måndag 18 augusti 2008

hjärnonas kamp

Vi har under en längre tid haft en smärre kamp med våra katter som envist vill in i sovrummet om nätterna.
Från början sov stora katten Stella nöjt mellan mammas ben åtminstone för några timmar i taget samtidigt som lillkatten Acke helst låg för sig själv i soffan. Men eftersom jag inte längre orkar springa upp i takt med att Stella vill ut och in mitt i natten medans lillkatten Acke ser sin chans smiter in och börjar springa omkring och pipa i sängen så är de förpassade till resten av lägenheten.
Yta har de. 115 kvadratmeter och nästan 3, 5 m till taket så det borde räcka kan man tycka. Men nej. In i just sovrummet vill dom. Detta demonstreras med ett jädra krafsande på dörrarna, japp två stycken, som gör det omöjligt för någon att somna alternativ fortsätta sova, kombinerat med piperiet som får trumhinnorna att fladdra.
Ett tag har vi levt bakom två murar av vattenfyllda kastruller och djupa tallrikar, men detta har i och med att aporna hittat sätt att klättra över och på nåt sätt lyckas öppna dörrarna ändå utvecklats till något rätt ohållbart eftersom man knappt själv kommer ut, se bild 1. Så idag tog handyman himself tag i det och gick och köpte folie. Så på bild 2 ser ni den nuvarande grinden och dess skapare tillika catfightern no one. Nu håller vi båda tummarna och andan och hoppas få sova en hel natt för en gångs skull.
Om inte det går, någon med andra ideér???

13 kommentarer:

Anonym sa...

Läckert silverglittrande dörrar ni har där... =) Men om inte det skulle funka kanske ni kan pröva med lukter? Det finns sprayer som inte människor känner doften av men som katter inte gillar, kanske kan ni spraya det på/utanför sovrumsdörren? Å andra sidan vet jag katter som missuppfattat saken och istället dras till lukten... Ett annat alternativ är ju i så fall kattmynta som katter ÄLSKAR!!! Spraya där ni VILL att de ska hålla till istället eller köp en kattmyntaväxt och gnugga bladen där, typ soffan eller nåt. Det är ju en mer positiv metod kanske, att förstärka ett bra beteende med nåt de gillar. Man kan köpa sprayerna i de flesta djuraffärer men även på nätet förståss. Kolla t.ex. www.zoosajten.se under "katter" och sen "övrigt".
Lycka till! /Anna

Anonym sa...

Kan man kanske lägga nått de inte gillar lukten av där vid dörren? Eller spraya nått som de inte gillar som människor inte känner av?
Vet inte vad de ogillar men vet att de flesta gillar kattmynta tex.
/trassel

Julia sa...

Haha katter är envisa, lycka till! Ett tips är att ni är konsekventa och inte släpper in dem i sovrummet överhuvudtaget, då släpper de den idén snabbare än om ni bara stänger dörren på nätterna.

Elin i Björken sa...

Varför får de inte komma in i sovrummet?

Katterna tycker antagligen att det är världens mest orättvisa regel och vill bekämpa orättvisan. De har ju lärt sig av de som de bor hos.... :o)

Anonym sa...

Kompostgaller! haft för samma anledning men hundar. Sätt ihop två på höjden. Finns billigt på typ handymanbutiker, clas olsson mm!

http://www.skeppmora.com/KOLPELLE/Hundar/hundar2_23-1-07.jpg

isabel sa...

Lägg lite vitpeppar utanför dörren, har funkat på våra katter.

Dessutom så åkte de ut från sovrummet nr Alva föddes och till slut gav de med sig och accepterade sitt öde.

De gäller bara att att ni inte ger upp eran kamp för katter är smarta!

Var konsekventa, ska de inte vara i sovrummet på natten ska de inte vara dr på dagen heller.

Anonym sa...

Här en adress till en butik som säljer ssssscat. Finns i välsorterade katt- och hundaffärer.

http://www.tassalogen.com/shop/details.
php?productid=621&display=5&umenuid=104

Här är en demonstration på YouTube.

http://www.youtube.com/watch?
v=ugNwNYLGZ2I&feature=related

Bara att ställa vid dörrkarmen! Lycka till.

Anonym sa...

Hej.

Prata med dem!
Djur är djur, men prata och berätta för dem varför ni inte vill att det ska sova i sovrummet. Sänd inte ut irritation över det. Djur är precis som ungar, dem känner av när man inte vill något men inte säger det högt och tydligt...
Lycka till.
/djurprataren

Michis sa...

Har ni vanliga dörrhandtag? Såna som katterna hoppar upp på och drar ner så dörren öppnas? Vänd på dem, ta bort dem och montera dem upp och ner så att man öppnar genom att dra dörrhandtaget uppåt! :)

MOE sa...

Jag förstod inte riktigt varför katterna inte fick komma in i sovrummet. Väcker de er? Annars kanske ni kan försöka göra en mysig plats för dem bredvid sängen, eller utanför sovrummet. Vår kisse sover gärna i min garderob tex.

finnjonna sa...

Tack för alla tips! Har tittat på den där sprayen och den verkar vara smidigast att använda i det här fallet. Dyr bara. 490 kr och vi skulle behöva två men smakar det så kostar det :-)

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Vi sover med öronproppar, så kan katterna jama och krafsa bäst de vill. Och som Julia skriver är man bara konsekvent så ger de (nästan) upp till slut, och accepterar sitt öde.

Själv har jag ingen bra erfarenhet av olika sprayer, vet ingen som tyckt att det fungerar.

Jessika sa...

Jag får en bild framför mig om katter hängande från taket, i den där 3,5 meter höga takhöjden ;). Katter är tänkande djur trots allt. Jag hade en katt som var synnerligen målmedveten i att väcka mig när HON hade sovit klart vilket var lika med halv fem på morgonen. Samma metod varje morgon. Och allt slutade med att hon satt och petade med tassen i ansiktet på mig. Det hade föregåtts av en femton minuters lång ritual och hade jag inte vaknat av den så var tassen liksom sista utvägen.

Låter som om instängandet är den bästa utvägen om än kanske inte riktigt vad ni vill.