torsdag 6 oktober 2011

vuxna -skärpning!

Jag blir så fruktansvärt illa berörd av det här.

Inte det faktum att det är ett barn som spyr galla över min man.
Buhuu, nej, värre saker får han, jag och hela familjen som följd kastat på sig rätt ofta, så det får vara, passera förbi, ett (vilset?) barn är ett barn och jag tänker inte provoceras till att gå närmare inpå hur infantilt det hela är skrivet, jag menar, herregud, det är ju ett barn som skrivit det.
Och barnet blir vuxet en dag och tills dess får man hoppas att han hinner lära sig något (bra) av livet, som till exempel empati och vänlighet, ja sådana enkla trevliga grejer som för de flesta kommer hyfsat naturligt men som ibland känns mycket långt borta när jobbiga tonår härjar i hormonerna och begynnande skäggväxt kliar.

Nej, det är inte ett barn som stör mig.

Det riktigt läskiga i det här är som Erik Helmersson -artikelförfattaren- skriver, de vuxna, i det här fallet framförallt Ehsan Fadakar, som helt uppenbart står bakom och uppmuntrar en pubertetpojkes hat och ilska (var är förresten föräldrarna? står de också bakom ilskan och den offentliga mobbingen sonen ger uttryck för?).
För är/var det inte så att det är vi vuxna som ska lära alla våra barn att man inte mobbar?!? Man mobbar inte andra barn, man mobbar inte någon. Punkt. (Eller kanske framförallt låter bli att lära dom hur man mobbar?) Svårare än så ska det inte vara.
Tycker jag.
Trodde jag på något sätt var självklart.
Men tydligen hade jag fel.

Ehsan tycker annat. Ehsan sitter och applåderar när en betald (?) pojke på hans egen "nyhetssida" offentligt hånar en man, visserligen en vuxen man, men en man för det, en pappa, en annan människa helt enkelt som pojken på sina egna grunder anser är en idiot.

Pojken får tycka det. Kommer tycka det.
Han får kalla Marcus för idiot, eller mig för den delen om det nu skulle lätta på trycket lite till (vet hur jobbiga tonår jag själv hade), så för den här gången...
Fast jag anser, med väldig bestämdhet, att det inte ska uppmuntras! Vi vuxna ska inte le nöjt när våra barn hånar och pyser arga ord till andra. Det är vi vuxna som någonstans, någongång ska hjälpa barn och ungdomar hitta andra vägar till självkänsla än den enklaste och samtidigt mest förrädiska "trampa-på-andra-så-kommer-du-högre" varianten. De andra reser sig till sist och hän där uppe, hän ramlar själv ner bums.
Aj.
Det här fallet kommer bland annat vara ditt fel, Eshan.

10 kommentarer:

Solveig G sa...

Hej igen Jonna! Nu får de väl andå ge sig, stackars er, men du, mot dumheten kämpar gudarna förgäves. Tänk att det ska vara så svårt att se att någon vågar vara sig själv, och stå för det. Därför beundrar jag Marcus, för att han står för sitt. Tänk så mycket bättre världen skulle vara om alla var snälla. Jag, gamla mormor.s tycker faktiskt synd om er. Men jag hoppas att allt blir bra på slutet. Tröstekramar till er all från som ovan mormor.s <3

Helene sa...

Vet inte vad jag ska säga om detta. Man blir ju mörkrädd! Som du skriver, vi vuxna ska ju lära barn att man inte får mobba någon, och att man måste bete sig på nätet som man skulle bete i verkligheten. Bra rutet Jonna! :-)

Anonym sa...

Instämmer! Och morrar tillsammans med dig. Barn som lär sig att det är OK att slänga skit på andra för att hävda sig själva - det är det värsta jag vet. Och att visa vuxna håller fast vid sånt är än värre.
Undrar om man ens vågar få barn och riskera att de blir inblandade på någon sida i mobbing?

Marta sa...

Jag vill bara att ni ska veta att vi säkert är många som tänker på er och hoppas att allt löser sig till det bästa. Ni finns i mina tankar.
stor kram

Anonym sa...

Eshan o andra skärp er för sjutton , Marcus B har ju inte begått nåt brott! Sådana som du lär ut mobbing, men du är ju inte ensam. Till den som skrev att du Jonna ev. skulle bli lite trött på " din makes alla påhitt" tror jag det stod. Marcus är för f-n ingen hund och han har INTE hittat på så mycket ,han är färgstark o trevlig, stackars din make , du som skrev. Marcus är utsatt för ett mycket otrevligt drev och TV 4 har mist tittare och stämmer det som det sägs att Ekdal yttrat , så sjunker han til minus 10-. Kom igen Marcus du är för bra för denna skit.

Jessica sa...

Säger bara, håll huvudet högt! :)


Ni är en fin familj :)

Kram!

Nikki sa...

Hur ska vi bara kunna tro att vi får något annat av ungdomar när vuxna inte själva kan bete sej på ett vettigt sätt???

Så fina era barn är... söta som socker!1 ;)

Anonym sa...

Jonna, du gör helt rätt som ryter till i såna här fall! Det är bara för jäkligt.
Ni är så helt fantastiska både du och Marcus tillsammans med era fina barn. Sträck på er och känn all värme som strömmar mot er från många, många håll!
Kram till er alla 4 från Maggan1

Anonym sa...

Helt otroligt. Håller med dig, fruktansväret pinsamt av nyheter24. Hoppas att annonsörerna drar öronen åt sig.

Carina sa...

Jonna, stå på dig, detta är inte okej någonstans. Kram till er alla!