söndag 21 februari 2010

farligt att flyga

Kanske inte rent generellt. Men jag får inte flyga och därför var jag inte på bröllopet igår.
Det är visserligen mycket som är förbjudet för mig som gravid och just att flyga är en av sakerna.
Nu tror jag väl kanske inte att en tur bland molnen hade gjort oss någon skada, men faktum är att man faktiskt inte vet vad trycket där uppe egentligen kan ställa till med i en kropp som bär på en annan framförallt om den bärande kroppen kanske också bär på -låt oss säga- en infektion, urinvägs till exempel, något som i ovanliga fall kan tunna ut fosterhinnorna. Med mina erfarenheter vågar jag inte riskera attt utsätta tunna hinnor för tryck.
Med Dante i magen och infektion i "rören" (visste inte då) flög jag 2006. Tre dagar senare sprack hinnorna och vattnet forsade förtidigt ut och på den vägen är den sorgen.
Läkare avråder inte gravida från att flyga men jag skulle (i enlighet vad flera läkare sagt åt mig i efterhand) ändå råda alla gravida kolla kisset innan. Fast det gör ju såklart alla som de vill med.
Man vet inte om flygandet hade något med vattenavgången att göra eller om hinnorna hade spruckit av UVI:n hursom.
De sprack, de vet vi.
Och jag vet att jag inte ska (får) flyga igen som gravid.
Ett bröllop, hur stor tårtan än är, är inte värt risken.

3 kommentarer:

Rebecca sa...

Absolut inte, det är aldrig värt att riskera sitt barns liv för ett bröllop hur gärna man än vill gå. Tycker du tog ett bra beslut!

Angående melodifestivalen så höll jag också på CB och var lite missnöjd över att de inte gick direkt till Globen. Men de tävlar som tur är inte mot Jessica Andersson (vill ha henne i Globen också) utan mot Pauline. Så vi hoppas att vi får både Jessica och CB i Globen :)

Kram Rebecca

Anonym sa...

Jonna, ni tog ett bra beslut att du inte åkte med till bröllopet! Generellt är det inte farligt att flyga när man är gravid, men i ditt fall har ni ju dålig erfarenhet. Det är så mycket som kan spela in vid en gravids flygning (ex-vis en urinvägsinfektion)! Man vet inte i förväg vad som är lämpligt eller inte och ni vet kanske inte heller exakt om flygningen i kombination med urinvägsinfektionen var orsaken till att ni inte fick behålla Dante. Men varför chansa ”bara” för ett bröllop, även om det nu var Marcus bror? Och beslutet är ju helt ditt och Marcus och ingen annans! Förstår inte varför du fått detta ifrågasättande från en som bara kallar sig Anonym!
Du hade säkert gillat att gå på stort bröllop, äta god mat och god jättetårta. Men allt det är väl av mindre betydelse jämfört med att förmånen att få bli gravid igen på naturlig väg, att få ytterligare ett barn och att få ge Milo ett syskon! Det gäller att se vad som är viktigast i livet, och det är väl då kanske inte bröllopet. Jag är säker på att om Marcus bror vetat om situationen (alltså om man haft facit i förväg), så hade bröllopet planerats till antingen innan eller efter er nya graviditet!
Hur gick det med barnteatern? Har du lust att berätta?
Hoppas det funkade med Marcus flyg/tågresa, att han kommit hem ordentligt och att dina föräldrars hemresa gått bra i detta oväder vi har och haft! Men här har det lugnat sig nu, om än tillfälligt enl SMHI.
Var rädd om dig och lillbebisen, och också om Milo och Marcus. Kram till er alla tre (fyra)!
//Maggan1

Petra sa...

Hej Jonna! Bra beslut att inte flyga som gravid. En tur uppe i luften innebär dessutom en extra dos strålning vilket inte är bra för fostret. Lycka till!