onsdag 21 juli 2010

feministisk sossegubbe med piratsympatier

Det är jag det. Tydligen. Längst bort från Moderaterna och vissa andra så kallade demokrater, vilket rent instinktivt gjorde mig superglad. Vill vara långt ifrån dom och även om jag inte behöver det svart på vitt gör det ingenting att ha det så också.
Jag gjorde alltså precis ABs test och fick där svaren och borde nu veta precis vem eller vad jag ska rösta på i höst.
Det vet jag inte.
Får inte heller förvisso, vilket är synd. Inget parti verkar vilja ha min röst eftersom jag aldrig hört något om att ändra i reglerna/lagarna så även utländska medborgare folkbokförda säg minst 18 år (eller vad nu vore lämpligt) i sträck i landet också fick rätt att rösta i det svenska riksdagsvalet, om man avsade sig rätten att rösta därborta "hemma". Jag skulle lätt välja bort finska valen till förmån för de svenska eftersom jag ändå bor och alltid har bott här, något som nog heller inte kommer ändras i första taget.
Mitt finska medborgarskap byter jag därmed inte mot något och det kanske är svårt att förstå (men lätt att säga skyll dig själv och visst då gör jag det) men för mig är det en rot och arvsgrej. Luddigt visst, men jag är en stolt finne och då jag ändå bor i och mestadels också bidrar (har bidragit) till det här landet vill jag ha kvar det konkret finska som gavs mig när jag föddes -mitt medborgarskap.
Ja ja.
Nog med politiksnack.

Nu kom Birrosarna hem. Det blir pasta med räksås till middag snart. Svärfar har pulat av och till en hel dag i köket vilket känns av den ännu mer höjda temperaturen i hushållet, men vill man ha gott får man lida pin eller hur det nu var och gott blir det garanterat!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan väl ha dubbelt medborgarskap? Det är inga problem sålänge du inte vill spela i hockeylaget i OS.

Helene sa...

Jag gjorde samma "rösttest" som du och jag kan inte säga att jag blev nöjd heller. Jag vet 100% vilket parti jag ska rösta på så jag gjorde testet på skoj bara. Men blev som sagt förvånad. Tyckte jag svarade klockrent enligt "mitt" parti och "grannpartiet". Vi kan väl bara återigen konstatera att kvällstidningarna inte plockar universitetspoäng med sina artiklar... :-D

Mazarintanten sa...

Men du kan väl skaffa dubbelt medborgarskap? Det har jag, känns helrätt när man har hjärtat i både Finland och Sverige.

http://www.migrationsverket.se/info/290.html

Johanna sa...

Men det går att ha dubbla nationaliteter nufrötiden, du kan bli svensk medborgare också. :)

Anna sa...

Gjorde också testet och hamnade också längst ifrån Moderaterna. Hamnade närmat socialdemokraterna, men kommer inte lägga min röst på dem. Jämförde mina svar med S och såg att de mycket riktigt inte är överens med mig om de saker som jag tycker är mer viktiga. Även om vi var överens i många andra avseenden. Det partiet som jag ska rösta på var överens med mig i de frågor jag känner mer viktiga, så jag känner mig fortfarande säker på vad jag ska rösta på. Och ett sådant här test tar ju bara upp några få saker, så det mest pålitliga är ju alltid att läsa på partiernas hemsidor och söka information om man vill vara säker på att man lägger sin röst på det partiet som står för det som man själv tycker är vettigast.

Anonym sa...

Jasså du har gjort det där testet! Jag har inte gjort det, kanske ska ta och kolla på det lite.
Sen har jag tydligen noll koll på vem som får rösta och inte i det här landet. Jag trodde att om man jobbade och bodde permanent här så var man också röstberättigad. Men nähä så var det tydligen inte. Mycket märkligt. Men skatt ska dom ha, då är det ok att man har annat medborgarskap. Fattar noll igen!
Såå, du har fått hem manliga delen av Birroklanen nu. Då är det bara pastan med räksåsen från svärfars matlagning, jag har förstått att han är bra på det här med mat sen tidigare bloggar från dig.
Hoppas det blev en smaklig måltid och att ni får det trevligt ikväll, trots din värk.
Kram Maggan1

Anonym sa...

Skaffa dubbla medborgarskap.

Anonym sa...

Har gjort testet nu, och det stämde faktiskt ganska bra med mina värderingar och min inställning i dom aktuella politiska frågorna. Intressant! Speciellt intressant med tanke på att flera här inte kände igen sig riktigt! Ja, ja. Det är ju en tidningsgrej, men lite kul iaf.
//Maggan1

Anonym sa...

Längst bort från moderaterna var du nog inte. Din sambo är ju en rätt känd Kristdemokrat numera så sååå olika är ni väl inte ?

finnjonna sa...

Dubbla medborgarskap...? Kanske framöver, blev ganska nyss möjligt och har inte lekt med tanken tillräckligt än.

Anonym: Nej, han är inte kristdemokrat och jo jag är långt från moderaterna, kristdemokraterna och sverigedito framförallt!

Anonym sa...

Du kan vara svensk medborgare o ha kvar ditt finska. Nu har du valt ha kvar enbart det finska o då kan du ju inte rösta här. Det är superenkelt. Kolla på nätet många har dubbla medborgarskap o röstar. Så det är du som får välja. Du blir ju inte mindre finska eller sviker Finland i hjärtat för att du har dubbelt medborgarskap.Krama milo-go

Christina sa...

Vad jag ska rösta på är givet.
Efter 4 år med dessa som ser ner på arbetslösa, sjukskrivna och behandlar dem som skit så måste vi ha en ändring.
Man blir så arg och ledsen.
kram Christina