söndag 13 april 2008

för bra för att vara sant

Jag vill sova som en stock. För det är väl en stock man sover som eller är jag ute och cyklar? Fast förresten, varför en stock? Hursomhelst vill jag sova. Mycket mer vill jag sova. Men det går inte och därför ska jag inte lägga mer energi på det just nu.

Istället tänkte jag komma med några råd och en varning.
Jag får ibland frågan om hotell och annat i Italien och eftersom jag är en sk självutnämnd guru på många områden vill jag gärna hjälpa till och tipsa om platser och ställen jag bott och varit på (inte för att jag är den globetrottern jag märker att jag just nu försöker utge mig för att vara men ändå). Vi har haft väldig tur hittills (dags att ta i eller på trä) när vi bokat, både vad gäller lägenheterna och hotellen jag hittat men också vad gäller själva bokningsproceduren. För det finns hur många olika bokingssajter som helt där ute, många bra och ärliga och en del nåt annat. Men som sagt det har gått bra hittills (knack knack).
Bra och trygga sajter som jag har bokat genom är:
www.venere.com (kortnummer bara som garanti, man betalar på plats)
www.booking.com (kortnummer som garanti, man betalar på plats. Ibland kan dock en natts kostnad reserveras i förskott, kolla det på hotellbeskrivningen)
www.yeego.com (hela summan måste betalas i förskott, billigt men besvärligt om man skulle vilja avboka)
www.veniceapartments.org (man betalar en del av summan i deposition med kort som återfås vid ev avbokning i tid. Resten på plats)
www.eurores.com (man betalar en liten del av summan i deposition som återfås vid avbokning ett antal veckor innan. Annars ryker den summan. Rsten på plast)
Ett tips är att googla ditt fynd och se om det är billigare genom att boka direkt med hotellet ägaren. Det brukar kännas tryggare också att ha den direktkontakten, att veta att rummet man bokat inte är dubbelbokat.
Nu till varningen.
Förra veckan letade jag efter lägenhet i Venedig. Hittade inget på de ovannämnda sajterna (bra att vara ute i god tid ibland...) Men till sist pang, ett fynd! Värsta finaste lägenheten med terass!precis vid Campo Santa Margherita (ett favorittorg) till riktigt bra pris. Vi slog till kollade tillgänglighet och ja, tillgängligt! Bara att lämna kreditkortsnummer till bokningssajten. Men då bromsade något i mig. Tänkte på det där jag hört "verkar det för bra för att vara sant, så är det antagligen det" Och det här verkade på tok för bra. Men samtidigt så är bra bara bra och lägenheten så fin och billig, och man måste ju lita på folk. Eller? Marcus pappa fick ringa och snacka med dom, för att se om de lät ärliga (hur man nu hör det) och fråga om man kunde boka på annat sätt än att lämna kortnummer. Jo genom att betala hela summan i förskott fick vi veta. Jaha. Ok. Skulle vi våga? Jo, klart vi gör, tänkte vi. Det har ju alltid gått bra (knack knack). Imorgon, sa vi. Marcus gick och lade sig och jag stannande uppe och fortsatte kolla. Började googla bokningssajtens namn n(blixten jag) och sökte det även på tripadvisor (en suverän resecommunity där man tipsar varann på olika sätt) och fick flera träffar. På alla dessa varnades resenärer för www.directa.net, www.directatravelservices.com och alla andra namn de går under (börjar med directa). Flera hade tydligen blivit lurade. De hade bokat rum eller vackra lägenheter till billigt pris, betalat allt och sedan på plats fått veta att det var fullt eller inte existerade och pengarna tillbaka var inte direct deras melodi.
Piuh! tänkte jag och rusade till sovande stocken Marcus och sa -det var för bra för att vara sant. Jag letar ny. Och gjorde så. Nu har vi en kanonfin, lite dyrare lägenhet 100 meter från torget, vid en kanal. Bokning gjord med lägenhetshotellet direkt och det känns bra. Tillräckligt bra för att vara sant. Jag återkommer senare om det hela.
Men tills dess; akta er för DIRECTA!

1 kommentar:

Anna sa...

Superbra med alla tips! Och varningar! :)