måndag 25 maj 2009

klädjakt

Måste rusta upp i Milos klädlåda för så många har blivit alldeles för små, men varje gång jag rullar in i en affär (de allra flesta) blir jag ilsk när jag ser utbudet.
Redan från i princip nyfödingsstorlek är det strikt uppdelat i pojk och flickvarianter. Rosa gulligull för de sistnämnda och tuffa nästan vuxenlika plagg i mörkare nyanser för grabbarna. Bebisar är bebisar. Varför kan man inte bara ha babykläder punkt. Slut? Räcker det inte med könsfixeringen som garanterat kommer sen? Måste man börja stämpla de små liven redan i lillepluttstadiet?
Nä. Jag morrar till, vänder på klacken och går ut.
Tur då att grannens dotter växt ur sina kläder och Milo idag fick ärva ett gäng. Jättetack till A-K och Signe! Dubbelt upp eftersom även jag fick en påse full av 36:or. Behöver inte shoppa på hundra år känns det som. Heja!

24 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad frustrerande att höra om flick- resp pojk-kläder för dessa små liv! Även smågossarna ska väl ha rätt till lite kul kläder och inte bara det mörka utbudet! Håller med dej, babykläder är för bebisar, vare sig dom är killar eller tjejer! Mina barnbarn (flickor och pojkar) har haft både ljusblått och rosa och kul färgkombinationer oavsett vilket kön som varit aktuellt för stunden. Vad glad man blir då man får ärva lite kläder av goda vänner och grannar! Kläder är kläder oavsett "barnsort". Kul också med 36:orna! Grattis till goda grannar!
Suss gott! Hoppas dina båda M sover gott också hela natten! Kram!

Malin, Lammhult sa...

Håller helt och fullt med, kan få utslag av vissa av kläderna som hänger bland tjejkläderna när man ska shoppa till Adina. Tack gode gudinna att man har en massa ärvekläder från storebror att ta till så hon kan vara en cool tjej och inte för puttinutti :-)

Anonym sa...

Hej
Jag håller med dig, rosa och gulligt till tjejer och mörkt till killar. och värre blir det -har en tjej på 5 månader och tjej på snart tre år, till den stora tjejen måste man köpa en storlek större på t-shirtar eftersom nästan allt är figursytt och ska visa magen. Sjukt att dom ska formas in i köns roller redan från start!

Tack för en rolig stund av läsning varje dag!

//Tanja

Anonym sa...

Jag håller med om att barnklädernas könsrollskonservatism är otäck. Tydligen säljer inte unisexkläder, enligt affärerna själva.

Men, måste unisexkläder vara beiga och trista, det kanske är därför de inte säljer? Jag såg en gång en designers förslag på en unisextröja: den var i någon stark färg, kanske röd, med ett stort, glittrigt hjärta på och ur det glittriga hjärtat stack en arg och tuff t-rex fram huvudet.

Den var jättefin. Många småkillar gillar ju att få ta på sig lite glitter och glamour och många tjejer vill vara lite tuffa.

Annika M sa...

Jag har två killar och jag tycker också det är hemskt uppdelat i affärerna vad gäller pojk- och flickkläder.

Mina killar gillar färger som rött och rosa men det finns knappt till killar. Och tjejkläderna är så himla puttinuttiga att jag inte ens hade velat klä min dotter i dessa. Polarn och pyret är bra men för dyrt. Kapp Ahl och Lindex har visst unisex-sortiment som är hyfsat. Men det finns inte så mycket. HM är superuppdelat tycker jag. Min son drömmer om en tröja med en katt på (han älskar katter). Han är tre år. Det enda jag hittat är en på tjejavdelningen på HM. Men den är tight och har puff-ärm. Varför? Små treåringar behöver väl inte extra tighta kläder med puffärmar?

För att inte tala om allt annat där det är blått till pojkar eller rosa till flickor.

Malinka sa...

Efter ett tag lär man sig att kryssa rätt även i den hysteriska uppdelningen. Vill man ha rymliga och stryktåliga kläder går man till pojkavdelningen. Vill man ha mjuka och färgglada kläder går man till flickavdelningen – men då får man vara mycket uppmärksam på storlekarna, för flickkläder är mycket mindre/tajtare än killkläder. Jag brukar t.ex. plocka med mig en killtröja i rätt storlek när jag letar tröjor på flickavdelningen. Så är man säker på att man inte får med sig en glipande tröja à la årets grekiska ESC-snubbe! ;-)

Jeans och andra "hårda" kläder köper man med fördel på pojkavdelningen. De kläderna är rymligare, och så slipper man byxlinningar som skär in i midjan eller att barnet visar rumpan när hen sätter sig på huk.

Det är en konst att handla barnkläder! Men man lär sig. Även om det kostar en del svära.

Frida sa...

Visst är det irriterande! Vet inte vilket som är värst, gulligullet eller rambostuket... Min tjej blir ofta tagen för en pojke eftersom hon inte har typiska "tjejkläder" (med puffar, volanger, hjärtan etc). Det är som att flickor måste vara små rosa prinsessor, allt annat är "pojkkläder". Trist att det ska va så svårt att hitta vanliga enkla fina kläder utan varken det ena eller det andra på.

Anonym sa...

Å håller helt med dig, skrev ett inlägg på temat för några veckor sedan http://ivfprinsessan.wordpress.com/2009/05/04/varfor-rosa-redan-till-nyfodd/
Försöker köpa några första-plagg, men det är nästan hopplöst att hitta något neutralt.

Kanske det hör samman med den vanligaste frågan jag får från folk:
Vet du vad det blir?
Verkar som att alla numer vet vad som finns i magen.
- Ett barn förhoppningsvis, brukar jag svara...

Anonym sa...

Jag vet! Blir skitirriterad jag också. Och varför är flickhörnan på H&M 10 gånger större än pojkhyllan som är inpulad i ngn ledsen hörna?! Tröttsamt. Ett tips kan vara att ha en liten klädbazaar i närheten där man bor. Har precis börjat i en mammagrupp och där föreslog en av mammorna att vi nästa gång ska ta med saker som våra små inte längre kan ha så kan vi byta med varann. Toppenförslag tycker jag. Kram och tack för en härligt ärlig blogg. //Anna

Anonym sa...

Jag tipsar gärna om unisexkläder som vi har använt friskt. Man kan gå på klädparty eller beställa direkt från säljare. Numera levereras kläderna med posten. Smidigt! Finns massor på Tradera också. www.meandi.se

Hälsn Anna

Anonym sa...

Precis så känner jag också! Ännu argare blev jag när jag gick in på denna sajt: http://www.nameit.com

Prova att välja till exempel "newborn" och klicka i "pojke" eller "flicka" - skrämmande!!!

Jag har handlat det mesta av min sons kläder på Lindex, åtminstone småkläderna upplever jag som relativt könlösa - mycket retro, vilket är ett plus i min bok!

Hanna sa...

Om du har vägarna förbi Linköping någon dag så finns en jättebra butik med bäbiskläder på Storgatan efter att du passerat Filbytergallerian. Minns inte namnet på butiken men där kan du hitta könsneutrala och coola kläder till Milo.

Anette sa...

Håller med dig fullständigt angående uppdelningen! Har själv en dotter på snart ett&etthalvt och jag och hennes pappa är inte så värst förtjusta i rosa. Vår tös har rosa också ibland, men mest rött. En del i brunt och grönt. Och blått, för det är föräldrarnas gemensamma favoritfärg. Själv verkar hon gilla turkost. Många plagg kommer från "pojk"-avdelningen i div. affärer.

En nackdel med den här strikta uppdelningen är att folk inte alltid fattar att det är en flicka vi har eftersom hon inte är klädd i rosa från topp till tå (vilket eg. inte är så viktigt, vi vill väl helst vara lite "könsneutrala"). Vi är också lite allergiska mot volanger, rosetter och allmännt rysch-pysch. Vi vill att vår dotter ska vara "tuff" precis som killarna, utan att se ut som en vuxenkopia. Men då får vi också ta att folk tror det är en kille...

P.s det som stör mig mest är att det i vissa affärer tom står på skyltarna eller väggen "Pojk st.56-80" resp "Flick st.56-80" - snacka om att inte låta folk välja själv! D.s

Anonym sa...

Håller med dig till hundra procent, det är så irriterande! Jag bor i Belgien och har en liten 3-månaderstjej och här är könsfixeringen om möjligt ännu värre! I Stockholm finns det i alla fall lite alternativ om man vill handla lite mer "könsneutrala" barnkläder. Några tips: http://www.kade.se/ och http://www.unibarn.se/sv/index.php

Sara sa...

Håller med dig i klädfrågan till bebisar och små barn. Jag har en dotter som är två och en son som är 7 mån. Det var inte mycket sonen kunde ärva av de första storlekarna från dottern. (De flesta kläderna hade vi fått. ) Lite för mycket rosa. Vissa saker får han dock ha i alla fall. Sonen har tex nästan bara "flicksockar" och han verkar trivas i det.

Överlag är det lättare att ta på tjejer pojkkläder än tvärt om. Det kan iofs ha med passformen att göra, men tror även att det handlar en hel del om attityd. Tycker därför att det är kul att du fick ett gäng flickläder från en granne. Vore kul med fler pojkar i söta kläder.

Annars tycker jag att Villervalla har fina unisexkläder. Mycket stjärnor och ränder. Kolla in deras hemsida.

Anonym sa...

Hej Jonna!
Jag läser din blogg ofta och har ett litet tips till dig vad gäller barnkläder. Kolla in www.gangstar.se De gör kläder i färger och former som ska passa både tjejer och killar.

Tack för en superbra blogg! Er son är underbart söt, jag blir tårögd när jag ser bilderna på honom, han är så fin!

Kramar från Maria

Anonym sa...

Jag var och är precis likadan, det har slutat med att köper jag något på de stora klädbutikerna går jag på båda avdelningarna och handlar lite av varje... Känns som en bra balans. Annars kör jag mycket på Ullared, där fanns mycket (visserligen tråkigt) unisex kläder.

Sen är det skillnad på storlekar, köpte ett par gråa jeans på tjej-avd till min son, de var hur tajta som helst trots att det var storleken större än vad han hade! Nu passar min lintott väldigt bra i rosa, så jag kör på det!

Hoppas du hittar rätt i djungeln...

Sara sa...

Ja, jag minns så väl när jag köpte en body till min tös när hon var liten. Storlek 56 på pojkavdelningen. Gissa om jag blev förvånad för först då märkte jag att hennes "flickbodys" var mkt tajtare än pojkbodysarna. Helt sjukt att det är så redan när de är bebisar!

Ensamvarginna sa...

Det är helt otroligt så långt efter klädaffärerna är i sitt tänk. Låt föräldrarna bestämma och blanda som de vill! Det gör säkert en del föräldrar redan, men affärerna försvårar valet tycker jag.
Just nu handlar jag bara på nätet, för jag prioriterar ekologiskt, känns läskigt med alla giftiga kläder till de små.
Jag har flera favoriter, bl.a.:

http://www.ecoloco.se/
http://www.edvina.nu/butik/
http://www.naturekids.se/

Fast ärva genomtvättade kläder är nog det allra bästa ändå!
Lycka till med lillen!

Julia sa...

Usch ja, jag har själv haft utbrott av frustration i detta ämne! Jag har köpt saker till min dotter som jag tycker är fina. Punkt. Med resultatet att jag många gånger fått frågan om det är en pojke eller flicka, bara för att hon har blå kläder på sig. Kapp-Ahl har jag bojkottat i över ett år då jag skulle köpa jeans till Sanna som då var två år - och hittar jeans i stl 86 "low waist, tight fit". Jag kokade av ilska! Ofta är "tjejkläderna" inte gjorda att leka i, midjan är t.ex nästan alltid lägre och glider ner. Numera köper jag alltid byxor till henne på pojkavdelningen, kläder ska vara att leka i och bli smutsig i, inte att sitta stilla i!
Bra att du tar upp ämnet, mer sånt!
Stor kram!

Sara sa...

Hej!

Första gången jag kommenterar trots att jag läser varje dag: tack för en bra blogg!

Har nyligen deltagit i ett upprop via mail till de största klädkedjorna angående just detta. Läs texten jag mailat här:
http://sssarasss.blogspot.com/2009/05/om-spetsvolang-och-combatbralla.html

Det märkliga är att t ex H&M svarar att de erbjuder kläder "för att möta efterfrågan". Jag kan inte för mitt liv förstå var dessa människor är som efterfrågar tighta toppar till sina småtjejer och combat-brallor till sina småkillar. Även kommentarerna till ditt inlägg vittnar ju om en motsatt önskan. Jag uppmanar alla som är missnöjda med kedjornas utbud att MAILBOMBA med era åsikter. Kanske kan det hjälpa?

Malinka sa...

Såhär glad kan man se ut om man är 2,5 årig kille klädd i "flickkläder" från Lindex, förresten.

Tyvärr har vi precis varit tvungen att pensionera tröjan, eftersom den blev alldeles för kort i midjan. Ca fem cm kortare än den genomsnittliga 86/92-tröjan i "pojkmodell".

Malinka sa...

Hoppsan, det blev viss fel länk. Tror jag. Här är den glade gossen.

ecoloco sa...

Hej Jonna,

Har just hittat hit till din blogg tack vare Malvalin.

Förstår din frustration över klädkedjornas strikta uppdelning i pojk/flickkläder. Ecoloco har satsat mycket på unisexkläder: http://www.ecoloco.se/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=43

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer info (at) ecoloco.se

glada hälsningar
Loa
på Ecoloco