fredag 6 augusti 2010

funderingar på första våningen

Sitter och småhoppas på en fika efter lunch med Jess. Har ju några glasställen inte för långt ifrån mig och glass vill jag just nu ha.
Marcus är till affären med Milo. Jag vinkade från balkongen som jag brukar när någon rullar iväg med min älskling. Han såg så glad ut, som alltid. Det bästa efter att få gå fritt är ju att sitta och titta på världen när den sveper förbi. Längtar så tills jag kan gå själv med både Milo och Plutt. Hoppas bara hon är den vagngillande typen. Det var ju inte killen de första många månaderna och det är väl kanske det han tar igen nu.
Jag sitter förutom att sukta efter glass och planerar lite. Ska packa BB-väska i helgen. Dags nu. Måste köpa ett par grejer först bara och det är väl där planeringen kommer in. Behöver ansiktskräm och skulle även behöva vårda fötterna lite innan. Når ju inte ner och misstänker att det inte blir jättemycket smidigare direkt efter. Visserligen ska jag ju inte packa ner fötterna i väskan, men de hänger onekligen med så därav den funderingen. Och både kräm och vård av fötter kostar så vad prioritera.
Appropå köp och pengar.
Igår blev det ingen tavla, mest ingenting faktiskt och för anonym som tycker jag ska spara pengarna till tandläkaren istället för att slösa på tavla:
Jo visst hade jag gärna gjort det, men nu är det pengar på ett presentkort det handlar om och de kan jag inte använda till framtida tandkostnader. Tyvärr.
Jag får ibland skäll för hur vår ekonomi ser ut. Vissa riktigt ilskna (varför så arga?) kommentarer publicerar jag inte medan andra slinker igenom. Det är trist med skäll, men men. Det ser ut som det gör i alla fall och jag kan tyvärr inte ändra på något bara sådär, vilket verkar vara en vanlig uppfattning -jag är liksom helt korkad som inte har pengar till det eller det för att min kille syns i TV.
Jag känner ingen skyldighet att redogöra för vår uppdelning och ska därför inte göra det mer än att säga att det är en uppdelning som kanske inte med vissa facit i hand är den idealiska just nu för någon. (Tycker jag. Men jag har inte alltid rätt även om jag tycker det, he he.) Och när det kommer till tusentals extra kronor som ska pungas ut får jag lätt panik eftersom jag inte har sådana pengar. Som många andra med mig. Det löser sig såklart, det gör det, men det blir inte roligt eller lätt, eftersom min ekonomi inte kommer få någon skjuss uppåt när sjukpeng blir föräldrapeng och tanken på att spara dagar dyker upp.
Ja, det där blev kanske en redogörelse i alla fall. Inte meningen, men låt stå.

Nu ska jag fortsätta längta glass och fundera fot kontra fejja, eller går det att få både topp och tå fixat på något bra sätt?
Hmmm...

Fyra dagar kvar.
Smaka på det.
4.
Gott.

10 kommentarer:

Christina sa...

Jonna: Mitt motto är: Gör som du själv vill och skit i hur andra tycker och det är ett bra motto.
Precis så ska du göra.

Pengar, usch ja det är inget roligt.
Precis när man känner att allt flyter på händer alltid något.
Hedrar dessa miljardärer som skänkt halva sin förmögenheter. Fler såna skulle behövas.
Sen är det väl så att INGEN absolut ingen kan ta med dem när de dör.
Pengar är till för att användas. Tyvärr finns de ju inte där ibland.

Milo är så underbar och man vill bara pussa på han.
Vilken härlig ålder han har och går in i.

4 dagar! Tänk så spännande och så nyfiken man är på prinsessan.
Tänker på dig och var rädd om dig.
Kram Christina

Anna sa...

Skäll är inte bra. Men det känns ibland som att du är alldeles för snäll och alldeles för mycket "jag klarar mig själv" ..eller nått! För såklart borde det vara självklart att ni hjälps åt och har någon sorts gemensam ekonomi. För det vore ju konstigt om det inte gör ont i själen hos Marcus när han ser dig vara pengalös och utgifterna välter sig över dig. Skulle jag vara han så hade jag näst intill krävt gemensam ekonomi. Iallafall gemensam utgiftsekonomi ..och även en buffert till oförutsagda utgifter. Sedan är det såklart skönt att ha lite egna pengar att göra vad man vill med. Och dessa bör ju såklart vara ungefär lika mycket till båda två. Ni har ju valt att vara en familj. Att dela livet tillsammans. Och pengar är ju en sådan där tråkig nödvändighet som man behöver för att klara sig. Knappast någon i familjen är väl glad av att ha mer av den varan än någon annan i familjen?

Men om ni är överens om att det är så som ni har det nu som är det bästa, så får ni ju såklart tycka det. Men om ni inte är överens så är det inte konstigt alls. Och säkerligen något som är bra att förändra. :)

Kram på er alla fyra. :)

Helene sa...

Det är så spännande att det är så kort tid kvar nu! - Är det fotvård du funderar på, så är det väl rätt så dyrt, men en ansiktskräm är ju inte så dyr, så om du inte har pengar till fotvård, köp dig en fin ansiktskräm i stället :-). Tänker på dig och Plutt och resten av familjen. Skit i folk som skriver arga saker - de har inget liv men det har du! Kram!

Anonym sa...

Hoppas du fick din glasslängtan tillfredsställd, det är aldrig fel med glass!
Snart kan du också tillfredsställa din längtan till att gå ut på promenad med båda dina barn i vagnen, tänk nu är det snart dagen S för snitt! 4 dagar! Helt fantastiskt. Nu är snart fredagen slut, sedan är det lördag, söndag, måndag, snittdag!
Å så det här med folk som lägger sig i med pengar och ekonomi, jag blir bara så trött. Skit i dom Jonna. Vad är det som säger att man tjänar bra med pengar bara för att man syns i TV? Om det är så enkelt ska nog jag söka mig till TV jag också. Men jag tror inte det är så enkelt, man måste ha något att komma med i TV också, man måste kunna prestera något och det kan Marcus, men inte jag och förmodligen inte den eller de som tror att det bara gäller att synas för att tjäna en massa pengar. Men som sagt – lämna det därhän. Ni reder säkert ut det där alldeles själva utan inblandning av utomstående. Och extra tusenlappar snyter man inte ur näsan hur som helst, vare sig man är med i TV eller inte.
Hur blev det med fixande av fötter och ansikte? Blev det båda, eller? Och vad kul att packa BB-väskan med innehåll både för dig och för lilltjejen!
Kramar från Maggan1

Anonym sa...

jag tycker att Marcus kan bjuda dig på en fotvårdsbehandling OCH tandläkaren. det är du värd!

Anna sa...

Du kan inte ana vad skönt att höra att dom kan gå från att hata vagnen till att gilla den! Minns du när det hände? Min son är sex månader och hatar verkligen att åka vagn om han inte sover (och det gör han aldrig mer än 30 minuter åt gången). Jag önskar att han också ändrar sig och det snart, jag är så trött på att gå omkring med en gallskrikande bebis i vagnen jämt. Jag undrar vad grannarna tror...

Stort lycka till med snittet, nu är det nära!! :-)

Anonym sa...

Du borde faktiskt gå in och läsa några jämställdhetstrådar på familjeliv... Där finns många duktiga debattörer som inte lever på 1800-talet. Lever man ihop så delar man inkomster och kostnader på två. Vad är spärren, för er?

Jag har varit arg, men jag försöker att inte vara det nu.

Anonym sa...

Jag tänker inte uttala mig om just eran ekonomi jag vet inte om hur eran deal ser ut. Därimot är min åsikt om delad ekonomi i en familj med gemensamma barn något jag anser vara fel. Ta tex om mamman är sjukskriven under graviditeten och förståss förlorar massa pengar på det, medans mannen drar in samma summa som tidigare och sen så ska man ändå dela på räkningarna. Det blir ju helt fel, barnet är ju bådas och ska mamman då som bär fram barnet ensam stå för omkostnaderna runt omkring,ja då blir det ju grymt orättvist. Jag har 1 vännina som hade det så, hon fick "låna" pengar av sin man varje månad av det som fattades av hennes del av räkningarna medans hon var mammaledig med DERAS barn.Sen när hon började arbeta fick hon betala tillbaka pengarna hon var "skyldig" för att hon var hemma och fick mindre pengar eftersom hon även skulle snåla med dagarna för att barnen skulle kunna börja på dagis först vid 2 års ålder. Förstås var det hon som tog hela föräldraledigheten. Nää gemensama barn gemensam ekonomi det är min åsikt.Jag brukar se det som så får min man mer pengar än mig så är det för att jag är den som gör det möjlig för honom att arbeta ihop dessa pengar.Skulle gubben min knotat när jag var hemma med våra skulle jag skickat honom en faktura för
1) barnskötare lön på heltid
2) kock lön
3)lokalvårdar lön
Då är det nog så att det skulle ha sluta med att gubben min var skyldig mig pengar
:) Men som sagt detta är min åsikt och alla andra människor har rätt till sina.

Anonym sa...

Ja det där med pengar är känsligt här i Sverige och jag tror nog ni är vuxna nog att tänka själva. Men som hobbyfeminist kan man ju inte undgå att notera att din sambos karriär tagit skjuts mer än någonsin det året ni fick Milo. (Han är skitbra så inget om det.) Och i den branschen gäller det ju att hänga på annars är man lätt glömd, förstår det. Men för M har det ju gått bra för att du tagit hela lasset. Skulle du kräva att han var föräldraledig halva tiden eller inte va borta så mycket som hans jobb nu har krävt (vilket du med all rätt skulle kunna gjort) så hade det ju inte gått. Vet att du uppskattar att få vara hemma med dina barn men det gör ju inte saken bättre för din ekonomi, medan han bara tjänar mer och mer. Dvs. det är till stor del din förtjänst att han får in de kulor han får in, det är bara det jag hoppas att du (och han) förstår./Karro

gunsan sa...

Hej. Första gången jag läser din blogg,ska bli fler.Har däremot följt Marcus från start,mer självklart då han synts och hörts frekvent.
Med detta önskar jag mycket lycka till på tisdag,varma tankar och hälsningar till dig med familj.
Sköt om dig själv och ta hand om varandra.
Hej.