fredag 2 juli 2010

förskola

Pratade med förskolan precis som Milo ska börja på i september. 15 timmar i veckan handlar det ju om och det känns bra.
Men.
Jag hade ju trott att man själv fick vara med och bestämma när och hur man fördelar timmarna och hade en tanke på att 5 timar per dag 3 dar i veckan skulle bli bäst. Dels för att han ska kunna vara där lite mer per gång, hinna leka, äta och vad de nu hittar på (samtidigt som jag och Plutt får lite tid själva och jag kan äta lunch eller fika med bara koll på en bebis vid tutten) och dels för att sedan ha två dagar i veckan förutom helgen då jag kan ha båda små och bara vara eller hitta på det just vi vill hitta på.
Men.
Tydligen så är det bestämt att det är mellan 9 och 12 varje dag som gäller. Alltså måste man för 3 timmar klä på båda och kånka iväg med vagn och packning och sedan innan någon knappt hunnit äta eller göra något överhuvudtaget kånka iväg igen för att hämta.
Jag frågade varför det var så och det bara var så. Det finns säkert en tanke. Hoppas jag. Något jag har missat. Eller är det bara för att det så är enklast så här för förskolorna? Eller är det något kommunen bestämt? Och varför? Jag ser inga fördelar för någon med 3 timmar per dag systemet.
Hur är det på andra håll? Är det bara jag som hade fått för mig att man kunde vara med och diskutera hur man önskar ha det?

Nu ska jag iväg.

80 kommentarer:

Anonym sa...

Bor i Timrå kommun och där vet jag att det går att "förhandla" sig till 3 x 5 timmar utan större problem...

Anonym sa...

Det är olika i olika kommuner och till och med på olika förskolor. Man kan undra om de tänker på barnens bästa eller bara vad som passar verksamheten bäst?
Ett argument jag hört är att om barnet går 5h 3dgr per vecka så sover de bort mycket tid på förskolan. Men alla barn som får syskon är ju inte så små att de sover middag längre ens?

Hur många timmar du får ha ditt barn i förskola bestäms ju också på kommunal nivå, det kan skilja mycket mellan olika kommuner. Jag tycker att det verkar jättestressigt att få ihop dagen när man ska iväg och lämna barnet för bara 3h!!!

Viktoria

Jen sa...

That is really strange. At our förskola (Solrosen) I was allowed to have my kids there tuesday, wednesday, thursday between 9-14. All 15h/week kids had to come at these times. I would have refused just 3 hours per day, you cannot get anything done in just 3 hours.

Anonym sa...

Jobbar inom förskolan och jag förmodar att skälet till att 15 timmars barnen får gå mellan 9-12 är på grund av att det är då den mesta av den pedagogiska verksamheten sker t.ex. samling. När en av föräldrarna är hemma så är det ju inte främst barnpassning som behövs utan den stimulans som barnet inte kan få hemma.

Helena&Viggo sa...

alla förskolor har olika rutiner beroende på hur många barn de har osv.på min sons förskola äter de frukost kl 9 och lunch kl 13. så då är tiden för 15 timmars barn, 8.45-13.45
Kan vara varför de har 9-12. din son äter frukost hemma,lunch där+ sover där. tycker du ska fråga om du funderar.

Anonym sa...

Där jag bor får man välja mellan 3 tim/dag, 5 dagar/v eller 5 tim/dag, 3 dagar/v. Och här väljer de allra flesta andra alternativet, det som du efterlyser.
Det är väl bra om barnen hinner vara där en stund, leken hinner knappt börja innan det är slut på 3 timmar.

Minimalla sa...

Vi har fem timmar/dag tre dagar i veckan och bor ju i samma stad så det verkar ju skilja från ställe till ställe. Varför de vill ha det så? Spara pengar antagligen, då slipper de ju servera lunch... men betala för platsen får man minsann göra ändå. Den här veckan har vi just 8-11 varje dag och det är helt värdelöst... man hinner ingenting och då har lillebror inte ens kommit ut än. Jag förstår att det känns som ett bakslag för dig.

Anonym sa...

Hej!!
jag är förskollärare och känner så väl igen dina tankar... Det går att se på olika sätt. för personal underlättat det att "slippa" ha alla 15 timmars barn under måltider eftersom i vissa fall kan det bli upp emot 20 barn i grupperna och sen kan man ifrågasätta varför många föräldrar är så fixerade vid att ha barnen över maten? är det smidigt att slippa att själv laga mat? Detta ät diskussioner som ständigt pågår men vi i förskolan är ett service yrke så för oss på mitt jobb känns det självklart att låta föräldrarna själva fördela sina timmar i samråd med oss personal. För som du säger blir det väldigt stressigt att dra iväg för tre timmar om dagen.. själv föredrar jag 5 timmar på tre dagar! Dåligt av din kommun att dom inte låter er bestämma! Vissa vill ha mindre timmar och fler dagar och vissa föräldrar vill ha många timmar på få dagar.. Det är bara gilla läget och vem säger att det bästa är att ha samma timmar/dag för alla 15 timmars barn? Nä låt varje enskild förälder bestämma över sina 15 timmar!!!

annapanna sa...

Har varit likadant här, men jag vet att några mammor protesterade så att det blev ändrat. Ser inte heller några fördelar, valde istället att ha min store hemma när lillasyster kom, kände att det inte var värt besväret att klä på och kånka iväg. Dessutom har mina barn aldrig varit morgonpigga, vilket innebär att det var en stor ansträngning att vara någonstans kl 9... Förmodligen handlar det från förskolans sida om att det ska vara lättare att täcka upp med personal... Iallafall handlar det inte om vad som är bäst för barn och förälder...

Anonym sa...

Trodde också man själv fick vara med och lägga upp ett bra schema på förskolan, men så var alltså inte fallet. Åtminstone inte på er förskola. Vet inte hur det funkar numera, men förr fick man hos oss vara med och diskutera och lägga upp något som passade både föräldrar och förskola. Det är väl förmodligen så att det ska passa in i förskolans personalplanering och även "barnplanering", så att man har tid att ta hand om varje barn. Men jag förstår till fullo dina tankar och tycker dom är bra. Kanske kan du ta upp frågan igen om ett tag och se om det inte går att fixa så det blir mer helhet både hemma och borta för Milo och för er andra också. Jag skulle nog försöka diskutera det hela igen.
Kram Maggan1

Ann-Katrin sa...

Kan säkert göras undantag om det skulle vara något speciellt man ska iväg på men det är inte så konstigt med det aktuella upplägget, faktist. Resurserna inom förskolan har blivit allt mer begränsade och det handlar om att se till att den största koncentrationen barn är där när man har som mest personal, och personalens scheman är inte så flexibla. För det första vill man som regel att barnen ska komma innan samligen på morgonen så att alla är med på samlingen - en viktig del av den pedagogiska verksamheten. För det andra är det just under lunch och vila (efter lunchen) som det är som allra tuffast för personalen, med all mat, alla toalettbestyr, alla som ska sövas och så vidare. I detta ska man hinna med att ha en pedagogisk verksamhet. Det var tufft redan för rätt många år sedan och numera, med maxtaxa och personalbesparingar och så vidare är det ännu tuffare. Personalen gör ett jättejobb, men det är alltså därför det som regel är förskolan som talar om när det passar med 15-timmarsbarnen. Alternativet är att det som tidigare inte finns 15-timmarsbarn alls utan att alla barn med syskon måste vara hemma, men med tanke på att det numera är så få barn som faktiskt är hemma är det inte speciellt utvecklande för de små, det är inte dumt för dem att få ett par timmar social träning med andra barn, gärna med regelbundenhet.
Fast som individ förstår jag mycket väl att det hade varit skönt om man kunde bestämma själv. Tyvärr är dagis inte direkt för individen dock utan det måste funka för kollektivet. Hoppas på att ni kan hitta någon som kan avlasta emellanåt, och hämta + lämna då och då.

Anonym sa...

Här e det likadant (i Skåne) det gäller nog överallt vad jag hört i alla fall.

Johanna sa...

Här är det bestämt att 5h per dag 3dagar i veckan gäller. Främst för barnets skull, så att det hinner komma in i leken och gruppen de dagar de är på förskolan. 9-12 hinner ju varken barn eller mamma göra någonting.

Lina sa...

meh vad är det för förskola?? ja har flera vänner osm har sina barn 15tim o dom går tis-tors 9-14

lotta sa...

Vi bor med i Norrköping och på vår förskola vill de att barnen ska gå 5 timmar i veckan. Men vet att i början så valde vi att vårt barn skulle få gå just 9-12.
Det verkar ju som varje förskola får välja själva hur de vill göra.

Anonym sa...

Hej Jonna!
Har själv arbetat på en förskola i Växjö där reglerna tyvärr också var så att det var mellan 9-12 för dom stora barnen och 8-11 för dom små. Vilket var än mer idiotiskt för tänk så hade man ett litet barn och ett lite större så ska dom lämnas och hämtas på olika tider. I Växjö var det iaf kommunen som hade bestämt att de skulle vara så. Har ingen aning om varför men kan tycka det är dumt. Vi "fröknar" va flexibla och kunde tillåta 9-14 några dagar för att underlätta för föräldrarna. Så jag hoppas du har snälla fröknar på gossens dagis :) Hoppas de gick bra hos läkaren! Kram Jossan

Jess sa...

Har du funderat på dagmamma ? Jag har alltid haft det till min barn och när jag då haft liten bebis hemma så har vi gjort upp tillsammans vad som är bäst och det blev som du hade tänkt dig 5 tim per dag och ja 3 dagar då , men det är som du säger ,det blir för kort annars men det har väl oxå med att göra om att förskolan får mindre barn vid lunchtid.
// Jess

Marcella sa...

Men hallå?! Det låter som om den här förskolan har bestämt sig för att de ska ha det så, för jag vet andra förskolor i andra städer där man kan välja antingen 3 timmarx5 dagar eller 5 timmarx3 dagar. Prata med barnsomsorgskontoret på kommunen, de borde veta säkert hur du får eller inte får. Förskolorna är ju till för att familjerna ska få hjälp med barnen när *de* behöver, inte när förskolan har tid, lust eller ork.

Helena sa...

Ofta kan det vara lite bättre för små barn att vara där fler dagar i veckan men då kortare dagar för att få lite mer kontinuitet. För små barn kan det vara svårt att ha tre dagar på dagis och fyra dagar ledigt. Ledigheten blir då för lång.

Anonym sa...

Jättejobbigt med dagis 3 tim/dag... I sthlm gäller 30tim/v, ni får flytta igen...!

Anonym sa...

Förskolan får bara hälften så mycket pengar för de barn som bara går deltid. Så för att spara lite så får inte deltidsbarnen någon lunch. Har inget med pedagogik eller trygghet för barnen att göra, bara ekonomi...
/Helena

Nalina sa...

Hej Jonna!
Tydligen är det olika från förskola till förskola. På vår kan vi välja antingen 3 timmar om dagen eller 5 timmar om dagen tre dagar i veckan.
Hoppas ni kan få till någon ändring.
Lycka till!
/Nalina

Anonym sa...

Vad tråkigt att de har bestämt så. Jobbar själv i förskola och där får föräldrarna själv välja om de vill ha 9-12 mån-fre eller 9-14 tis ons tors. Vi föredrar att de väljer 9-14 eftersom det blir bättre för barnen. Dels får de vara med på läsvila (om de är så stora) vilket de inte får om de går hem kl 12. Sen tycker vi det är bra för de barn som måste gå långa dagar 5 dagar i veckan att få måndag och fredagar i en mindre barngrupp = mer lugn och ro för dem än att alla barn ska vara där varje dag. Tråkigt att de bestämt så på Milos fsk, du kan ju alltid prova att ringa chefen och bara fråga vad tanken med det hela är :-)
Lycka till och kram! /Sara

Johanna sa...

Jag har också "för mig" att man som förälder kan vara med och påverka, och jag vet flera som har just 5h/dag 3 dar/v, för att barnen ska kunna få lite mer delaktighet i verksamheten och inte bara vara där varje förmiddag, och för att föräldern som är hemma också ska ha möjlighet att faktiskt göra något under dagen. Om du vill "bråka" så hör efter direkt hos kommunen och se vad de säger.

Hoppas det löser sig till det bästa för er.
Kram

Gråa musen sa...

Är likadant här i Jönköping men lunchen ingår ju i allafall för barnet man lämnar. Det blev så när borgarna kom till makten. Innan var det 20 timmar istället. Mycket bättre. Däremot förstår jag om förskolorna vill ha samma hämt och lämningstider för all. Annars blir det väldigt hattigt i verksamheten. Men som sagt. Det gjorde en himla skillnad när det var 20 timmar i stället. Rösta rätt i höst så knske det gamla systemet tas tillbaka för "gratisbarnen"

Anonym sa...

Hej
I min förskola och stad har vi bestämt att föräldrar väljer mellan 9.00-1200 varje dag eller 900-1400 tisd,onsd, torsd. Det sista sammat tid som Allmän förskolan som är avgiftsfritt och följer skolans tider. Gäller fr o m
hösten det år barnet blir 3 år.
Eftersom skolan börjar 810 är vi flexibla och erbjuder de föräldrar som har barn i skola och i förskola att lämna 830 och hämta 13.30
Så olika kommunder och tyvätt förskolaor i samma kommun gör.
Lycka till
Lena

Anonym sa...

Hej de ska inte bestäma,ni ska kunna lägga upp erat schema. Konstig inställning och inget jag har hört tidigare

Anonym sa...

3 tim dagligen har det varit imånga ,många år. De är till för BARNEN och ingen avlastning för föräldrar.
Men de kan ju passa på att handla(som är jobbig situation för de små) eller damsuga.
Det är dessutom gratis.
Det skulle kosta en del om de skulle stanna över lunchen.

Sara sa...

Här där vi bor får man välja antingen fem dagar i veckan 9-12 el. 13-16, eller tre dagar i veckan 8-13.

Karin sa...

Hej Jonna!
Idiotiskt system det där med fem dagar för 15h barn! Nej det är inte nåt kommunen har bestämt. På andra fsk är det just 5/dag tre dagar i veckan oftast tis-tors i Norrköping. De fsk resonerar att det är bättre att barnen får vara med under dagen, äta, leka och skapa relationer och lära sej det sociala samspelet. Kanske försöker din fsk spara in pengar genom att inte låta 15h barn äta lunch? Eller så har de dålig bemanning på em. Stå på dej och fråga vad det är för anledning att hatta fram o tillbaka där inget blir varken hackat eller malet. Ta gärna det med fsk- föreståndaren, eftersom personalen inte kan påverka beslut som denne har tagit. Ring gärna andra fsk och kolla deras argument för eller emot tre timmar dagen så du får lite argument på fötter. Jobbigt? En aning, men väl värt att kämpa för!
Lycka till en som har barn i stan OCH utbildar sej till förskollelärare (så jag har varit på många enheter i kommun under utbildningen!)

Johanna sa...

Hade skrivit ett långt inlägg men det försvann så jag skriver kortfattat, verkar som att man i sthlm får ha barnen på dagis 6h om dagen när man är hemma med syskon. Överallt annars är det 3 h per dag och ofta placerat mellan 8-11 så dagiset inte behöver servera lunch = besparing. I Norge får man ha det äldsta barnet på dagis fulltid om man behöver. Kram

Elin sa...

Hej! Jag är hemma medyngsta sonen, bor i Söderköping så grannkommunen med andra ord. Här fick jag bestämma helt själv och han är på förskolan tisdag torsdag 9-14. Verkar väldigt skumt med de tiderna de tycker du ska ha milo. Åtminstone här är kl 12 precis i barnens vila och allt. Stå på dig, förskolan är till för oss, inte tvärtom! Kramar

Kristina sa...

Vi fick inte heller något val på dagar och tider men här i Östersund har de ialla fall lagt upp det tis, ons, tors 9-14. Så det är ju jätte bra.
Jag hade nog faktiskt inte använt mig av förskolan om de bara fick vara där 3 timmar om dagen.
Har man en liten bebis hemma så hinner man hem och amma, byta blöja, för att sen klä på sig och gå och hämta igen. Knäppt.
9-12 skulle heller aldrig funka för vår son då de äter lunch på FS kl 11 och vid halv 12 håller han på att somna. Ta hem han då skulle vara katastrof. Han skulle somna på vägen hem för att sen vakna en halvtimme senare och ej vara utvilad men ej heller kunna sova mer.
Dumt av dem!!!
Må så gott!
Kristina

Anonym sa...

Att vara i barngruppen kontinuerligt ger ju en viss trygghet och sammanhållning i gruppen är min erfarenhet iallafall både som förälder och fd. personal. Milo ska ju inskolas först, då ser du hur det tycks fungera där.Samlingar,promenader,utelek, raster för pers. osv. allt ska ju funka med stora grupper och alltför liten bemanning,men visst håller jag med dig att det är ett kånkades med ungar,vagn på kort tid.Har ni inga möjligheter att dela på lämning och hämtning ? Ingen idè att sia om hösten vetdu,det kan ju faktiskt funka rätt smärtfritt eller hur ? Kijan

Anonym sa...

Jag jobbar på förskola och vi har lagt våra 15-timmars barn 2 dagar i veckan mellan 8-14 och en dag mellan 8.15-11.15...Barnen är sen spridda lite omlott så att inte alla är på samma gång borstett från en dag i veckan (den korta turen) då vi har utedag och alla har chans att träffas en stund.funkar väldigt bra för alla! Vad jag vet så ska även föräldrarna ha rätt att komma med önskemål om andra tider. Jag hade ringt oc pratat med rektorn om jag vore du.

Marie sa...

Jag bor i Stockholm (en söderförort) och här får man när man är f-ledig ha barnen mellan 9-15. Alltså 30 timmar per vecka. Nu kanske man inte vill ha så mycket, och kan då välja mindre tid. 15 timmar låter väldigt lite och det låter definitivt smartare att ha 3 dagra á 5 timmar än 5 dagar á tre timmar. Låter ganska opraktiskt, vad hinner man på tre timmar, minus tiden att ta sig till och från förskolan. Knappt ta en tupplur med bebisen ju... kan du inte höra med förskolechefen varför det är så?

Marie sa...

Såhär ligger det till:
Om FÖRSKOLAN själv får välja så väljer man helst och oftast (om man nu har barnens bästa för ögonen vilket man borde) 5 timmar 3 dagar i veckan. Detta ger barnet lektid, pedagogisk måltid och eventuell vila. (såhär gör många kommuner i Sverige).

MEN en hel massa av Sveriges politiker tycker att det ska in fler barn på varje förskola, med mindre personal, därför kräver de att de får stoppa in 15h-barnen under de timmar då det nästan alltid är full bemanning av personal för då kan de dra ner på personal efter klockan 12 och tjäna pengar. Det handlar alltid om dessa pengar när någon säger "det bara är så." (sen kan det ju vara så att pedagogerna på er förskola inte är insatta i hur det ser ut bakom kulisserna)

Jag är förskollärare och min kommun har man fortfarande en ganska stor valfrihet för föräldrarna men de flesta väljer 5h 3 dagar i veckan. Under ett möte berättade vår barnomsorgschef att ett önskemål från hennes övre chefer är att lägga 15h-barnen som du beskriver men att hon vägrat just för barnens och personalens skull.

Hoppas du hittar nåt kryphål så det kan bli det bästa för er! <3

Anonym sa...

hej

jag jobbar på en förskola i västerås och där får föräldralediga gå 5 timmar/dag 3 dagar i veckan. Jag tror det är upp till förskolan att bestämma detta!!

Mia sa...

Där vi har förskoleplats så är det fördelat på tre dagar. Barnen som går 15 timmar, går 5 timmar tis, ons och torsdag. Mycket smidigare än tre timmar per dag!

C sa...

Anknytningsmässigt (utifrån barns tidsuppfattning) brukar man säga att så pass små barn mår bättre av att vara borta från mamma och pappa få timmar per gång och hellre flera dagar per vecka än många timmar på en gång på färre dagar. Så jag tycker att det låter som ett bra upplägg! Lurigare dock med bestyren runt omkring som du säger.

Anonym sa...

Klart man ska få vara med och bestämma! Jag förstår verkligen inte vitsen med 3 h varje dag 5 dagar i veckan, låter inte klokt om man har en annan liten hemma. Jag förstår att detta kanske inte spelar någon roll och man kanske är arbetslös och inte har fler barn hemma. Men för någon som måste kånka på och av kläder på en lite för 3 ynka timmer..vad är de? Tänk på vintern med en trillion kläder..Jag bor i Malmö och där får man vara med och bestämma och många har sina barn 5 timmar 3 dagar i veckan! Tänk när dagis gör utflykter som ofta varar efter kl.12. ska Milo missa detta?! Kolla upp så ditt dagis verkligen får bestämma helt åt dig!
/Malmöit

Anonym sa...

Jag tror att Milo kommer att vara rätt trött efter att leka med flera barn i tre timmar varje dag han är rätt liten ännubara två år.Det är ju full ös och höga ljud.Vår Anni fick sluta dagis när lillasyster kom.Här får barnen inte 15 timmars barnpassning när man är hemma och vi går till kyrkans barntimmar och öppna förskolan hittar på annat där det finns barn Att Anni träffar andra barn att leka med är ju det viktigaste Ett barn till blir ju besvärligare men det går jättebra ändå tycker jag. Lycka till !Carin Th

Helena sa...

På min dotters dagis hade de så, och det fanns en anledning. Det var många 15-timmarsbarn och eftersom förskolan får betalt för hur många timmar barnen är där så var det indragning på personal. Det betydde att de inte kunde ha kvar alla 15-timmarsbarn på vilan pga personalbrist. Personalen gillade inte detta, de ville hellre ha 5 timmar 3 dagar i veckan men det funkade inte. Här i vår kommun är det upp till varje enskild förskola att bestämma hur de vill ha det.

Emma i Linköping sa...

Barn på förskolan när syskon kommer verkar vara MYCKET varierande. Kompisar i Solna få ha sina stora barn 30 timmar i veckan. Här gäller 15 timmar. Vi får fördela som vi vill (vi har lagt upp det 8-12 mån, ons, tors, och 8-11 fre, mat när hon går till 12, ingen mat fredag, kommer hem och sover hemma så hon slipper sova bort tiden på förskolan vilket känns onödigt. OCh skönt att hon kommer hem och sover för då får jag extra tid med lillebror). I grannkommunen är det 3 timmar per dag, 5 dagar i veckan och ingen lunch. Sparkrav.

Det jag dock kan tycka är märkligt är att man betalar fullt pris oavsett om man går 50 eller 15 timmar på dagis. Tycker det är snedvridet. Och man betalar även för de 7 veckor som dottern inte är på dagis under sommaren. Men det är ju en annan sak.

Så vi får tack och lov välja hur vi vill fördela tiden. Men det är långt ifrån på alla ställen man får det.

Anonym sa...

Det är olika från kommun till kommun, från förskola till förskola. På en del förskolor kan man välja, t ex precis så som du beskriver (dvs 3 dgr à 5 timmar). Som du skriver så är det ju värdelöst med 3 timmar per dag - det tar ju tid fram o tillbaka - ger inte mycket avlastning till förälder + barn - som det väl är tänkt att vara...??
/ Mia

Rebecca sa...

Hej Jonna!

Jag är ju snart färdigutbildad förkollärare (i januari!!) och detta är någonting som ofta diskuteras. Jag är av samma åsikt som dig, det är ett väldigt krångel att klä på och ta sig ett litet barn till förskolan för endast 3 timmar. 3 timmar är dessutom väldigt lite tid för barnen - de hinner mest dit och börja leka när det är dags att klä på och gå hem igen. Många barn tycker dessutom att det är väldigt tråkigt att inte hinna vara med på fler måltider. I ditt fall finns ju risken att Milo är väldigt trött efter lunchen när du hämtar honom eftersom det oftast är då barn sover. Kort å gott, nej det är inte bra att lösa det så! (enligt mig)

På många förskolor tvingas man dock ha de reglerna på grund av att man har många barn och att platsbristen blir ett faktum. Det finns ju regler hur många barn som ska gå på en förskola och de platserna ska fyllas. Om man har många 15 timmarsbarn så blir det krångligt med platserna över till exempel lunchen. Man löser det då med att vissa barn är på förskolan mellan 9-12 medan "andra gruppen" kommer kanske 12-15. Det är lite olika. Men så är det iaf ofta. Man tvingas fylla platserna och får då knåpa lite för att få ihop det.

Andra gånger är det ren envishet! "Såhär har vi gjort i 7 år å det har funkar hittills!" Bla bla bla. Det är då man blir förbannad! Men tyvärr är det så ibland.

Där jag gör min praktik (småbarnsavdelning) har vi våra 15 timmars tre dagar i veckan, 5 timmar åt gången och det fungerar toppen. Barnen får ut mer av verksamheten och kvaliteten på tiden de spenderar där blir högre. Tyvärr har inte alla förskolor den möjligheten, vilket är väldigt synd.

Dock tror jag att Milo kommer älska att vara på förskolan och att han kommer ha jätteroligt. Jag hoppas för er skull att det kommer fungera bra, trots att det inte är optimalt med 3 timmar under 5 dagar.

Hoppas allt gått bra med mätning av cerklaget (heter det så? Svårt ord) och att ni alla mår riktigt bra. Ta hand om varandra!

Kram Rebecca

Anonym sa...

Verkar ju helkonstigt. I Varberg där dottern har plats är det 5 tim/3 dgr i veckan! Allt annat är ju inte klokt!! Klä på o åka iväg för 3 tim...sanslöst! Behöver inte barnet vila oxå? Jag hade tagit upp det för diskussion..verkar ju inte klokt! Lycka till! Kram Maggan

NinaKatarina sa...

Så är det.
Välkommen till verkligheten =0))

Anna sa...

Likadant i Katrineholms kommun och har så varit under alla år.
Se det så här: mellan 9-12 får ditt barn ut det gottigaste av verksamheten (samling, sångstund, planerade aktiviteter etc)
Före 9:00 handlar mycket på en förskola om lämningar, frukost, toalettbestyr och påklädning så att barngruppen är reda för aktiviteter kl 9:00.
Efter 12:00 är det lunch, toalettbestyr, sova, fri lek och mellanmål samt hämtningar.
Alltså är 9:00-12:00 den "gottigaste" tiden att vara "15-timmars barn".
Sedan kan man ju som förälder tycka att det är opraktiskt men "Femton-timmars-förskola" är ju till för barnen...och som förälder får man gilla läget och anpassa sig : )
Det där kommer att bli jättebra för Milo och för er föräldrar

Anonym sa...

Det kan variera, timmarna på förskolan för "15-timmarsbarn". i Göteborg t ex kan det se olika ut mellan olika stadsdelar, vissa förskolor är mer flexibla, andra har mer fasta tider. Det kan finnas förskolor som t o m föredrar att ha "15-timmarsbarnen" där undre lite längre tid men färre dagar.

Kaktus sa...

Hej.

Bor också i Norrköping och min plutt skall också börja i September på förskolan.

Där är det bestämt att de som har 15 timmar i veckan går 5 timmar per dag tre dagar i veckan. 9-14 vilket är bra. Då blir det som du skrev att de hinner vara med vid en måltid och hinna leka.

Hade personalen sagt som till dig att det endast får vara mellan 9-12 så hade jag opponerat mig. Jag betalar precis som alla andra dagisavgift och ser också därför att jag har rätt att lägga upp timmarna som det passar oss.

Tre timmar går fort och kan i stället bli en stress för både barn och förälder.

Lycka till.

P.s Tydligen varierar detta med hur man får disponera sina 15 timmar i veckan från dagis till dagis.

Jonna sa...

Jag tror att det är olika från kommun till kommun. Där jag bor (Kalix) får man 5 h 3 dagar i veckan.

Ida sa...

Hej Jonna!
Låter mycket konstigt att ni inte kan påverka hur ni vill förlägga era 15 timmar. Jag jobbar som förskollärare i Värmland och vi brukar rekommendera 5 timmar 3 dagar/vecka. Några enstaka föräldrar, väldigt få, vill ha 3 timmar varje dag och då är det också okej. Tycker du ska prata med dem en gång till och försöka få fram anledningen till att det bara finns ett alternativ. Kontakta rektorn/förskolechefen på området annars! Förstår din frustration över att stressa fram och tillbaka för tre timmar. Hoppas det löser sig för er! Ni är en så fin familj! Kram Ida

Jenny, Jens, Oliver och Isabella sa...

När min son gick på dagis va det samma korkade regler på hans dagis. Men lagom tills vi tyckte att han skulle vara hemma (vilket vi bestämde nån vecka innan hans syster skulle födas) så fick vi höra att de har ändrat reglerna här nu. Äntligen säger jag bara, så när båda ska bärja på dagis igen så kan vi välja om vi vill ha 5 timmar tre dagar i veckan eller tre timmar varje dag. Men det är hur korkat som helst att inte få ha mer än bara tre timmar om dagen, man hinner ju typ bara komma hem å vända i dörren för att hämta igen. Tycker att du ska skicka in ett klagomål om detta. Är inte säker men tror att det va så det gick till här innan dom ändrade reglerna.

Anonym sa...

Det där är upp till kommunerna att bestämma. I vår kommun är det 5 timmar 3 ggr i veckan som gäller, förut var det den andra varianten men så många föräldrar protesterade så det blev en ändring. 3 timmar 5 ggr i veckan ger inte så mycket enligt många föräldrar. Hoppas att det där kan ändras där ni bor.
K2.

Anonym sa...

Dagagrna är noga planerade i förskolan alltså aktiviteterna o då kan inte alla föräldrar bestämma tiderna själva. .Men hoppas någon förskolärare kan svara dig. Glad att han fått en plats o kan träffa andra barn. mvh
Krama Milo-go

Caroline sa...

Vi bor i Kolmården och på vårt dagis där kommer man gemensamt överens (personal och föräldrar) om hur man vill fördela timmarna. Kommer också få syskon till 1,5-åringen i aug och ha storebror på dagis 15h/v. Både vi och personalen tycker att det är smidigast att ha honom 5h 3dagar/v. Annars hinner man ju knappt komma hem och vända. Så det kan ju inte vara regler från kommunen? Hör med andra dagis!

Lilla jag sa...

Min dotter ska gå fem timmar om dagen tis, ons och tor, 9-14 när jag blir föräldraledig i November. Det kände jag var jättebra eftersom då hinner hon vara med på aktiviteter och äta med sina vänner, och jag hinner pyssla lite också. Jag hade nog skippat om det var för endast tre timmar, för då åker jag hellre iväg själv och hittar på bus med barnen.
Men jag tror annars att det är vanligast med 9-12.

Maria sa...

Jag fattar inte, så som du vill ha det måste ju vara bättre för alla..
Konstiga regler det är

Matilda sa...

Har glidit in på din blogg genom min vän som har länkat dig. Mysig blogg tycker jag:)
På "vårt" dagis går man precis som du vill ha det 3dagar i veckan 5timmar. Annars blir det ju varken hackat eller malet, tycker jag. De flesta jag har hört går 3dagar i veckan.

Ha en skön helg

Anna sa...

Min lillasyster har 2 barn som går på dagis och en liten bebis hemma. De två barnen som går på dagis har hon och hennes man självklart fått vara med och bestämma vilka tider som de ska vara på dagis. Så de är på dagis från 9-14 måndag till onsdag. Bor i Partille. Sedan är de hemma på torsdag och fredag. Det låter ju helt tokigt att ni inte får vara med och bestämma. Vet inte om det finns någon som ni kan kontakta för att reda ut det här. För det låter ju inte alls bra att han ska behöva var där bara 3 timmar per dag. Det blir ju knappast någon avbelastning för dig hemma och han hinner ju knappt börja leka innan han få gå hem igen.

Anonym sa...

Det är upp till varje förskola (trodde först det var landstingen/regionerna som bestämde, men blev informerad om att det är förskolorna) själva att bestämma. Men det är helt koko att ha fem dagar i veckan. Jag är arbetslös och har tre dagara á fem timmar. Så dottern hinner äta och sova där. Annars får man ju laga maten, hämta, rusa hem, mata och söva. Jag tycker synd om er som fått oturen att ha en förskola som vill ha fem dagar!

Jessica

Terese P sa...

I stockholm har vi trettio timmar, det är jättebra. Barnen går 9-15 och man hinner ha tid till lilla bebisen. Jag har hört att många kommuner har 9-12 för då slipper de kostnaden för frukostmål och lunch, vet ej om det är snat dock!

Anonym sa...

Där vi bor nu är det 5 timmar per dag 3 dagar i veckan och det är perfekt. Ska nu höjas i våran kommun till 24 timmar per vecka, men vi ska flytta och i den kommunen är det 15 timmar fortfarande med som tur är oxå 3 dagar i veckan a 5 timmar.
Förstår inte riktigt varför inte alla har samma men, men tydligen bestämmer varje kommun vad som är bäst för dom.

Anonym sa...

I Södertälje kommun får "15 timmars barnen" vara på förskolan tis-tors från ca 08.30-13.30. Det är jo bra men man får inte bestämma själv.
Fast från 1 september får barn till föräldralediga och arbetslösa vara 24 timmar i veckan på förskolan. Då är det mån-tor som gäller och tror 8-14.
Men att någon i Norrköping krånglar till det med konstiga dagistider förvånar mig inte särskilt.

hälsningar från landet utanför Södertälje

Anonym sa...

Hej Jonna! Är tyvärr upp till varje kommun att bestämma...vi (som bor i Täby) fick 20 timmar i veckan uppdelat på 4 dagar, det var perfekt...storasyster fick gå 9-14 4 dagar/vecka och det var perfekt både för henne (som fick äta och vila på dagis, bra att kunna)och för mej och lillasyster som fick lära känna varandra. Synd att inte alla kommuner kan se det...Kram och lycka till!!

Anonym sa...

Hej Jonna,

Jag tror först och främst att det är en ekonomisk fråga. Personalens schema är oftast gjorda så att där ska vara mer personal under förmiddagen än under eftermiddagen. Sen tror jag att den förskolan som Milo ska gå på har valt en tid för att det finns många olika önskemål om tider bland föräldrar, vilket i sin tur skulle bli väldigt rörigt. Förskolan är uppbyggd kring många regler och rutiner för att få verksamheten att gå runt. Men jag kan tycka att dem kunde haft två alternativ att välja mellan.

Kram Maria

Mia sa...

Väldigt olika tror jag. När min andra föddes så fick han gå på sex-års mellan 8-13 och sedan 4 timmar fritids så det var väldigt lyxigt och välbehövligt eftersom Sigge hade kolik och mannen jobbade till 17. Om vi hade lyckats med en till (ivf) tidigare så hade det varit 15 timmar här med (Stockholm) Det är upp till förskolan att bestämma reglerna tror jag...
Lycka till och kramar

Anonym sa...

Det är nog bara så på er förskola.
Hos oss har man bestämt själv.
Konstigt att de inte är bättre tillmötesgående.
Vänligen Pia

Anonym sa...

Hej

Carro sa...

Jovars - i min kommun så är det olika från förskola till förskola också och det är ju aldrig förhandlingsbart tyvärr. Och ja, med 3 timmar per dag finns ju bara nackdelar för oss föräldrar som får tokstressa. Men fördelar för kommunen som slipper bjussa på mat trots att vi ändå betalar heltidstaxa för de stackars 15 timmarna. Som tur är ändrade vår förskola till 5 timmar precis när vi skulle ha fler kids... TUUUR! Hade jag varit du hade jag övervägt att ha M helt hemma istället. Tro mig det är galet stressande att passa tider när man har flera barn. Vid 12 får du ju absolut inte vara sen heller för då ska de andra barnen säkert äta lunch.

Anonym sa...

Billigast/enklast för dem... slippa luncha 15 timmars barnen... så dumt...

Anonym sa...

Oj vilken respons du fick på detta!
Jag skrev kommentar strax innan lunch, men det har trillat bort på vägen, verkar som första kommentaren är från strax efter kl15 här.
Men kontentan av det jag skrev är att jag tycker du ska ta upp en ny diskussion med personalen, för att försöka få till det så som du själv vill ha det, flera timmar per färre dagar i veckan. Så att det blir lite mening i det hela för såväl Milo som för er andra.
Kram och god natt från Maggan1

Anonym sa...

Det är olika beroende i vilken kommun man bor. Där jag bor ändrade de nyligen rutinerna för 15h barnen. Nu får föräldrarna välja mellan några timmar varje dag eller fler timmar och färre dagar. Innan hade de 3 timmar/dag för då blev det billigare med maten efter som barnen kom efter frukost och gick hem innan lunch..

Anonym sa...

Vi hade 8 -11 när dottern var liten (2004). Jättejobbigt att stressa upp med bebis och iväg. Dessutom så började de duka och förbereda lunch och vår dotter fick stå där med stora ögon och suktas..

Vi valde att ha henne hemma istället med lillebror.
Mycket mysigare och som du sa finns det öppen förskola. Tiden kommer aldrig igen!

Visst kan det vara både skönt och nyttigt för alla att få egentid med bebben, men jag tror ändå barnen mår bäst av att vara hemma när de är små.

Nu har de ändrat reglerna på vår förskola och man får ha barnen 3 dgr/v istället.

Hoppas det blir bra för er hur ni än väljer!

Jenny E sa...

Kämpa för en ändring! Hos oss är det istället bestämt att "syskon-barnen" ska gå kl 9-14 tis-ons-tors. Funkar bättre än 3 tim/dag för de flesta skulle jag tro, men ändå lite stelt. Vi har t.ex. en familj i min dotters grupp som bor lantligt minst 30 min från förskolan (och det är ändå deras närmaste förskola "åt rätt håll"). De hade såklart velat välja en tidigare femtimmarpass - att pappan kan få lämna tidigt när han åker till jobbet, medan mamman kunde hämta direkt efter lunch och slippa åka två vändor. Tänk i vinter när det blir halt och mörkt! Men inte heller det verkar så lätt...

Anonym sa...

Det verkar vara upp till varje förskola men man borde kunna få förhandla. Konstigt då jag (själv jobbar i barnomsorgen) upplever just att 5 timma 3 dagar är den bästa lösningen för båda förskola, barnen och föräldrarna. Barnen kommer lättare in i gruppen om det är på förskolan lite längre dagar. Stå på dig! Ps du var jätte fin på allsången!

Tigerlilja sa...

Bor oxå i Norrköping och har haft barnen på Hantverkaren, och där är det 8.30 - 12.15 4 dagar i veckan, ej förhandlingsbart. Fick inte ens ha dem längre utan att riva upp himmel o helevte, när jag låg inlagd för prematur vattenavgång, och senare hade liten på neo o var tvungen att ta hand om 4 syskon hemma, då jag är ensamstående. På det här dagiset o med vissa personer som styr, så är ALLT på deras villkor och iNGET för barn och föräldrar. Vet de som ine ens fått ha barnen längre då de fått tillfälligt arbete. Norrköping är ett skitställe

Anonym sa...

Hej
När vi fick vårt andra barn upptäckte vi också att det blev lite stressigt med lämningar och hämtningar. Efter många och intressanta diskussioner på våra medlemsmöten bestämde vi oss för att helt slopa 15-timmarsregeln. Som föräldrakooperativ kunde vi det. Nu väljer varje familj hel- eller halvtid oberoende av om föräldrarna är arbetslösa,föräldralediga eller arbetar. Det har fungerat fint. Vi hann att uppleva skillnaden med tredje barnet som fick en lite lugnare tillvaro än tvåan. Storebrorsorna var också nöjda med att få vara med på allt viktigt på förskolan.

Anna Hofvergård
Norrköping

Linda sa...

Inte heller här i Jönköpingskommun går det att förhandla.. Skitdåligt om du frågar mig..