lördag 9 maj 2009

prickar och bajs

Igår var jag och visade pizzafejan för distriktssköterskan. Det kändes ingen kul. Konstigt egentligen, hon bryr sig ju inte och har garanterat sett värre, ändå vill man liksom inte att någon ska titta på och studera ens prickar, vill ju bara dölja.
Inga svinkoppor hursom.
Och inget annat smittsamt. Piuh.
Ej heller regelrätta finnar.
Bara något hormonellt strul, trodde hon. Och det är väl inte så konstigt med tanke på vad som hänt och fortfarande händer i kroppen dagligen. Jag fick i alla fall någon penicillinsalva att testa även om hon först menade på att det antagligen snart försvinner av sig själv.
Hatar sånt. Det förvinner NOG av sig själv. Men tänk om inte? Vill göra något konkret, så salva är bra. Hoppas bara den verkar fort. Kanske har börjat göra det redan?

Så till bajset.
Milo har fortfarande inte lyckats bajja. Eller han gjorde det i torsdag, en aning, när jag retade lite med termometern. Hade ju gjort det redan innan jag fick råd om det, men antagligen för ytligt. När jag stoppade den lite längre in (fy vad jobbigt fastän han inte brydde sig ett dugg) välde det plötsligt potatismos liknande, fast senapsfärgad, gegga ur lilla stjärten. Men sen dess inget. Han har lyckligtvis inte besvär av det hela tiden och jag pratade igår med två BVC sköterskor som sa att det kan ändras, framförallt kring 3-månadersåldern, och att det inte är någon fara om det går ett antal dagar emellan. Men från att ha bajsat flera gånger varje dag hela sitt lilla liv till att plötsligt börja spara på skiten, känns inte helt bra. Men vi har koll på det och på måndag ska vi ju dit, så då får vi se hur läget är.
Det är nästan lite komiskt mitt i allt hur hela tillvaron har börjat handla om Milos baj eller inte baj. Vid varje prutt rycker vi till och lyser upp -Kanske nu? Blöja byter vi jätte ofta och lever konstant på hoppet om att det ska ha kommit massa skit i den. Mamma ringde igår tre gånger och hörde sig för om lillkillen gjort tvåan och pappa en gång. Idag hade det faktiskt kommit en blöt prutt som välkomnades med stående ovationer, segerdans och tillhörande sång. Tur han inte fattade uppståndelsen, vem som helst kan ju få prestationsångest av mindre.

28 kommentarer:

Anna-K sa...

Hej! Hoppas det ordnar upp sig med"skiten"(bajs) - o resten av problemen försvinner! Ha en skön helg!

Helena sa...

Hej! Jag har käst på en annan bebisblogg om något som kallas pysventil som man kan stoppa in i bebisens stjärt för att få fart på maskineriet. Ska göra underverk tydligen!

Anonym sa...

Hihi...tänk alla mammor o pappor med barnvagn på stan. ALLA tänker på samma viktiga frågor. Härligt att få fokusera på basic grejer!! Hoppas dina prickar försvinner då...kan tipsa om hälsokostpreparat som heter Borago. Bra för hormonstörningar och för huden=) Ska vara riktigt BRA! köpköp!!! Linda

Anonym sa...

Helammade bebisar kan inte bli förstoppade. Allt från bajs flera gånger om dagen till en gång var fjortonde dag anses vara normalt.

Minifom hjälper när dom är gasiga, och lite magmassage.... håll ihop hans ben och tryck upp knäna mot magen. De har ofta väldigt omogna tarmar såhär i början. Jag kan trösta dig med att det går över... Att bära mycket är bra, så om du kan skaffa en bra bärmojäng kanske det kan underlätta lite?

Lactulos kan du prova, eller kanske lite katrinplommonpuré.

Erik, Therese och deras UNDERBARn sa...

Jobbigt det där, även om det är så att bebisar som helammar kan bajja alltifrån varje dag till endast 1 gång/vecka och kanske mindre t o m..
Men jag vet hur det är, man tycker att det 'r så jobbigt när de små har ont, och vill till varje pris hjälpa dem...

Anonym sa...

Messmör i "vällingen" är suveränt
KRAM

Fia sa...

Haha! Det där känner jag igen. Nu när lilltjejen börjat med smakisar och hon hade ätit ett par skedar mer gröt ena dagen än hon brukar, så blev det plötsligt inget bajs överhuvudtaget. Trots att hon, precis som du skriver om Milo, bajjat flera ggr dagligen förut. Som jag nojjade, och kollade blöjan titt som tätt. Och när sen bajset äntligen kom blev det ju bajskalas, och jag ville ringa till alla jag känner och berätta. "Hon har bajsat, hurra hurra!" :)

Anonym sa...

Ja, ibland blir man bara så trött när man upplever att dom inte bryr sig om det man själv upplever som bekymmer! Men skönt ändå att det inte var svinkoppor och det trodde jag nog aldrig, utan, som jag skrivit tidigare, hormonkvisslor. Och det är snarare regel än undantag att man får såna. Salvan hjälper dig säkert!
Så det här med bajseriet. Ibland kan det ju gå flera dagar utan dom får ur sig nåt, men som förälder blir man ju orolig då. Fast man behöver inte det. Det här med febertermometern är bra om dom får förstoppning, febertermometern tar ju sönder proppen som sätter sig på tvären så det blir förstoppning, förstår att det funkade också.
Men visst är man märklig som människa, blir helt fixerad vid lillens bajs, men sen efteråt så kommer ni bara att skratta åt alltihop, även om ni just nu inte gör det. Du vet Jonna, all skit kommer ut förr eller senare, gäller i många sammanhang. Och det är ju en himla tur att Milo inte begriper sig på era "krigsdanser" och glädjetjut när det kommit ut lite skit i blöjan. För om han förstått, så hade han med säkerhet hållit inne med bajset så länge han bara kunde, bara för att få glädjen i att se era glädjeyttringar för bara en liten skit-klick!
Ha det gott! //Maggan

Anonym sa...

hahaha... ja, det är märkligt hur man förändras när man får barn :) hehe. känner igen mig allt för väl!

Min bvc ssk sa att man kunde testa liiite messmör, det gjorde susen
/ia

Helena sa...

Ja jisses det där känner man igen, bajspratet alltså. Min dotter som nu är 1,5 år har haft problem med hård mage i över ett halvår. Maken och jag pratar bajs varje dag: har det kommit något, hur mycket, vilken konsistens, fick hon kämpa... Man hörde ju innan man fick barn om hur föräldrar gärna pratar om bajs. Jag förstod inte riktigt hur det kunde vara ett samtalsämne förrän jag själv fick barn (med magproblem dessutom).

En som har provat sa...

Ge honom 1 tsk messmör varje dag. Det smörjer magen....

Susanne sa...

Hej! Min dotter gjorde också som din Milo, i början bajsade hon jämt och ständigt men efter nån månad började det gå 3 dar emellan. Men nu vid 6 mån tycker jag hon bajsar mer igen. (Oftare)
Så det kanske inte är något att oroa sig över?

Birgitta sa...

Hoppas utslagen försvinner!
Bajset kommer nog ska du se, allt kroppen inte vill ha, gör den sig av med!
Väntade på Marcus i Karlavagnen i går, fick veta att han var i Italien! Herregud, sånt måste vi bara få veta, men John Blund ville dela säng med mig, så allt löste sig!
Birgitta

ylwa sa...

Precis så var det för våran lilla bebis också, från att ha bajsat flera gånger om dagen till en gång i veckan. Det ordnade upp sig sedan när vi började med smakportioner och kunde ge lite katrinplommon och annat lösande. Nu är han åtta månader och magen funkar precis som den ska (även utan katrinplommon) så tappa inte hoppet! :)

Annika M sa...

Det är nog det mest komiska med att ha barn. Detta bajsprat. Fortfarande blir det mycket sådant (fast nu är det mest treåringen som är road av sådana ord!)

Maken brukade komma hem från jobbet och första frågan var inte om vi mådde bra eller hur vi haft det eller så, utan "har han bajsat idag". :)

Anonym sa...

Samma här. Lillasyster har haft kolik och från att ha bajsat ca 10 bajsblöjor/dag till att inte bajsa på flera dagar. Oroligt och pratade med bvc. Hon lugnade mig med att det är så att runt denna ålder så kan små barn förbruka allt de får i sig för nu börjar de äta mer. Så det kan gå ända upp till 11 dagar (enligt henne) utan att de bajsar utan att det är något fel. Ammande barn skall tydligen inte få förstoppning. Så på tre dagar bajsade lillasyster inget. I samband med detta har jag mega ammat (lång historia drar ej här) så plötsligt bajsade hon 3 ggr på samma morgon i går morse. Hmmm mycket man skall lära sig och inte utan oro och funderingar eller hur!
Kram Kyoko

Ingrid sa...

Har tittat på Marcus blogg, måste bara saga att fotot på Milo i mormors dopklanning ar fullstandigt bedårande! Du borde lagga ut det har också!

Louise sa...

Grattis till er fina lilla son! Jag är så innerligt glad över att ni till sist vann i livets lotteri och fick ett levande barn. Jag läste i tidningen förut om era förluster av de andra två barnen, det gjorde så ont i mig och redan då började jag hålla tummarna för er, jag bad även för er trots att jag inte är den religiöse typen, men jag önskade så innerligt att ni skulle lyckas.

Jajja sa...

Jobbigt Jonna, med dina prickar..Hade också lite sådär under värsta amningen..hormoner..Not skoj at all!! Jag lovar..dom försvinner. Kram

Cattis sa...

Var beredd på när bomben släpper för då kommer det förmodligen välla utanför både blöja och kläder ;-). Så hade vi under en period med bajsbomb ungefär en gång i veckan. Man kunde bara hoppas på att man var i närheten så man upptäckte det innan det hann komma på bilstol eller babysitter etc.

Johbur 33 sa...

(Vi skrattar och dansar också efter allehanda pruttar här hemma. Men då kommer de från oss själva! Roligt och befriande med kroppsljud.)

En busig parentes och en kram från Johbur, som följt er i en oändlighet...
:)

Ullis sa...

Jag har hört att man kan ge lite rapsolja så sätter det fart på magen. Tror ca 1 tsk /dag. Hoppas det löser sig!

Maja Gräddnos sa...

Min lilla son fick en period då han bajsade tidigast var sjätte dag - och några gånger gick det två hela veckor. Detta efter att tidigare gjort ifrån sig ett par gånger per dag. Och det verkar inte vara ovanligt heller faktiskt. Min teori är att de ibland behöver precis all näring och att det liksom inte blir så mycekt kvar att bajsa ut.
En tvåveckorsblöja är dock en utmaning att byta! :-D

Anonym sa...

Hej Jonna,
Jag har själv en 4,5 månaders guldklimp till son hemma och kan fortfarande inte fatta vilket mirakel han är! Ville bara dela med mig om mina egna "prickar" som jag fick för en månad sedan ungefär. Helt plötsligt väller det fram finnar i mitt ansikte. Jag tror att det var värre än i puberteten faktiskt. Jag sökte inte för det utan utgick ifrån att det var hormonellt och mycket riktigt... 2 veckor senare kom min mens igång igen efter ett underbart år utan denna plåga. Samtidigt som den kom igång så minskade även finnarna. Ett tips är att vara uppmärksam på detta otyg framöver. Ha en fortsatt bra helg - kram!

Anonym sa...

Hallå Jonna!
Min som bajsade varje dag (ibland flera gånger) fram tills han var drygt 2 månader. Stopp. Ibland kunde det gå upp till 6 dagar innan det kom något. Men det är ingen fara sa alla BVC-sköterskor jag pratade med, så länge han inte verkar må dåligt av det och äter och kissar som vanligt. Jag fick också rådet om tempen, men körde en annan grej som min syster som är läkare föreslog; Lägg bebisen på mage och dra upp hans ben mot magen så att det blir en grodlik ställning. Använd sedan lillfingret (kvinnligt eftersom de vanligtvis är mindre) med massor av salva på också in i rumpan en liten bit. Viktigt dock att inte röra fingret, utan håll bara stilla en stund. Då kan du också känna om du tycker att han känns förstoppad (man kan känna bajset längre in). Kram och lycka till

Hanna sa...

Var också orolig när min pojke hade bajsproblem - men fick en förklaring som jag gillade (hur sann den är kan jag ej gå i god för).

Eftersom bröstmjölken är så optimalt sammansatt så kan barnen tillgodogöra sig nästan allt i den och därför behöver de inte bajsa så ofta. Att bajset börjar komma mer sällan beror på att magen fungerar bättre och suger upp näringen effektivare...

Det kändes bra för mig då min pojke precis som Milo hade lite kolik och pruttig och bajsig mage först - för att sedan få en lugnare sådan med mindre bajseri :)

Anonym sa...

Köp Dermalogicas- Overnight Clearing Gel. Hjälpte mig! Ammar min son och har lite utbrott då och då. Den hjälper varenda gång. Försök att inte pilla.

Anonym sa...

Tror inte man ska mixtra med det där med bajjandet om man inte VET att bebis är förstoppad.
2 av mina fyra barn bajsade ca 1 gån gi veckan!!!!!!!!!! Vilket var normalt för dem...och då kan jag ju säga att den lilla bebisblöjan inte räckte utan man fick springa för livet efter en frottehandduk och svepa bebis med....hehe!
På tal om basjeri då.

Hoppas dina prickar försvinner!