fredag 6 augusti 2010

fakta vecka 38

Kroppen:
Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

(från familjeliv)

Jomen faktiskt. Det känns så. Som att bebis kilat sig fast. Inte för att jag ännu har lättare för att äta (är väl allmänt lite för liten, för att det ska kunna frigöras något utrymme upptill hur lågt bebis än åker), men det är liksom ännu trängre nertill med tanke på blåsa och stackars tarmar som ju inte mått bra på bra mycket länge.
Och de där förvärkarna. Jo jag tackar jag.
Amen.
Kom precis på att såhär länge har jag aldrig varit gravid. 37+5 idag. Milo kom ju "igår" med snitt. Helt ofattbart. Om man har mina graviditeter och ständigt lever under hot om missfall och förtidsbörd så är det inte bara smått fantastiskt, nej det är sjukt galet häftigt att vara i 38:e veckan. Snart har vi gjort 38 fulla och helt suveräna veckor! På söndag är det kalas och ska jag fira på lämpligt sätt. Och sen är det bara 2 dagar kvar till riktiga festen. Den som det bjuds ett snitt på.
Iiiiihhh...

15 kommentarer:

Gråa musen sa...

Oj vad spännande det måste vara. Minns hur det var. :-) Har burit fem barn. En vaginal förlossning och fyra snitt. Första förlossningen gick helt komplikationsfritt. Nio kilo upp och inga förvärkar han kom ut efter fyra timmars värkarbete. Jag hade banne mig kunnat jobba en halv timme efter förlossningen. Nr två fick jag hjärnblödning när jag bar. Nr fyra var sjuk och mycket prematur. Nr 5 fick jag havandeskapsförgiftning med. Så en del av mina graviditeter har varit lite för spännande men alla slutat väl. Åh... idag är den minste sex år. Jag saknar spädbarnstiden så. Mina babysar var så "smidiga" Bara sov och åt. Vet inte vad vaknätter är. Så vi är bortskämda med det. Nu curlar man ihjäl sig dum som man är. Men, men de är fortfarande helt ljuvliga. Och smyger jag så kan jag fortfarande snusa sexåringen i nacken :-) Annars är de för stora och tycker mest att mamma är pinsam som vill kramas. Så passa på att njut av småbarnstiden även om den är intensiv. Den går väldigt fort över. Kram

Anonym sa...

Hej jag länkar till alla som röstar på min sko i Nellys Designa sko tävling.
Börjar närma mig finalplats och vinner jag pris delar jag på vinsten

http://blogg.veckorevyn.com/pinsamt/2010/08/01/lankar/

kram Bitte

Anonym sa...

Helt otroligt att det är dax om 4 dagar!

Kan du inte be Marcus lägga in ett inlägg så vi vet att allt har gått bra?

Vi går ju i väntans tider vi med när du väntar!

Lycka till!
Stora kramar Tess W

Helena sa...

Jag minns ett "knäppljud" från magen som jag senare har förstått kom sig av att barnen skruvat sig längre ner i bäckenet. Vecka 38 är coolt, mitt rekord ligger på knappa 36 veckor och det tyckte jag var helt fantastiskt redan det. Och nu blir det inga fler och jag känner mig för första gången fullt tillfreds med att det inte blir fler, huvudet är äntligen överens med kroppen i den frågan! :)

Anonym sa...

Tänk vilken lycka att du fått vara gravid så här länge den här gången! Även att du haft en del bekymmer, så har du fått ynnesten att kunna vara något så när uppegående i princip hela graviditeten, kunnat vara med Marcus på en del av hans uppdrag, varit på Skansen etc. Det är ju en enorm skillnad mot när ni väntade Milo! Detta är hur häftigt som helst! Ha nu ett bra kalas på söndag, och sen kommer ju den riktiga snittfesten på tisdag! WOW!!
Jättemånga kramar till er från Maggan1

Louise sa...

Jag läste precis Marcus fina kärleksförklaring till Dig i Expressen och det var så fint skrivit av honom <3

raira sa...

wow jag har inte läst här ett tag och så får jag se i tidnigen att du ska få en till liten vilde vad kul för er , hoppas allt går bra .

sachikoblog.com sa...

Börjar känna mig smått hysterisk av att läsa din blogg. Du skriver så målande att man nästan kan känna hur du har det och hur tisdagen närmar sig med stormsteg. Förväntan och glädjen blandas med små-panik.
Jag håller alla tummar för att det blir en snabb och smidig procedur och att läkaren säger "Tjipp tjopp, nu var det klart och ni kan åka hem allihop och lära känna er nya dotter/lillasyster! Grattis!".

Anonym sa...

Hej Jonna! Önskar er verkligen lycka till på tisdag, samma dag för många år sedan fick jag en dotter också med snitt, men det spelar ingen roll med eller utan snitt,de är lika goa ändå ;-) Ta vara på dej och de dina. Kram från en gammal mamma o. mormor

Anonym sa...

Skäm bort dig själv lite med en sminkning efter så många månader som gravid?

Mist Ingelsta i norrköping har en tävling just nu där de lottar ut sminkningar och grejer...ett litet tips! ;)

Anonym sa...

Jag är så trött på att höra Maggans1:s råd.ALLT Birro och Jonna gör och tycker är bra. Vem är du egentligen ?

yvonne sa...

Hej Jonna!
önskar dig/er verkligen lycka till på tisdag!
många kramar till er
Yvonne

Christina sa...

Vilken underbar kärlekshyllning jag precis läst.
Vilken man du har.
Allt han skriver om dig är ju sant eller hur?
Ta lite en minut i taget så brukar det ordna sig.
Tänker på dig och din fina lilla familj.
kram Christina

Milla sa...

Hej Jonna!! Åhh, vad härligt att det äntligen är dax att få träffa underverket!!! GRATTIS!! Ska tänka på dig på Tisdag!! Det kommer att gå fin fint!!

Ha gjort tre vaginala förlossningar och man är lika spänd för varje gång!! Men det är så härligt att få det lilla knyttet varje gång, en underbar känsla som knappt går att beskriva!!

Kram till dig och dina från Milla med familj!

Anonym sa...

Hmm...här har det nog hänt något, ingen uppdatering? ;)
Kanske bebis tittat ut?/Carina