måndag 11 maj 2009

nattning

Nu är jag återaktualiserad på arbetsförmedlingen och i a-kassan. Skönt. Men jag måste ändå dit och ha ett möte "Byråkrati, du vet" skrev handläggaren, som jag genast gillade. Mycket mer än trögskapet innan.

Jag är inte helt nöjd med "rutinerna" vi fått till kring Milos nattning. En nattning som håller på mellan 20 och 23 nästan var kväll. Väldigt utröttande, för alla inblande och det är vi -inblandade, alla tre. Han har aldrig somnat själv i vaggan och det är nog där någonstans problemet ligger (Milo gör det ju inte, he he). Vet inte om det är försent nu och om det är armarna i all evighet som gäller eller hur man ska göra för att få honom att somna på egen hand så han också sen fortsätter sova. Gott. Länge.

Något som jag nu åtminstone hoppas kunna få drömma om.
Natti natti.

17 kommentarer:

Abbes pappa sa...

Det går nog över ska du se. Men ibland måste man stålsätta sig och lyssna på gråten en stund för att genomföra förändringar i rutinerna. Och det gör så ont i hjärtat.

Lycka till.

Anonym sa...

Så himla bra att AF och A-kassan är fixade så här långt! Det är ju viktigt för dej och er i framtiden. Byråkrati, ja det är ordet, och det finns faktiskt en och annan vettig AF-anställd fortfarande, även om dom är i minoritet! Var rädd om den här nya handläggaren! Han/hon är unik!
Det här med nattningen kan bli ett problem. Lille gullet Milo har en förmåga, trots sin litenhet, och det är att han lär sig att bli buren eller att få somna "på magen" hos pappa eller mamma å sen vakna när han läggs i sin egen säng. Har Ni försökt att lägga honom i sin säng, ligga bredvid och klappa och smeka och göra allt det där ni gör "på magen", fast han är i sin säng. Det behöver vara lite "trångt" i hans säng för att det ska kännas ombonat för honom. Allt har sin tid, och nu börjar det kanske bli dags för Milo att börja tränas för att somna i sin säng. Men det är inte lätt! I vårt fall var det alltid jag som somnade före bebis!
Natti, natti!
Btw - jag försökte skicka lite pengar till Rädda mammorna, men mitt bankkonto (företagskonto) ville inte vara med på det. Får forska vidare kring det i morgon, får du problem om jag väljer att man ska skicka inbetalnings-avi till mig eller är det Röda korset som skickar det inbetalningskortet, vet du det (jag vet det inte). Skulle gärna ge ett bidrag till detta via din blogg!
Natti, natti! //Gunnsan

Anonym sa...

Ja nu är det armarna som gäller tills han är 18=)hihi Linda

Jen sa...

Jonna, Milo is just 3 months young, so don't stress yourself about routines. With my first son, I tried to get him to fall asleep in his bed because I was so convinced there had to be routines (everyone told me) and the whole family was stressed out for months. With the second son I just accepted it, he wanted to fall asleep on the arm. Totally understandable for someone so little. Just remind yourself, he is only this young for a few months, they grow so fast. He wants to sleep on your arm, so what ? You spend your pregnancy in bed to get him, you are so strong Jonna. Just give him a few more months of the security of your warmth and arms. Sure, it is irritating and you want some time for yourself too. But it is just a few more months. Just take a break and try again when he is around 6-7 months. You will see, it goes much easier then.
P.S. Milo is adorable.

Anonym sa...

Ta och byt bort vaggan....mina 4 barn har ALDRIG kunnat sova i sina vaggor. Jag har verkligen försökt med varje unge att få dom att acceptera vaggan men nej då....aldrig i livet så vi har ganska fort fått byta till spjälsäng...Sen med nästa barn samma procedur....vagga först men ...nix.

Camilla sa...

Hej! Ang. nattning/sova hela natten har Anna Wahlgren en metod i Barnaboken. Jag har inte provat hela metoden själv men de delar jag har provat gör att min lilla 3½ månaders knodd numera sover hela nätterna och somnar själv i stort sett omedelbart. I stort går det ut på att visa barnet att sängen är en trygg plats där inget, absolut inget händer på natten. Alltså kan man lika gärna sova. Kanske värt ett försök :)

Christina sa...

Det verkar jobbigt för er....men vagnen? Att vagga fram och tillbaka samtidigt som man sjunger kampsånger....( Arbetets söner är det bra takt i :) )det har funkat på mina 4 egna samt 6 barnbarn...börjar de gnälla en stund senare så in med nappen och gunga på....:)
Viktigast tror jag är att man inte pratar och lyfter upp...men ändå finns nära....detta fixar ni....

Annika M sa...

Ta det lugnt! Han är ju så LITEN! Saker förändras. Konstant. Mina har knappt somnat före midnatt de första månaderna. Sedan har det successivt gått mot att de somnar tidigare och tidigare. Treåringen och jag samsov det första halvåret. Nu vill han knappt ha gonattpuss utan somnar så bra själv. Nästan sexåringen ligger jag däremot bredvid när han ska somna (har alltid gjort det) och vi har det såååå mysigt tillsammans. Varför ska han tvingas somna själv när han har sådant närhetsbehov på kvällen (på dagarna är han oftast ett trotsmonster numera så det är skönt med de mysiga kvällarna, bara han och jag!!).

Själv somnar jag nästan aldrig ensam jag heller - har ju maken nära intill :).

Helene sa...

Åh fyn f-n för arbetsförmedlingen! Riv och bygg nytt!

Anonym sa...

Det enda man kan vara _helt_ säker på när det gäller dessa rutiner, medvetet inarbetade eller spontana, är att de förändras med tiden och behoven...
/p

Anonym sa...

Förstår inte heller varför du ska vara påanmäld?
Jag är avanmäld!
Kan du förklara?
Nattnings rutiner är svåra ,tog lång tid för oss också när hon var tre månader men nu vid tio månader är vi nere på under en timme!
Det löser sig ju mer han rör sig och ju tröttare han blir ,även gröt och välling gör allt lättare. Snart kan ju Milo börja med sånt!
Hoppas att det löser sig!
Stora kramar Tess W

Anna-K sa...

Hej! Låter jobbigt med nattningen.En del barn har svårt att koppla innan de ska sova.Ni behöver ha lite tid för er själva på kvällen - med en liten Milo som sover gott i sin säng.Jag hade dämpad musik på - o något att fästa blicken på eller ev. något att hänga över sängen att titta på.Det funkade bra - John Blund kom snabbt Lycka till med problemen!

Mia sa...

Ett litet tips vad det gäller nattning. Vi gjorde en egen variant av 5min metoden, inte lika hemsk som orignalet. Men ändå att vi går in och lägger honom, sjunger en gonatt sång och säger gonatt och går ut. Sedan gick vi in med jämna mellanrum till honom. I 5min metoden får man inte röra barnet men det skippade vi, vi klappade honom på kinden eller la en lugnande hand på honom och sa gonatt och gick ut igen. Det är jättehemskt att se och höra dem gråta så man måste verkligen vara taggad och tro på det för att orka. Det är jobbigt 2-3dagar, första dagen brukar ta ca 1h innan de somnat men tiden minskar för varje dag och på 4:e dagen brukar det inte ta mer än 5-15min. Hoppas det löser sig. Kram kram Mia

Anonym sa...

hej!
varför kämpar ni alla 3 m läggning? ta varsin kväll och låt den andra få lite lugn och ro. iofs kan jag tycka att Marcus kanske kan ta lite oftare,han får ju mängder av lugna nätter på div hotell?
dessutom är erat barn så litet att hans rutiner kommer att ändras 1000 ggr om.
en fråga:vad heter barnet egentligen? du skriver Milo och på tv sa Marcus Santino?

Miia sa...

Jag skulle inte stressa upp mig över att han inte somnar själv än :)
Rasmus villa bara somna i famnen dom första fyra månaderna. Sen helt plötsligt så somnade han själv i sin säng när man satt brevid.
Och nu behöver man inte sitta brevid alls. Han somnar helt själv.
Jag skulle gissa på att det är någon slags separationsångest dom har. Han börjar inse att ni inte sitter ihop längre.
Du ska se att det går över :)

Karin sa...

Körde också på en egen variant av 5minuters-metoden när lillen var runt tre månader. Han är nu över året och somnar alltid av sig själv, det är bara att lägga honom sen är det gonatt.

Sen tror inte jag att det gör så himla mycket om man bryter rutinen nån gång ibland. Inte när dom är så små i alla fall.
Huvudsaken är att man gör det som känns rätt för familjen, sen får väl folk tycka som dom vill.

Lycka till

antigone38 sa...

Du kommer få uppleva omvända "rutiner" så många gånger under det kommande året att du inte kommer att komma ihåg dem alla.
Milo är liten, alltför liten för "tvingas" in i rituner såsom vi vuxna hade önskat.
Följ rytmen, ,försök sov de stunder han sover, men det har du säkert hört till leda.
När det kommer till kritan och när du om ngt år ser tillbaka på denna tiden kommer du undra vad det jobbiga egentligen var, tidsmässigt "en fis i rymden".
En sak är säker-
hoppas av mitt allra innersta att ni inte börjar med ngn form av "metod"- varken Anna Wahlgren eller ens i närheten av 5 minuters metoden. DET är att be om hjälp och att få en otrygg bebis.

Stå ut så länge ni kan...försök få honom sova hos er om det är närhet han vill ha. Ni får igen detta i längden med en trygg kille som kommer älskar sängen.
Har fyra barn och detta har fungerat super- och de är närhetsnissar alla....som älskar sina sängar och att få gå o lägga sig.

Kram