onsdag 13 april 2011

Norrköping

Susanne undrar vart man ska, om man eller som hon -när man besöker Norrköping.
Trevligt litet avbrott faktiskt mitt i denna Rom-yra är att tänka på fina Peking och genast när jag skriver fina snubblar jag in på Knäppingsborg som ju faktiskt är ett fantastiskt vackert kvarter i stan så nära man kan komma jo just Rom (förlåt men jag kan inte släppa platsen jag är på helt) med sina små butiker, cafeér och restauranger.
Som ju redan Carro tipsade så är Bagarstugan där ett måste, liksom Mimmis Visthus. Den senare är en jättefavorit med sina fantastiska soppor och härliga sallader, fär att inte tala om de söta goda sakerna eller presskaffet. Garanterat delicatobollsfritt. Bagarstugan är super med och utan barnvagn kan man ju klättra högst upp på loftet och sitta och mysa där vilket jag plötsligt kom att sakna.
Fast nu gick det över.
Restaurangen Fiskmagasinet är en annan favorit, så himla gott! Lakritsbrülen är gudomlig och bland det godaste jag någonsin släppt förbi tänderna. Brölloppsklockor big time i käften medan den avnjuts. Men det är rätt så dyrt och kan kännas lite väl lyxigt om man letar efter något osnobbigt även om personalen är jätteskön och kanontrevlig. Ta en god lunch med bra salladsbuffé för 85 kr (tror jag det var) åtminstone och ifall de har öppnat uteserveringen och det är fint väder måste man ju nästan dit för att sitta på kullerstenarna och njuta en stund.
Café Broadway (på Bråddgatan, fyndigt va :-)) är ett annat fik med jättegoda mackor (dinkelbröd -jag längtar!!!) och annat smått och gott. Skön stämning men lite off Drottninggatan, fast hur stot är egentligen Norrköping? Rätt litet så gå dit.
Sen ska man ju absolut promenera i Industrilandskapet och bland museerna och också gå in i dom. Arbetetsmuseum är jättekul att titta in i och kafét har goda kakor och bra med plats. Stadsmuseét är också det intressant och restaurangen Knäppingen har fantastisk lunchsalladsbuffé och lite annat gott. Iaf sista jag var där.
För att återknyta till Rom och Italien så måste jag -inte helt otippat- tipsa om Pappa Grappa på Gamla Rådstugugatan. Restaurangen som har mycket god, fast dyr mat är i toppklass (pastan är suverän och lite billigare än det andra fast ganska dyr om man vill ha billig pasta) och lokalen är fin och mysig med valv och tegel så ta ett glas rött på kvällen åtminstone och kanske dela på en antipastitallrik som är nästan bättre än de vi har råkat på här. Deras pizzeria på samma gata och café har fantastiska vedugnbakade pizzor och gott kaffe och kladdiga goda grejer.
Så därja, lite Norrköpingsnostalgi. Finns säkert lite andra bra grejer med i stan men det där är väl det bästa. Om man nu bortser från finska korvbutiken i Eneby som verkligen ligger off Drottninggatan men är väl värt ett besök med bil, buss eller spårvagn ifall man älskar finsk korv och jaffa och salmiakki och da capochokladbitar och... I maj är jag i stan och då hoppas jag lagret är fyllt. Hör ni det makkarakauppa? Finnjonna tulee kotia :-D

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bagarstugan har flyttat så de har inte den fina vindsvåningen längre :(

Mina sa...

Du och Anna måste väl vara syskon litegrann iallafall?

Anonym sa...

Verkligt fin beskrivning av Norrköpings utbud vid besök där. Du borde bli ambassadör för Nkpg! Jag fann stort nöje i beskrivningen och ska spara den, åker med jämna mellanrum igenom Norrköping och då kan jag ju passa på att besöka något av dina tips!
Kram Maggan1

Anonym sa...

Tack snälla för tipsen, på måndag åker jag! Susanne

Ullevidsdal sa...

Här skrev jag lite om Norrköping för ett par år sedan innan Knäppingsborgsområdet öppnat:

http://langborgsullevidal.blogspot.com/2009/05/upplevelser-i-norrkoping.html

Hoppas det kan vara till någon nytta!