lördag 10 oktober 2009

tutttrubbel (detaljerat kroppsgnäll)

Kan man ha tre t:n efter varann? Ja, jag hade ju i alla fall precis det, så vi säger så.
Jag har ett problem.
Flera. Men nu tar vi ett.
Detta.
Min bröstvårta håller på att ramla av.
Hoppas verkligen så inte sker och att jag överdramatiserar situationen å det grövsta, men det ser inte mycket bättre ut och känns ännu värre.
Det började med en blåsa för en dryg vecka sedan. Där på sidan. Ond som fan, men hanterbar. Ett resultat av det hysteriska ammandet veckan innan då jag var själv med bebis. Skitond blev den inte förrän jag pumpade lite i lördags, då den blev äckligt blodfylld och just skitond.
Sa jag skitond?
Det är den.
SKITOND.
Sen sprack eländet och lämnade en öm spricka efter sig. Nu är där två.
Aj aj.
Lite lätt uttryck så känns det inte party att amma på vänster. Men gör jag inte det känns det som att hela härligheten skulle vara på väg att spricka och det blir ont därför.
Skitont.
Varje gång det är dags för tutte, försöker jag meditera bort smärtan och ber en liten bön om att saker stannar kvar efteråt. Och varje gång Marcus säger -Men ge han lite då, när killen vaknar på kvällen ber jag ytterligare en om att smockan bara ska hänga i luften och inte leta sig dit den önskar.

Nu sover min lilleman. Den stora ser på boll.
Jag äter glass. Och smörjer snart tutte som skönt nog har gjort sitt för idag.
Imorgon är en ny dag.
Aj.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig om att det gör fruktansvärt ont! Har haft det problemet när mina söner varit nyfödda och ammingen kom igång. Visa en kompis bröstvårtan nu sista gången och hon skrek rätt ut och sprang och hämta bröstsalva ;) Det blir ju inte lättare vid ammning när man vet vilken smärta som kommer. Jag spände mig till tusen och satt och hoppa av smärta =) Så jag lider verkligen med dig. Men jag kan ju trösta dig med att det kommer gå över även om man verkligen inte kan tro det just när man har så ont;) En jätte bra blogg =) Kram Malin

Anonym sa...

Jag känner igen det där...Ajajajaj!
Kan du inte prova att bara amma från det andra och bara handmjölka det onda bröstet? Inte använda pumpen utan massera med händerna, kan vara lättare i den varma duschen. Bara mjölka ur precis så det inte spänner, produktionen anpassar sig snart.
Jag hade det så där med mitt första barn och vid något tillfälle svalde hon så mkt blod när hon ammade att när hon kräktes upp det var det massa blod i kräket... uähh!

Hoppas det går bra!

Kram, Åsa.

F.d Barnmorska sa...

Eftersom lillkillen nu är lite äldre när du får såriga bröstvårtor kan det bero på att han håller på att få tänder. Ett barn som har ont i munnen kan förändra sitt sätt att suga för att det ska göra mindre ont. Det kan även bitas, vilket kan göra riktigt ont på dig. Om han sedan har börjat äta annan mat än bröstmjölk, kan detta också vara orsaken till ömma bröstvårtor om maten kommer i kontakt med din hud vid amningen.

Anonym sa...

Vet hur det känns men det kanske är dax att sluta amma nu....flaskan är ypperlig också å då kan ju pappa fixa det ibland...

Jenny sa...

Aj, aj...Jag känner igen det där, hade också en mycket ond blåsa men jag orkade inte stå ut, utan började ge flask och jag ångrar det inte. Jag kämpade verkligen med amningen men min lillatjej blev aldrig riktigt nöjd, utan ville "tutta" hela tiden. En positiv sak med flaskan är ju att pappan också kan mata och framför allt hjälpa till att nattmata, vår tjej är snart ett år och vill fortfarande ha två nattmål....pust!! En jättebra blogg, jag "hälsar på" här dagligen! Kram i höstmörkret! ps. vet mycket väl vilken reklam du menar, så nu är vi två som funderar....irriterande att man inte kommer på det!

Anonym sa...

Hej där! Det här med tre t:n efter varandra är väl diskutabelt i och för sig, men shit the same! Alla vet ändå vad du menar, sen kan man roa sig med att stava och läsa ordet på en del olika sätt, men det är ett annat ämne att dryfta om man vill.
I ditt fall är det ju inte speciellt roande med tutttrubblet!
Men hör du - skulle inte någon BVC- eller distriktssköterska titta till den där bröstvårtan? Nu är det ju lördag, men om det inte är bättre på måndag, så tycker jag det vore en bra idé. Och är det för jäkligt så finns det ju nån jourcentral i Norrköping, som kanske kan hjälpa till, viktigt ju att du inte får någon infektion.
Nästa bra idé är väl att försöka låta bli att amma från det bröstet, utan som Åsa skriver, HANDmjölka på den sidan och låta Milo amma på den inte-onda sidan. Pump är ju inte heller att rekommendera på onda sidan. Fy vad hemskt att ha en SKITOND bröstvårta med sprickor. Bara tanken på det, utan amning, räcker för mig, ska det dessutom till lite amning av bebis som också håller på att få tänder, ja då är det inte någon höjdare precis! Jag förstår det!!
Som sagt - försök att handmjölka på onda sidan och slå på flaska, amma på andra sidan och blir det inte bättre kolla BVC, DSK eller jourcentralen! Det är mitt råd iaf.
Och när du då handmjölkat och slagit på flaska så kan Marcus värma och mata mha flaskan! (Förresten mjölka ur båda brösten, det ej onda kan du ju ta pumpen till, så fixar Marcus nästa mål helt själv! Och smockan kan grävas ner.) ;-))
Kram och god natt //Maggan1

Christina sa...

Nää...tre t går inte för sig...:)...men i finskan finns väl exempel....raaat....eller vaaat.....tror jag mig minnas från den tiden jag läste detta språk....:)

Anonym sa...

Det finns ju ngn slags silikongrej som man kan sätta över bröstvårtan medan man ammar. Då får såret tid att läka. Det tar ju en väldig tid att läka när man ammar, såret går upp varje gång. Aj, aj, vet precis hur ont det gör.
Du kanske behöver använda någon salva på såret? Fråga på apoteket.
Denna silikongrej (minns inte vad de kallas) finns i vissa "vanliga" mataffärer, eller i ngn babybutik. Funkar toppen vid såriga bröstvårtor tycker jag!! /Erica

Anonym sa...

Det finns "plasthattar" som man sätter på bröstvårtan då barnet skall amma. Det funkade för oss då jag hade samma bekymmer. Kan vara värt ett försök!
Lycka till!
/Mickis

Me sa...

Purelane salva finns på babyproffsen, skitbra för bröstvårtor påväg att trilla av!
Been there done that! puss

caroline sa...

Hej, hallå. Amningsmottagning och ullfettssalva hjälper!

Min tjej år född den 9 feb 09 och jag hade detta h******e i en månad, då var det så att jag inte hyperventilerade när jag la till henne i slutet av den tiden. nu är dom lite deformerade efter sår osv...Men det var värt det! Jag ammar forfarande och vill fortsätta, om hon vill oxå;) Vill du fortsätta amma så ta kontakt med amningsmottagningen! Dom är ovärderliga! Och min räddning var ullfettsalva. Gjorde slut på två tuber.

Kram Caroline

Anonym sa...

Undrar vad som hänt om Marcus skrivit på sin blogg att smockan hängde i luften när han blir arg på dig.

Varfö ok när tjej skriver så och inte kille?

Jag fattar att du inte menar de.

Anledningen till att jag reagerar är också för att jag fick en chock idag på ICA. En tjej och kille gick runt och bråkade. Helt plötsligt gav hon honom en örfil. Jag visste inte vad jag skulle göra. Sen ett litet tag senare hände samma sak igen. Jag gjorde inget, skäms lite för de. Hade de varit ombytta roller hade säkert någon gått emellan. Nu är det väl inte graden av våld utan förnedringen.

Sen kan jag också fatta att man kan bli sjukt frustrerad o sur tänka och känna så, men aldrig skulle göra det. Men sen finns de de som också agerar. Och sen tycker jag att de ska väl vara lika-för-lika. Inte ok bara för att man e tjej.

/My

Gunilla sa...

Jag känner mig lite "antik" för att ge tips eftersom det är tjugo år sedan jag ammade. Men problemet känner jag igen. Jag köpte en slags gummituta på apoteket som man la över bröstvårtan när barnet sög.Det lindrade en aning och lät såret läkas. Minns jag inte fel så fanns det även någon salva för bröstvårtan.
Lycka till!

Kram Gunilla

Anna-K sa...

Hej Jonna! Stackars dej. En tid sedan jag själv ammade, men det är nog likadant 2009 - två bröst - o en liten som vill ha innehållet - det sliter på både bröst o kropp.Om det går kan man amma lite "flitigare" på det minst onda.Hoppas det läker o du o Milo blir nöjda!

Malin sa...

Hej Jonna!
Jag säger bara AMNINGSNAPP - guds gåva till kvinnan (eller iallafall Apotekets & Willys där de finns att köpa...) Skulle aldrig ha klarat mig utan!! Lycka till!