onsdag 22 april 2009

ja hur svårt ska detta vara?

Det är skitsvårt, tycker jag. Inget tyder på att det är den där förbannade mjölken som jag ändå inte dricker av men som finns i det mesta (hittade tex ingen färdigrätt igår som inte innehöll den vita faran) som är boven i vårt "drama", men ändå kan det vara det och man rekommenderas testa hej och hå alla möjliga och omöjliga andra alternativ. Varför erbjuds inte bebisar att göra pricktestet så man helt säkert kan få veta och isåfall utesluta det som faktiskt är farligt?
Ja ja. Jag ska sluta gnälla. Det handlar om denna veckan och jag måste inte alls ha glass (ska ändå leta reda på havrevarianten) men är ju bara så förbaskat sugen om kvällarna på något och kakor innehåller ju som bekant margarin.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och grattis till fina sonen. Hoppas hans mage blir bättre snart, för bättre blir det. Lite små upplysningar bara, pricktest görs för att finna allergier (är dessutom ganska smärtsamt att göra). Det som bebisar oftast reagerar på i mjölk är laktosen, och det är ingen allergi och går isåfall inte att se ändå vid ett pricktest. Oftast samma med allt annat som påverkar magen, sällan allergi utan en överkänslighet. Det går alltså inte att göra något annat än att använda uteslutningsmetoden. Kakor finns massor utan mjölk, de flesta innehåller vegetabiliskt margarin, alltså utan mjölk. Se istället upp om det finns skummjölkspulver i, det är inte bra om man är laktos-känslig. Glass finns bra som är gjord på havremjölk. Lycka till, och håll ut, det bklir som sagt bättre. Kramar

Carolina sa...

Hej Jonna! Tänkte bara tipsa om att delicatobollar (av just delicato-märket alltså) är mjölkfria. Dem åt jag massor av när jag ammade mjölkallergisk bebis :) Annars kan man ju baka själv också, på mjölkfritt margarin (Carlshamns är bäst) och havremjölk. Ang. pricktest så är de tyvärr inte tillförlitliga just när det gäller magont så de är inte till mycket hjälp tyvärr.

Anonym sa...

E inte alls säker på att det är mjölken som är boven i magdramat! Däremot mycket luft i lilla magen, äter han väldigt glupskt och fort? Lite magmassage och "luftning" via stjärten kan vara ett försök. Men å andra sidan, du har fått så många råd om än det ena och än det andra, så du måste vara helt kollrig i huvudet vid det här laget. Avvakta veckan och se om inte det hela lugnar sig efter akupunkturen. Om det gör det kan du ju sen börja smyga in lite mjölk/mjölkprodukt igen och se vad som händer. Men ta en sak i taget och testa och se. Betr pricktest så ger det inte något i det här läget, pricktest gör man ju för att kolla efter allergier och kolik är ju inte någon allergi på det sättet. Å det är heller inte någon kul historia, som man inte gör om det inte är helt tvunget.
Jag tror det håller på att ge med sig, detta med tanke på hans "ålder" nu. Men det sker inte pang bom, utan lite successivt.
Håller tummarna för er! Kram.

Lisa sa...

Hej Jonna! Varmt grattis till din fina lilla son! Lite söta tips från en som varit igenom samma visa som du går igenom nu... Oatelys havreglass är jättegod! Likaså delicatobollar, bragokex, findus färdigbakade bullar mm mm mm som är bakade på vegitabiliskt fett och därmed mjölkfria. After Eight och den mesta mörka chokladen är också mjölkfri om man får chokladsug. Sen funkar ju skumgodis, typ bilar och sånt också! Pringels-chips går också bra. Jag vet hur tufft det är i början när man ska leva mjölkfritt - jag gjorde också det när jag ammade... Vår dotter hade dock inte kolik men däremot elaka utslag på kroppen och det visade sig sen vara både mjölk- och äggallergi. Så nu lever vi helt ägg- och mjölkfritt här hemma. Det är funkar toppen men är en tröskel att ta sig över. KRAM!!

Malin sa...

Första anonym är ute och cyklar - bäbisar reagerar INTE på laktos utan isåfall är det komjölksprotein det handlar om. Laktos producerar vi själva i våra bröst. Är bäbis laktosintolerant kan den inte dricka bröstmjölk alls, det är extremt ovanligt.

Sen tror jag varken det är mjölken eller nån kolik det handlar om. Bäbisar har omogna tarmar och är gnälliga på kvällarna - i olika grad. Det är jobbigt men det går över... bara att erbjuda tutten så mycket det bara går.

Kim sa...

Gilles havrekakor med chokladöverdrag på kan du äta, det är mjölkri choklad på, alltså ingen komjölksprotein alls!

Stina sa...

Finns gluten och mjölkfria kakor, som är riktigt goda, finns också fria bröds kanelbullar.Finns oftast på en special hylla, för allergiprodukter.Kanelbbullarna finns som frysta också, ofta på ett speciellt ställe i frysen där de har specialkost grejer.
Prova, det kanske kan vara något!

Gabriella sa...

För en kompis med en väldigt mjölkkänslig dotter visade det sig att det var mammans tandkräm som var den sista boven i dramat!!! Hur konstigt det än kan låta...
Det var tydligen mjölkprotein..eller något liknande i tandkrämen hon använde.
Värt att kolla på tuben kanske?!

Hoppas det onda försvinner för Milo snart!!

Annika sa...

Delicatobollar har någon redan tipsat om att du kan smaska på. Det finns havreyoghurt, havremjölk, mjölkfritt margarin att baka på. Det finns sidor på nätet som tipsar och varnar vad man kan äta och inte äta. Non stop-godis går att äta.

Färdigrätter är svårt, istället får man göra storkok och frysa in. Kanske Marcus kan fixa åt dig.

Pricktest har de gjort på min bebis och på min väninnas bebis. Hennes var 5 månader, min ett halvår.

Är det mjölkproteinallergi måste man undvika ALLA mjölkprodukter. Annars kan man lika gärna äta allt. Är det bara lite känslig mage kan det vara bra att dra ner på laktos.

Det går att äta gott och leva bra ändå. Finbageriet Kamraterna i Haga har väldigt mycket mjölkfritt i sitt bageri: http://www.finbageriet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=55

Jag tror du till slut får bestämma dig - och fullfölja. Antingen åt ena eller andra hållet.

Petra sa...

De har gjort både pricktest och kontakttest på vår son (nu 3½ månad), men det är tydligen inte särskilt tillförlitligt när barnen är så små. Vår son visade inget på pricktestet, men fick en reaktion på allt på kontakttestet (både mjölk, ägg, havre, råg och vete). Vi fick åka hem lika rådvilla från Vrinnevisjukhuset som vi var när vi kom dit för läkarna kunde inte avgöra om han var överkänslig mot något eller om han bara har känslig hud (???).

Anonym sa...

Sorbetglass!! Mmmm!!! Ingen mjölk heller :-)

matilda lovisa sa...

Mangosorbé! Ingen mjölk i det vill jag lova, som laktosintolerant.

Jenny sa...

Hej och grattis till lilla hjärtat! Är själv helt ägg- och mjölkfri sedan fem månader tillbaka. Min lilla tjej är allergisk och eftersom jag ammar henne måste jag avstå helt från dessa produkter. Hon pricktestades när hon var fyra månader. Tänkte bara säga att det faktiskt finns en hel del att äta när man börjar leta.Göteborgskex har många produkter som är mjölkfria! Prova oatly havreglass med jordgubbssmak, riktigt god ( eller har jag bara lärt mig tycka om den??!!) Bakar även bullar på mjölkfritt margarin och havremjölk, eftersom även min stora tjej 3,5 år är allergisk. Man lär sig! Hoppas er lilla kille snart blir kvitt magknipet. Tack för en härlig blogg! Kram Jenny

Eva sa...

Hej,
Jag tänkte precis skriva att den första kommentatorn är nog ute och cyklar en aning men såg att någon annan hunnit före.

Jag åt också mjölkfritt när min Bebis var riktigt liten. Inte på grund av att han hade ont i magen utan på grund av att han fick lite eksem som kunde vara tecken på just allergi mot komjölksprotein.

Jag håller med dig om att det verkligen är svårt att äta helt mjölkfritt. Det jag upplevde var att det blev ersättningsprodukter som var rena sockerbomber istället.

I förra veckan var vi och gjorde pricktest och det konstaterades att Bebis är allergisk mot komjölkprotein.
Bebis är snart tio månader och jag tycker att jag har fått tjata för att få remiss eftersom de på BVC har sagt att det inte är någon idé att pricktesta barn under ett år.
Läkaren på lasarettet sa däremot att "bebisar som är två månader är för små för pricktest men vid åtta-nio månader är det inga problem".
Jag upplevde det inte alls som att Bebis tyckte att det gjorde speciellt ont, har var däremot heligt förbannad för att sköterskan höll fast hans arm.
När hon stack reagerade han inte ett dugg och slutade skrika så fort hon släppte armen.

Misstänker ni själva mjölkallergi så tycker jag att ni ska ta upp det på BVC för att få en remiss till Barnmottagningen.

Anonym sa...

man kan tro att _all_ sorbet är mjölkfri - det vore ju det mest logiska, om man tänker på hur man skulle göra den själv. men det är tyvärr inte alltid så. Läs alltså även där. Maränger går heller inte köpa hur som helst, det upptäckte vi ganska sent - maränger är ju ägg o socker, eller hur? Inte köpemaränger, där är det mjölkprotein också. när man väl lärt sej är det enkelt att hitta mjölkfritt - mjölk är nog en förhållandevis dyr ingrediens. men innan jag fick in vanan var det en förvirrad period. /p

Anonym sa...

Hej Jonna,

jag har själv en liten med kolik,,inte alltid så kul!
Men vi blev också hjälpta av akupunktur. Dessutom så finns det en ersättning på Apoteket (Nutramigen) som är laktosfri som hjälper till (det vill säga om du kan tänka dig att inta amma ett tag). Det hjälper mot koliken i det avseendet att det är lättare för småknoddars magar att ta upp än mjölkprodukter. Det är inte billigt men man kan få det på recept och då blir det en helskottas mycket billigare.

Helena sa...

Tips till dig när du är sugen - gräddbullar! Det festar jag loss på nu när även jag kör mjölkfritt!

Anonym sa...

Ojoj... första anonym har no clue at all!!

Vegetabilist margarin är inte alltid mjölkfritt så läs alltid på innehållsförteckningarna. Det är INTE laktoset de reagerar mot som vanligast utan proteinet. Tycker att du ska prata med en läkare om detta så du får tillförlitliga råd.

Men läste i senare inlägg att det kanske inte var mjölkallergi ändå. Håller tummarna för att det INTE är det.

/K