torsdag 16 april 2009

hos läkaren

Fyra timmar var vi där.
Klockan elva betydde visst -från elva och framåt, men under dagen i alla fall. Klockan ett kom läkaren. Kollade allt. Gick igen kom tillbaka en timme senare och strax före tre fick jag veta att det är kolik. Jag sa inte emot. Efter fyra timmar i det 8 kvadratmeter lilla rummet med kolikbebis som visserligen hade sina glada stunder med skratt och joller, hängandes över armen, ville vi bara hem. Det var ingen direkt överraskning heller, BVC sköterskan sa samma för länge sen, men vi hade ju trott och hoppats att den gått över... nåja. Inget att göra.
Eller?
Jag ringde akupunktursköterskan bums och hoppas nu att hon återkommer snarast. Inte en dag till ska gå utan att jag gör precis allt jag kan för lillemans mage. En mage som ändå måste erkännas verkar må bättre idag. Han vaknade efter en natt med bra sömn (för honom, mamma hans har sina problem) utan gråt och var sen på strålande humör i en hel timme. Han är så underbar vår fina kille. Mellan gråtattackerna skrattar han mer och mer för varje dag och jag tror jag kan ana smilgropar i kinderna.
Nu sover han i bilbarnstolen, är sötast och jag den stoltaste mamman någonsin.

Alla barn är förresten snälla. Inget barn gråter eller skriker för att jävlas.
Kom att tänka på att man så ofta får frågan om ens barn är snällt (när personen i fråga undrar om h*n gråter mycket).
-Ja, snällast i världen men kan skrika så döva gubben i Ektorp vaknar.

15 kommentarer:

Birgitta sa...

Jonna! Inget barn föds elak eller jävlas. Man föds snäll och god!
Ingen baby, med livet framför sig
är elak eller ond. Men har babyn ont, så är det klart att babyn på något sätt måste tala om det, med gråt. hoppas att akupunkturen kan hjälpa! Önskar innerligt!
Kramizz
Birgitta

Mamma J sa...

Min dotter hade också ganska mycket problem med sin mage när hon var liten bebis. Jag fick då rådet att dricka Rooibos-té, som då via bröstmjölken skulle hjälpa.

Och, jag vet inte om det berodde på att jag trodde på det och blev lugnare än om det verkligen hjälpte, men åh vad jag bälgade detta goda té och dotterns mage blev mycket bättre! Rooibos är egentligen inget "riktigt" té men eftersom man tillagar det likadant, så får det kallas för det iallafall... Om du vill kan du läsa mer om det undergörande här till exempel:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rooibos

Sanningen att säga är det faktiskt jättebra för mammor och pappor också. Smaklig té-stund!

Nina sa...

Nya (friska) tag! Bebisen växer och blir stor, snart finns inte kolikmage mer.

Kämpa på!

Linda Johansson sa...

Hej Jonna! Vad gjorde läkaren för att fastställa att det är kolik? Min lilla Amanda har i omgångar väldiga problem med magen, hur ska man veta att det är kolik el inte?Jag är lite bekymrad, hon är född en vecka efter Milo ungefär....Kram Linda med Amanda

Anonym sa...

Jaha, du, det är som vanligt hos läkaren. Man får beställa en tid och sedan tar det ett antal timmar innan man "hanterats klart"! Men 4 timmar kan man ju tycka är lite mycket med ett litet barn! Men vad jag kan förstå så har såväl natten som dagen ändå varit ganska bra utan speciellt mycket ont och gråt från Milo. Hoppas det håller i sig, det är kanske nu det har vänt? För vänder gör det och när man ser på att han är 2½ månad så bör det ge med sig nu snart. Förstår att du är en stolt mamma och det ska du verkligen unna dig att vara!
Log när jag läste dina ord om snällast i världen, men kan skrika så döva gubben vaknar! Kul!!
Ha det gott och var rädda om er!

Ellas Mirakel sa...

Hej. Jag lider med er, det är sååå konstigt att ha så konstiga känslor för sitt älskade barn, ena stunden älska och andra stunden vill man bara lipa för allt det jobbiga. Been there, done that :o) Men dom växer, nu är vår sessa 5år och oj vad jag har glömt den dära onda magen ;o)

Har en kusin i Finland som behandlades med akupunktur för sin kolik, och han blev bättre bums. Men har för mig att man inte får behandla barn under 8 år med akupunktur här i Sverige... Den informationen har jag fått av en "legitimerad" sådan, men det kanske inte stämmer?

Hoppas det snart vänder för er och att lillkillen kan få ro i magen!

Annika M sa...

Kolik eller inte, skrik är jobbigt oavsett om läkaren ställt diagnos eller inte. Det är hjärtskärande i början, hela kroppen reagerar. Stress, panik, rädsla, egna tårar för att man inte kan trösta.

Min lille hade inte kolik. Men har alltid varit en tjurig en. :) Skrikit mycket, ofta, föddes med ett skrik som aldrig tycktes vilja ta slut och så har det fortsatt. "Han kan skrika han, konstaterades redan på BB". Och på den vägen är det.

Nu är han 3,5 och har ett temperament och humör utan dess like. Mycket trots och skrik. Men emellanåt sååå mycket skratt och bus också (och nu är skriken inte så där hjärtskärande längre, även om kroppen fortfarande reagerar med stress pga trötthet och sömnbrist).

Men han är världens snällaste kille. Jag AVSKYR när folk pratar om hur SNÄLLA deras barn eller barnbarn är, "de bara ler och sover och äter". Man kan väl inte säga motsatsen om dem som skriker och lever om? Dum? Nä, knappast!

Anonym sa...

Du har så rätt, jag avskyr när folk säger att mitt barn snällt! Hon är ju inte elak eller dum bara för att hon blir ledsen och arg ibland, din fina lilla Milo har ju inte ont i magen för att jävlas.

Hoppas akupunktur eller något annat hjälper snart så att det slutar knipa i den lilla magen!

/J

Hemliga damen sa...

Jag håller helt med dig om det där med "snäll". Två av mina barn har haft kolik. Varje gång jag fått frågan: "är han snäll" har jag haft lust att nita till personen som ställt frågan.

"Jo, han är inte elak om det var det du undrade", blev mitt standardsvar. Och ibland sa jag: "han är nog snäll, men inte så nöjd just nu".

Håll ut! Mina kolikbarn skrek färdigt när de var pyttisar, sedan blev de nöjdare än nöjdast.

Anonym sa...

"Ja, inte är han elak i alla fall", brukar jag säga när folk säger "Åh vad snäll han är" om min bebis.
Jag brukar använda ordet LUGN, eller TILLFREDS i stället. För det är väl det som menas.

Naisen blogi sa...

Ja den där frågan hatar jag!! Om min bebis är snäll...jag har fått höra det tusen gånger med mina barn och blir alltid lika irriterad. Då säger jag alltid till...att bebisar är aldrig dumma eller taskiga. Vissa är nöjda för att det inte kniper i magen eller nåt andra gråter för att dom har ont eller nåt! :( Tycker inte om frågan. Kram Jonna:)

Ylva sa...

har de en akupunkursköterska? trodde att man inte fick behandla små barn med sånt. okej, det lät lite mer neggit än jag menade men ändå.
lycka till!

Anonym sa...

Hmm, det där med skrik är jobbigt. Min minsta hade ett genomträngande skrik, och när man bar henne på axeln så är det ju rätt nära till örat. Så jag köpte hörselkåpor på Clas Ohlsson. Ja, det är sant. Tinnitus är inte att leka med. Man hör ju skriken ändå, men skyddar hörseln. Och när koliken försvann, försvann också det där tok-skriket.

Men det kändes lite galet att traska runt med hörselskydd hemma, medges. Det enda som funkade under koliktiden var när hon satt i selen på min mage medan jag gick i trapporna.

Lycka till Jonna. Grejen med barn är väl att man tänker; ska det vara så här för evigt nu? Och glömmer att nästa det vecka kan vara på ett helt annat sätt.
styrkekramar

Anonym sa...

Kolig brukar klinga av vid 3mån ålder, jag vet 2 bebisar som blivit "bra" vid nästan på dagen 3månader...håll ut.

Anonym sa...

blomma till en blomma!

http://www.rosor.dk/v/rosor/Rosor-89.JPG.html