tisdag 5 oktober 2010

pekingtips

Det störde en viss anonym "icke-besserwissermorsa" att vi varit till läkaren med Milo. Hon är orolig för mig för att jag oroar mig för mina barn. Och var så god, bered dig för ett liv av oro för det är så länge jag kommer oroa mig. Det är mitt nya jobb och jag sköter det kanon. Att jag rådfrågar BVC för att min son tar sig åt något som kan vara hjärtat och läkaren där skickar oss vidare till en specialist hade jag aldrig trott kunde provocera, men dagligen lär man sig något nytt.

I alla fall.
Det jag skulle och ska skriva om var svar på Emma i Lkpg's frågor om Norrköping då hon ska flytta hit med familjen Så här, varsågod Emma, hoppas det hjälper något :)

-Hur trivs du i Norrköping?

Bra. Det är en lagomstad tycker jag, som Gävle där jag kommer ifrån. Ibland kan det dock kännas lite trökigt men då jag fortfarande är kvar efter 12 år kan det inte vara så trist, tänker jag. Eller så är det jag som är mossig.
-Hur har valt förskola?
Vi bor i centrum och valde bland de i närheten. Fastnade för ett som jag hört mycket bra om från pålitliga källor och som har småbarnsgupper 1-3 åringar och egen kock.

-Vet du något om förskolorna i Ektorp/Vilbergen?
Nej inte värst. Men har kört förbi Kättsätters fsk och det ser väldigt mysigt ut där det står gult och fint på gräset. Grupper därifrån vet jag brukar vara på Kulturkammaren och se barnteater vilket är ett plus tycker jag.

-Är det svårt att få förskoleplats?
Tror jag inte. Vi fick förstahandsvalet iaf.

-Jag är föräldraledig, hur blev det nu med de 15 timmarna på förskolan som jag vet att du skrev en del om? Är det fast 3 timmar fem dagar i veckan på varje förskola, eller var det tvärtom - 5 timmar 3 dagar i veckan? Är tiderna styrda?
Det verkar vara olika. På vårat ställe har de som regel 3 h 5 dagar i veckan men de var mycket öppna för diskussion och ville lösa det på bästa sätt för alla, så nu har vi mån-ons 5 h per dag istället. Funkar kanon!

Hoppas du blev något klokare.

Sen finns det öppna förskolor som är mycket trevliga att vistas på. Ibland kan det vara lite svårt att mötas där om man kommer själv och har behov av att socialisera sig, nya mammor är inte alltid så öppna, mig själv säkert inkluderat, men jag tycker inte det gör något. Det finns alltid någon som man kan prata med och förskollärarna är trevliga. Hemgården och Stallet i stan är favoriter och Fenix mot söder likaså.
Bra fik att vistas på med tanke på barn och vagnar är framförallt Café och Våffelmakeriet på Sandgatan, vid vattnet. Lekhörnan där är Milos favorit och så har de mycket mumsiga våfflor!
Arbetets museum i industrilandskapen har förutom roliga utställningar (just nu en som Milo älskar att springa runt på även om den riktar sig till lite större barn) ett fik med massor av gott att äta så inte kilorna börjar rasa :-) och alldeles intill en öppen lekstuga med tåg, tågbanor och böcker.
Waynes i city har ju supergod latte och även om det är lite trångt är personalen alltid mycket trevlig och välkomnande mot barn och barnvagnar.
Espresso House på Drottninggatan är lättillgängligt på vardagarna (genom banken) för barnvagn och får man plats i de få fåtöljerna är det härligt, annars kunde stolarna vara skönare. Goda muffins har de också.
Pappa Grappas fik på Ga rådstugugatan är också mycket smidigt att rulla in på, de har dessutom stans bästa "riktiga" pizzor (Astis på samma gata är nog i samma klass faktiskt) så här kan man hitta mycket gott att mumsa på.
Sen måste jag bara vuxentipsa om Knäppingsborg och fiken där. Mimmis visthus är toppentrevligt och har de bästa sopporna i stan och massor av annat gott till både stora och små och man kan faktiskt komma upp med hiss nu är uteserveringen börjar bli ett minne blott så ta med barnen hit med.
Bagarstugan i samma område är übermysigt, framförallt loftet högst upp och de är för vuxna eller stora barn då inga hissar finns i närheten.
Fiskmagasinet är inget fik men nog stans bästa restaurang. Sanslöst gott! Det kostar iofs, men man kan hitta goda saker för runt 120-180 kronor och det är väl inte billigt direkt men ändå ok om man nu ska ut och äta lite godare. Laktritsbruleen är en smaksensation och måste testas! Ja det vet ni som läst mig ett tag. Appropå preventivmedel, att njuta den bruleen är det säkraste sexet jag kan komma på, för satan i gatan vilken älskog som idkas i munnen på en när den gör besök däri. Mums.

Ja, det får vara det om Norrköping det.

Nu börjar jag närma mig säng.

9 kommentarer:

Gråa musen sa...

Haha du är bannemig helt underbar. Ändra dig aldrig. Jag väljer dig som favvomorsa anytime. Kramis

Bea S sa...

Hej du!
Läste lite längre ner om punktbantning och sladdriga delar av kroppen och säger bara en sak: Olga Rönnberg. KOlla in hennes blogg på mama.nu och bli inspirerad. En PT med inriktning på just mammor och massor av tips för nyblivna sådana. Jag längtar tills min bebis kommer (om tre månader...) och jag kan sätta igång enligt konstens alla regler!

Emma i Lkpg sa...

Tack snälla snälla du för allt du skrev om Norrköping. Och som du skriver - har du stannat i 12 år så är det ju säkert mer än okej. =) Jag är jätteglad att du tog dig tid. Ska börja ringa runt till lite förskolor och jag och maken får turas om att springa dit och kolla läget.

Och en kommentar till början av ditt inlägg - man är väl galen om man INTE ringer en gång för mycket om det är något med ens barn. Skit i kommentarer angående detta. Jättebra att Milo kollades upp. För sjutton, vi so föräldrar ska väl i alla fall kunna sova på nätterna. Eller tja... hur var det med det, men vi ska i alla fall inte behöva ligga vakna pga oro.

Stort tack igen.

Kanske ses vi på en Öppen förskola någon gång. =)

Kram Emma

Anonym sa...

Jag uppfattade faktiskt inte besserwissenmorsan som särskilt elak.Marcus går ut på sin twitter och skriver att tack att det inte var hjärtat typ.Som gjort för rubriker för denne så mediekåte man.Jag håller med henne,självklart ska du som alla andra normala morsor oroa dig men försök att varva ner lite,stilla dig med tiden blir det inte lättare och då är snurr på vårtan kanske en baggis enligt dig själv. Jag har två hjärtsjuka barn,bor som oftast på sjukhus med den sjukaste och jag vetvad oro är.Oroa dig för ditt barn hur mycket du vill men kanske du kan svara lite ödmjukare vad vet du om den som skriver ?

Anonym sa...

Läs Onekligen och Mia Skäringers bloggar tex. Du har trist nog enligt många blivit dryg pg. av din karls kändiskap.Kom ner på jorden och myllan igen Jonna.

Amanda sa...

Jag forstar faktiskt inte, en negativ kommentar eller en kommentar som inte haller med om det du skrivit och du tar upp det i bloggen? ar det sa upprorande? varfor inte bara ha en stangd blogg da med folk som bara alskar allt du skriver, kommentaren var ju inte ens sa elak, varje gang nagon skriver nagot som inte passar dig och oftast handlar det om en enstaka kommentar tar du upp det har i bloggen. ar det for att du da vill fa 28 kommentarer som sager - strunta i gnallspikarna jonna du ager? far det dig att ma battre, blir du verkligen saa pass osaker? valdigt markligt forhallandesatt till en oppen blogg maste jag saga, visste inte att man bara fick skriva att man tyckte om dig och haller med om allt du skriver, trakigt tycker jag!

Anonym sa...

Bry dig inte om de trista kommentarerna ovan. Tycker inte alls du blivit dryg. Har själv en 1-åring hemma och oroar mig för allt möjligt. Bättre att kolla upp en gång för mkt än inte alls. De hörde jag även barnläkaren Lars H Gustafsson säga på radion för ngt halvårsedan. När det gäller ens barn ska man inte ta några risker.

Härlig beskrivning av Norrköping med! Du är schysst mot dina läsare.

Kram på er!
Jeanette

Anonym sa...

Hej! Tycker att nivån ska höjas. Det är väl ingen sandlåda heller. Låt den som har en blogg skriva och tycka vad den vill, blir ni irriterade strunta i att läsa. Alla mammor gör som de vill med sina barn även de som tycker annorlunda, och allt lir bra på slutet. Håller stenhårt på dig Jonna, fast jag är en gammal mormor. Roligt att någon vågar vara lite hurtig trots allt. Och avundsjukan på din man kan du strunta i. Låt alla vara som dom är. Ha en skön höst alla. Lycka till Jonna o. Markus

hanna sa...

Tråkigt att folk ska sitta här och skriva tråkiga saker till dig utan anledning. Vissa förstår nog inte att det faktiskt sårar ibland. Kul att läsa att du skriver om Norrköping, många vet nog inte hur j*vla bra norrköping är! När jag blev lite äldre (typ 18) så började jag älska Peking. Jag läste Moa Martinssons böcker och älskar nu staden ännu mer. Industrilandskapet är det finaste som finns och att sitta i Kärleksparken vid strömmen på sommarna och kolla på vattnet och strykjärnet är bland det finaste som finns. Jag vill bara nå alla och säga att jag älskar min stad så mycket. Alla som säger att Norrköping är skit skrattar jag bara åt, skulle aldrig kunna ta åt mig. Även om det låter töntigt så är Norrköping mitt och jag är Norrköpings<3. Det som saknas är jobb annars är allt fan perfekt!