onsdag 26 augusti 2009

sova utan tutte i mun

Stack iväg och tränade när Milo somnat.
Kom nyss, duschade, äter nu ägg och älsklingen sover än. Perfekt att bo granne med gymmet!

Jag sover inte särskilt bra i soffan ska erkännas men lillfisen verkar sova bättre utan mig på armlängds avstånd. Mat bara vid två i natt!

Vi har inte ännu lyckats med bedriften -somna utan tutte (min) i munnen.
Men ibland går det.
Då ammar jag och lägger sedan ner Milo trött men vaken på rygg i sängen. Sjunger och smeker magen lite, går ibland ut och börjar han tröttgråta går någon av oss in och sjunger lite till. Efter en stund vänder vi honom på mage (om han inte redan ligger så av egen kraft), ger nappen och fortsätter klappa på rumpan. Då somnar han. Fast bara ibland som sagt. Vi är inte så konsekventa som jag skulle skulle önska och tar upp honom lite för ofta till bröstet när han inte verkar vilja/kunna komma till ro och då somnar han där efter ett tag. Men då vill han också oftast ha tutte (min) på natten när han vaknar med vilket inte känns bra och vaknar han ofta gör jag i princip inte annat än sitter där och ammar nätterna igenom.
Han vill tyvärr bara ha nappen ibland när han ligger på mage.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vår skrutta har ALLTID sövts först med tutte sen med flaska. Vid 10-11 månader vande vi henne av med nattmat, gick jättebra. Vid 1 år ungefär valde hon själv att INTE somna med flaskan, hon är klarvaken till sista droppen, pekar sedan på sin säng, gosar in sig i kudde & kanin. Vi pussar godnatt & går ut. Hon ligger gärna & pratar en stund men somnar sen.
Så jag tror att barn som behöver tutte för att komma till ro, mognar i sin takt för att sedan själv välja bort det. barn som får somna med tutte/flaska sover även bättre på nätterna ju äldre de blir. Det är helt min egen teori efter ihopsamalt material från egen erfarenhet & vänner!
Kram

Gråa musen sa...

Ja du Jonna. Du är värdens bästa mamma som inte vill att grynet ska vara ledsen. Men för din egen skull så är det nog dax att han låter bli nattamaten nu. Annars sliter du ut dig alldeles. Tror inte det är hunger som väcker utan just tröstbehov. Han kommer fortsätta att vilja ha det så länge du ger honom. Han har ju nämligen lärt sig att så fort han gråter lite så får han tröst. Ska inget säga egentligen. Har haft en evinnerlig tur. Vi har inte haft en vaknatt sen bb tiden. Våra gryn sov natten redan första gången när vi kom hem. Jag fick väcka upp. De var så små så de behövde natta mat. Så jag har ingen aning om vad det vill säga att sitta och hålla sig vaken om nätterna. Men så mycket begriper jag. Du behöver sova.

Anonym sa...

Praktiskt att bo granne med gymmet! Det är ju inte alla som har den turen.
Soffsömnen brukar ju inte vara så bra, men du behöver nog få sova lite fler timmar i sträck emellanåt. Och att gå upp en gång och amma är väl ok, men snart sover han nog över det målet också. Men det hade ju varit skönt för dej om han tog nappen när han vaknar till på nätterna. Fast det kommer det också så småningom. //Maggan1

f.d Barnmorskan. sa...

Amma när det passar bäst och är enklast för dig/er. Många väljer att amma på natten och ge mat på dagen, vilket visserligen gör det mindre "meckigt" på natten men gör att du binder upp dig en aning. Du kan gärna pumpa ur mjölk om du vill amma vidare men ändå frigöra dig lite mera. Att som inlägget här nedan säger att barnet sovit natten igenom sedan hemkomsten från BB hör verkligen till undantaget, du vet väl också att så länge du ammar har du ett mycket säkert preventivmedel. Lycka till....

Anna-K sa...

Hej Jonna! Här kommer lite mer "råd".Av egen erfarenhet har jag också haft mycket nattvak - inte bara för att barnen har vaknat när de var små o ville ha en slurk,senare vaknade de flera gånger per natt även om de inte var hungriga,barn vaknar ju utav olika anledningar som man kanske inte kan styra över.De små drömmer - men ofta somnar de igen om man tröstar o gosar lite.Men det är jobbigt med detta nattvak - med tiden brukar de sova bättre när man har slutat amma helt.Hoppas du får lite fler lugna nätter framöver - Du har ju haft en tuff graviditet med mycket ont i kroppen - så jag hoppas du får "sussa" gott på kudden framöver !
Hoppas på en god nattsömn för hela familjen!

Anonym sa...

Nej,nej amning är inget helt säkert preventilmedel,rätt så säkert men inte 100%,möjligtvis om man ammar helt (ingen bröstmjölk alls)inte fått någon mens och att barnet är under 6 månader fick jag veta av min läkare.Det visade sig att han hade rätt när jag 3 år senare blev gravid som ammande mamma till det 3:e barnet. K1

Anonym sa...

var i samma sits som du tills i förra veckan. Då fick jag nog och bestämde mig för ändring (min lille är 7 mån). Således fick pappa söva och gå in på natten när det vaknades. Första natten var ett rent h. men jag gav mig inte och vägrade gå upp. Kan låta grymt, men det tog två nätter, sedan sov han hela igenom. Väl värt det. Speciellt när jag var alldeles säker på att det bara var en dålig vana.

Vill passa på att ställa mig frågande till f.d barnmorska som hävdar att amning är ett säkert preventivmedel. Jag fick min första mens innan ens avslaget var ett avslutat kapitel och har varit som en klocka sedan dess. Helamning till trots. Tror nog inte att det är en särskilt god idé att förlita sig på att amning håller graviditeter på avstånd.

Linda sa...

min ester ammades till sömns till cirka 13 månaders ålder. snuttade nattetid till 16 månader. låt honom amma. han slutar så småningom. nu somnar båda mina utan problem trots att de ammades till sömns relativt länge.

Gråa musen sa...

Släng dig i väggen barnmorskan. Jag blev gravid när jag ammade när min dotter var ett halvår. Så jäkla säkert är det inte om man inte helammar. Dessutom kan ju Jonna knappt inte bli gravid på grund av läskiga orsaker. Så det var väl en jäkla komentar till en som slitit halvt ihjäl sig för att få gullungen. Jag tycker Jonna ska söka hjälp innan hon klämkäck springer rakt in i den berömda väggen. Det var mest det jag menade. Jag har fem ungar. Alla har inte sovit lika bra. Men gud ske pris de sista. Milo behöver också sova och inte äta nätterna igenom. Alla bara tjatar om att de går över. Det är asjobbigt när det pågår. Kropp och själ tar stryk av ständiga nattvak. Inte vågar man klaga heller eftersom man sitter där och är asglad för sin älskling och man som mor hela tiden har stämpeln på sig att man ska vara lika förbannade duktig som alla andra. Upprop till alla nattvakande slitstarka mammor och pappor. Klart som korvspad att det går över. Man älskar sina barn minst lika mycket för att man klagar lite men man behöver stöd support och handfasta råd. Inte en klapp på axeln om att det går över. Så mitt vänliga råd är. Sök hjälp. Våga gnäll. Det handlar inte om att vara otacksam för sin älskling. Det handlar om att man till slut går på knäna. Tack och förlåt som Petra Mede brukar säga

f.d Barnmorskan. sa...

Kanske skall göra ett riktigt förtydligande angående mitt inlägg, Något som man inte talar om så mycket är att det är BRA att amma på natten eftersom det bildas mycket mer av det mjölkbildande hormonet prolaktin då än på dagen.

Amning är också ett mycket bra preventivmedel eftersom det gör att mensen dröjer. Så om du har ett barn som är yngre än 6 månader, om du inte fått mensen tillbaka och om barnet ammas minst var 4:e timme så är det lika säkert som kondom.

Förr i tiden tror jag att man hade en ungefärlig gräns men nu när man inte bara ser amningen som mat utan ser hela bilden så har man inga tidsperspektiv på det.

Hoppas somliga härinne är nöjd med det "oklara" svaret!

Anonym sa...

Vi får inte glömma papporna i det här. Även om min sambo jobbade (& han jobbar normalt 50h/v) delade vi först upp nätterna, halva var till en början (när hon ammades runt 00 & 04), varannan när inte nattmaten var så ofta & sedan tog min sambo avvänjningsnätterna då nattmat skulle uteslutas vilket tog 3 nätter sen sov hon som en stock från kväll till morgon & har inte krånglat sen dess.
Det ÄR jobbigt när det pågår, men det blir bättre & tills det blir bättre MÅSTE man hjälpas åt.

Kan även jag stämma in i amning, mens & preventivmedelsbiten -jag fick tillbaka min mens innan avslaget hunnit blekna i trosskyddet "det går inte " sa min barnmorska, men dte gick visst det, trots helamning! Att använda amningen som preventivmedel har för oss aldrig varit ett alternativ.

Kram på Er!

Anonym sa...

Har hört att folk blivit gravida fast de helammar!
Så jag skulle inte lita på det preventivmedlet!
Min barnmorska sa att det inte var 100 procentigt i alla fall!

Stora kramar Tess W

Anonym sa...

men åh! va "härligt" att ngn annan har samma problem som jag. tycker det är så synd när min bara verkar få tröst o finna ro vid bröstet... och så tänker jag att det inte gör henne gott att vakna så många ggr på nätterna. vill så gärna ändra på detta men väntar på rätt ögonblick. med det menar jag när det verkligen känns som om hon 1. vaknar av gammal vana 2. mår "dåligt" av att vakna (alltså blir sliten av att ha så hackig sömn). tror detta är högst subjektivt och personligt, men jag anar att du kommer att veta när det är dags att ändra om för er, precis som jag kommer att veta. Detta oavsett vad alla tanter o gubbar o böcker säger, och då är jag ändå barnpsykolog! :)