lördag 10 oktober 2009

bättre förr?

Denna tänkte jag på. Tack Clara!
Bättre förr. Var det det?
Bättre nu. Är det?
Mycket har i alla fall hänt. Men tillräckligt?
Hur långt har vi egentligen kommit i jämställdheten vad gäller föräldraskapet?
Visst byter pappor blöjor i stor utsträckning idag, men är "vi" inte ganska många Kerstins härute fortfarande som det ropas på i tid och otid och som garanterat kommer springande alldeles för ofta?
Är det fel?
Och vems i så fall?

Marcus kollar på boll med största koncentration.
Milo sover.
Jag funderar.

Aj då. Sverige förlorade visst.
Trist.
Även för finnen.

6 kommentarer:

Unknown sa...

det är precis som innan kan vi konstatera! frågan är om vi är förmögna till att ändra situationen...

Kinga sa...

Är du också en av dessa Kerstins, menar du?
Tragiskt isf.

Ovannämnda anledning är en stor del i att jag själv är rädd att skaffa barn, vill ha delat ansvar och varken mer el. mindre.

Anonym sa...

Jaha du Jonna! Det här var många bra frågor. Jag började skriva lite, men efter en stund insåg jag att dina frågor/funderingar skulle kunna vara underlag för en hel avhandling om ”Nu och Då” eller ”Rätt och Fel”!
Finns det några korta svar? Jag är tveksam, men försöker.

Var det bättre förr? Ja och Nej.
Är det bättre nu? Ja och Nej.
Har det hänt tillräckligt? Ja och Nej.
Hur långt har vi kommit i jämställdhet vad gäller föräldraskapet? Jag tror det är individuellt inom varje familj/föräldrarpar.
Jag är övertygad om att det finns alldeles för många ”Kerstins” som ständigt kommer springande vare sig dom behövs eller inte! OCH jag anser att det är fel att man alltid ropar på kvinnan.
Vems är felet? Både mannens och kvinnans. Mannen som ropar och kvinnan som kommer springande.
Men självklart behöver man ibland hjälpas åt. Och då ska man göra det ”i sann demokratisk anda”! Usch vad det lät torrt, men inte desto mindre sant faktiskt, så tror jag.

Ja, så hörde jag då att Sverige förlorade i fotbollen och det var ju jättetrist! Undras om det blir byte av förbundskapten i veckan som kommer? Är det månne Svennis som ska ta över? Marcus har nog bättre koll på det än vad jag har.
//Kram Maggan1

Sara sa...

Haha, denna är ju helskön! Lite roligt bara, man undrar ju vilket decennium de syftar på eftersom pizzan inte har kommit till Sverige än, men det finns datasalar, dock med dinosauriedatorer men ändå, persondatorer! Hmmm....:) Kul ändå med kreativ reklam, mer sånt! Hoppas kroppsproblemen har stillat sig Jonna, har aldrig ammat själv men vet ju hur infernaliskt känsligt det området är! Stor kram

Anonym sa...

Vadå, är inte Marcus en sån jämställd som inte kallar på frun? Tar han ut föräldraledighet ens? Alltså, när ni var mitt uppe i att försöka få barn så trodde jag till 100% att han var sån, jag trodde ni var medvetna och tänkte dela på allt. Hade jag vetat att det inte var så, så hade jag inte ens hejjat på att det skulle bli nåt...

Sorry, men då har det varit mycket snack från hans sida. Usch, vad pinsamt, säger jag.

Karin sa...

Åh vad skönt att du tar upp ämnet. Det här är nåt jag funderar på ofta då vi bor i "jämställda Sverige" well varför känns det inte så då? Vi försöker få det jämställt men enligt mig (och inte den jag lever med) är vi långt ifrån det. Är man inte jämställd när båda parter är nöjd eller lika mycket missnöjd eller är det att dela 50% rakt av alltid alltid?

Jag vill verkligen inte vara en Kerstin men som du säger så tar jag nog den rollen oftare eller så får jag den rollen utan att jag bett om det. jaaa det tål till att funderas på iallafall. Skönt att höra någon annans tankar iallafall.

Tack för en bra blogg. Den lyser upp.