torsdag 21 maj 2009

mammaskuld

Gammelgäddan är hemma och förbannar skuldkänslorna som dök upp ungefär samtidigt som varmrätten och strax innan de påtagligt informativa sms:en från stora M om att lilla M bara gråter och gråter och är hungrig så hungrig.
Nej Marcus, jag ville inte veta.
Och nej, jag var inte alls så upplysande när du var i Rom.
Vi bestämde nyss att en eventuell nästa gång ska jag inte ha med mig telefonen. Eller att den ska ligga avstängd i väskan åtminstone så länge jag tuggar maten.
Nu ligger han och sover lugnt i sin säng. Jag har sniffat på honom och han luktar lika underbart som för någon timme sen. Att det ska vara så jobbigt att vara iväg en stund. Samtidigt som det är skönt och välbehövligt, framförallt efter fyra underbara mastodontdagar av bärande och vaggande, men däri ligger väl skulden också. Man ska inte njuta av egentid som mamma. Visst är det knäppt. Martyrmyten. Vem mår bra av det?
Man SKA visst njuta av den lilla egentid man lyckas skrapa ihop mellan amningarna och resten och på så vis njuta mer av all annan också.
Maten var i alla fall väldigt god och jag hade mycket trevligt, trots det andra. Guddotter min är kvar ute en sväng med bror A och Lisa som ska ta hem henne hit sen. Jag sitter uppe tills ungdomen har partat klart. Ungdomen, den ungdomen. Fast jag känner mig faktiskt inte riktigt så gammal. Skulle gärna ha stannat kvar. Sippat på lite alkofritt och inväntat placebofyllan som är den behagligaste av dem alla. Men det får bli en annan gång.
Nu är jag hemma. Mina killar ligger och sover och jag snart med dom, först ska bara ungdomen blir klara och komma.

God natt så länge.

15 kommentarer:

Jen sa...

Sorry, but I had to grin when reading this. Men, particularly fathers, seem to be all the same. My sambo did EXACTLY the same (and still does) when I am off on my own and leave him with the kids. And my sisters husband too. We women are much too nice and thoughtful, we should bombard them with SMSs about the daily chaos too, maybe they will then learn that some things you simly should endure in silence :-) Btw, Milo is so adorable on those latest pictures, he has grown so much and his smile is wonderful.

Anonym sa...

pumpar du ur lite mat innan du går? Då behöver man ju inte få några sms=) M hade ju knappast maten med sig till Rom?? Självklart ska man få lite tid att få tänka på annat...krypa ur bubblan för en stund!! Milo blir snart stor och äter köttbullar, du anar inte hur snart. Bubblan spricker och du kommer att sakna denna tiden när du var den enda=)L

Christina sa...

Det är ju nästan så man blir lite irriterad på Marcus när man läser dagens inlägg. Han stack till Rom i flera dagar, men låter inte dig njuta av en endaste liten utekväll? Mobilen behöver man ha med sig för att kunna bli nådd om det skulle hända något allvarligt, den käre fadern får klara av att hantera situationen utan att skriva sms om skrik. Man behöver egentid, om inte annat för att relationen ska hålla. (Och jag är ingen anonym 'hatare', han kan få mitt telefonnummer om han vill). ;-) Du är så stark så stark Jonna!

Anna-K sa...

Hej Jonna! Tråkigt att din "egentid" inte blev så bra. Det är alltid stressande när man under ammningstiden inte är tillgänglig hela tiden.Passa på att pumpa ut bröstmjölk när det finns lite extra.Frys in o låt den som "passar" lille Milo - mata med flaska.Det fungerar jättebra - o du kan få lite ro mellan "bröstmåltiderna"Lycka till!

Anonym sa...

Tänk om du hade fått läsa dagens inlägg för fyra månader sen=) busungar!!!!

Anonym sa...

åh så typiskt män.......
men nästa gång- NJUT,NJUT, NJUT av din egentid, ta dig mera egentid!!!
det måste man få som mamma och kvinna.vem var det som var tvångsliggande hur länge som helst?jo du!
kram E!

Anonym sa...

Jaa du, skuldkänslor är väl det minsta du ska ha! Men pappor har ibland lite svårt att koppla att det bara finns en sorts mat när lillen är hungrig, mammas egen hemgjorda! Jag tycker ert beslut att du inte har mobilen med eller kanske helst har den avstängd i väskan ifall du vill ringa hem och höra om läget är bra beslut. Jag tror nog på det sista alternativet.
Det ÄR skönt att få komma iväg själv en stund, att få lite egentid. Marcus behöver det och får det när han är på sina jobb, men det är faktiskt så att även DU behöver få din egentid. Nu är det ju inte så lätt för dig att få egentid som varar ett eller flera dygn i sträck, men desto viktigare är det att du får många små korta egentider så snart tillfälle ges. Du behöver det för att orka du också. Ni älskar båda Milo och varandra, därför är det så himla viktigt att ni gör det så bra ni kan. Umgås alla tre, ger varandra lite egentid och umgås bara stora M och du när tid ges för det! Ingen och jag menar ingen mår bra av att vara martyr. Både mamma och pappa ska ha lite egentid, men svårast är det för mamma att få loss den där egentiden. Men njut av den när den infaller! Jag är säker på att ni hittar ert mönster även för egentid och att ni båda får den och ger varandra den och ger er själva egentid när Milo sussar och sover. Var rädda om varandra och njut av all tid, både den tillsammans och den egna tiden! /Kram Maggan

Malinka sa...

Marcus kanske också behöver lära sig hantera impulsen att rapportera allt till dig? Så att du kan ha på telefonen utan att bli sms-terrad för saker du i alla fall inte kan göra något åt. :-D

Jag känner i alla fall igen fenomenet med för mycket info som man inte alls vill ha (och inte behöver, quite frankly). Min man rapporterade också alldeles för mycket till att börja med. Det började lugna ner sig efter de första veckornas föräldraledighet. (Men han är fortfarande, efter snart fem år som förälder, allldeles för pigg på att meddela grejer. Vi arbetar på det.)

Ju mer Marcus är ensam med Milo, desto mindre kommer han behöva det mentala stöd som sms-andet säkert är!

Malinka sa...

Det där med skulden, förresten ... Välj att släppa den, om du kan. Man kan ta ett aktivt beslut att inte känna sig skuldmedveten. Även om det säkert kan vara svårt till att börja med.

Anonym sa...

Hur mycket man än delar på föräldraskapet så är det bara så att vara mamma är en sak, att vara pappa en annan. Det är inte samma sak, man tänker inte likadant & man känner inte likadant. Hur gärna vi än vill det.
När lillan var liten var jag noga med egentid, en shoppingtur här, en fika där, men alltid sprang man runt STRESSAD med mobilen i högsta hugg. Till ingen nyttta, varesig för sig själv eller pappa & bebis.
Numer litar jag på att de löser situationen själva, om det så är blåmärke i pannan eller ivrig hunger eller trötthet. Varesig det är pappa som är hemam med bebis eller farmor/mormor/moster som är barnvakt. Ju äldre de blir desto mer klarar man av att NJUTA av sin egentid, men glöm inte bort att den är VIKTIG även när de är små. Den är viktig för att man ska hinna längta, hinna uppleva annat, hinna känna efter & uppskatta det lilla livet ÄNNU MER, helt enkelt bli en mer harmonisk mamma med mer ork & energi.
Det är samma sak som att om man gör något utav dagen , en miniliten utflykt så lyfter det en själv som mamma & man mår bättre & bebis mår bättre & alla är glada!
Kram & Lycka till!

Sofie sa...

Bara jonna och Milo är vackrare än Rom... vilka vackra ord din man skriver... Men nästa gång du går ut lämna mobilen hemma :)

Anonym sa...

(Jen, dear, you don't want to use THAT word for your partner when you write in English. Believe me. The S word should ONLY be used in Swedish!)

Christina sa...

ja du Jonna....det här kanske inte hör till saken ....men jag påminns om då jag var i Berlin....och min man ringde...inte för att fråga hur jag mådde utan för att tala om att vår varmvattenberedare pajat och 200 liter vatten runnit ut på golvet....jag hade klarat mig utan den informationen...:)
Men såna är dom, de små liven...:)
Bara ett litet inlägg för att tala om att du inte är ensam....:)

Christina sa...

Flera Christinor här ser jag...:)

ullisen sa...

släpp skulden Jonna! du behöver den inte, däremot egentid och "vara mänska" en liten stund.