Och h*n med.
Att jag varit tvåspråkig har bara varit positivt på alla sätt. Tror att om man som liten lär sig (något som ofta sker automatiskt) fler språk, utvecklar man samtidigt ett "språköra" som gör det lättare för framtida inlärning av allt möjligt.

AnnicaP:
Vad händer om du fortfarande är sjuk på torsdag? Kan de snitta ändå?

-Förkylning är inget hinder för snitt. Min oro är hostan efteråt. Så jag häller i mig varmt nu.

Anna:
kan du inte berätta lite mer detaljerat om planeringen för torsdagen. När åker ni dit osv. Kan du blogga därifrån? Ja, jag förstår att du inte kan det under själva snittet, men...kanske efteråt, instruera pappa Marcus... Ni måste lägga in bilder på underverket, vi kan inte vänta tills ni kommer hem! Har ni kollat så att Marcus får sova över?

-Pappan (Marcus) ska få sova över i mån av plats och jag hoppas på två nätter minst. Vi blir uppringda på onsdagen om tid, men antagligen på förmiddagen.
Får se hur jag kan göra med bloggandet dagarna efter. Har ju förhoppningsvis fullt upp med annat, men skriver gärna en rad eller två däremellan om det går. Har sneglat på minidatorer och har ju ett mobilt, ännu oanvänt, bredband här som väntar på att användas...

Sarah:
...o nu när jag ändå passar på att kommentera kan jag fråga dig hur gammal ( ung? ) du är?
-32 år gammal och ung är jag.


Har ni fler frågor i dagarna, ska jag försöka svara på dessa redan på onsdag denna kommande vecka.
Snart sovdags.
Imorgon är det bara tre små dagar kvar...
Helt otroligt.

Kram och god natt.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jonna och Marcus skall snart bli tre,
Sen får vi bloggare vänta och se.
Ta hand om Er bebis i lugn och ro,
vi andra härute, vi klarar oss nog.....

GANSKA LAGOM sa...

Alltid roligt att läsa frågor o svar. Ett tips inför den underbara torsdagen är att du kan blogga direkt från mobilen, om du har internet i den vill säga. Blogger har sidor som du kan läsa hur du går till väga. Testa lite först bara så att det funkar! =) lycka till nu med ALLT!!! Hoppas hostan ger sig. kram

Anonym sa...

I mitt kvarter ligger en butik med underbara barnkläder. Ekologiska...underbara!!! Finns på nätet!
http://www.duns.nu/

Hejaheja Jonna!!!! (hoppas du mår lite bättre idag!)
Linda

Tudorienne sa...

Nu är det så spännande så det är inte klokt. Måndag morgon och torsdag eftermiddag brukar sitta ihop tycker jag. Ha bra sista dagar på graviditeten och lycka till med snittet. Det är så häftigt att det är dags snart! Kram.

Cirkus Borgström sa...

Har följt dig lite och vill bara säga att det är helt underbart att det snart är dags!! Jag är så glad för er skull. :-)

Har själv två små troll (efter flera års kamp) och är alldeles nöjd så. Nu ska jag donera ägg, så hjälp mig hålla tummen för att de två par som ska ta emot donationen om ca 5-6 veckor att de får små egna minI!

Hans-Barbro är vi! sa...

Jag kan inte låta bli att varna för värmeljus som inte är gjorda av riktigt stearin...!
Det bildas alldeles för varma rökgaser ovanför ljusen - särskilt om man har dem i en lite djupare glasstake.
Det är farligt att låta dem stå och brinna obevakat ELLER att blåsa ut dem, eftersom man då ger näring åt rökgaserna.
Min syster lyckades i sista stund rädda soffbordet efter att det hade flammat upp en ordentlig låga (förra helgen).
Räddningen för oss som älskar värmeljus finns på nära håll i de flesta fall; Rusta säljer värmeljus av riktig stearin jättebilligt!
Supertantiga men VIKTIGA hälsningar!

//Kerstin

anna sa...

Haha :-) så klart att du ska ha en MINIdator! Klockrent! Önskar er lycka till inför torsdag, vilken fantastisk resa ni gjort. Ni måste känna er stolta över vad ni klarat er igenom - framförallt du?

Anonym sa...

Angående doftljus så säljer Plantagen i Linköping Yankee-candles som är doftljus, de har inte alla dofter men en hel del .
Teljus=värmesjus i 12-pack tar de 89kr för, dyra men mycket bra. Rekommenderas :)
På denna hemsida kan man beställa av alla dofter http://www.yankeecandle.se/


L i Linkan

Anonym sa...

Kolla in denna smörgåstårtan...på italienska!!!

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15820

mumsfilibabba!!!Linda

Finnpajsaren sa...

Ett tips, blogga med mobilen! Jag vet inte vad du har för lur men Ericsson har en inbyggd blogger-funkton. Jag bloggar ofta med mobilen, den har jag ju alltid med mig. :-) Lycka till på torsdag!

Anonym sa...

Finaste Jonna!
Lägg allt bloggande på hyllan under BB-tiden....
det är ERAN gosigaste tid, med er NYA människa. MEd tanke på omständigheterna i bagaget kommer det bli omtumlande, vilket det är för varje par som föder barn- utan bagage.
Ta vara på tiden, minutrarna, timmarna och dagarna.....släpp oss här ute som Mormor sa.
Låt inte blogginfo/nyheterna bli en inre stress...

Du vet, timmarna flyger iväg av att sitta/ligga med sin Mini på bröstet och bara beskåda, känna, lukta på, stryka på- man ser sig aldrig mätt över dessa enorma mirakel som kommer ur oss av kärlek.

Hosta efter snitt löser sig. Ha en kudde inom räckhåll som du trycker mot magen/såret så löser det sig.

Njut av dessa dagar som är kvar också- av dig själv, din mage och din Marcus.....det är också en speciell tid av förväntan och småförtjust oro.

Kram
Lina i Malml

Anonym sa...

Tack för svaret på min fråga om sömn, jag har haft propavan tidigare, men dom har aldrig hjälpt mig. Så dessa Lergigian, somnar du på dessa, eller hur fungerar dom.

Lycka till på torsdag, förstår att du längtar, du har visat vad riktigt styrka är.

Anonym sa...

Lycka till på torsdag. Det är en fantastisk upplevelse detta med snitt, konstlat fantastiskt tyckte jag som haft alla sorters förlossningar, långa, korta, dubbla och snitt. En sak jag tyckte dem skulle tipsat mig om var att vara "snäll" med magen det sista dygnet. Efter bedövningen då tarmarna skulle vakna hade jag dödsplågor i magknip. HAHAHAHA det hade kunna undvikats och jag hade fått en mycket bättre återhämtning, nu blev jag vaken hela första natten då jag borde ha sovit. Vi fungerar ju alla olika men jag tänker på vad du skrivit lite om din mage.
Må så gott nu ni alla tre och ta det lugnt, lyssna på snart mormor.

Anonym sa...

Ja, eller mnja, kanske jag ska säga. Vi har snarare gemensamma vänner och har väl stött ihop på någon fest här och där. Så bekanta, kanske man kan kalla det :) Blev så förvånad bara, tänk vad världen är liten ibland! Fortsätter hålla tummarna för er Mini såsom jag gjort under hela resan :)Kram!

Anonym sa...

Jonna! Håller med "snart Mormor" här ovan: strunta gärna i att blogga på torsdag - den dagen är bara er alldeles egna, fantastiska dag! Kram kram och lycka till

Anonym sa...

Hej

Jag undrar hur det känns att åka rullstol? Alltså inte fysiskt, som i skakigt och så utan mentalt.

stort lycka till! S