måndag 15 februari 2010

kräks

Avnjuter min lilla lunchkvart här med er idag tänkte jag. Det poleras golv utanför kontoret och att göra något annat än att skiva några egorader och sörpla en soppa i fantasin är tyvärr helt otänkbart just nu.
Imorse innan jag skulle till jobbet, ja innan jag hade ätit min frukost, fick jag ett anfall av illamående. Det slutade med att jag satt dubbelvikt vid toan och kräktes så jag trodde tarmarna skulle följa med. Inget kom ut för det fanns ju inget att komma men likt förbannat envisades kroppen min med att försöka eliminera något.
När ska detta sluta? Eller kommer det vara så här nu att det då och då kommer en våg av illamående? Jag är inte bekant med detta sen tidigare graviditeter så jag kan ju bara hoppas att det inte fortsätter för länge. Kan inte tänka mig att hulka sådär när magen och och med den rädslan att tappa bebis växt till sig.
Hua.
Annars mår jag bra.
Ha ha. Eller vänta nu. Ryggen är det skit med men jag är van och foglossningen har satt igång så bra? Jo vi säger det. Känns ju ändå rätt bra trots allt. Väldigt skönt att Marcus är hemma fastän det kommer bli lite avstickare hit och dit under en vecka. Och fysiska krämpor kan jag ta så länge jag slipper det andra och än så länge (ta i trä) är det lugnt på det planet.

Nu ska jag fortsätta med min mentala soppa som är en väldigt god variant med morot och ingefära.
Och på tal om den.
Mimmis Visthus här i stan (Knäppingsborg, Norrköping) är skyldig för mina soppfantasier. Deras morots... ja, rena himmelriket! Testa. Ja testa annat med, det mesta och garanterat alla soppor är supergoda och tillverkade av bra ekologiska råvaror!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det här vet du säkert redan, men jag säger det ändå:
Lättast mår man illa när magen är tom. Speciellt du som kanske vill vara lite extra försiktig med saker som kan stressa lilla tappen borde kanske se till att äta något innan du ens stiger upp.
Fast jag vaknade tre på natten av att jag behövde kräkas, så det fanns ingen chans att ens äta innan... Och det pågick från v 7 till v 21 ungefär. Men jag var nog ett extremfall (kräktes 3-4 ggr per dag under den tiden).
Änglamamman LT

Anonym sa...

Försök hålla blodsockret uppe - det hjälper. En skorpa eller liknande vid sängkanten innan du går upp är ett tips! Själv mådde jag illa mer eller mindre hela graviditeten så jag vet vad jag pratar om! ;-)

Gråa musen sa...

Med risk att du fått ett meddelande inan. Jävla modem. Bara krånglar o telia hittar inget fel. Så. När jag mådde så där illa så tog jag ett mariekex innan jag gick upp. Asså innan man ens reser sig. Det låter helknäppt men för mig var det skillnad på kräkas eller inte. Annars kan du ju snacka med barnmorska. Vet att det finns medecin numera om det är riktigt illa. Var rädd om dig. Jättekramen

Jessica sa...

Jag kan varmt rekommendera akupunktur för illamåendet! För mig tog det inte bort illamåendet _helt_ men ack, det tog udden av det hela och jag kunde nästan andas mellan varven!
Vissa bm:or på MVC kan sätta nål men jag gick till riktig" akupunktör så att säga. Kostade en slant men värt varenda krona för att slippa illamåendet from hell.

Grattis till Liten i magen och jag önskar er ALLT gott :-)

Lina sa...

Jag mådde illa fram tills vecka 15-17 ungefär. Alla sa att illamåendet berodde på att de va en liten tjej i magen...de va de inte! Utan ut kom en liten Arvid januari -09.
Grattis till bebis i magen! Och all lycka till!

Carro sa...

Mådde väl kraftigt illa ca till v 20 sen bara småilla. Sura grejer funkade oftast - citronvatten, apelsinjuice, clementiner - hoppas även du hittar ditt som funkar.

erica sa...

Gillar din blogg och läser ofta men är dålig att kommentera. Jag förstår varför många vill läsa den, den är ju grym!
Själv är jag mest chockad hur min blogg kan fortsätta öka så snabbt, okej, jag är ju ingen storbloggare men det är stort för mig, hihi....Vore kul om du ville dela med dig av dina bästa tips för hur man får ut sin blogg till så många som möjligt? Jag är övertygad om att JÄTTEMÅNGA skulle gilla min blogg bara de hittade till den.
Massa kramar från mig!

Anna-K sa...

Inte roligt med detta illamående - krä.....Instämmer med föregående tips
om att försöka äta lite innan du hoppar ur sängen.Passa på när Marcus är hemma - då kanske morgonen o dagen funkar lite bättre.

Anonym sa...

Hoppas fantasisoppan smakade gott, men framför allt hoppas jag du ätit något mer än den sedan under dagen!
Jag tänkte inte prata graviditetsillamående och kräkningar, du har fått en del goda råd innan ser jag, så det får räcka. Kan bara önska att du slipper kräkas med det snaraste. Om inte annat så ta upp det med doktorn nu när du ska dit.
Kul att du trots rygg och foglossning etc ändå tycker det känns rätt så bra.
Skönt för dig att Marcus är hemma lite mer nu, även om det blir en och annan utflykt men det kan ju inte jämföras med hur det varit sista tiden.
Ha det gott och krama hela familjen! //Maggan1

Anonym sa...

Jag känner igen det där med illamåendet från mina två flickor. Märkligt nog mådde jag inte alls sååå illa när jag väntade sonen. Enligt överläkaren jag träffade så är det när mycket hormoner finns med som man mår rejält illa. Det i sig menade han var ett slags intyg på att barnet "satt" rejält fast:)

Kollade mina graviditetspapper och anteckningar häromdagen och jag mådde visst illa fram till v. 15 och hade tidigt foglossning, som sen blev bättre det också.

Lyssna på kroppens signaler och ha ständigt något litet att tugga på mot illamåendet. En skorpa, morot, eller liknande kan hjälpa!

Ha det bäst och take care!

Kram

/Madeleine Moberg

Anonym sa...

Som andra redan skrivit så kan det hjälpa att äta innan man stiger upp ur sängen.Ett annat knep är Apotekets Sea-Band. Ett armband med plastkula mot akupressurpunkt. Jag har själv provat det mot mitt illamående jag får vid min cellgiftsbehandling . Tycker det hjälper.Lånat ut det på prov till kompis som är sjösjuk. Det hjälpte henne med.
Sök på namnet så hittar du lite mer att läsa om det.

Hoppas det snart lättar med illamåendet. Fast det var länge sedan så kommer jag ihåg hur jobbigt det var.
Kram/Karin

Anonym sa...

Hej ! Ännu ett exempel hur man kan må ....jag kräktes flera ggr /dag och fick äta medicin.
Medicinen stoppade kräkningarna med inte illamåendet....en dag i v 16 slutade både illamående och kräkningar !! Från en dag till en annan !! Bara så !!
Tyckte att det ibland var en liten hjälp att äta nåt kex och dricka lite thé innan jag gick upp ur sängen . Om inte butlern är i tjänst kan man ju ha en liten termos vid sängen. Lycka till !!

Anonym sa...

Hej
Sympati-ont-i-ryggen, inte gravid. Ickesoppa blä men smaken är olika . Slarvar med blodsockret, men vi är olika känsliga för det. Tydligen. Numera alltid bananer hemma, blir dyrt i längden springa in på närmaste café o länsa, och rund om magen i onödan. Under en graviditet åt jag massor av apelsiner istället för mat som jag inte kunde få i mig på morgonen , och fm. åt mat på kvällen. Citronskiva använder jag idag om jag mår illa. Skall träna lite
skyldig min kropp det. Hoppas verkligen du slipper illamåendet snart o ryggeländet . Du är tapper och stark så kram på dig
och Milo-go och, hela din fam.

Anonym sa...

fy va jobbigt,, en tröst kan vara att det sägs att ju mer illa man mår desto bättre sitter bebisen!
annars är det att försöka ha nåt i magen hela tiden. Kex, skorpa ..
Hoppas det går över snart! Kram.

Nhea sa...

Jag hade ett paket kex/skopor bredvid sängen. En mugg iordningrörd oboý redo att ställa in i mikron i kylen från kvällen innan. Så vid uppvaknande knapra skorpa i sänge, kliv upp & börja sippa varm choklad. Därefter inta frukost. Jag spydde till och med vecka 16. men för varje spya tänkte jag "detta är beviset för att jag faktiskt ÄR gravid" vilket gjorde det lite lättare. dagar man såg i kors av illamående bara på tanken av att kliva ur sängen knaprade jag Postafen rekomenderat av en läkare. men OK vissa dagar spydde jag ändå, men det lindrade iallafall det absolut värsta!
& det bästa -det går över, kanske inte just nu men iallafall säkert om 9 månader ;-)