fredag 28 december 2007

älskade barn

Malin Wollin som är fotbollsfrun och mamma (på det rätta sättet) skriver idag i aftonbladet om hur fel hon tycker det är att singelkvinnor ska få möjlighet också i Sverige (finns redan i bl. a Danmark och i Finland) till insemination.
Just så tycker hon, att det är FEL. Jag bara gapar och fattar ingenting. Vad är det här för ett intolerant och okunnigt uttalande av en människa och mamma som anser sig ha rätt att sätta FEL-stämpel på andra? Vidare proklamerar hon att "alla barn i världen ska bli till av kärlek" och visst, jag skriver under på det, det är en fantastisk tanke och min absoluta förhoppning, men sedan fortsätter hon på det lätt insnöade spåret, "...till varandra, inte till barnet. Kärleken till barnet får man på köpet." Va? Och om man inte får det, det där på köpet alltså. Då har man iaf älskat varandra, skitsamma att barnet blir hatat? Men. Visst. Hon tycker så. Och får fortsätta tycka så. Men låt för perkele (kanske en oprovocerad svordom men det kokar till lite nu och då väljer jag att använda mig av den) andra tycka och känna annorlunda!
Jag för min del tror bestämt att ett älskat och efterlängtat barn är ett barn som har det allra bäst. Finns det en eller två (eller flera) kärleksfulla föräldrar, vars ansikte lyser upp när barnet kommer till tals eller tids nog kliver in i rummet, med i bilden är bilden vacker. Spelar ingen roll om barnet har kommit till genom insemination, orgasm i rätt tillfälle, äggdonation eller adoption, varav de två sista alternativen säkert enligt Wollin är precis lika FEL och förkastliga som det första.
I sin blogg hyllar Hillevi Wahl (också mamma på RÄTT sätt) Wollins ståndpunkt och tycker det är svårt att t o m uttala ordet insemination. Jag tycker det är svårare att säga världsfred, men hoppas stenhårt på det ändå.

Ni kan läsa mer om längtan till ett barn som ännu inte blivit till, men som det med all kärlek jobbas på hos fertilitetsturisten.

14 kommentarer:

Fertilitetsturist sa...

Tack för ett fint och välskrivet inlägg! Känns väldigt skönt och sunt att läsa det, tack snälla! :-)

nylsa sa...

Bra och välskrivet inlägg i en för mig upprörande fråga, stort tack för det. Hittade hit på rekommendation från fertilitetsturisten. Nu när jag hittat hit kommer jag fortsätta läsa.

finnjonna sa...

fertilitetsturist: Så lite så! och lika mycket självklart, för mig.

nylsa: Du är välkommen! :-)

Anonym sa...

Tack!! Jag satt också och gapade när jag läste hennes krönika. Blev både snopen och arg över hennes åsikter. Över några rader ändrades min bild av henne totalt. Från att ha tyckt hon varit lite smårolig, så blev hon nu bara elak, otäckt inskränkt och jag är riktigt sur.
Hoppas någon länkar det du skrivit till henne (är så dålig på sånt). Du skriver så otroligt ödmjukt, jag önskar att fler tänkte efter lite innan de ställer sig "över" andra och deras situationer.
Kram

finnjonna sa...

anettej: Tack du! Precis som du skriver så förväntar jag mig också lite mer eftertanke från vissa håll... snopen blir man.
Kram!

Anonym sa...

"Jag tycker det är svårare att säga världsfred, men hoppas stenhårt på det ändå".

Kunde inte ha sagt det eller resten bättre själv, kanonformulering! :-)

//Elvina

KaKi sa...

Jag hoppas både på inseminationer o världsfred, men nog katten är det lättare att tro på att insemination ska fungera snabbare ;-) Tack Jonna!

LolitaRegina sa...

jonna, såklart är det du som har RÄTT! kram på dig och meden varm önskan om att 2008 kan få gå i bäbisarnas tecken, både för dig och för undertecknad..

Anonym sa...

Håller verkligen, verkligen med dig...

Anonym sa...

Jag tycker du har så jääääävla rätt. ajg skrev själv ett inlägg om det idag och sa att från och med nu råder dte bojkott på malin wollin. jag har aldrig någonsin hört en människa med så otroligt små och diskriminerande tankar. det är vidrigt.

stå på er ensamma människor!

och även till er som är homosexuella, eller vill skaffa barn på annat sätt.

ingen kan tala om för er hur ni ska göra, specielt inte en sådan som hon.

Anonym sa...

"Jag tycker det är svårare att säga världsfred, men hoppas stenhårt på det ändå."

GRYMT skrivit Jonna!!

Anonym sa...

Du skriver så fint och uttrycker det så bra Jonna!
Att Malin ens tar upp argumentet
"Vad ska ni säga till barnet när det frågar vad pappan är" säger en del om hennes debattnivå (och om man ska vara elak - om hennes intellektuella kapacitet.)
Vad ska ni säga till barnet-argumentet går ju att applicera på vad som helst.
Vad ska jag säga till mitt barn när det frågar varför människor dör i krig och av svält?

Sedan är ju problemet knappast att väldigt efterlängtade och önskade barn blir till på en klinik och inte genom ett samlag mellan en man och en kvinna som älskar varandra.
Det är väl ett större problem att världen är full av oönskade och oälskade barn som aldrig någonsin får en spontan kram eller en gonattsaga. Tycker Jag.

finnjonna sa...

Håller med dig lisa! De barnen som har det värst i världen är säkert barn som från början kom till genom regelrätta samlag mellan man och kvinna. Kärleken kanske fanns dem emellan men nog är det minst lika viktigt med kärleken till barnet.

Anna sa...

Har just hittat till din blogg och blev så himla GLAD när jag läste det hör inlägget!! Sällar mig till gruppen som kallar sig FEMMISAR och kämpar precis som så många andra ensamstående för att få glädjen av att uppleva ett efterlängtat och älskat barn!
Fint inlägg och sunda åsikter...gilalr redan din blogg!!