lördag 16 augusti 2008

såg en bra film

Vet inte riktigt vad jag ska säga, eller hur börja.
Tyckte som vanligt att Michael Moore var kanonbra och viktig i sin dokumentär, den här gången om den amerikanska sjukförsäkringen om man nu ens kan kalla den för det. Den var visserligen väldigt tydlig, nästan på gränsen till över men samtidigt tror jag tyvärr inte man kan göra för tydliga dokumentärer för att få folk att förhoppningsvis fatta, något de antagligen inte gör ändå.
Att det är illa ställt därborta, vet man, men så illa? Nja det trodde jag inte. Åtminstone inte för de med försäkring. Jag känner mig innerligt tacksam över hur vi har haft det här i Sverige och fortfarande har, men samtidigt blir jag helt livrädd, för är det inte det Michael Moore strävar ifrån i filmen, som det här landet med nuvarande ledning strävar emot? Och vice versa såklart. Jag får den känslan och räds inför utvecklingen som skulle kunna följa. Att USA på många sätt är sjukt, riktigt riktigt sjukt, visst, men att vilja bli som det sjuka är väl då ännu sjukare och allt bara för att mycket vill ha mer. Sköt du ditt så sköter jag mitt. Vem som sköter om de som inte kan sköta sig själv, det skiter vi i. Typ.
Ja, hursom. En bra film. Se den!

5 kommentarer:

Linuxtjej sa...

Jag såg filmen för ungefär ett år sen och blev fruktansvärt rädd. Visst, det finns gratis kliniker, men de är underbemannade och fyllda med folk som jobbar där utanför sitt vanliga sjukhusjobb. Och sånt här strävar de efter här. Helt sjukt!

Ett samhälle där man inte får vara sjuk och anses vara mindre värd för att man är arbetslös är inte ett samhälle jag vill vara med i...

Anna sa...

En film jag gärna vill se. Tack för tipset.

Anonym sa...

Svar: Nej. Det är inte dit den nuvarande regeringen strävar. Blir så trött på alla som tror att all annan regering än den socialdemokratiska vill ta bort det svenska välfärdssystemet. Det vill den självklart inte. Samtidigt kan det behövas en förändring i nuvarande system med tanke på att det i framtiden blir allt fler gamla och sjuka som ska försörjas av allt färre. Hur göra för att den ekvationen ska gå ihop? Och en viss förändring behöver inte vara av ondo. Men svenskar är, generellt, anser jag, oerhört rädda för minsta förändring. Men att välfärdssystemet ska vara kvar är solklart!

Anonym sa...

Jaaa sicko är verkligen en väckarklocka. Inte hade jag någon aning om att det var så illa, för dem MED försäkring! Att bo i frankrike skulle inte vara fy skam :-)

/Mallan

Julia sa...

Jag är också ett fan av Michael Moore. Visst går han till överdrift ibland, men ändå. Vill tipsa om ett klipp från "CBS 60 minutes" som handlar om samma ämne... http://barajulia.blogspot.com/2008/07/how-can-this-be.html
Klicka på "Lifeline"!