måndag 5 oktober 2009

knäckt

Idag var jag och A-K (grannen nedanför med lilla Signe) till ryggakuten. Hon hade fått ryggkott igår med. Nästan komiskt ju och hade det inte varit så eländigt med oss hade jag skrattat än. Fast rent egoistiskt sett var det ju rätt bra att hennes rygg också knakade till, annars hade jag i min enfald fortfarande suttit här och försökt få tid till någon av landstingets sjukgymnaster. Min tumme sitter djupt in och behöver allt som oftast få hjälp med att få ur den. Så tack A-K!
Hursom.
Ingen afrikansk dans för någon av oss den närmaste framtiden. Inget annat än väldigt mjuk träning såsom pilates, yoga och core i några månader är ordinationen efter en veckas paus. Absolut inga studs, hopp eller språng.
Jag har tydligen väldigt lite muskler i bäcken- mage- och nedre ryggområdet fortfarande (efter bukoperationerna, graviditeterna och stillaliggandet) inte helt förvånande egentligen och därför fortfarande lite foglossning och en allmänt aptrasig korsrygg. Något jag gått alldeles för länge med utan åtgärd (det enda vc-läkaren jag träffade i mars gjorde var att skriva ut värkpiller, tack för det). Dessutom var det just ett ryggskott jag fick i helgen och så är vänster långmuskel, den bredvid ryggraden inflammerad som en trevlig liten följd av allt det andra.
Så där har vi det. Mitt ryggproblem.
Det mest akuta ska han, kiropraktorn, kunna fixa och han började idag med att knäcka mig på vardera sida. Skumt och läskigt för en oskuld som jag, men det hjälpte faktiskt lite. Mer knak får jag på torsdag.
Sen är det lång tids rehab (ett halvår -år) med mjuka övningar som gäller för att jag ska bli någorlunda återställd.
Lite ledsen och paff. Trodde nånstans att jag var på gång. Men det är typ inget som hänt därinne efter min långa tvångsvila. Snarare har jag med mitt gymmande och dansande ytterligare skadat det redan trasiga.
Dansen.
Jag som var så förtjust i den. Fick avboka kvällen pass och får nu vänta ett bra tag på nästa :-(
Men bra ändå att veta och nu också kunna göra något på riktigt åt det hela.
Mycket bra faktiskt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tipsar ändå om SJUKGYMNAST specialist på ryggar som har lite andra kunskaper, träningsråd & tips än Kiropraktorer. Orthophysio AB i katrineholm har Sjukgymnaster av guld, jag åkte dit 6 det var helt klart värt det.
Ett par kotor hoppade fel vid alldeles för tunga lyft & gjordes inget åt på ett halvår (dumma mig), med inflammerade muskler mm som följd för 2 år sedan, gick till kiropraktor, blev lite lite bättre men desto fattigare, bytte till sjukgymnast, 3 besök & ett träningsprogram senare var jag BRA & det har hållt sen dess & då har jag ändå varit gravid & har nu en 1 åring & ryggen pallar det fortfarande (med hjälp av pilatesbollen & 5-10 min daglig träning)

Kram

Anonym sa...

Låter som en rubrik en komedi, ”grannfruarna i trappuppgången har ryggskott”.
Men jag inser att det inte är en komedi utan att ett rent litet eländes h-e! Men du fick ju tummen ur nu tack vare din A-K och det var ju tur i oturen!
Trist på afrodansen, att Ni får avstå den, men Ni är ju två så ni får trösta varandra och träna mjukt och fint efter veckopausen.
Sen trist att du träffade en VC-läkare som bara gav värkpiller, hade väl passat bättre att skickat dej till en sjukgymnast med förtur för att se vad du behövde. I ditt fall var väl lite träning kanske i kombination med muskelavslappande läkemedel det som behövts (men jag är ju ingen doktor förstås). När det gäller kiropraktorer har jag ingen som helst erfarenhet, har bara tidigare erfarenhet från sjukgymnastik mest privat sådan.
Förstår att du är ledsen och paff efter råden du fått idag, men jag känner igen det när det gäller lång tids rehab. Fick ju bäckenfrakturer för några år sedan, fick ingen hjälp mer än ”knarktabletter” som jag bara tog några av eftersom jag blev helt dizzy. Nu har jag äntligen fått hjälp, men har också lång muskel- och gångrehabilitering framför mig. Jag är otålig, har svårt att ta det lugnt, gå långsamt etc. Men nu är jag tvungen att ta det lugnt och långsamt träna upp mig igen.
Nu får du träna mjukt och stilla, längtansfullt se fram emot att så småningom börja dansa igen, för självklart kan du det, men måste få kroppen i rätt trim först. Tänk vad skönt när kroppen och alla musklerna är ok igen!

Sen – visst är det Milos 8-månadersdag idag, jag kan inte vara så fel ute! Nu sover han förmodligen, men du får ge honom massor med kramar i morgon! Tänk vilken gåva Ni fått i Milo! Underbart, söta, fina lilla Milo (förresten är han inte så liten längre)! Grattis till honom och till Er!
Kramar Maggan1

Anonym sa...

Ofta kan det ju vara bra att göra mer stabiliserande uppbyggande rörelser jmf med att "skaka loss" :) (men det senare är kanske roligare :) Lycka till med det successiva uppbyggandet. Klart det tar tid. Trist. Men det blir nog bra. Lycka till:)

Anonym sa...

Låter ändå som om du är på rätt väg, och visst sjutton måste det kännas trist när du kommit igång med dansen.

Är själv friskis instruktör och efter sista graviditeten tänkte jag köra igång nästan med ens efter. Jojo. Efter några pass blev det vila för ryggen. Foglossningen ställde till det b la. Det blir bättre! Klen tröst men ändå...
Skönt att du nu vet vad som är fel. Då kan du ju lättare ta hand om dig och göra *rätt* saker för att må bra, som ju är absolut viktigast!

Hoppas du får en fin Tisdag!

/Maria

Anonym sa...

Jag håller med föregående kommentator och bifogar en länk där en läkare varnar för manipulation av halsryggen: "...om spinal manipulation hade varit ett läkemedel med så allvarliga biverkningar och så lite nytta hade det dragits in."
länken: http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/

Tala med den riktiga sjukvården, var sunt skeptisk såväl mot den som mot din kiropraktors fagra löften. Googla mycket och skaffa dig en välgrundad mening.

Hoppas du blir bra snart.

Anonym sa...

Pippi och de sju haven på Amelia.com. "Så gå är du snäll om ditt liv är kärt". Ni påminner om varandra och Lycka till med ryggen, jag håller tummarna för dig och coreträning är roligt. Kram M

Anonym sa...

HeJ BRA du kom till läkare. Han kan ju inte laga dåliga korsryggar.mm. Pilates är rätt kul (j--kla boll) yoga också, och inte alls så tråkigt kräver övning, kommer inte överens med bollf-an jag är liten o rullar av , skyller på att jag är liten men kan träna annat med bollen men få den stilla går inte ramlar av men har ju inte så långt till golvet. Tränar hemma också ibland har program, så att magmusklerna blir starkare skyddar ju ryggen. Gör situps gärna och ryggen har blivit mycket bättre , min korsrygg är dålig sa ortopeden efter röntgen. Inte för häftig träning ger faktiskt resultat. Mjukdansar efter träning gym /hur hm hm ser jag ut då? ) men det är toppen är allmänt väldig vig, jamen det är överrörlighet i lederna skillnad det. Dansar även hemma så ta en dans med MILO eller Marcus.
Försökte mig på tuff Rock and roll gör aldrig om det ..Skulle vilja sett er på akuten , jag skrattar lite förlåt!!(varför skrattar man när man har ryggskott) jag vet hur ont man har. Core är också bra. Finns många program du kan ladda ner o prova lite innan du börjar behöver ju inte göra alla rörelser man känner ju när det är stopp. KRYA PÅ DIG vila så blir du återställd. KRAM o KRAMA MiLO och gratulera honom idag med kramar.

Fidelli sa...

Va bra att du blev bättre i alla fall.

Unknown sa...

Jag tor vårt vilande har tagit hårdare på kroppen än vad vi tror. Ska boka tid imorgon så jag kommer i gång med rätt träning. Vi får inte heller glöma att snittet är en stor bukoperation. Här är problemet knäna och min ena fot som är överkänslig. Att de inte helhets behandlar oss fån början till slut både fysiskt och psykiskt och familjen/relationen. Det är inte lätt att vara oss men de som står en närmast drabas hårt också. Man försöker vara duktig och säga att allt är bra för det är så tråkigt att gnälla. Men kanske de borde ha kontroll samtal med oss. Jag hoppas du får ordning på ryggen och allt annat snart.
kram
Gabriella på söder som nu är en lycklig men trött och mör mamma