måndag 5 juli 2010

förvärkar

Det började igår, den där jobbiga annorlunda känslan av värk i magen när sammandragningarna satte igång. Slutade sen visserligen för ett tag tack vare bricanyl, men till natten var det cirkus igen. Vaknade hela tiden av värsta värken och med stenhård mage. På morgonen fortsatte det och när det var runt 6 minuter mellan ringde jag förlossningen. Bäst att komma in och kolla sa de så jag åkte dit. Kurva kördes och bebis mådde bra (!) och hade finfina hjärtljud så förutom mitt låga blodtryck och galopperande hjärta (efter morgonbricisen) var det inga anmärkningar på något. Läkaren kom och kollade tappen med för säkerhets skull och det såg bra ut där med. Precis som sist, dvs i fredags och vi kunde konstatera att trots det emellanåt jätteonda i samband med sd så har de iaf inte gjort sågon skada och med det i bagaget åkte jag hem.
Och pustade ut.
Vilken anspänning. Fy fan.
Antagligen är det cerklaget som gör det lite smärtsammare med allt som händer därinne. En vanlig sammandragning drar ju så klart även i bandet som i sin tur skär i kött och annat och orsakar säkert fler sammadragningar. Jag vet det och ska komma ihåg det också. Hoppas bara att det inte blir mycket värre än så här för det är inge vidare kan jag be att få tala om. Med risk för att låta gnällig så suger det verkligen bamsepenis att ha såna här fruktansvärda mensvärksattacker dagarna och nätterna igenom, för just så har det fortsatt hela dygnet, liksom just nu. Inga tabletter hjälper heller (förutom bricanyl för stunden) så det är bara att bita ihop och se glad ut.
Vet att jag inte är den enda gravidon med ont eller ens den med värst ont, fast det skiter jag ödmjukast i. JAG har ont och det är det JAG skriver om. Så det så.

Nu ska vi se hur vi ska ordna sovarrangemangen. Väldigt varmt överallt och jag vill ha öppet för att sova, medan Marcus måste ha stängt för att göra samma sak.
Hmmm.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Usch o fy så jobbigt du har det,men du har ju klarat av så mycket annat svårt i ditt liv så här gäller det väl att bita ihop och tänka att snart har du (ni) en liten bebis här.
Låter vidrigt med ett cerklage som skär in i kött,jag tycker du är beundransvärd som står ut med så mycket,allt för att få dina bebisar.Själv har jag fött sex barn,fem i livet och ett litet änglabarn. Jag har haft två jobbiga foglossningar(kryckor)men frånsett det vanliga grav.krämpor.
Sänder mina tankar till dig och tycker du är jättefin.Krama gullungen Milo.:-) Hälsn.Margreth

Anonym sa...

Usch, jag lider med dig. Jag börjar känna av förvärkar redan nu i vecka 25. Hoppas flickan håller sig "inomhus" ett tag till. Kram från Carina!

Helene sa...

Oj, det där var dramatiskt! Hoppas du fick sova inatt. Jag känner igen det där med öppet/stängt fönster på nätterna. Jag är den som behöver ha fönstret stängt på nätterna... Kramar!

Anonym sa...

Usch, det låter inge vidare! Synd att du inte kan bada för det hjälper faktiskt. Kanske en varm dusch på det "utsatta" området hjälper litegrand. Det är himla skönt under början av förlossningen iaf. Vetekudde eller värmedyna brukar ju vara kanon vid vanig mensvärk, kanske också kan mildra lite. Hoppas det blir bättre!

Anonym sa...

Fin artikel i DN idag.
Kram Farmor/Mormor

Ann Christin sa...

Din blogg, din kropp och din graviditet är bara din. Vi som läser kan välja att låta bli. Jag väljer att följa dig därför att jag blev gripen av ditt öde. Med fyra barn så har jag upplevt mycket av det du beskriver. Inte ens en okomplicerad graviditet är besvärsfri. Bricanyl med biverkningar + förvärkar + galen sommarvärme är nog för att driva en kvinna över gränsen. Eftersom sommaren ser ut att bli het (en av mina är född 26 augusti) vill jag ge dig några små råd i all välmening.
1. Fläkt på fot(större modell). Gör att även ett sovrum utan öppet fönster blir uthärdligt, är skönt för småttingar och funkar även under dagtid.
2. Tärna en vattenmelon och frys in, krossa bitarna och ät/drick den svalkande sörjan. Inget svalkar mera!
3. Fotbad med is. Kyler ner hela blodomloppet. Is på handlederna när man ligger och vilar är också skönt.
Lycka till!

M. Moberg sa...

Känner med och för dig! Självklart har du all rätt i världen att tycka och känna precis som du vill och gör! Allt annat vore förkastligt!

Minns min sista grav. som resulterade i världens finaste lilla flicka, Gabriella:-) Tätt mellan värkarna och ilfart till KK några gånger de sista 7-8 veckorna. Skulle bebben mot all förmodan vilja komma ut så är det ju ingen panik. Tror att man måste våga tänka så när oron sätter in!

Kram till dig & bebb(a)en!:-)

/Madeleine

Anonym sa...

Ge Markus öronproppar!! Finns jättebra på apoteket :) Har jag jämt.

Anonym sa...

Fy vilken pärs! Men Jonna, skriv av dig det kan ju kanske lindra något vad gäller det onda. Värmen är ett rent litet h-e och speciellt när man är höggravid! Fläktar är bra, nedkylning av handleder och fötter är bra, men dom råden har du redan fått. Sen är det ju inte lätt när en i familjen vill ha stängt och den andra öppet. Hos oss är det också så, och att kompromissa är inte alltid lätt. Men jag kanske kan våga mig på att vädja till Marcus att försöka stå ut med öppet fönster för din skull, snart är lillan i sin säng och då blir ju läget ett annat och fönstret kan vara stängt. Någon förelog öronproppar om det är ljudet från gatan som stör och jag tycker det är ett ganska bra förslag, men inte helt bra, eftersom alla ljud stängs ute då, även dina om du pratar med honom eller Milo vill ha hjälp av pappa.
Jaa, det här med sommar har både för- och nackdelar. Men för det mesta övervägar väl fördelarna, eller hur!
Kram till er från Maggan1

Christina sa...

Jag vet precis hur ont det gör och det är inte skoj. Tyvärr hjälpte ju inte mitt bricanyl för min kropp är van pga av min astma.
Så jag lider med dig och om det hjälper så tar jag lite av ditt onda.
Tänker på dig varje dag.
Kramis Christina