torsdag 23 april 2009

stress

Sitter med en öl (alkoholfri) och knaprar japanska snacks. Hoppas att mjölken ska rinna till. Upplever det som att bebis inte blir riktigt lika mätt nu som då och igår när han var hungrig och bara ville äta mer av det som inte fanns och inte sova valde jag mellan pest och kolera, tog pest och kokade babysemp till honom varefter han sov 4-5 timmar i sträck!
Berättade för BVC sköterskan och hon trodde att det kunde vara så att jag var stressad med alla akupunkturtrippar och annat (det har verkligen gått i ett hela veckan) att min mjölk backat tillfälligt, vilket inte låter helt galet. Det bra är att eftersom killen inte (den här gången heller) reagerade negativt på ersättningen tyckte hon att jag kunde ge honom det om det fortsätter så här att han inte blir mätt. Skulle han bli dålig i magen så finns ju ersättning som inte är baserad på komjölk.
Idag har annars varit rätt bra. Älsklingen skrattar och glad mer och mer. Just nu gråter han men jag har fått mina tio minuter av egentid och försöker att inte stressa upp mig mer utan snarare stressa ner, vilket är svårt även om jag vet att Marcus kan trösta lika bra som jag. Efter ölen kanske min mjölk tagit ett par steg fram igen och då är det dags för kvällsmaten.

Nähä. Nu var visst min tid slut.

God kväll och god natt.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Öl, tyvärr mjölk (hm) & pumpa efter varje snuttning för att stimulera mera (finns en handpump för en hundring på apoteket funkade fint för mig, när jag skulle behålla mjölk över en helg då vi testade Nutramigen (mjölfri ersättning) hyrde jag superpump på BB). Sömn, vila & annat man inte hinner/har ro till. Om liten sover sen eftermiddag vila då så mjölken rinner till kvällen då bebis oftast är mest hungrig.
Om man vill öka mängden mjölk i ett bröst åt gången kan man även ge SAMMA bröst först 2 amningar efter varann. (jag gjorde detta under en till två dagar & märkte snabbt resultat) Många barn har en favotutte, kan vara bra med extra mjölk i den... Annars tutte 1 tills den är slut, rap, ge tutte 2 för att fylla på slatten! bara en avsaknad av en liten tio mililitare kan ge ett missnöjt barn!

& du ersättning är varken pest eller kolera, det är en underbar uppfinning som ger mätta nöjda barn där amningen inte fungerar optimalt (vilket den inte gör för långt ifrån alla) för min del är jag ersättningsförespråkare & tycker att det är en gåva till mammor med missnöjda barn! Länge leve ersättningen!!!

Tyvärr verkar det som att man som mamam måste "offra en hungrig unge" för att inse vad mat gör med barn, jag lovar att om ett par månader kommer du se en enorm skillnad när bebis får annat än flytande!NÖJD; GLAD; MÄTT & SOVANDE! PROMISE!

Kram Kram & Kämpa på!

Schäfer sa...

Jonna, du har säkert fått alla tips som går att få...men ger dig mina tankar... Kan det vara så att han är inne i en tillväxtperiod? Då blir dom inte mätta och vill äta JÄMT för att öka produktionen!? Håller i sig i några dagar till max en vecka, men enda sättet att öka produktionen.
Öl är säkert bra, men jag tyckte att dricka i mängder - och då menar jag verkligen i M Ä N G D E R precis samtidigt som jag ammade hjälpte - bara ett litet tips men du har säkert redan gått igenom alla varianter!?
Han är underbart söt för övrigt :-)
Kramar

Anonym sa...

Pest är ibland det bästa som finns. Och visst är det bra med bröstmjölk, men det får ju inte bli något självändamål. Och egentligen självändamål för vem? BVC-sköterskan kanske! När min dotter fick sin son var hon precis som du jätteledsen för han skrek hela tiden. Jag tyckte hon skulle ge honom lite tillägg till bröstmjölken, men det tyckte man inte på hennes BVC. Kul att du träffar en bättre BVC-sköterska tycker jag, en som förstår! Och var inte rädd för att ge tillägg, bättre med en mätt son än en som är ledsen för att ”maten var slut”. Och det här med amning, visst är det bra. Men som jag sa inledningsvis, det får inte bli något självändamål. Bröstmjölken räcker ju inte i evigheter (å ska inte heller, det är väl ingen hit med en ammande 3-åring!), ibland är den inte tillräckligt mättande. Och sen kommer ju snart tiden då du kan gå över till babyvälling och utifrån min och vår erfarenhet så blev allt betydligt bättre när dom började med tillägg och när det sen blev vällingdags och lite puréer och annat gott på burk, ja då var allt frid och fröjd.

Schäfer (igen) sa...

Tillägg: ersättning är absolut inget fel - jag gav ju det som tillägg så jag kan verkligen inte säga emot - M E N ... jag önskar att jag hade haft lite mer tålamod och kämpat lite mer så hade jag fått upp mjölkmängden därav mitt tips till dig!
Man blir så efterklok ;-)
Men å andra sidan vet jag att sömnen är oersättlig... Utvilad bebis = :-) men utvilad mamma = :-D

Gråa musen sa...

Verkar ju som att du har rätt i dina antaganden att det inte är komjölk som är boven eftersom han sov så gott efter ersättningen. Väldigt ofta är det mammans "känna på sig" som är rätt. Ha en fin dag i morgon fina du.

Anonym sa...

Ni behöver båda eran egentid! Jag kan tycka att 10 minuters egentid är lite i minsta laget faktiskt. Men jag har ju förstått att Marcus var på jobb på Kvällsöppet igår, så Ni måste ju ha fått mindre gemensam tid idag. Marcus kan trösta Milo han också. Och om du kan vila och koppla av lite så kanske din bröstmjölk rinner till lite bättre. Men räkna med att den kan börja minska successivt och ge Milo tillägg om han inte verkar nöjd efter amningen! Det är inte fel att ge tillägg! Det som är viktigt är att Milo är nöjd och belåten och tilläggen som finns är bra och innehåller all den näring våra små bebisar behöver.
Natti och hoppas Ni får sova gott inatt!

cilla sa...

Min dotter var ständigt missnöjd, tills jag gav upp amningen och gav henne ersättning. Helt plötsligt fick jag en nöjd, harmonisk bebis som sov flera timmar i sträck. Amning i all ära, men OM det inte finns tillräckligt så blir ju dom små hungriga. Jag hade ångest då när jag slutade amma, men kan nu i efterhand inte fatta varför jag inte gav henne ersättning tidigare. Kram CIlla

Anonym sa...

Säger som ovan anonym gjort. Ersättning är guld värd ibland. Jag upplevde också att lillen blev mättare och klarade sig längre på den. Däremot så fick jag byta till NAN:s ersättning.

Upplever att det är rätt så många barn som blir ganska dåliga i magen av babysemp. Och att andedräkten blir rätt så kass på dom små liven av babysemp.

Men det visar sig kanske bara om dom får större mängder av.
Skulle du vara så att du börjar ge mer av babysemp och milo blir hård eller mer gasig av den så rekomenderar jag att du prövar Nan variant. Pulvret har en helt annan struktur. Känns inte lika "degig" på något vis.

bara ett tips på vägen. Ibland är det skönt att vara förberedd =)

Anonym sa...

Sådär är det för mej ibland när jag druckit dåligt...drick ett glas vatten varje timme!!! Ät bovetegröt...ska vara bra=) Amningste från weleda gör susen och ersättning är ju skitbra=)

Anna-K sa...

Hej! Hoppas du o lille Milo mår bra, även om det är magont då o då.Ammningen är jättebra - men han får väl lite annan föda nu när han börjar uppnå "mogen" ålder.Hoppas allt löser sig så alla kan vara glada o njuta av våren! "Ät o var glad" - med få skrikperioder!

Maria sa...

Om han nu tålde ersättningen så är det beviset på att han inte är mjölkkänslig! Annars hade han reagerat kraftigt, ersättningen är ju baserad på mjölk.

Alltså kan du nu strunta i att undvika mjölkprodukter. Om han blev mätt och sov bra av ersättningen så fortsätt att ge honom det, du kan ju amma ändå - delamma. Amning är bra, men mätt baby som får sova är också bra!

Anonym sa...

Varför är det så hemskt med ersättning? Är man en sämre mamma om man inte kan/ vill amma av olika anledningar?

Anonym sa...

hej!ersättning är verkligen inte pest utan en superb uppfinning som ger mätta barn.amning funkar inte för alla,så tänk lite på hur du formulerar dig......

Karina

Carolina sa...

uhuu...alkoholfri öl.

Anonym sa...

Har du funderat på att ge lite ersättning efter kvällsmålet varje kväll. Jag gjorde det med min minsta och jisses vad han sov bra. Mycket bättre nattsömn än vad syskonen någonsin haft.
Kramar från en Linköpingsmamma.

Maria sa...

Hej!
Vänta med att ge Milo den komjölksfria ersättningen, den luktar och smakar illa. Vi har testat den, vår dotter bara spotta ut det igen. Det var en plåga att försöka tvinga i henne den. Som tur vara gav vi upp för det visade sig med pricktest att hon inte var mjölkallergiker.
Jag hoppas att du får mjölken att rinna till. Så han blir mätt och belåten!
Ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Jag är en av de som var tvungen att ge mina barn "pest och kolera"...blir lite deppig när jag läser sånt, men det finns värre saker här i världen för mig att hänga upp mig på ;-)
Ersättning är ju inget gift man ger sitt barn, utan som har nämnts tidigare en alldeles underbar uppfinnig som har hjälp många små barnamagar som alldeles uppenbart är superhungriga!
Mina två stackars ersättningsbarn är alldeles förträffligt pigga, alerta och smarta :-D
Lycka till!

Lena sa...

Jag fick tipset på BVC att byta bröst flera gånger under en ammning. På så sätt sk tydligen mjölkproduktioen dras igång. Fast det där har du kanske redan hört. Barnmorskan jämförde brösten med ett café (!) har man en gäst som småsippar på sitt kaffe så kokar man inget nytt. Kommer det ständigt nya gäster (dvs att man byter brsöt) så kokar man nytt kaffe för att det ska räcka. Det fungerade för mig. Och, ersättning är inte heller fy skam, det har räddat sömnen för många små. Hurra för att det finns.

Bellsan sa...

Hej! Grattis till er fina son! Följer din blogg eftersom jag har också har en liten pojke som just har fyllt två. Jag känner igen mig mycket i det du besriver. När han var sju veckor och skrikit i princip hela dygnet lika länge, slutade jag amma och började ge ersättning med flaska. Från den dagen fick vi en ny bebis! Glad, harmonisk och började sova som en prins (och gör det fortfarande)! Jag säger inte att det är den enda och bästa lösningen för er, men det behöver inte vara negetivt att ge ersättning.

Lycka till! Kramar till hela din goa familj...

Kerstins mobila blogg sa...

Jag blev också ganska stressad när jag skulle amma min yngsta (nu sjutton år...) vilket gjorde att mjölken inte rann till trots att jag hade så mycket. Den då lille sonen låg inte stilla i famnen vid amningen beroende på att han fick så mycket i sig. Det begrep ju inte jag och stressade raskt upp mig, vilket alltså påverkade tillrinningen negativt.
Jag lyckades tjata till mig en nässprej innehållande oxytocin vilket det ämne (hormon månne?) som gör att mjölken "släpper".
Sprejen användes bara ett fåtal gånger, men bara vetskapen att den fanns där gjorde att jag kunde slappna av, och det i sin tur gjorde så klart att mjölken kvickt stabiliserade sig.

Sedan är det ju så att de små växer i omgångar så ibland blir matlusten större än vad tuttarna kan erbjuda, men ihärdigt suttande reglerar sådant...om man orkar vänta ut det.

Annars är det ju som redan sagts fullkomligt okey att väsa och må bra på tillägg också!

Lycka till!!

Titti sa...

Oroa dig inte, mjölken kommer och går i omgångar. Ibland känns tuttarna helt tomma men amma på för den ökar på igen. De har även ät-perioder då de ammar ofta, ofta för att det ska bildas mycket mjölk, sen svalnar intresset igen och man sitter där med stora tuttar! Kroppen är helt otrolig på att anpassa sig efter vad bebisen vill ha så ta det lugnt och njut av bebis-tiden.
Lycka till med grabben!

Sandra sa...

Instämmer. Min tjej (idag 14 mån) blev hungrigare vid 5 månader och ville äta mycket från tutten. Men jag hade aldrig överdrivet mycke mjölk och behövde låta det rinna till mellanåt. Men det ville inte min lilla Bianca som va hungrig igen och igen. Jag pumpa och pumpa (Avent Isis=skit) för att få ingång mer produktion men inget hjälpte.
Sådär på sluttampen provade jag ersättning och hon blev sååå nöjd och mätt och sov som en stock. Men då höll jag istället på att vänja av henne vid tutte och började ge smakportioner vilka hon slukade lika bra.
Vid 6 månader åt hon bara smakportioner och välling.
Nästa gång hoppas jag på mer mjölk och längre ammning varvat med smakportioner.

Marresmamma sa...

Har ej läst de andra kommentarerna men glöm ej att mjölken är mkt tunnare på kvällen... Ersättning till natten kan vara ett mirakel! Ni är så fina, måste jag tillägga!

Pernillaheterjag sa...

Efter att ha FÖRSÖKT rejält med amning av mina två barn och tvingats ge upp efter alltför kort tid säger jag följande: Skit i alla välmenande "du vet väl att bröstmjölk är det bästa för ditt barn yada, yada, yada..." Det bästa för ALLA familjer är utvilade föräldrar och barn som inte stressas av allt man måste, bör och skall... Det blir vanligen väldigt välmående barn av ersättning också (åtminstone tycker jag att båda mina döttrar är "rätt" okej trots att deras "kassa" mor inte kunna amma dem) Fungerar inte amningen ÄR det ingen big deal - strunt i dåligt samvete och dålig sömn för det. Blanda en go flaska ersättning till sonen, lämna över älsklingen och flaska till den goda barnafadern och sov gott en hel natt.

(Har inte läst andra kommentarer, men blir så ledsen för att vi hårt försökande mammor ofta inte stöttar varandra, utan gärna talar om vad som "är bäst", "såhär-hade-jag-gjort")