måndag 30 augusti 2010

för förskola

Att det här med förskola eller förskola när mamman inte jobbar utan "bara" är hemma med ett litet syskon var så infekterat, det visste jag inte.
Kalla mig korkad men jag blir fortfarande förvånad av vissa medmammors behov av att informera om hur fel man gör när man gör si eller att ingen minsann har tvingat en att skaffa barn etc.
Det är såklart fritt att tycka vad man vill och agera själv därefter, men komma och tycka ner om någon annans val och beslut till denne för att då på något sätt framhäva sin egen förträfflighet är bara ledsamt.
Att en förskolelärare här i kommentarerna tidigare uttryckteatt hon riktigt avskyr de senaste åren då man (liksom vi ska göra) börjat lämna in ettåringar på dagis när mamman är hemma låter mer som att hon borde överväga annat arbete än att hon tänker på barnens bästa. Jag i alla fall hoppas förskolelärarna på Milos dagis inte avskyr situationen eller oss föräldrar som tror och tycker att våra barn kommer fortsätta må kanon mycket tack vare de 15 timmarna av lek och pedagogik de får där tillsammans med andra barn i samma ålder, fastän en av oss är en föräldraledig latmask och "bara" hemma med en nyfödd.
För vår familj kommer det blir perfekt med några timmar i veckan på förskolan för Milo. Han kommer ha roligt, får leka och blir aktiverad medan jag mest kommer amma, byta bajsblöjor och kanske sno mig en halvtimmes tupplur här och var för att vara pigg sen när älsklingen väl kommer hem igen och Marcus som arbetar mycket hemifrån kommer kunna göra det disciplinerat under den tiden, vilket annars kan vara svårt när en 1,5 åring vill ha uppmärksamhet och vet att pappa är bakom den där stängda dörren. Så vi är väldigt överrens om att detta kommer vara väldigt bra för oss alla och hoppas det kommer bli just det också. Annars får vi backa och göra annat. Men jag skulle inte få för mig att varken innan eller efter gå in och börja skälla på någon med andra tankar i ämnet. Fast hej, det är jag det.

60 kommentarer:

AnnaUlrika sa...

Rätt rutet!

Förskollärare K sa...

Jag har ett halvår kvar tills min förskollärarexamen och jag håller verkligen INTE med om att barn ska hållas hemma för att barnet har fått ett syskon. De 15 timmarna som barnet har rätt till förskola gynnar barnet och familjen på alla sätt som jag ser det. För barnets del är det utvecklande, stimulerande och lärorikt att få tillbringa tid i barngrupp. Att få vara på förskolan kan ge barnet en andningspaus från livet hemma och samtidigt ge föräldern hemma chans att fokusera på syskonet. Det är konstigt att förskollärare idag är stolta över sin verksamhet men inte vill att barn ska ta del av den. Det är ju självklart att Milo ska vara på förskolan!

Anonym sa...

Vår dotter går på ett föräldrakooperativ och där har vi ingen 15-timmarsgräns utan man kan gå precis som vanligt även när ett syskon är hemma. Jag tycker att det är fantastiskt främst för min dotter. Vi hade henne hemma de första 10 pappadagarna men i efterhand ångrade jag mig nästan med det också för det blev lite chockartat för henne att allt var så himlans annorlunda när hennes syster kom, tror faktiskt hon mått bättre av att få fortsätta med sina rutiner även då. Vår förskola är fantastisk, den ligger en bit bort så det hade nästan varit enklare för mig att ha henne hemma men jag vill inte beröva henne tiden där! Hon mår jättebra av sin förskola. Om man tycker att det är fel så är man väl emot förskolor överhuvudtaget, konstigt att förskollärare har de åsikterna? Jag ser det inte som en förvaringsplats utan ser det som värdefull tid för min dotter som jag inte vill beröva henne.

Anonym sa...

Det är lustigt hur olika det är det där. Här i Stockholm är det 30 timmar i veckan man får ha syskon på dagis när man är hemma med den minsta, alltså 6 timmar om dagen, och ALLA jag känner, känner till, vet om, grannar, vänner, bekanta använder sig av alla de timmarna, inklusive jag själv. När jag hade min stora hemma tre veckor innan min man gick på semester tyckte alla att jag var galen, hur orkade jag. Haha, vi är nog lite latare här i storstan. Jag är så glad att jag bor i stockholm. Sjukt jobbigt att vara hemma med två ju, plus att den äldsta trivs superbra på förskolan. Den lilla får ju ingen uppmärksamhet heller när den stora är hemma stackarn.
Så himla trist med folk som ska hålla på att kritisera. Låt folk vara herregud!

Gråa musen sa...

Nu är det ju så att de här 15 timmarna är lagstadgade. Alla lämnar så på vårat dagis. Hemska tanke för något år sen var det 20 timmar. Jösses jag var fem timmar latare än dig då Jonna när mina små gick på 20 timmars. Skulle det på något sätt vara till skada för barn eller familjer eller samhället så skulle väl aldrig förslaget kommit på tal. Möjligheten har funnits i många år och är väl beprövad. Sen är det ju förståss frivilligt. Var och en gör ju som de vill. Men på vårat dagis fanns det underbar välutbildad personal som lade stor vigt på barnens perspektiv. Mina älskade sina timmar. Åh Jonna. De gör så mycket roligt. Alltifrån att måla med fingerfärg till längre utflykter på teater. Idag när de finns i skolans värld så tar vi ofta fram deras pärm med minnen och kort från dagistiden. Vi älskade naturligtvis inte precis allt. Men vi älskade det mesta. Mina ungar fick underbara minnen för livet. Mor och far är centrum i deras liv. Men alla upplevelser utanför hemmet är ju spännande äventyr. Något de bär med sig hela livet. Hoppas ni kommer trivas med ert dagis. Det gjorde vi. Livet är så mycket mer än rätt eller fel. Livet är ett äventyr. För era små har det precis börjat. Kram

Anonym sa...

Det finns folk som har så mkt tycke.
När min andra son kom var min äldsta son 18 månander. När vi hälsade på en vän vars flickvän var dagmamma så var det hemskt att se honom hur mkt han suktade efter att få leka med andra barn. Vi bestämde oss att han skulle få vara hos den dagmamman i 15 tim i veckan, tider vi valde själva och det blev 3 dagar i veckan. Sonen var överlycklig att få leka och inte bara vara hemma med mamma och lillebror som var nyfödd.
Han sken som en sol varje dag han fick vara hos dagmamman.
Tycker det är inskränkt att tro att alla barn behöver vara hemma med sin mamma och nyfödde bror/syster. Barn behöver lek och träffa andra barn. De som tycker att barn alltid skall vara hemma när föräldrar är hemma/lediga vet inte vad de talar om och tänker absolut inte på barnens bästa.Alla barn är Olika !
Må Bäst !
Suzanna

Anonym sa...

You go girl!!!

Lilla jag sa...

Min dotter ska gå på förskolan sen när vår bebis kommer. Hon skulle bli förkrossad om hon inte fick gå dit och träffa sina toppenfröknar och kompisar. Tror inte jag och bebisen kommer vara så intressanta efter den första tiden och då är det skönt att hon har sin grej. För annars tror jag det skulle bli så att: jaha nu kom det en inkräktare och jag får helt plötsligt inte göra det jag brukar. Att en förskolelärare har skrivit den kommentaren skrämmer mig, skulle aldrig vilja lämna min dotter hos en person med den inställningen. Hur illa färgad är inte denne då?
Jag tycker vår förskola är underbar och det vore en förlust om barnen inte fick ta del av den.
Stå på dig, surkärringar finns det överallt.
Kram

ClaraBella sa...

Håller helt med dig! Jag har lämnat min flicka på dagis för hennes egen skull, för att hon älskat att vara där och för att jag helt enkelt inte kunnat ge henne den stimulans hon behöver här hemma hela dagen. Det har inte varit nån avslappning för mig; klä på två barn och ta mig till dagis med dem, hem och plocka iordning, förbereda lunch, mata lillebror, klä på, hämta på dagis efter lite drygt två timmar igen. Det har helt och hållet varit för storasysters skull och jag känner att det har gett henne mycket att få vara där. Vi har bara 15 timmar här i vår kommun uppdelat på 3 timmar om dagen fem dagar i veckan. Stressigt och lite jobbigt att barnen inte får vara med och äta med sina kompisar, men ändå värt att lämna på dagis tycker jag. Lathet vore att ha kvar henne hemma.

JenL sa...

Good that Milo starts at the dagis !!! In Germany (when you generally start dagis with 3 years) you at least meet other younger kids on playgrounds. When I had my second child in Sweden and my oldest had to stay at home, there was no one to meet ! All playgrounds are empty since everyone is at the dagis !!! It is incredibly difficult to meet and play with older children during daytime, and my oldest was bored out of his mind. Gah, makes me angry. There is so much to do when having a newborn, it has nothing to do with laziness to want the older child to be able to go a few hours to the dagis each day. I really dislike this swedish attitude; I don't know how many times I have been called a "lyxhustru" because I sent my kid the 15h/week to the dagis even though I had a baby at home.

Anonym sa...

Jag blir riktigt arg när jag läser att det finns de som tycker att barn med nyfödda syskon ska "straffas" och inte få tillbringa tid på dagis som alla andra barn. Inte bara förlorar de kontakten med sina kompisar - de förlorar viktig information när det gäller pedagogisk verksamhet etc. Får inte vara med på jympan, leken, födelsedagsfirande etc. För mig är det självklart att min gosse får delta i dagisverksamhet, trots att jag går hemma som "lyxhustru". Jag tycker samtidigt att det är jätteviktigt att få bekanta sig i lugn och ro med sin nyfödda. Och som du skriver är det hur viktigt som helst att kunna få ta sig en liten tupplur innan den stora kommer hem igen. Jag tror inte att ett barn har någon glädje av en mamma som är trött, sliten och smågrinig. Nej, hellre en utvilad och glad mamma som har ork att leka och busa när han kommer hem igen. Vi har 15-timmarsvecka här där jag bor. Superbra! Det handlar inte om att lämna iväg sitt barn så nån annan ska "passa" det åt mig. Det handlar om hans framtid, även om många tror att det inte har någon betydelse när de är så små, så vet jag att det har det för honom.Stå på dig, Jonna! Kram Carina.Ps. Jag fick mitt snittdatum igår, 6 oktober kommer vår nya bäbis till världen. Jag är nervös och rädd för snittet, men hoppas det ska gå bra.

Helene sa...

Att folk orkar! Det finns väl inte EN given lösning på någonting i livet som är samma för eller passar för alla. Klart att Milo ska gå på förskolan och få leka med jämnåriga barn.

Anonym sa...

Jag är förskollärare sen 20 år tillbaka och tycker det är självklart att barn ska få en chans att vara på förskolan, trots att mamma (och/eller pappa) är hemma!
Vad är det för trams att man skulle vara en dålig förälder för det??

Tvärtom tycker jag det vittnar om att ni bryr er om er lille son och dessutom har förstått fördelarna med förskola för ett aktivt barn som behöver vara med andra barn!

När mina barn var små fanns inte den här möjligheten på samma sätt men jag önskar att min livliga 2-åring hade kunnat få några timmar på dagis, när jag mest satt och ammade hans lillebror.

Skäms på er som alltid ska racka ner på andra!

Hälsar Maggie

Anonym sa...

Heja Jonna! Självklart gör ni som känns bäst för er. Jag har ofta känt att det inte är så populärt bland personalen (och andra) att man lämnar när barnen fått syskon men jag tyckte ändå att det var rätt för oss. Men jag kan ju erkänna att de gett mig dåligt samvete och att jag ångestat lite men de lever ju inte mitt liv och till syvende och sist är det vi som vet vad som är bäst för oss och vårt barn. /Kajsa

Lina sa...

För vår dotter (snart 3 nu) är 15 timmar för lite. Hon gick heltid i nästan 1 år sen kom syskon. Nu har hon vant sig rätt bra men första ½ året va det kaos. Och hur kul va de för henne att vara hemma och titta på när jag maratonammade & tröstade bäbisen? Hon blev ju bara rastlös & uttråkad. Nu när lillasyster är större har det blivit enklare. Men för hennes skull hade jag helst haft henne 30 timmar eller mer. Och för bäbisens skull. Nya lilla måste ju också få samma chans till total uppmärksamhet, lugn&ro & omsorg som storasyster fick. Tycker att man skulle få välja själv utifrån sin familjesituation & barnets behov. Klart du ska ha Milo på förskolan. Strunt i alla "tyckare" säger. Du vet bäst!! Hatar verkligen det där men "tyckare" som gärna försöker att krossa andra mammor. Borde vi inte stötta varandra i våra beslut??

Anna sa...

Själv tycker jag att det är fantastiskt att storasyskonet får chans att vara på dagis i några timmar när mamma/pappa är hemma med lillasyskonet. Att få den tiden på dagis och träffa andra barn och kompisar, är ju fantastiskt. Något jag är oerhört glad att de kan få. Och jag tycker faktiskt att det är väldigt lagom när barnen får 15 timmar per vecka. För då får de just båda delarna. Både tiden på dagis med lek, pedagogik och "egentid" utanför familjen. Sedan de dagarna de är hemma, så får de även vara med i gemenskapen när mamma/pappa är hemma med lillasyskonet. Tror helt klart att det är det bästa för båda barnen. Då föräldern får chans att bara lägga sin tid under några timma, vissa dagar, på lillasyskonet. Något som även det är viktigt. Så jag tycker det är toppen.
Att man låter sitt barn vara på dagis, handlar ju inte om att man är slapp och inte orkar med att ha två barn hemma när man är mamma/pappa-ledig.

Jag är säker på att det kommer bli toppenbra för Milo att få dessa timmar med lek, medan du kan ägna dig åt lillasyster på heltid.

Mysan sa...

Bry dej inte om alla besserwissers Jonna. Det kommer alltid finnas folk som tycker annorlunda. För Milos skull tror jag det är bra med förskola. Och det är allt som behövs. Att han får utbyte av det. En bra förskola erbjuder mycket av de som vi föräldrar inte kan ge. Och vi föräldrar ger det förskolan inte kan. Ett bra komplement.
Lycka till med inskolningen!

Birgitta+Herr Nyfiken sa...

Bra talat, Jonna! Var och en, ska väl göra, som den anser vara bäst!
Det är konstigt, vad det tydligen finns många föstå-sig- påare! Gör som NI vill och ingen annan. Du ska heller inte behöva försvara ert beslut! Punkt!
Kramar till hela familjen!

Anonym sa...

Jonna, å vad trött man blir på alla gnatkärringar! Vill du och Marcus ha Milo på förskolan, fine! Mår Milo troligtvis bra av det? Absolut. Jag har själv en 1 1,5-åring som nu börjar sin inskolning. Både jag och hans pappa är övertygade om att detta är det bästa (visst, jag jobbar, men ska ha barn igen i januari) för vi kan inte stimulera honom lika mycket som förskolan kan just nu. Kram och försök att inte ta till dig av alla förstå-sig-påare ;)

Anonym sa...

Bra skrivet! Har inte läst de kommentater du hänvisar till, men blir förvånad att folk kan tycka så.
Skulle vi få ett syskon til vår lillkille skulle vi givetvis använda oss av de 15 timmar/vecka vi har rätt till. Detta skulle vi göra för allas skull, men främst för sonens skull. Han skulle bli såå uttråkad av att gå hemma med mig och en liten syster eller bror. Han älskar sitt dagis, sina fröknar och att få leka med sina kompisar. Alla jag känner med barn och ett nytt syskon använder sig av de 15 timmarna och det funkar toppen för alla. Så Jonna detta kommer bli toppen. Skit i alla besserwissrar!!

De 15 timmarna gynnar ALLA!!

Kram Kicki fr Norrk

Sandy sa...

Bara bra för barn att vara på förskola. Har märkt att min bonus-son lär sig väldigt mycket saker som man själv inte har en tanke på. Med risk för att få web-pisk, så tycker jag att det verkar mer egoistiskt att ha barnen kvar hemma... Låt Milo utvecklas och umgås med barnen på dagis. Förlåt, förskolan :)

Karro sa...

Milo kommer älska förskolan. Den är super viktig i utvecklingssyfte och mycket mer. Självklart ska han gå i förskola. Lyssna inte på andra. Lyssna på era egna röster och det ni tror blir bäst för Milo och er...

Rebecca sa...

Så himla tråkig inställning! Själv är jag färdigutbildad förskolelärare i januari och har stött på det där resonemanget själv då jag har jobbat eller haft praktik. Håller absolut INTE med om att det är dåligt för barnet och själviskt av föräldern. Förskolan kan erbjuda Milo någonting som du för stunden inte kan, nämligen ca 12 andra barn att leka med och stora ytor helt utformade för att ca 12-13 barn ska kunna springa och leka. Verksamheten är ju dessutom utformad så att barnen jobbar och lär under tiden de är där. På vilket sätt är det skadligt för ett barn? Å hur kan en utbildad förskolelärare påstå att du är självisk? Det är som sagt inte ovanligt, men min erfarenhet är att folk som påstår så ofta tillhör generation äldre och har hängt sig fast vid hur man gjorde för 40 år sedan. De har inte alltid följt med i utvecklingen och att samhället ser ut på ett annat sätt idag. Tycker bara det är väldigt tråkigt att hon/han känner ett sånt behov av att trycka på dig hans/hennes åsikter.

Ta hand om dig/er! Kram Rebecca

Annika M sa...

Håller med dig helt, men samtidigt är jag så kluven i den här frågan. För när de är så små som Milo är behovet av pedagogik och leka MED andra barn ganska litet. Behovet av föräldrarna är desto större. Behov av att träffa andra, göra saker och liknande är säkert stort hos vissa barn. Men samtidigt känns det som att mamma och pappa är viktigast.

Samtidigt ser dagens samhälle inte ut som förr - man får inte hjälp från andra mammor, farmor/mormor, farfar/morfar, grannar, vänner på samma sätt som förr. De har inte tid, de finns kanske inte i närheten.

Jag gick typ in i väggen som nybliven tvåbarnsmamma. Fick ingen sömn, hade storebror hemma och en lillebror som var oerhört krävande. Vi hade ingen som kunde hjälpa mig i vår närhet - ingen barnvakt, inga som jag kunde luta mig mot. Maken jobbade heltid. När storebror började dagis när lillebror var sju månader kunde jag andas lite, lite, några timmar i veckan.

Men jag tycker ändå det är lite bisarrt att man inte ska kunna ta hand om sina egna barn om man ändå är hemma. På ett sätt. Likadant som jag tycker det känns väldigt konstigt att lillkillens förskolefröken först lämnar sina egna barn på förskolan och sedan åker till jobbet för att ta hand om andras barn. Men det är ju så det är idag. Jag vet ju att du bor lika långt från dina föräldrar som jag från mina. Och Marcus från sina. Timmarna på förskolan blir timmar du kanske annars hade fått barnvaktshjälp. Skillnaden är ju egentligen inte så stor!

Joanna sa...

You go girl!

Kristina sa...

De där knäppa kommentarerna måste ha varit skriven av en och samma person.
Märks på språkbruk och innehåll.
Men såna gnällisar och vet-bästisar finns överallt.
Trist!
A mår jätte bra över att få komma på dagis och träffa en massa kompisar och sina fröknar som han tokgillar.

You go, girl!
Kram
Kristina

Anonym sa...

Jag tror att en 3 åring har väldigt stor glädje av dagis men en ett och halvt åring..nje..fast vad vet jag. Och ja, visst handlar det mest om lathet. Men lagen säger ju att latheten är ok, så då är det väl bara att köra på:)

Anonym sa...

Vi har storasyster på dagis 3 dagar i veckan, och hon trivs kanon! BRa för oss alla.
Allt som gör att man blir en pigg och glad mamma som orkar måste ju vara bra!!
/mickis

Anonym sa...

Jonna bloggvärlden är full av datanissor som har åsikter om allt, hade du skrivit att du INTE skulle ha honom på dagis (som jag fortfarande ajabajja säger) hade du fått skit för det!

Själv tycker jag att 15 timmar är utmärkt för ett barn, de får stimulans, träffa andra barn, ty sig till andra vuxna och framför allt utvecklas. Min dotter utvecklades enormt första tiden på dagis. Sen kan man alltid ha åsikter om pedagogerna, de andra barnen o rutiner så själv tycker jag att det blir perfekt med bara 15h i feb när 3 åringen blir storasyster!!!

Anonym sa...

Jag citerar ett av inläggen: "Något har hänt de senaste åren och får Sahlin som hon vill så ska de få gå 30 h/dag!"
Inte illa att Sahlin vill att ungarna ska gå på dagis 30 h/dag!!! Mina dygn har iaf bara 24 h, hur många har Sahlin och hon som inte borde vara förskolefröken p sina dygn?

Klart att ni ska göra det som känns bäst för er!
Kram
Anna

Anonym sa...

Jag vet inte men som du märkt Jonna så ogillar en del förskolan under täckmantel, säkert hemmafruar.utan barn. strunta i dem)Självklart skall Milo-go vara de 15 timmarna i veckan han får vara där o träffa kompisar o ha kul.. Milo kommer säkert att anpassa sig. Men det finns föräldrar som lämnar barn alldeles för många timmar ,bio, krogen mm med väninnor. Förskolan är BRA , men behövcer mer personal.
träffar ibland de som "bara" varit hemmafruar inte bara, men dde gillar inte förskolor dagis, men har aldrig besökt någon.
Lämna du/ni Milo-go i lugn o ro o ge katten o alla självgoda. Han Milo-go kommer att få det bra och trivas. . Krama Milo-go och lilltjejen o jobba i lugn o ro Marcus . Kram

Veronica sa...

Oj. Kul ändå att du upplever det så! På riktigt alltså!:-) För mig har det varit det motsatta. Jag valde att ha min förtsfödda hemma i 3 år. Det är 2 år mellan mina barn. Jag jobbade natt för att kunna spara på föräldradagar under andra graviditeten.

OJ, vad jag har fått försvara mitt val att INTE sätta dottern på dagis. Sååå otroligt många har ifrågasatt och tyckt synd om min dotter "som inte får gå på dagis".
" Men då går ni väl iallafall på Öppna Förskolan varje dag...eller??" är en vanlig fråga/påstående.

Många verkar ärligt talat (kvinnor) ha blivit provocerad av att jag valt att bara "vara hemma" istället för att satsa på karriären dessa senaste 3 år.

Önskar att alla fick göra precis det som passar bäst i sin familj..

Anonym sa...

Vilken idiotisk kommentar att säga att Milo ska vara hemma. Ert andra barn behöver sina föräldrar och samtidigt har Milo det jättebra på förskolan. Idag är förskolan ett ställe där våra barn får umgås och utvecklas under pedagogiska o trygga förhållanden. Min 2-åring stortrivs på förskolan och skulle inte få samma chans till utveckling o stimulans hemma, med ett spädbarn på armen. Detta är det bästa för moderna familjen.

http://josefinkans.blogg.se sa...

man kan väl se allt ur olika synvinklar. Till viss del kan jag hålla med den här förskolleläraren du snackar om; mamma och pappa är ju bäst i de flesta lägen! och ett litet barn har faktiskt inte ut speciellt mycket av att befinna sig i en grupp på ca 12 andra barn som vill ha samma leksaker och samma av allting- det handlar om en utvecklingsfas som dom kommer över. När dom är tre-fyra så tycker dom om att tillbringa sin tid med andra barn- då leker dom TILLSAMMANS.

Men nu så finns ju den här regeln att man som hemmavarande förälder får lämna in sitt barn, i så många timmar som 30 på vissa ställen (tänk på att det är en 75% tjänst, det blir vi vuxna ganska trötta av.... ) 15 timmar tycker jag då som pedagog är mer rimligt, men mest för förälderns skull som då kan fokusera på bebisen och den ev powenapen- och det leder ju till som du säger jonna att man har mer ork till syskonet.

Men från början är ju det här faktikst ett privilegium för föräldern- inte barnet! Icke att förglömma. Men jag har varit imponerad av dig JOnna (och marcus) att ni haft Milo hemma hela tiden när du inte verkar haft det så lätt när lillskruttan va i magen! För där tänkte jag att du skulle behövt lite avlastning! Så även om jag egentligen är emot det här med att lämna in små barn, så tycker jag i vissa fall att det är behövligt! Och du behöver få vila (vet att man inte hinner vila spec. mkt med en bebis....)

Gör som ni känner fört helt enkelt, så blir det nog bäst för storasyskonet:)

kram!

ellie sa...

Ja jag klagar på att min dotter på 20 mån ska behöva gå ner på 25 tim nu när hon får ett syskon.! Hon älskar förskolan och det har hänt så otroligt mycket med hennes utveckling sen hon började där. Jag ensam med eller utan syskon kan aldrig ge henne den stimulans som hon behöver nu. De flesta barn börjar ju på förskola/dagmamma när de är runt 1,5 - 2 år och då går de ofta mer än 15 tim i veckan. Så varför skulle de inte få fortsätta med det när de får ett syskon?

Josefine www.Prinsessansdagbok.com sa...

Go Jonna! Alla gör det som passar familjen bäst och i Norge är det få som är hemma med båda barnen. Man anser att dagis är för barnen inte för föräldrarna. Milo kommer trivas och få en utvilad Mamma - TOPPEN!

STOR KRAM

Jenny sa...

Ja självklart gynnas barnet i detta fall utav att vara på dagis, träffa kompisar och leka istället. Fortsätta med sina rutiner trots att ett syskon har kommit till världen. Borde skippa den där 15timmars gränsen!

Marie sa...

Blir så trött på de där som arbetar inom förskolan och ÄNDÅ (för de borde ju se att det gör barnen gott) envisas med att faktiskt tycka synd om barnen som (enligt dem) "måste" vara där de där stackars 15 timmarna för att mammor är hemma med ett småsyskon.

Vad har man för syn på sitt eget arbete och på det man gör för barnen om dagarna om man ska ha den inställningen? Jag gissar att sådan personal inom förskolan varken brinner för sitt arbete eller kanske ens gör ett bra jobb när de är där. Trötta, bittra människor borde förbjudas i närheten av barn på förskolan.

Själv är jag en förskollärare som tycker att 15-timmarsregeln är bland det bästa som hittats på inom förskolan. Barnen behöver varken mer eller mindre tid där under tiden då de fått ett syskon (och ännu är ganska små) men ack så viktiga de där 15 timmarna är för hela barnet. (och föräldrarna)

Ingela sa...

Har inga barn, men tycker denna diskussion är fullständigt absurd. Det är väl självklart att ett barn skall ha rätt till förskola, oberoende om barnet har en förälder hemma med ett syskon. Milo, i detta fall, skall väl inte förlora sin rätt till möte med andra barn, lek och stimulans bara för att han fått ett syskon?
Nä, här stinker bara ren och skär avund från folk. Hoppas att Milo får det fanatiskt roligt på förskolan!

Kram till dig och fina familjen.

Jenny sa...

Herregud, alla gör väl som de själva vill! Man får ju anta att man som förälder utgåt från sitt eget barn och dess behov, och alla är ju som bekant olika.

Vår äldsta son var bara 12 månader när lillebror kom. Då valde vi att ha honom hemma hos oss (mig), under våren och sommaren och sen skolades han in i augusti när han var 20 månader. Då ansåg vi att han behövde den stimulans som barnen får på förskolan, som jag inte kunde ge honom hemma. Jag och lilleman fick lite kvalitetstid för oss själva och storebror hade det toppen på förskolan med sina kompisar.
För min egen del hade han mer än gärna fått vara hemma med oss, men att hålla honom hemma för min skull hade inte varit något annat än egoistiskt.

Så klart ni inte är dåliga föräldrar. Snarare tvärtom, ni tänker på Milos bästa.
Kram Jenny

Rebecca sa...

Kände spontant ett behov av att kommentera http://josefinkans.blogg.se/ kommentar om att små barn inte har utbyte av varandra utan bara vill leka med samma saker. Jag har gjort i stort sett all min praktik på en småbarnsavdelning och jag motsätter mig verkligen den kommentaren! Små barn har ett jättestort utbud av varandra och leker/utvecklas otroligt tillsammans. Jag har spenderat en hel del tid med att bara observera barnens lek, fast på avstånd så att de inte är medvetna om mina blickar, och de leker fantastiskt bra tillsammans. På min praktik har vi i stora lekrummet inga "färdiga leksaker" utan skor, handskap, tomma ketchupflaskor, kaffeburkar, hattar, gamla kameror och annat som barnen leker med. Det har gjort att leken utvecklats på ett otroligt sätt och det är så härligt att se. Ett tips: Om du har tid så sätt dig ner och bara observera barnen så kommer du fort se att även 1åringar leker tillsammans och har ett stort utbud av varandra. De är individer även innan de blir 3-4 år gamla och tack vare leken utvecklas de och växer. Det är en gammal tro att barn inte leker tillsammans innan de blir äldre, en tro som jag verkligen vill förändra!

//Rebecca

Anonym sa...

Kul å läsa alla tankar kring detta!!!!

För mig är det självklart att barnet ska kunna få fortsätta i sin versamhet när bebis kommer. 15 timmar är kanske lite men varför ska det var dubbelt så mycket på vissa ställen? Alla behöver den tiden lika mycket. Men va rädd man blir när man läser att det är sjukt jobbigt å vara hemma med TVÅ!!! Å då ändå ha 30 timmar förskoletid för ett av dem. Va fantastiskt det är att vi alla är så olika med ändå lika bra!

sakjo

Majsan sa...

Jag har varken barn eller någon erfarenhet av förskola, men som jag känner det är det väl självklart bäst för barnet om det får komma hemifrån ett par timmar i veckan. Det är ju inte som att han ska vara där 7-17 varje dag. Det handlar om 15 ynka timmar när han får lite rast och ro från den skrikande bebisen och mamman och pappan som inte har lika mycket tid att leka och inte orkar leka eftersom de inte får vila med två barn hemma.

Du gör helt rätt. Det finns inga supermammor, men på nätet finns många som utger sig för att vara det. De klarar allt. Är utvilade och pedagogiska och har alla sina barn hemma som får lika mycket stimulans jämt.. Yeah right?!!

Jessica sa...

Jag är förskollärare, tycker förskolan för det mesta är bra, jobbar aktivt för att den ska bli bättre och vet att förskolan först och främst ser barnperspektivet. Man pratar så mycket om föräldraperspektivet i den här frågan utan att faktiskt på riktigt se hur läget för barnen i förskolan verkligen är. Den främsta orsaken till att många inom förskolans värld är negativa till att barn är i förskolan när föräldrarna är hemma formuleras så väl i en artikel om förskolan i ny Föräldrarochbarn-tidingen (tror jag den heter), där din Marcus också är med och skriver krönika. Läs den så kanske du förstår hur många inom förskolans värld resonerar. Ett resonemang som vi pedagoger dessutom inte egentligen är tillåtna att dela med föräldrarna, eftersom det strider mot vår lojalitet mot vår arbetsgivare, dvs kommunen. Därav kanske också en mindre förståelse.

Anonym sa...

Jag är också förskollärare och jag tycker att det är upp till var och en att bestämma hur man ska göra. Men jag tycker att man ska ha med sig i åtanke för vem man gör det, för sitt barn eller för sig själv som förälder? Jag har mött många barn som verkligen behövt vara hemma med mamma och lilla syskonet och inte fått det, vilket i sin tur skapar en avundsjuka och osäkerhet hos barnet och mycket gråt när mamma går. Många föräldrar har även mycket synpunkter över att barnen inte får äta på förskolan, men jag kan intyga att måltiderna hemma är mer pedagogiska för barnet än vad det är bland så många barn på förskolan. Hög ljudnivå och ibland är det bara ren utfordring för att det knappt finns tid och resurser till annat.

Anonym sa...

alltså det här är det mest absurda jag läst någonsin - varför skulle man INTE låte sitt barn gå på förskola??? Jag är barnpsykolog o skulle aldrig i mina vildaste galnaste drömmar råda ngn blivande förälder att INTE låta deras förstfödda gå på dagis när nr 2 kommer. Varför ska man göra det? Alltså jag undrar verkligen, för jag förstår inte. Betyder det att om jag får barn2 när barn1 är 4 år så får han/hon inte heller gå t sina vänner för nu är mamma "bara" hemma o latar sig? Jag fattar verkligen ingenting. Det är ju som att säga att förskolan är ngt dåligt, där barn mår mkt sämre än om de är hemma. Att en förskolelärare själv dessutom har påstått det är ju rent förkastligt. Skärpning! /M-L

Anonym sa...

Det gläder mig att så många har så positiva erfarenheter från förskolan! Jag är själv förskollärare och tycker att om förutsättningarna är goda kan förskolan vara väldigt bra som ger barnen mycket bra pedagogisk verksamhet. Många här pratar om ca 12 småbarn på en avd. Så ser tyvärr inte verkligheten ut där jag arbetar. Där är det snarare 18-19 barn och det finns ingen chans att personalen hinner med att se alla barnen så som de skulle blivit hemma. Jag ser barn som gråter dagarna i ända och det känns som knivar i bröstet. Jag hade inte lämnat mitt barn där om det vore under två år. Aldrig. Men är barnet 4-5 år och får syskon är situationen en annan. Men jag tycker inte det är humant av samhället att placera så många små barn på ett och samma ställe när de eg endast behöver tid och närhet av sina föräldrar. Öppna förskolor är ett bra alternativ! Men jag tror och hoppas att det finns bättre förskolor än där jag är, där politikerna tänker annorlunda. Man får hoppas att det blir mer personaltäthet framöver. För det är ohållbart på många förskolor runt om i landet idag, det blir tyvärr inte mer än förvaring, hur bra än förskollärarna är... Jag lägger ingen åsikt om vad som är rätt eller fel. Man får gå på magkänsla och känna efter vad som känns rätt för ens barn.
Är trebarnsmamma själv och har valt att vara hemma mycket med mina barn, för jag tycker tiden går så fort och vill njuta av den mysiga tiden. Men man blir ju som någon ovan sa, lite snett tittad på om man väljer att vara hemma i två tre år. Då är man konstig och inte sedd som en bra mamma för att man inte ger sitt barn förskolepedagogik som de såväl hinner få senare. Men som sagt alla har rätt att välja och det är ju det som är så bra :)!

Anonym sa...

Även om man befinner sig inom hemmets fyra väggar största delen av dagarna när man har en nyfödd bebis så betyder det inte att man hinner ge tillräckligt med uppmärksamhet åt en 1,5 åring. Och att arbeta hemma borde jämföras med att arbeta varsomhelst- jobbar man på kontor förväntas man inte ta med sig sitt barn.

Jag tycker mig också se- precis som någon tidigare skrivit- att minst två av de negativa inläggen är skrivna av samma person.

Anonym sa...

Det jag reagera på när jag läser är de som säger att de är färdigutbildade i januari eller om 6 månader och skriver FÖRSKOLELÄRARE!lär dig vad din benäming på ditt yrke heter!FÖRSKOLLÄRARE!

Anonym sa...

Tänkte bara tala om att det heter förskollärare

Anonym sa...

Bra Marie har själv funderat över förskollärarnas syn på barnen.
Krama nu Milo Jonna, o lilltjejen allt ordnar sig . Marcus jobba i lugn o ro. Milo talar om om något är fel lite på killen hela dan!

Louise sa...

Håller med dig!
Det är ju deras jobb. De ska ta emot barnen och "strunta" i vad föräldrarna gör egentligen. Betalar för platsen gör man ju oxå!

Anonym sa...

Det finns ett problem i hela resonemanget kring förskola för barn med f-lediga föräldrar och "ursinnig mormor" som kommenterat "fredagsskoj" sätter fingret på det ; "Varje barn har rätt till 15 timmar i veckan, så varför inte utnyttja det om man ändå får betala".

Undrar hur många som skulle utnyttja det om dom fick betala vad det EGENTLIGEN kostar, dvs typ 400 pix i timmen????

Personligen skulle jag mycket, mycket hellre se att pengarna som bekostar förskolereformen gick till vården som i många fall lämnar en hel del övrigt att önska.

Detta är en lyxaktivitet som i många kommuner genererar en mängd följdproblem, med syskon som inte får plats på samma förskola, föräldrar som tvingas skriva in sina barn i juni för att få en plats i augusti fast dom vill vara hemma till oktober eller mars, och hur bra är det?? Kommunerna fixar ju inte detta med nuvarande budget!! Dom borde fokusera på syftet; att bistå med förskola för de föräldrar som arbetar. Dessutom - om syskonen är hemma med det nya syskonet finns det ju kompisar att leka med där man bor -för dom går ju inte heller till förskolan....

Anonym sa...

äsch. ni som säger att en ettochetthalvtåring inte har ett utbyte av att vara på förskola. ni har med största sannolikhet inte varit på en välfungerande småbarnsavdelning. det är helt fantastiskt att se vilka förhandlingar, kontaktskapelser, lekar, undersökningar och vänskapsrelationer barnen får vara med om där! det sätter spår för resten av förskole/skollivet!

det är inte jonna och marcus som har rätt att ha milo på förskola. det är milo som har rätt till att vara där. det är han som kommer få en annan stumulans några timmar om dagen. utan krav på att det är exakt varje dag. han kommer slippa trampa lillasyrran på tårna, han kommer få prova på saker som kräver den sociala kontext som han är är i på förskolan. han kommer få uppleva hur det är att ha en trygghet i andra vuxna än sina föräldrar vilket enbart är positivt då livet inte alltid kommer levas i mammas och pappas knä.

grattis till ert val att ha milo på förskolan. det kommer förhoppningsvis bli en fantastisk upplevelse för hela familjen.

hälsningar en förskollärare (som gärna ser 30/vecka för alla barn)

Anonym sa...

Jag har varit en sån som har tyckt att dagis för barn under 3 år är fel och har inte kunnat fatta att man ville lämna sin lilla till andra när man fått syskon tätt. Oj vad jag har fått äta upp det nu!!
Jag har 20 mån mellan mina och har i dagarna fått i panik skicka in önskemål om dagisplats. Min dotter behöver dagis nu, jag är en urtråkig ammamamma som bara ammar hela dagarna, detta har resulterat i bläck över hela huset(stora dotterns framfart när hon har varit uttråkad), visst vi går till kyrkan, ÖF osv. men det räcker inte. Håll tummarna att vi får en plats snart!! Lycka till med dina fina barn!!

Ida sa...

Ja det är väl konstigt att folk tycker att dom kan säga precis vad som helst till en. Vi har omvänd situation, har en liten kille på snart 1 1/5 och han kommer inte börja dagis innan han får syskon i nov utan kommer fortsätta att vara hemma och det är väldigt många som klagar högljudt på att jag ska honom kvar hemma o inte på dagis.

Varje förälder gör väl det som dom tycker är bäst!

Molly sa...

Det klart att man ska utgå från sin familjs situation och framför allt sitt barn! Det märkliga är väl att så många just nu lämnar in 1-åringar. Blir som ett måste som smittar av sig. Klart att så små barn borde ha det mysigast hemma, OM föräldern som är hemma vill det och orkar med det! Man kan se det som så, att tidig förskola är en roligare form av barnpassning, en avlastning för föräldern. Inget ont i det om barnet blir lite bortglömt hemma. För mig har det fungerat bra att ha barn hemma länge, länge. Har fem barn. De stora barnen är sköna, sociala och coola, även de små visar sådana tendenser... Risken med att om många har förskola väldigt tidigt så formas barnen till ganska likriktade personlighetstyper av gruppen och de anställda (de är ju inte alltid pedagoger!). Tycker mig se det bland mångåriga "dagisbarn" jag möter, t.ex. med intressen, kläder, språk. Många är ändå goda pedagoger på förskolan, visst är det så. Men många är det absolut inte, med eller utan utbildning. Och de finns på alla förskolor, oavsett pedagogik. Vi har i perioder haft lite större barn på olika förskolor, men för oss kommer förskolan alltid att vara det lite sämre, men ibland helt nödvändiga, alternativet. För oss alltså, men t.ex. inte för min syster. Vi är ju alla individer och inte stöpta i samma form, även om samhället gärna vill ha oss i en fålla. Så vi som säger nej till tidig förskola har våra skäl, precis som ni många som säger ja. Ingen borde dömas - om ungarna mår bra!

Dagisfröken sa...

Alla barn mår bra av få vara på förskola om så bara för 15 tim, så mycket som dem lär sig både socialt och för deras utveckligt innför skola och vuxenliv. Helt klart att man ska få ha sina barn på förskola fast man är hemma med ett liten syskon. Är bara gamla stofiler som tycker tvärtom...

Anonym sa...

Hejsan!
Tycker du gör helt rätt Jonna!
All forskning visar att desto tidigare barn börjar på dagis, ju bättre psykisk hälsa senare i livet. Någon skrev att så små barn inte leker med varandra och därför skulle må bättre av att vara med föräldrarna. Men barnen leker BREDVID varandra. De utvecklas av att vara i grupp med andra barn och lär sig att ta hänsyn, bry sig om andra, ta plats osv. Alla som har varit i en grupp med 1-2-åringar kan se att de har stort utbyte av varandra. I de traditionella samhällena samlas släktens barn/gårdens barn och nga av de äldre passar medan föräldrarna jobbar. Eller så är barnen med när föräldrarna jobbar. Att föräldrarna ska ägna sig enbart åt barnet, och kanske inte umgås med andra barn, är ett helt nytt påfynd i vår tid. Vi har faktiskt ingen aning om hur det påverkar barn på lång sikt.
MVH Barnpsykolog och barnforskare

Anonym sa...

Som sagt tidigare - jättebra beslut av er att Milo får vara på förskolan 3 dgr i veckan! Men det var värst vilken kommentatordebatt det blev, och med glädje konstaterar jag att de allra flesta tycker att ni fattat ett helt perfekt beslut för framför allt Milo, men också för er själva och för lilltösen!
Dom negativa kommentarerna är bara att stoppa ner i runda arkivet, och köra i papperstuggen eller nåt sånt!
Kram från Maggan1